Go Back
+ servings
Közelről fotózott gluténmentes túrógombóc ropogós kölesmorzsában

Gluténmentes köles túrógombóc főzés és hűtés nélkül

Ebben a receptben a puha, enyhén édes kölestúró adja a túrógombócok alapját - mindenféle liszt, tojás vagy kötőanyag nélkül. Csak megfőzöd a kölest, összekevered a frissítő citrommal, vaníliával és növényi joghurttal, majd diónyi gombócokat formázol belőle, és megforgatod őket aranybarnára pirított kölesmorzsában. Nem kell főzni, nem kell hűteni - mégis tökéletesen összeáll, természetesen.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 25 perc
Fogás: Desszert, Főétel
Konyha: Egészségtudatos, Magyar
Kulcsszó: ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok: 4 Adag

HOZZÁVALÓK

A kölestúróhoz:

  • 200 g köles
  • 600 ml víz
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál (30 ml) frissen facsart citromlé
  • 1/8 teáskanál vaníliapor vagy kivonat
  • 200 g vegán joghurt vagy vegaföl
  • 2-3 evőkanál kókuszvirágcukor

A morzsához:

  • 100 g kölespehely
  • 2 evőkanál (30 ml) olívaolaj sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

Kölestúró alap:

  • Főzd meg a hántolt kölest 600 ml vízben, alacsony lángon, amíg az összes folyadékot felszívja (kb. 15–20 perc). Ne sózd meg.
  • Főzés után keverd bele a citrom reszelt héját, levét, a vaníliát, a növényi joghurtot és a kókuszvirágcukrot. A keverék azonnal formázható állagú lesz.

Morzsa pirítása:

  • Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a kölespelyhet aranybarnára, folyamatos keverés mellett.

Gombócok formázása:

  • A langyos kölesmasszából nedves kézzel formázz diónyi méretű túrógombócokat.

Gombócok formázása:

  • Nedves kézzel formázz 24-28 diónyi gombócot.

Forgatás:

  • A megformázott gombócokat forgasd meg a frissen pirított kölesmorzsában.

Tálalás:

  • Azonnal tálalható. Hidegen vagy langyosan is finom. Ha szeretnéd, kínálhatsz mellé gyümölcspürét, például sárgabarack- vagy bogyósmártást.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára és emésztésre?

  • Köles: könnyen emészthető, semleges hatású gabona, amely támogatja a központi energiát.
  • Citrom: frissít és élénkíti az emésztést, segít a zsírok lebontásában.
  • Vegán joghurt / vegaföl: krémes textúrát ad, de nem terheli meg az emésztést.
  • Kókuszvirágcukor: lassabban szívódik fel, mint a finomított cukor, így kevésbé terheli meg a vércukorszintet.
  • Főzés és hűtés nélkül készül: így még kímélőbb az érzékeny gyomor és bélrendszer számára.

Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe