Gluténmentes köles túrógombóc főzés és hűtés nélkül
Ebben a receptben a puha, enyhén édes kölestúró adja a túrógombócok alapját - mindenféle liszt, tojás vagy kötőanyag nélkül. Csak megfőzöd a kölest, összekevered a frissítő citrommal, vaníliával és növényi joghurttal, majd diónyi gombócokat formázol belőle, és megforgatod őket aranybarnára pirított kölesmorzsában. Nem kell főzni, nem kell hűteni - mégis tökéletesen összeáll, természetesen.
Kulcsszó: ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok: 4Adag
HOZZÁVALÓK
A kölestúróhoz:
200gköles
600mlvíz
1dbbio citrom reszelt héja
2evőkanál(30 ml) frissen facsart citromlé
1/8teáskanálvaníliapor vagy kivonat
200gvegán joghurt vagy vegaföl
2-3evőkanálkókuszvirágcukor
A morzsához:
100gkölespehely
2evőkanál(30 ml) olívaolajsütéshez
ELKÉSZÍTÉS
Kölestúró alap:
Főzd meg a hántolt kölest 600 ml vízben, alacsony lángon, amíg az összes folyadékot felszívja (kb. 15–20 perc). Ne sózd meg.
Főzés után keverd bele a citrom reszelt héját, levét, a vaníliát, a növényi joghurtot és a kókuszvirágcukrot. A keverék azonnal formázható állagú lesz.
Morzsa pirítása:
Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a kölespelyhet aranybarnára, folyamatos keverés mellett.
Gombócok formázása:
A langyos kölesmasszából nedves kézzel formázz diónyi méretű túrógombócokat.
Gombócok formázása:
Nedves kézzel formázz 24-28 diónyi gombócot.
Forgatás:
A megformázott gombócokat forgasd meg a frissen pirított kölesmorzsában.
Tálalás:
Azonnal tálalható. Hidegen vagy langyosan is finom. Ha szeretnéd, kínálhatsz mellé gyümölcspürét, például sárgabarack- vagy bogyósmártást.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára és emésztésre?
Köles: könnyen emészthető, semleges hatású gabona, amely támogatja a központi energiát.
Citrom: frissít és élénkíti az emésztést, segít a zsírok lebontásában.
Vegán joghurt / vegaföl: krémes textúrát ad, de nem terheli meg az emésztést.
Kókuszvirágcukor: lassabban szívódik fel, mint a finomított cukor, így kevésbé terheli meg a vércukorszintet.
Főzés és hűtés nélkül készül: így még kímélőbb az érzékeny gyomor és bélrendszer számára.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!