Gluténmentes köles túrógombóc főzés és hűtés nélkül – amikor nincs idő a várakozásra

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A túrógombóc, ami nem fő és mégis működik

A klasszikus túrógombóccal nincs bajom – amíg más csinálja. De amikor délután fél öt van, a gyerek már nyűgös, én meg csak annyit tudok: „valami édesség kéne, de most azonnal” – na, akkor jön a gluténmentes köles túrógombóc.

Ez a gluténmentes köles túrógombóc nem bonyolítja túl a dolgokat. Nincs tojás, nincs liszt, nincs semmi hókuszpókusz. A kölest megfőzöd, belekevered a citromot, a növényi joghurtot meg egy kis édesítőt – és már formázhatod is. Nem kell hűtőbe tenni, nem kell reménykedni, hogy összeáll. Mert egyszerűen összeáll. Elsőre.

Én mostanában elég gyakran organikus barackpürével tálalom – mióta felfedeztem, hogy lehet ilyet kapni, kicsit túl gyakran is. Egy baj van vele: nem mindig van. Ilyenkor jön a házi verzió, ahogy a receptben is le van írva. De ha te is belefutsz egy tiszta összetevős barack- vagy alma-barackpürébe a boltban, vidd haza. Mert ezzel a gombóc mellé már nem kell mást kitalálni. Csak megfőzöd a kölest, összekevered, formázod – és tálalod. Ennyi.

Köles, túrógombóc és Árpád katonái

A túrógombóc klasszikusan túróval készül, búzadarával, tojással, morzsával. És persze főzni kell, hűteni kell, figyelni kell, hogy ne essen szét. Na, ez most nem az a történet.

Gluténmentes köles túrógombóc gyümölcsmártással tálalva

Ez itt egy teljesen másik vonal – kölessel. Ami elsőre talán furcsának tűnhet, de ha megnézzük, honnan jön ez az egész, akkor nagyon is van benne logika.

A köles az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. A honfoglaló magyarok alapélelmiszere volt, és nem véletlenül. Könnyen szállítható volt, gyorsan megfőtt, nem romlott meg, és még az emésztést sem terhelte le. Árpád seregei nem főzőcskéztek napestig – de a kölesből készült kása vagy lepény ott volt minden üstben.

És nem csak azért, mert kéznél volt. A köles tartalmas, mégis könnyű volt – éppen ez kellett ahhoz, hogy a magyar harcosok jobban bírják a terhelést, mint más hadseregek. Kevés pihenő, sok mozgás, és egy olyan étrend, ami nem lassított be, hanem vitt előre. Ez volt a különbség. Ezt adta a köles.

Most, több mint ezer évvel később, mi is hasonló okból nyúlunk hozzá – csak már nem a harcmezőn, hanem este fél öt után, amikor a gyerek éhes, az idő meg kevés. A modern verzió előnye? Nemcsak bőrbarát és gluténmentes, de elképesztően gyors is. Nem kell a túróval, tojással, darával vacakolni – a köles egyedül is hozza azt az állagot, amire a gombóchoz szükség van.

A végeredmény pedig? Könnyű, enyhén édes, nem ragad a szájpadlásra, és a gyerek is megeszi. Magától. Szóval lehet nosztalgiázni a klasszikus gombócon – de ha nekem választanom kell, hogy délután fél öt után mit készítsek el húsz perc alatt úgy, hogy senki ne panaszkodjon… akkor ez.

HOZZÁVALÓK:

Köles, citrom, növényi joghurt és kókuszvirágcukor a túrógombóchoz előkészítve
Kölespehely és olívaolaj a gluténmentes morzsához tálkákban

Köles

Gabona, amit még a lovasíjászok is vittek magukkal

A köles B1-, B3- és B6-vitaminokban gazdag, amelyek részt vesznek az idegrendszer működésében és az energiatermelésben. Jelentős mennyiségű vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz – ezek fontosak az oxigénszállításban, az izmok munkájában és a csontok anyagcseréjében. Kiegyensúlyozott arányban tartalmaz összetett szénhidrátokat és növényi fehérjét, miközben rosttartalma is segíti az emésztést.

Gluténmentes, természetes formájában is jól emészthető, ezért gyakran javasolják érzékenyebb gyomrúaknak. Nem okoz hirtelen vércukor-ingadozást, így stabilabb energiát biztosít – ez különösen jól jön gyerekeknél, akik nem mindig esznek időben.

Citrom

Sav, ami nem csak ízt ad

A citrom C-vitaminban kiemelkedően gazdag, ami hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, és segíti a vas felszívódását. Emellett tartalmaz kisebb mennyiségben B-vitaminokat, káliumot és flavonoidokat.

Frissítő hatású, segíti a zsírok lebontását, enyhén savas kémhatása pedig serkenti az emésztőnedvek termelődését. A citrom héjában található illóolajok aromásabbá teszik a gombóc alapját, miközben nem dominálják túl az ízt.

Vanília

Illat, ami összefogja az egészet

A vaníliarúd vagy kivonat fő hatóanyaga a vanillin, amely nemcsak jellegzetes aromát ad, hanem antioxidáns tulajdonságokkal is bír. Az illóolajai nyugtató hatásúak, gyakran használják stresszhez, feszültséghez kapcsolódó panaszoknál is – elsősorban aromaterápiás közegben, de az ételben is érződik a hatása.

Ebben a receptben főként az illatán és az ismerős ízjegyen van a hangsúly – attól lesz az egész nem csak kölesgombóc, hanem túrógombóc.

Vegán joghurt vagy vegaföl

Krémesség tej nélkül

A növényi alapú joghurtok és vegafölök savanyított termékek, amelyek a klasszikus tejfölhöz hasonlóan savas közeggel segítik az emésztést. A legtöbb élőflórás, de vannak olyan változatok is – például a Creme Vega -, amelyek fermentálással készülnek, de nem tartalmaznak aktív baktériumkultúrát.

A receptben a főtt köleshez keverve lágyabb, egyneműbb masszát ad, amivel könnyebben lehet dolgozni. A gombóc jól formázható lesz, hűtés nélkül is megtartja az alakját. Az ízét nem viszi el más irányba, de a textúrán sokat javít.

Kókuszvirágcukor

Édesítés lassabb tempóban

A kókuszvirágcukor előnye nem az, hogy „cukormentes” – mert nem az. Hanem az, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a kristálycukor. Az alacsonyabb glikémiás index (kb. 35) miatt kevésbé dobálja meg az inzulinválaszt, így egyenletesebb energialeadást biztosít.

Nálunk ez az egyetlen édesítő, amit kis mennyiségben biztonsággal tudunk használni a lányomnál. Ízre enyhén karamelles, ezért jól illik a vaníliás-citromos alaphoz. Egy kevés is elég belőle – főleg, ha a gombócot gyümölcspürével tálaljuk.

Kölespehely

Pirított morzsa zsemlemorzsa nélkül

A kölespehely hőkezelés után finoman lapított köles, amit nem kell főzni – csak száraz serpenyőben megpirítani egy kevés olívaolajon. Az állaga morzsásra sül, az íze enyhén diós lesz, és pont azt a textúrát adja, amit a klasszikus gombócmorzsától elvárnánk.

Gluténmentes, semleges, nem szívja meg magát olajjal, és nem lesz száraz sem. A végeredmény finom, puha, de mégis roppan egy kicsit. Tökéletesen működik gyerekeknél is – nálunk legalábbis egy darab sem marad a tányéron.

Frissen kevert kölestúró massza gluténmentes túrógombóchoz

Elkészítés lépésről lépésre - Főzés, keverés, formázás

1. Főzd meg a kölest.

200 g hántolt kölest mérj ki, és 600 ml vízben, alacsony lángon főzd puhára, fedő alatt, kevergetés nélkül. Ne emeld fel a fedőt – pont úgy viselkedik, mint a rizs: párolódnia kell, nem párologni. Akkor van kész, ha a víz teljesen eltűnt, és a köles szépen kinyílt.

2. Keverd össze a masszát.

Még langyosan keverd bele a citrom héját és levét, a vaníliát, a növényi joghurtot vagy vegafölt, és 2-3 evőkanál kókuszvirágcukrot. Nem kell hozzá semmi extra – elég egy sima fakanál. A keverék hamar formázható lesz.

3. Pirítsd meg a morzsát.

Egy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg benne a 100 g kölespelyhet közepes lángon. Kevergesd, mert könnyen megkapja. Akkor jó, ha aranybarna és enyhén diós illatú.

4. Formázd meg a gombócokat.

A langyos kölesmasszából vizes kézzel formázz diónyi méretű gombócokat. Nem kell sietni – ha kicsit hűl, még szebben formázható. Ha túl száraz, adj hozzá kevés növényi joghurtot. Ha túl lágy, hagyd állni pár percet.

5. Forgasd meg a morzsában.

A kész gombócokat forgasd meg a még meleg, pirított morzsában. Nem kell rányomni, csak óvatosan átforgatni. Melegen és hidegen is jól szeletelhető, nem esik szét.

6. Adj mellé gyümölcspürét.

Ha van kéznél adalékmentes barack- vagy alma-barackpüré, tökéletesen passzol hozzá. Ha nincs, gyorsan elkészítheted házilag: egy érett almát vagy barackot kevés vízzel puhára párolsz, botmixerrel pürésíted – és már mehet is a tányérra.

Félbevágott kölestúrógombóc gyümölcsmártással, morzsában forgatva

A kölesgombóc, ami alkalmazkodik hozzád

Előre is elkészíthető, morzsával együtt.

A gombócokat teljesen készre szoktuk megcsinálni, a morzsában megforgatva kerülnek dobozba. Hűtőben, jól záródó edényben 2-3 napig gond nélkül elállnak. Tálalás előtt érdemes langyosra melegíteni – úgy jobban kijönnek az ízek és az állaga is kellemesebb.

A kölestúró akár előre is elkészíthető.

Ha már van egy adag főtt kölesed, még egyszerűbb a dolgod. A keveréket előző nap is be lehet keverni, sőt: ha marad kölestúró egy másik ételből, másnap gombóccá formázva újra hasznosítható. Így tényleg 5 perc alatt kész vagy vele.

A kölespehely marad a legjobb megoldás.

Más pehellyel is működhetne, de én még nem találtam olyan gluténmentes zabpelyhet, amit szívesen használnék. A kölespehely pirítva pont azt adja, amit kell: jó textúrát, enyhe roppanást, tapadást.

Az édesítés rugalmas.

Mi kókuszvirágcukrot használunk – ez vált be a lányomnál, és ez az egyetlen, amit kis mennyiségben biztonsággal tudunk használni. Viszont ha te nem vagy ennyire érzékeny, édesítheted mással is: rizsszirup, juharszirup, melasz, vagy akár méz – ha nem vagy vegán.

A forma tőled függ.

Lehet kisebb vagy nagyobb gombóc, nudli, laposabb pogácsa – amit épp kedved van formázni. Akár meg is tölthető – mi még így nem próbáltuk, de az állaga alapján simán működhet.

Fagyasztani nem szoktuk.

Ez a recept annyira gyors, hogy eddig sosem volt rá szükség. Elkészíted, megeszitek, és ennyi. Ha mégis maradna, inkább hűtőbe tesszük, és pár napig abból élünk.

Miért éri meg elkészíteni ezt a gombócot?

Mert gyors. Mert egyszerű. És mert működik. Ha van egy adag megfőtt kölesed, az egész nem tart tovább tíz percnél. Ha nincs, akkor is kész vagy fél órán belül, mosogatással együtt.

Nem kell hozzá túró, tojás, liszt, semmi kötőanyag. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, és ha valamit nem kapsz meg épp a boltban, van rá alternatíva. A gombóc hűtve is eláll pár napig, melegen viszont a legjobb – érdemes frissen tálalni, akár gyümölcspürével, akár magában.

Nem az a fajta étel, amit külön meg kell magyarázni. Egyszerűen csak jól esik. Jó ránézni, jó enni, és nem kell külön kérni senkit, hogy megkóstolja – a legtöbb gyerek magától elkezdi enni.

Közelről fotózott gluténmentes túrógombóc ropogós kölesmorzsában

Gluténmentes köles túrógombóc főzés és hűtés nélkül

Ebben a receptben a puha, enyhén édes kölestúró adja a túrógombócok alapját - mindenféle liszt, tojás vagy kötőanyag nélkül. Csak megfőzöd a kölest, összekevered a frissítő citrommal, vaníliával és növényi joghurttal, majd diónyi gombócokat formázol belőle, és megforgatod őket aranybarnára pirított kölesmorzsában. Nem kell főzni, nem kell hűteni - mégis tökéletesen összeáll, természetesen.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 25 perc
Fogás: Desszert, Főétel
Konyha: Egészségtudatos, Magyar
Kulcsszó: ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok: 4 Adag

HOZZÁVALÓK

A kölestúróhoz:

  • 200 g köles
  • 600 ml víz
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál (30 ml) frissen facsart citromlé
  • 1/8 teáskanál vaníliapor vagy kivonat
  • 200 g vegán joghurt vagy vegaföl
  • 2-3 evőkanál kókuszvirágcukor

A morzsához:

  • 100 g kölespehely
  • 2 evőkanál (30 ml) olívaolaj sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

Kölestúró alap:

  • Főzd meg a hántolt kölest 600 ml vízben, alacsony lángon, amíg az összes folyadékot felszívja (kb. 15–20 perc). Ne sózd meg.
  • Főzés után keverd bele a citrom reszelt héját, levét, a vaníliát, a növényi joghurtot és a kókuszvirágcukrot. A keverék azonnal formázható állagú lesz.

Morzsa pirítása:

  • Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a kölespelyhet aranybarnára, folyamatos keverés mellett.

Gombócok formázása:

  • A langyos kölesmasszából nedves kézzel formázz diónyi méretű túrógombócokat.

Gombócok formázása:

  • Nedves kézzel formázz 24-28 diónyi gombócot.

Forgatás:

  • A megformázott gombócokat forgasd meg a frissen pirított kölesmorzsában.

Tálalás:

  • Azonnal tálalható. Hidegen vagy langyosan is finom. Ha szeretnéd, kínálhatsz mellé gyümölcspürét, például sárgabarack- vagy bogyósmártást.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára és emésztésre?

  • Köles: könnyen emészthető, semleges hatású gabona, amely támogatja a központi energiát.
  • Citrom: frissít és élénkíti az emésztést, segít a zsírok lebontásában.
  • Vegán joghurt / vegaföl: krémes textúrát ad, de nem terheli meg az emésztést.
  • Kókuszvirágcukor: lassabban szívódik fel, mint a finomított cukor, így kevésbé terheli meg a vércukorszintet.
  • Főzés és hűtés nélkül készül: így még kímélőbb az érzékeny gyomor és bélrendszer számára.

Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

A recept mellé: mit érdemes pótolni vegánként?

Ebben a receptben minden hozzávalónak megvan a maga szerepe: a köles könnyen emészthető, a jowar liszt segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet, a kesudió magnéziumot és B1-vitamint is tartalmaz, a sárgabarack pedig A-provitaminban és káliumban gazdag. Egy ilyen étel sokat ad – különösen akkor, ha az étrend növényi alapú.

De mint minden tudatosan összeállított növényi étrendnél, itt is érdemes időnként ránézni arra, hogy biztosan minden megvan-e, amire a szervezetnek hosszabb távon szüksége van.

Amit vegánként érdemes lehet fontolóra venni:

Ha szeretnéd egyszerűen beszerezni azokat a termékeket, amikről ebben a receptben is szó volt, összeállítottam egy kész kosarat, amit egy kattintással meg tudsz nyitni: Megnézem a vegán immunerősítő csomagot!

Nem kell külön keresgélni – minden benne van, ami ebben a bejegyzésben is szerepelt. Eldöntheted, hogy kipróbálod-e most, elmented későbbre, vagy csak körbenézel, mi mire való.