
Krémes vegán kesumajonéz – tej és tojás nélkül, 5 perc alatt
**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**
A recept, amit akkor csinálok, amikor semmi máshoz nincs időm
Van az a pillanat, amikor egyszerűen nem akarsz semmit se főzni. Nem akarod elővenni a serpenyőt, nem akarsz tésztát kifőzni, még egy salátát is soknak érzel. Csak valami gyorsat, krémeset, ami megy mindenhez – és kész. Nálunk ez lett az: a vegán kesumajonéz.
Ez az a recept, ami szó szerint 5 perc alatt kész van – ha van egy marék beáztatott kesudiód. Ha nincs? Akkor is megoldható. Forró vízzel 20-30 perc alatt fel lehet gyorsítani az áztatást, de ha este beáztatod, reggel tényleg csak annyi dolgod van, hogy bedobod a turmixba. Ennyi. Semmi macera, semmi trükk. Csak egy jól működő, tej- és tojásmentes krém, amit a gyerekek is megesznek, és ami nem olyan, mintha – hanem tényleg jó.
A majonéz, ami Spanyolországból indult - és végül kesudió lett belőle
A majonéz története nem a hűtőpultban kezdődött. Az első feljegyzések 1756-ból származnak, amikor egy francia herceg séfje a spanyol Menorca szigetén, Mahón városában kénytelen volt valami gyors, de elegáns mártást tálalni a vendégeknek – tojásból és olajból. Ez lett a Mahonnaise, amit azóta is mindenki csak majonézként ismer.

Azóta persze eltelt pár évszázad, és lett belőle bolti, tubusos, vödrös verzió is – de az alap mindig ugyanaz maradt: tojás, olaj, sav. Én is ezt kerestem, amikor először nekiálltam egy növényi alternatívának. Nem valami „zöld” vagy „mentes” mást akartam csinálni – hanem pont ugyanazt az ízélményt, csak tojás és tej nélkül.
És meglepő módon a kesudióval sikerült. Nem lett kompromisszumos. Nem lett „majdnem olyan”. Ez a vegán kesumajonéz hozza azt a krémes, enyhén savas, selymes ízt, amit az ember a klasszikus majonéztől vár – csak közben emészthetőbb, bőrbarátabb, és egy kicsit nyugodtabban néz az ember a tükörbe is, miután megeszi.
HOZZÁVALÓK:

Kesudió
Krémessé teszi, és az ízéhez is hozzáad
A kesudió ebben a receptben nem csak technikai megoldás, hanem ízbeli döntés is. Beáztatva könnyen kezelhető, jól viselkedik a turmixban, és az állaga pontosan azt hozza, amit egy majonéztől vár az ember.
Az íze enyhén édeskés, de nem hivalkodó. Éppen annyit ad hozzá, hogy a citrom és a mustár ne legyenek túl élesek. Ettől lesz kerek az egész. A feleségem szerint jobban működik, mint a hagyományos tojásos verzió. Ezt nem szokta könnyen kimondani.
Tápanyagban is rendben van: magnézium, foszfor, vas, cink, réz, B1-vitamin – ezek mind benne vannak a kesudióban. Nem emiatt használom, de nem hátrány, hogy benne vannak. Könnyen emészthető, nem terheli a gyomrot, és jól illeszkedik egy érzékenyebb étrendbe is.
Citromlé
Nem csak savanyít, dolgoztat is
A citrom ebben a receptben nem dísznek van. Savat ad, amitől nem lesz lapos az íz, de az igazi előnye az, hogy segít beindítani az emésztést. Egy kevés citromlé már elég ahhoz, hogy a szervezet jobban reagáljon a zsírosabb ételekre – például egy majonézre.
Van még egy szerepe: tartósít. Nem hónapokra, de pár napra elég ahhoz, hogy a vegán kesumajonéz friss maradjon a hűtőben, külön adalék nélkül.
Ha valaki érzékenyebb a savanyúra, almaecettel is működik – de az íze határozottabb lesz. Én maradok a citromnál.
Mustár
A klasszikus íz alapja
A mustár az a hozzávaló, amitől ez a szósz tényleg majonéz lesz, nem csak egy jól eltalált kesukrém. Nem kell belőle sok, egy teáskanál elég, de nélküle teljesen más irányba menne az íz.
A savas és zsíros összetevők mellett ez adja meg azt a sós-savanykás egyensúlyt, amit a legtöbben ösztönösen keresnek egy majonézben. Ha egyszer kihagyod, azonnal érezni fogod, mi hiányzik.
A másik ok, amiért helye van a receptben: segíti az emésztést. Beindítja a gyomorsavtermelést, így a kesudió és az olaj is jobban hasznosul.
Én adalékmentes dijoni mustárt használok. Egyszerű, tiszta összetevőkből áll, és jól működik ebben a receptben.
Olívaolaj
Krémesebb lesz tőle, nem nehezebb
Az olívaolaj nem alap, hanem lezárás. A turmixolás végén kerül bele, és attól lesz a kesumajonéz igazán selymes, jól kenhető. Nélküle is működik, de nem ugyanaz.
Én mindig extra szűz olívaolajat használok hozzá. Egy-két evőkanál elég. Ízben és állagban is hozzátesz: telt lesz tőle a krém, de nem válik nehézzé. A kesudióval együtt jól kiegyensúlyozzák egymást.
A zsiradék nem ellenség. Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami segíthet abban, hogy az emésztés ne lassuljon be, és a zsírban oldódó tápanyagok is jobban hasznosuljanak. Nem terheli meg a gyomrot, és nem irritálja a nyálkahártyát – nálunk ez nem mellékes szempont.

