Go Back
+ servings
Szeletelt görög rakott tészta paradicsommal tálalva

Görög rakott tészta vegán ricottával - gluténmentes és tejmentes pastitsio alternatíva

Ez a könnyített, ekcéma-barát pastitsio recept ötvözi a mediterrán konyha klasszikus ízeit az emésztést támogató alapanyagokkal. A gluténmentes kölestésztát darált pulykaragu, spenótos kesukrém és házi sajtszósz rétegzi - mindezt tej, glutén és nehéz zsírok nélkül. Tökéletes választás, ha tápláló, melegítő, mégis könnyed egytálételre vágysz.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Fogás: Egytálétel, Főétel
Konyha: Egészségtudatos, Flexitáriánus, Görög, Mediterrán
Kulcsszó: ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, tejmentes
Adagok: 4 Adag

HOZZÁVALÓK

Gyors paradicsompüréhez

  • 1,2 kg érett paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fokhagyma
  • 1/4 teáskanál tiszta só

Tésztához

  • 250 g gluténmentes köles penne vagy szarvacska
  • 1 teáskanál tiszta só

Spenótos vegán „ricottához”

  • 200 g fagyasztott spenót (kiolvasztva, kinyomkodva)
  • 120 g natúr, sótlan kesudió (legalább 2 órára beáztatva)
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál tiszta só
  • 100 ml víz

Pulykahúsos raguhoz

  • 400 g darált pulykahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál (30 ml) extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1/2 teáskanál tiszta só
  • 1/8 teáskanál őrölt fekete bors

Növényi sajtszószhoz

  • 60 g natúr, sótlan kesudió
  • 1 evőkanál tápiókakeményítő
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál tiszta só
  • 100 ml víz

ELKÉSZÍTÉS

Paradicsompüré

  • A paradicsomokat forrázd, hámozd, darabold.
  • Pirítsd meg a fokhagymát olívaolajon, add hozzá a paradicsomot és sót.
  • Főzd 10-15 percig, majd pürésítsd botmixerrel. Ha szükséges, főzd még 5 percig.

Tészta

  • Főzd a köles tésztát sós vízben al dentére, szűrd le.

Ricotta

  • Turmixold a kesudiót a vízzel, citromlével, élesztőpehellyel, fűszerekkel.
  • Keverd hozzá a kinyomkodott spenótot.

Ragu

  • Pirítsd meg a hagymát, fokhagymát olajon.
  • Add hozzá a pulykahúst, pirítsd fehéredésig.
  • Öntsd rá a paradicsompürét, fűszerezd, főzd 10-15 percig.

Sajtszósz

  • Turmixold össze az összes hozzávalót.
  • Kis lábasban főzd kevergetve kb. 5 percig, míg sűrű, nyúlós állagú lesz.

Összeállítás és sütés

  • Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  • Kend ki a sütőtálat olajjal.
  • Rétegezd az alábbi sorrendben: tészta, ragu, kesukrém, tészta, ragu, kesukrém, sajtszósz
  • Süsd 30-35 percig, amíg enyhén megpirul.
  • Pihentesd 10 percig szeletelés előtt.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára és emésztésre?

A köles tészta nem terheli az emésztést és gluténmentes. A beáztatott kesudió könnyebben emészthető és selymesít, míg a spenót nedvesít anélkül, hogy túlhűtene. A főtt paradicsom kevésbé savas, a pulykahús pedig könnyű fehérjeforrás. A sörélesztő természetes B-vitaminokat biztosít, ami segítheti a bőr és az idegrendszer egyensúlyát.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe