
Görög rakott tészta vegán ricottával – gluténmentes pastitsio, amiről nem is tudtad, hogy hiányzik
**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**
Ez már nem lasagne - és ez így van jól
Az egész azzal kezdődött, hogy keddenként lasagne van az oviban. Két havonta egyszer, de elég sűrűn ahhoz, hogy ne lehessen félvállról venni. A klasszikus verziót már nem készíthetem – a lányom diétája ezt kizárja. De a régi recept, amit egy amerikai barátomtól kaptam, mindig ott motoszkált a fejemben. Évekig ezt csináltam, aztán a feleségem is megtanulta tőlem. Most viszont darabjaira szedtem és újraépítettem – úgy, hogy mindenki ehessen belőle.
Először még azt hittem, csak egy újfajta lasagnét csinálok. Aztán amikor a köles tésztával kezdtem rétegezni, leesett: ez már nem olasz. Ez görög. Pastitsio. Csak nem úgy, ahogy ők csinálják – hanem úgy, ahogy mi tudjuk. Gluténmentesen, tej nélkül, ekcémabarát verzióban, de mégis a mediterrán konyha minden jó tulajdonságával.
Nem lasagne, nem muszaka - mégis otthonos, ismerős
Lasagne: az olasz anyaverzió, amit mindenki ismer
A lasagne az az étel, amit szinte mindenki evett már – ha máshol nem, hát menzán. Réteges, paradicsomos, darált húsos, besameles, tésztalapos. Az olasz konyha egyik legismertebb fogása, ami egyszerre komfortkaja és ünnepi étel. Nálunk is volt idő, amikor sokszor készült – előre beáztatott lasagne lapokkal, saját paradicsomszósszal, házi darálású húsból. Klasszikus. Jól működik. Csak nem mindenki eheti.

Pastitsio: a görög unokatestvér más karakterrel
A pastitsio a lasagne mediterrán rokona – de nem másolata. Ugyanúgy réteges tésztaétel, de több a különbség, mint a hasonlóság. A görög verzióban a tészta általában hosszúkás (penne vagy bucatini), a húsos ragu gyakran fahéjjal, szerecsendióval fűszerezett, és a tetejére vastag, tojásos-tejes besamel kerül. Melegítő, fűszeres, laktató – és kicsit édeskésebb ízvilágú, mint az olasz verzió.
Amit átemeltem - és amit nem
A rétegezés maradt. A paradicsomos ragu is. De a besamelt lecseréltem házi növényi sajtszószra, a tészta pedig kölesből készült, mert azt mindenki eheti nálunk. A fahéj és szerecsendió most kimaradt – nem véletlenül. Az ovis verziókban sincsenek benne, és a gyerekek sem mindig reagálnak jól ezekre. Helyettük maradt a bazsalikom-oregánó páros, amit már ismernek, szeretnek – és ami jobban passzol az új, könnyített irányhoz.
És akkor most ez mi? Lasagne vagy pastitsio?
Őszintén? Már egyik sem. Valahol a kettő között, de inkább saját útján jár. A technika az olasz lasagnéból jön, a tésztaformátum és az inspiráció inkább görög, az alapanyagok viszont mind a mi konyhánkhoz igazodnak. Ez lett belőle: egy mediterrán hangulatú rakott tészta, amit nem kellett feláldozni az érzékeny étrend oltárán. Sőt. Ízre, állagra, tartalmilag is megállja a helyét. Nálunk biztosan.
Hozzávalók, amik nem csak kitöltik a rétegeket

Paradicsom
Az, ami nélkül nincs mediterrán konyha
Ha valami egységesíti az olasz és a görög ízeket, az a paradicsom. De nem mindegy, hogyan használjuk. A házilag forrázott és pürésített paradicsom nemcsak ízben erősebb, hanem emészthetőség szempontjából is sokkal barátibb. A főzés csökkenti a savasságát, és segít, hogy azok is jól bírják, akik érzékenyek a nyers paradicsomra.
A paradicsomban található likopin főzés hatására jobban hasznosul – ez az az anyag, ami a piros színt adja, és amit a legtöbb ember csak „valami egészséges izének” ismer. Emellett van benne C-vitamin, kálium, és egy sor antioxidáns, amit nem kell túlmagyarázni: egyszerűen jól jönnek a hétköznapokban.
Köles tészta
Az a fajta, amit mintha neki találtak volna ki
Tésztából nálunk csak egyféle jöhet szóba: az Éden Prémium köles alapú penne vagy szarvacska. Nemcsak gluténmentes, hanem az összetevői alapján is olyan, mintha direkt a lányomnak fejlesztették volna. Nincs benne semmi gyanús vagy felesleges – és ez most tényleg szó szerint értendő. Ezért van belőle mindig itthon.
A köles önmagában is jó alap. Jól bírja a főzést, nem lesz belőle kása, és akkor is megállja a helyét, ha a kész ételt újra kell melegíteni. Van benne vas, magnézium, egy kevés B-vitamin is – de ami a legfontosabb: jól viseli a gyerekgyomor. Nem kell utána figyelni, csak enni, élvezni, menni tovább.
Spenótos kesukrém
Krémesség, ami nem kér kompromisszumot
A kesudió az egyik legjobb dolog, ami egy tejmentes konyhában történhet. Ha rendesen beáztatjuk, simán turmixolható, selymes lesz, és semmi extra nem kell hozzá, hogy krémként működjön. Nem terheli az emésztést, mégis tart – és hoz magával egy adag jó zsírt, cinket, magnéziumot is.
A spenót ehhez csak hozzátesz. Finoman nedvesít, de nem hűt. Meleg ételben jobban hasznosul a vas is, és a lágy textúrája miatt a gyerekeknél is jól működik. Nem zöldséges mellékíz, hanem egyenrangú alap. Nem kell szeretni a spenótot ahhoz, hogy ez a krém menjen. Ebben nem „el van rejtve” – hanem épp annyira van jelen, amennyire kell.
Pulykaragu
Melegítő fehérje, mediterrán fűszerezéssel
A darált pulykahús gyorsan elkészül, jól viseli a paradicsomot és a fűszereket. A vöröshagyma és a fokhagyma alapra épül, ehhez jön az oregánó és a bazsalikom – ez a négyes együtt adja meg az alapkaraktert. A paradicsompürével főzve egy sűrű, egynemű ragu lesz belőle, amit könnyű rétegezni.
A pulykahús kíméletes fehérjeforrás, jól beilleszthető egy érzékenyebb étrendbe is. A fűszerek szépen kisimítják az ízét – különösen, ha az egész egyben sül össze a tésztával és a krémekkel.
Sajtszósz
Krémes réteg kesudióból, felesleges hozzávalók nélkül
A kesudióból készült szósz selymes és stabil. A tápióka vagy cassava liszt főzés közben sűrít, az élesztőpehely pedig ad egy enyhén sajtos, sós-savanykás ízt. Turmixolás után elég néhány perc lassú főzés, és kész a szósz, amit a tetejére lehet simítani.
Nincs benne kemikália, nincs benne keményítőbomba – csak három-négy alap dolog, ami együtt működik. Melegen könnyen kezelhető, sütés után pedig tartja az állagát. Ha valaki növényi sajtszószt keres, ennél letisztultabb recept nem nagyon kell.

Elkészítés lépésről lépésre - amikor minden a helyére kerül
1. Paradicsompüré
A paradicsomokat forrázd le, húzd le a héjukat, darabold fel. Egy kevés olívaolajon futtasd meg a reszelt fokhagymát, majd add hozzá a paradicsomot és egy csipet sót. Főzd közepes lángon 10-15 percig, majd botmixerrel pürésítsd. Ha híg maradt, még 5 percet ráfőzhetsz.
2. Köles tészta
Főzd a tésztát enyhén sós vízben, épp csak al dentére. Nem kell túlfőzni, mert még sülni is fog. Szűrd le, tedd félre.
3. Spenótos kesukrém
Turmixold össze a beáztatott kesudiót a vízzel, citromlével, sörélesztőpehellyel, fokhagymaporral és sóval, amíg sima krémet nem kapsz. Keverd hozzá a jól kinyomkodott spenótot. Nem kell újraturmixolni, kézzel keverd el – jobb lesz a textúrája.
4. Pulykaragu
Egy közepes serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát olívaolajon. Add hozzá a pulykahúst, pirítsd, míg kifehéredik. Öntsd rá a paradicsompürét, szórd meg oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal. Főzd 10-15 percig, amíg besűrűsödik.
5. Növényi sajtszósz
Turmixold össze a beáztatott kesudiót a vízzel, sörélesztőpehellyel, fokhagymaporral, sóval és tápiókakeményítővel (vagy cassava liszttel). Öntsd egy kis lábasba, közepes lángon főzd folyamatos keverés mellett kb. 5 percig, amíg sűrű, sima szósz lesz belőle.
6. Összeállítás és sütés
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Kend ki a sütőtálat egy kevés olívaolajjal. Rétegezd az alábbi sorrendben:
- a tészta fele
- a pulykaragu fele
- a kesukrém fele
- a maradék tészta
- a maradék pulykaragu
- a maradék kesukrém
- a tetejére a sajtszósz
Tedd a sütőbe, és süsd 30-35 percig, amíg a teteje enyhén megpirul. Ha kész, pihentesd legalább 10 percig szeletelés előtt – így jobban egyben marad.

Akkor is működik, ha épp nincs kedved pepecselni
A paradicsompüré akár előre is elkészíthető
Ha van időd, csináld frissen. Ha nincs, főzd le nagyobb adagban, és fagyaszd le kis dobozokban – kb. 400 ml-esekben. Felhasználás előtt csak melegítsd fel, és már mehet is a raguhoz.
A tésztát ne főzd túl - de ne is hagyd teljesen nyersen
Al dentére főzd, de tényleg. A köles tésztának elég kb. 4 perc. Ha tovább főzöd, szétesik. Ha rövidebb ideig főzöd, a sütőben pont összeér. Szűrés után öblítés nem kell – csak kicsit hagyd lecsöpögni.
A kesudiót áztathatod előző este is
Ha reggel tudod, hogy este ezt főzöd, dobd be a kesut vízbe, és tedd hűtőbe. Így este csak le kell öblíteni, és már mehet is a turmixba. A spenótot is kiengedheted napközben – csak nyomkodd ki rendesen.
A sajtszósz maradéka máshol is bevethető
Ha több lett, ne dobd ki. Mehet főtt zöldségre, sült krumplira, vagy akár pirítósra is. Másnap reggel is működik, ha villámgyorsan kell valamit kenni.
Több gyerek - dupla adag
Ha nagyobb családnak főzöl, vagy csak szereted, ha marad holnapra is, egyszerűen duplázd meg a mennyiségeket, és használj egy nagyobb sütőtálat. A recept jól méretezhető – nem kell arányokat számolgatni, csak mindenből kétszer annyi.
Miért került ez vissza a családi repertoárba?
Mert minden benne van, amit szeretek egy rakott ételben – csak úgy van megcsinálva, hogy mindenki megehesse. A gyerekek miatt lett újragondolva, de közben felnőttként is élmény lett. Nincs benne tej, nincs benne glutén, mégis laktat, réteges, és finoman hozza azt a mediterrán vonalat, amiért régen a lasagnét szerettem.
Az ovis menzára készült alternatívának indult, most meg rendszeresen előkerül. Nem kell hozzá külön alkalom, nem marad belőle felesleg, és soha nem volt kérdés, hogy „mi ez pontosan?”. Mert a végeredmény nem magyarázatot igényel – csak egy villát.

Görög rakott tészta vegán ricottával - gluténmentes és tejmentes pastitsio alternatíva
HOZZÁVALÓK
Gyors paradicsompüréhez
- 1,2 kg érett paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fokhagyma
- 1/4 teáskanál tiszta só
Tésztához
- 250 g gluténmentes köles penne vagy szarvacska
- 1 teáskanál tiszta só
Spenótos vegán „ricottához”
- 200 g fagyasztott spenót (kiolvasztva, kinyomkodva)
- 120 g natúr, sótlan kesudió (legalább 2 órára beáztatva)
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál tiszta só
- 100 ml víz
Pulykahúsos raguhoz
- 400 g darált pulykahús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál (30 ml) extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1/2 teáskanál tiszta só
- 1/8 teáskanál őrölt fekete bors
Növényi sajtszószhoz
- 60 g natúr, sótlan kesudió
- 1 evőkanál tápiókakeményítő
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál tiszta só
- 100 ml víz
ELKÉSZÍTÉS
Paradicsompüré
- A paradicsomokat forrázd, hámozd, darabold.
