Görög rakott tészta vegán ricottával - gluténmentes és tejmentes pastitsio alternatíva
Ez a könnyített, ekcéma-barát pastitsio recept ötvözi a mediterrán konyha klasszikus ízeit az emésztést támogató alapanyagokkal. A gluténmentes kölestésztát darált pulykaragu, spenótos kesukrém és házi sajtszósz rétegzi - mindezt tej, glutén és nehéz zsírok nélkül. Tökéletes választás, ha tápláló, melegítő, mégis könnyed egytálételre vágysz.
Pirítsd meg a fokhagymát olívaolajon, add hozzá a paradicsomot és sót.
Főzd 10-15 percig, majd pürésítsd botmixerrel. Ha szükséges, főzd még 5 percig.
Tészta
Főzd a köles tésztát sós vízben al dentére, szűrd le.
Ricotta
Turmixold a kesudiót a vízzel, citromlével, élesztőpehellyel, fűszerekkel.
Keverd hozzá a kinyomkodott spenótot.
Ragu
Pirítsd meg a hagymát, fokhagymát olajon.
Add hozzá a pulykahúst, pirítsd fehéredésig.
Öntsd rá a paradicsompürét, fűszerezd, főzd 10-15 percig.
Sajtszósz
Turmixold össze az összes hozzávalót.
Kis lábasban főzd kevergetve kb. 5 percig, míg sűrű, nyúlós állagú lesz.
Összeállítás és sütés
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
Kend ki a sütőtálat olajjal.
Rétegezd az alábbi sorrendben: tészta, ragu, kesukrém, tészta, ragu, kesukrém, sajtszósz
Süsd 30-35 percig, amíg enyhén megpirul.
Pihentesd 10 percig szeletelés előtt.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára és emésztésre?
A köles tészta nem terheli az emésztést és gluténmentes. A beáztatott kesudió könnyebben emészthető és selymesít, míg a spenót nedvesít anélkül, hogy túlhűtene. A főtt paradicsom kevésbé savas, a pulykahús pedig könnyű fehérjeforrás. A sörélesztő természetes B-vitaminokat biztosít, ami segítheti a bőr és az idegrendszer egyensúlyát.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!