Elkészítés - 5 perc, ha a kesudió már ázott
1. Áztatás - előre vagy gyorsan
A kesudió akkor lesz igazán jól használható, ha előtte beáztatod.
– Lassú módszer: 4-6 óra hideg vízben, hűtőben
– Gyorsított verzió: leöntöd forró vízzel, és 20-30 perc alatt felpuhul
Ha este beáztatod, reggel 5 perc alatt kész van a vegán kesumajonéz. Ezért szeretjük.
2. Turmixolás - egyszerű, mint az 1x1
Az áztatott kesudiót szűrd le, öblítsd át. Tedd turmixgépbe (vagy aprítóba). Add hozzá a vizet (vagy házi kesutejet), citromlevet, mustárt, sót. (Ha szeretnél, mehet bele egy kis fokhagyma is.) Turmixold simára. Ha túl sűrű, apránként adj hozzá vizet.
3. Olaj hozzáadása - csak a végén
Amikor minden más simára keveredett, jöhet az extra szűz olívaolaj.
1-2 evőkanál elég. Még egy rövid keverés, és kész is.
4. Tárolás - kis üveg, hűtő
Töltsd tiszta üvegbe, zárd le, és mehet a hűtőbe. 3-4 napig eláll – de nálunk addig nem szokta kihúzni.
Tippek, trükkök, megúszós megoldások
Elfelejtetted beáztatni?
Semmi gond. Forró víz, 20-30 perc, és a kesudió már mehet is a gépbe. Ha reggel jut eszedbe, akkor is meg tudod csinálni, mire a gyerek felöltözik.
Házi kesutejjel még simább
Ha nem vízzel, hanem kesutejjel turmixolod, selymesebb lesz az állaga.
A receptet megtalálod itt: Gluténmentes palacsinta házi kesutejjel
Fokhagyma - ha extra íz kell
Nem kötelező, de ha egy fél gerezdet hozzáadsz, karakteresebb lesz.
Gyerekeknél nem mindig jön be, felnőtt szendvicsbe viszont jól működik.
Citrom helyett almaecet?
Igen, ha valamiért nem szeretnél citromot használni. Az íze élesebb lesz, de működik.
Kevés lett az adag? Duplázd!
Ha vendégek jönnek, nyugodtan készíts kétszeres mennyiséget – csak egy nagyobb turmixgép kell hozzá. A hűtőben eláll pár napig.
Nemcsak szendvicsbe való
Sült krumplihoz, sült zöldség mellé, tésztára vagy salátaöntetként is simán használható.
Ha pici vizet keversz hozzá, öntet lesz belőle. Ha kevesebbet, krémesebb marad.
Miért fogod újra és újra elkészíteni?
Mert 5 perc munka.
Mert nem kell hozzá semmi extra.
Mert hozza ugyanazt az ízt, amit a klasszikus majonéztől vársz – tojás és tej nélkül.
És mert nemcsak gyors, hanem könnyen emészthető is. A kesudió lágyítja, a citrom és a mustár élénkíti, az olívaolaj kiegyensúlyozza. Ez nem egy vegán trükk. Ez egy működő recept, ami tényleg jó. Ennyi.

Vegán kesumajonéz - tejmentes, tojásmentes, emésztésbarát recept
HOZZÁVALÓK
- 100 g kesudió (előzőleg 4-6 órára beáztatva, majd leöblítve)
- 100 ml víz
- 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart citromlé (vagy enyhébb ízhez almaecet)
- 1 teáskanál mustár (adalékmentes, hisztaminszegény fajta)
- 1/2 teáskanál tiszta só
- 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1/2 gerezd fokhagyma vagy 1/8 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS
- A kesudiót áztasd be legalább 4 órára, majd alaposan öblítsd le.
- Tedd a kesudiót a turmixgépbe vagy aprítógépbe.
- Add hozzá a vizet (vagy kesutejet), citromlevet, mustárt, sót és olajat.
- Turmixold simára. Ha túl sűrű, apránként adj hozzá még egy kevés vizet.
- Kóstold meg, és ha szükséges, igazíts az ízeken.
- Öntsd üvegbe, és tárold hűtőben. 3-4 napig eláll.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
Kesudió: Semleges hőhatású, lágyító és tápláló. Segíthet a bőr kiszáradásának csökkentésében, miközben könnyen emészthető, és nem terheli a lépet – ami kulcsfontosságú az étel feldolgozásában és a tápanyagok beépülésében. Citromlé / mustár: Mindkettő serkenti az emésztőnedvek termelődését, így támogatja a zsírok lebontását. A citromlé enyhén fertőtlenítő hatású, természetes tartósítószerként is működik. Olívaolaj: Gyulladáscsökkentő zsírsavakat tartalmaz, kíméletes a nyálkahártyákhoz, és jól tolerálható akkor is, ha valaki érzékenyebb az állati eredetű zsírokra.Vegán kesumajonéz és a tudatos növényi étrend - Mire érdemes még figyelni?
Ez a kesudióalapú vegán majonéz nemcsak glutén- és tejmentes, hanem teljesen növényi forrásokra épül. A kesudió, a citromlé, a mustár és az olívaolaj jól kiegészítik egymást, és sokat hozzátesznek a napi tápanyagbevitelhez. De egy növényi alapú étrendnél vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre érdemes külön odafigyelni.
Bár ez a krém jól lefedi az alapokat, a mindennapokban – főleg pörgős időszakokban, szezonális igénybevételnél vagy egyoldalúbb étkezéseknél – nem biztos, hogy minden szükséges tápanyag elegendő mennyiségben jelen van.
Amit növényi étrendet követve érdemes lehet átgondolni:
-
Organic Noni
Egy komplex, folyékony multivitamin-alap, könnyen beilleszthető a napi rutinba. Gyors, praktikus megoldás, különösen aktív napokon vagy változékony időjárás esetén. -
Pure B-complex+
Teljes spektrumú B-vitaminforrás, B1-től B12-ig, vegánok számára ideális formában. Segíthet az energiaszint és a koncentráció támogatásában. -
Pure Liquid C+ Forte
Folyékony C-vitamin, amit a szervezet könnyen tud hasznosítani, még akkor is, ha az étrend rostban gazdag. -
Pure Ca+Mg Plus
Kalciumot és magnéziumot tartalmazó készítmény, ami különösen jól jön növényi étrendnél, ha a zöldségekből, magvakból nem mindig jön össze a kívánt mennyiség. -
PureBiom+
Pre- és probiotikum kombináció az emésztés támogatására, különösen hasznos, ha a napi étrendben kevés fermentált étel szerepel.
Ha szeretnéd egyszerűbben pótolni mindazt, amit ebben a bejegyzésben is érintettünk, készítettem egy vegán étrendkiegészítő csomagot, amit egyetlen kattintással meg tudsz nézni: Megnézem a vegán immunerősítő csomagot!
Nem kell külön összeválogatni – ebben minden benne van, ami a növényi étrend tudatos támogatásához kellhet. Ráérsz eldönteni, hogy most rögtön belevágsz, félreteszed későbbre, vagy csak átnézed, mi mindenre jó.

Ismerj meg engem!
Kincses Zsolt vagyok, kétgyermekes apuka és a Calivita közösség aktív tagja. Családunk egészségügyi kihívásai – nagyobbik lányunk ekcémája és kisebbik lányunk koraszülöttsége – vezettek az egészséges életmód és a természetes megoldások felé. Tapasztalataimat és receptjeimet megosztva szeretnék másokat is támogatni az egészségesebb élet elérésében.