- Pirítsd meg a fokhagymát olívaolajon, add hozzá a paradicsomot és sót.
- Főzd 10-15 percig, majd pürésítsd botmixerrel. Ha szükséges, főzd még 5 percig.
Tészta
- Főzd a köles tésztát sós vízben al dentére, szűrd le.
Ricotta
- Turmixold a kesudiót a vízzel, citromlével, élesztőpehellyel, fűszerekkel.
- Keverd hozzá a kinyomkodott spenótot.
Ragu
- Pirítsd meg a hagymát, fokhagymát olajon.
- Add hozzá a pulykahúst, pirítsd fehéredésig.
- Öntsd rá a paradicsompürét, fűszerezd, főzd 10-15 percig.
Sajtszósz
- Turmixold össze az összes hozzávalót.
- Kis lábasban főzd kevergetve kb. 5 percig, míg sűrű, nyúlós állagú lesz.
Összeállítás és sütés
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
- Kend ki a sütőtálat olajjal.
- Rétegezd az alábbi sorrendben: tészta, ragu, kesukrém, tészta, ragu, kesukrém, sajtszósz
- Süsd 30-35 percig, amíg enyhén megpirul.
- Pihentesd 10 percig szeletelés előtt.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára és emésztésre?
A köles tészta nem terheli az emésztést és gluténmentes. A beáztatott kesudió könnyebben emészthető és selymesít, míg a spenót nedvesít anélkül, hogy túlhűtene. A főtt paradicsom kevésbé savas, a pulykahús pedig könnyű fehérjeforrás. A sörélesztő természetes B-vitaminokat biztosít, ami segítheti a bőr és az idegrendszer egyensúlyát.Ha jól működik az étel, érdemes lehet mellé okosan kiegészíteni
Ez az étel szépen egyensúlyoz: van benne növényi és állati fehérje, zsírok, rost, B-vitamin-forrás, és még az emésztés is kap némi támogatást. De az, hogy valami „jól van összerakva”, még nem jelenti azt, hogy minden helyzetre elég. Ha épp többre van szükséged – vagy csak szeretnél kiszámíthatóbb napi alapokat -, vannak olyan kiegészítők, amik pont ehhez a logikához passzolnak: egyszerűek, célzottak, nem bonyolítják túl.
-
C 1000 Plus
Stabil C-vitamin forrás, ha extra védelem kell - például ha sűrűek a napok, vagy az étkezés nem mindig friss alapanyagokra épül. -
D-drops
D3-vitamin csepp formában. Akkor érdemes számolni vele, ha keveset vagy napon, vagy sokat vagy zárt térben. -
Super Mega 50
Multivitamin erős B-vitamin tartalommal. Jó háttértámogatás, ha nem minden étkezés jön ki tökéletesen. -
Mega CoQ10 Plus
Q10 és antioxidáns kombináció. Akkor jön képbe, ha energiaszinten, koncentrációban vagy szívkörnyéki támogatásban jól jönne egy kis rásegítés. -
Omega 3 Concentrate
Tisztított halolaj, EPA és DHA tartalommal. Ha az omega-3 bevitel nem elégséges, ez az egyik legegyszerűbb módja a pótlásnak - különösen akkor, ha a bőr, a szív vagy az agy kap kiemeltebb szerepet a napokban. -
AC-Zymes Plus
Pre- és probiotikum egyben, kifejezetten jól jöhet, ha sok a rost, de kevés az erjesztett étel. Jól passzol egy növényi alapú, magasabb rosttartalmú étrend mellé.
Ezeket nem kell egyenként összeszedni – van belőlük előre összeállított csomag is, amit egy mozdulattal megnézhetsz: Megnézem az ajánlott csomagot!

Ismerj meg engem!
Kincses Zsolt vagyok, kétgyermekes apuka és a Calivita közösség aktív tagja. Családunk egészségügyi kihívásai – nagyobbik lányunk ekcémája és kisebbik lányunk koraszülöttsége – vezettek az egészséges életmód és a természetes megoldások felé. Tapasztalataimat és receptjeimet megosztva szeretnék másokat is támogatni az egészségesebb élet elérésében.