Gluténmentes rakott tészta pulykasonkával és kesukrémmel

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Rakott tészta, amit nem kell többé újragondolni - mert végre működik

Az ovis étlapon Makkaroniauflauf néven fut. Otthon egyszerűen csak rakott tészta. De nálunk sokáig inkább csak vágyálom volt, nem valós opció – legalábbis a nagyobbik lányomnak, akinek az ételintoleranciái miatt a tej, a glutén és még néhány klasszikus hozzávaló is kilőve. Az eredeti verziót persze ettük mi, felnőttek, sőt Szoky konyhájából többször is elkészítettük – és tényleg nagyon jól sikerült. Olyannyira, hogy onnan indult el a gondolat: mi lenne, ha ezt a receptet egy kicsit… átírnám?

Az ötletből azóta heti rutinná nőtte ki magát. Ez a gluténmentes rakott tészta pulykasonkával és kesukrémmel most már nemcsak egy jól sikerült alternatíva. Családi kedvenc lett – mindenki eszi, jóízűen, reklamálás nélkül. A gyerek is. És ezt nem sok egytálétel mondhatja el magáról.

Egy ovis klasszikus új köntösben

A rakott tészta gyerekkorunk egyik legmegosztóbb fogása volt. Volt, aki imádta, volt, aki soha nem kérte újra. De az biztos, hogy minden magyar konyhában előfordult valamilyen formában – tejfölösen, darált hússal, reszelt sajttal, és természetesen jó vastag réteg tésztával.

Tálalva: gluténmentes rakott tészta savanyú káposztával felülnézetből

A mi változatunk története viszont nem a menzán kezdődött, hanem az oviban. Ott ugyanis Makkaroniauflauf néven tűnt fel az étlapon, és bár az elnevezés elsőre inkább hangzik egy sváb színházi darabnak, mint ebédnek, maga az étel egyértelműen a rakott tészta osztrák-német rokona. És ahogy az lenni szokott, a gyerekem pont akkor szerette volna megkóstolni, amikor kiderült, hogy az összetevők miatt nem lehet.

Innen jött a kiindulópont – és egy régi, jól bevált recept Szoky konyhájából. Ő természetesen nem így hívta, de a végeredmény annyira jó volt, hogy nálunk sokszor, sokféleképp elkészült már. Ez a mostani változat az ő receptjének teljes újragondolása: gluténmentes tésztával, kesudiós krémmel, tejtermék nélkül, mégis selymesen, krémesen, ahogy kell.

Ezúton is köszönjük, Szoky! Nélküled nem lenne belőle heti családi kedvenc.

HOZZÁVALÓK:

Gluténmentes kölesalapú tészta és só a rakott tésztához előkészítve
Aprított pulykasonka, vöröshagyma, fokhagyma és olívaolaj a rakott tésztához

Kölesalapú tészta

Az a fajta, amit mintha neki találtak volna ki

Tésztából nálunk csak egyféle jöhet szóba: az Éden Prémium kölesalapú penne, szarvacska – vagy épp orsó, mint ebben a receptben. Ez utóbbit különösen szeretjük, mert jól kapaszkodik bele a krém, és a gyerekek is szívesebben kanalazzák, mint a hosszabb vagy szélesebb formákat.

Nemcsak gluténmentes, hanem az összetevői alapján is olyan, mintha direkt a lányomnak fejlesztették volna. Nincs benne semmi gyanús vagy felesleges – és ez most tényleg szó szerint értendő. Ezért van belőle mindig itthon.

A köles önmagában is jó alap. Jól bírja a főzést, nem lesz belőle kása, és akkor is megállja a helyét, ha a kész ételt újra kell melegíteni. Van benne vas, magnézium, egy kevés B-vitamin is – de ami a legfontosabb: jól viseli a gyerekgyomor. Nem kell utána figyelni, csak enni, élvezni, menni tovább.

Pulykasonka

Egyszerű, bolti, de működik

Ez nem házi sült hús. Boltban vett, előre megsütött pulykamell sonka, amit felkockáztam, és ment is a serpenyőbe. Semmi E-szám, semmi adalék, semmi rejtett tejpor. Ilyet mindig tartunk itthon.

Nem kell attól tartani, hogy szétesik a rakásban – mert ez a recept nem klasszikus rétegezős rakott tészta. Egy serpenyőben készül az egész, ott keveredik össze a sonka, a tészta és a krém, aztán már csak átsül a sütőben.

A pulykahús önmagában is az egyik legjobban tolerálható húsféle. Sovány, nem zsíros, nem nehéz – emiatt kifejezetten jó választás akkor is, ha valakinek érzékenyebb az emésztése. A lányom is jól viseli, mi pedig nyugodt szívvel adjuk.

Kesudió és sörélesztő

A krém, ami miatt senkinek nem hiányzik a sajt

Ez a rakott tészta nem tartalmaz tejterméket – és nem is hiányzik belőle. A krémes, „sajtos” ízt a beáztatott kesudió és a sörélesztőpehely kombinációja adja. Ez a kettő együtt egy olyan selymes szószt hoz, amit nem kell túlmagyarázni. Simán működik.

A kesudió önmagában is egy stabil alap: lágy, semleges, mégis testes. Turmixolás után olyan állagot kapunk, ami jól bevonja a tésztát, és nem szárad ki a sütőben. Emellett gazdag magnéziumban, vasban, cinkben – de ami miatt nálunk bekerült, az az, hogy jól viselhető. A lányom emésztése is bírja, nem kell utána sem figyelni, sem magyarázkodni.

A sörélesztőpehely nem csak ízben dolgozik. Bár a „sajtos” karaktert ő adja az ételnek, emellett teljes B-vitamin-komplexet is tartalmaz – többek közt B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B7-vitaminokat, és sok esetben B12-t is, ha dúsított változatról van szó. Ezek a vitaminok kulcsfontosságúak az idegrendszer, a sejtek és az anyagcsere szempontjából – különösen növényi alapú étrendben.

Ráadásul könnyen emészthető, nem savasít, és nem okoz puffadást. Ez nálunk szempont. És persze az sem mellékes, hogy a gyerekek is simán megeszik – úgy, hogy közben fogalmuk sincs róla, mi is az a „sörélesztőpehely”.

Kesudió, sörélesztőpehely és fűszerek a gluténmentes rakott tészta krémjéhez
Növényi tejföl, aquafaba és őrölt bors a rakott tészta krémes alapjához

Növényi tejföl és aquafaba

Amikor a tojás és a tej nem opció

A klasszikus rakott tészták lelke általában a tojásos-tejfölös öntet. De amikor ezek nem jöhetnek szóba, muszáj máshogy gondolkodni. Nálunk ez a keverék egyértelműen bevált: növényi tejföl és aquafaba, vagyis csicseriborsó főzőlé.

A növényi tejföl lehet házi is – ha van időm, készítek -, de ha nem, akkor a Dr. Oetker-féle vegafölt használjuk. Tapasztalat alapján ez nem árt a lányomnak, és állagra is pont olyan, amilyennek lennie kell: sűrű, sima, nem esik szét sütéskor.

Az aquafaba pedig a vegán konyha egyik legjobb trükkje. Tojás helyett használjuk, de nem csak kötőanyagként: lazítja is a masszát, és segít abban, hogy a krém ne üljön meg túl nehézen. A gyomor is jobban viseli, mint a tojást – főleg, ha az érzékenyebb típusból való.

Ez a kettő együtt egy olyan alapot ad, ami tökéletesen viszi a rakott tésztát: nem válik szét, nem lesz folyós, és nem is szárad ki. Csak működik.

Hagyma, fokhagyma, petrezselyem, koriander

Ha valami megmozgatja ezt az ételt, akkor ezek

A rakott tészta nem attól lesz jó, hogy tele van pakolva fűszerrel. Hanem attól, hogy az alap ízek a helyükön vannak. És nálunk ezek az alapok: vöröshagyma, fokhagyma, friss petrezselyem és egy kis koriander.

A hagyma és fokhagyma együtt viszik a sós, pirult vonalat. Nem kell belőlük sok, de kihagyni sem érdemes – különben az egész fogás lapos marad. Pirítva, a pulykasonkával együtt, már ott elkezdődik az illat, amitől a gyerek is odasétál megnézni, mi készül.

A petrezselyem frissít, üdít, és segíti az emésztést is. Mehet a végén a tetejére is, de a masszába keverve is jól működik. A koriander kis mennyiségben kerül bele – de pont ettől lesz kicsit különlegesebb az összhatás. Ha nincs otthon, nem dől össze semmi, de ha van, érdemes kipróbálni.

Elkészítés lépésről lépésre - minden egy serpenyőben történik

Selymes állagú kesukrém sörélesztőpehellyel a rakott tésztához
Gluténmentes tészta pulykasonkával és kesukrémmel összekeverve sütés előtt

1. Főzd meg a tésztát

Forralj fel egy nagy lábasban vizet, sózd meg (kb. 1 evőkanál sóval), és főzd al dentére a kölesalapú orsótésztát – ez kb. 4 perc. Amint elkészült, szűrd le, és tedd félre. Öblítés nem szükséges.

2. Pirítsd meg a pulykasonkát hagymával

Egy nagyobb serpenyőben melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, párold üvegesre, majd keverd hozzá a reszelt fokhagymát. Ezután mehet bele a felkockázott sült pulykamell sonka. Pirítsd pár percig, amíg illatos és enyhén aranybarna lesz.

3. Készítsd el a kesukrémet

Turmixgépben keverd össze a beáztatott kesudiót, sörélesztőpelyhet, citromlevet, almaecetet, reszelt fokhagymát, sót és kb. 50-70 ml vizet. Addig turmixold, amíg selymes, sima krémet kapsz – ne legyen se darabos, se túl híg.

4. Keverd össze az „öntetet”

Egy tálban lazán felhabosítod a 4 evőkanál aquafabát (elég hozzá egy kézi habverő), majd hozzákevered a növényi tejfölt és a kész kesukrémet. Ízesítsd frissen őrölt borssal és ½ teáskanál őrölt korianderrel.

5. Minden mehet egybe - a serpenyőben

A megfőtt tésztát add a serpenyőben lévő sonkás-hagymás alaphoz, keverd össze. Ezután öntsd rá az aquafabás kesukrémet, és forgasd át az egészet óvatosan. Nem kell túlkeverni, csak legyen mindenhol krém.

6. Sütés

Ha sütőálló a serpenyőd, mehet így, egyben a sütőbe. Ha nem, öntsd át az egészet egy közepes méretű hőálló tálba. Süsd előmelegített sütőben 230 °C-on kb. 15 percig, amíg a teteje enyhén megpirul. Ha szeretnél, még sütés előtt szórhatsz rá egy kevés reszelt vegán mozzarellát – szépen ráolvad.

7. Tálalás

Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel, és ha még nem tetted meg sütés előtt, mehet rá most egy kevés reszelt vegán mozzarella is.

Frissen sült gluténmentes rakott tészta ropogós, aranybarna réteggel

Ahol lehet, egyszerűsíts - ezek nálunk beváltak

Nem kell újabb tálat elővenni

Ha már eleve egy nagyobb serpenyőben pirítod a hagymát és a sonkát, abban nyugodtan össze is keverheted a tésztát és a krémet. Nincs értelme külön edényt piszkolni.

A kesudiót elég reggel beáztatni

Nem kell éjszakázni vele. Elég, ha 4-5 órát áll a vízben – vagy ha sietsz, öntsd le forró vízzel, és hagyd ázni 20 percig. Így is simára lehet turmixolni.

Ha nincs aquafabád, ne ess pánikba

A recept működik anélkül is – egy kis extra növényi tejföl vagy sűrűbb krém pótolhatja. Az állag kicsit más lesz, de az íz és a szerkezet nem megy tönkre.

A tésztát elő is főzheted korábban

A kölesalapú tészta jól viseli a várakozást. Ha előre megfőzöd, csak ne öblítsd le, és takard le, hogy ne száradjon ki.

A gyerekadag könnyen elvihető

Nem szárad ki másnapra sem. Ha kell, csak melegítsd vissza sütőben vagy air fryerben, és mehet is a dobozba.

Vegán mozzarella? Csak ha tényleg szereti a család

Nem muszáj, de ha van egy jól bevált márka, érdemes kipróbálni. Sütés előtt a tetejére szórva szépen ráolvad.

Gluténmentes rakott tészta pulykasonkával és friss petrezselyemmel tálalva

Ez nem pótlék - ez lett a rakott tészta nálunk

Vannak ételek, amiket csak a gyerek kedvéért készít el az ember – aztán titokban reméli, hogy lesz egy maradék adag, amit ő is megehet. Na, ez nem olyan. Ezt nem „megesszük, mert lehet”, hanem azért esszük, mert tényleg jó.

A gluténmentes rakott tészta pulykasonkával és kesukrémmel nálunk nem alternatíva lett, hanem alapétel. Hetente előkerül, és soha senki nem mondta rá, hogy „már megint ez?”. Ez ritka. Főleg úgy, hogy nincs benne tej, nincs tojás, nincs búza – és mégis pont olyan, amilyennek egy rakott tésztának lennie kell: krémes, tartalmas, melegítő.

Ez nem a kompromisszumos „mindenmentes” vonal. Ez az a verzió, amit azok is kérnek repetázni, akik egyébként nem is tudják, mit jelent az, hogy aquafaba.

Tálalt gluténmentes rakott tészta petrezselyemmel és savanyú káposztával

Gluténmentes rakott tészta pulykasonkával és kesukrémmel

Egy igazi klasszikus új köntösben: krémes, fűszeres, mégis könnyed és emésztéskímélő. A kölesalapú tészta nem terheli meg a gyomrot, a sörélesztővel készült kesukrém pedig „sajtos” ízt ad a fogásnak anélkül, hogy tejterméket használnánk. Ez a rakott tészta egyszerre családbarát és ekcéma-kompatibilis megoldás akár hétköznap estére is.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 45 perc
Fogás: Egytálétel, Főétel
Konyha: Egészségtudatos, Flexitáriánus
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, hisztaminbarát, tejmentes, tojásmentes
Adagok: 4 Főre

HOZZÁVALÓK

A tésztához

  • 300-350 g gluténmentes kölesalapú fusilli vagy penne
  • 1 teáskanál tiszta só

A sonkás-hagymás alaphoz

  • 300 g sült pulykasonka (vastagabb szeletekre vagy kockákra vágva)
  • 1 fej (100 g) vöröshagyma
  • 2 gerezd (10 g) fokhagyma
  • 2 evőkanál (30 ml) extra szűz olívaolaj

A krémes „tojás” alaphoz

  • 4 evőkanál (60 ml) aquafaba (csicseriborsó főzőleve)
  • 200 g növényi alapú tejföl vagy joghurt
  • 1/8 teáskanál fekete bors

Kesus „sajtkrémhez”

  • 75 g kesudió (előző este beáztatva)
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál (5 ml) almaecet
  • 1 gerezd (5 g) fokhagyma
  • 50-70 ml víz
  • 1/2 teáskanál tiszta só

További ízesítéshez

  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 kis csokor friss petrezselyem (osztva)

ELKÉSZÍTÉS

  • Tésztát főzz: Forralj sós vizet, majd főzd al dentére a kölesalapú tésztát. Szűrd le, tedd félre.
  • Pulykasonkát piríts: Melegítsd az olívaolajat, majd pirítsd a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sonkát, süsd aranybarnára (kb. 5–7 perc).
  • Kesukrémet készíts: Turmixold simára a beáztatott kesudiót a többi hozzávalóval, amíg selymes állagot nem kapsz.
  • Aquafabás alap: A csicserilé habosítás után keverd össze a növényi tejföllel és a kesukrémmel. Fűszerezd borssal, korianderrel.
  • Összeállítás: A főtt tésztát keverd össze a sonkás-hagymás alappal, majd forgasd bele a krémes keveréket is. Add hozzá a petrezselyem felét.
  • Sütés: Öntsd az egészet egy hőálló tálba, és süsd 230 °C-on kb. 15 percig, amíg megpirul a teteje.
  • Tálalás: Szórd meg friss, aprított petrezselyemmel, és már kínálhatod is.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

Kölesalapú tészta: gluténmentes és könnyen emészthető, segít elkerülni a bélfal irritációját.
Sült pulykasonka: alacsony zsírtartalmú, enyhén melegítő hatású, jól tolerálható húsféle.
Kesudió: semleges, harmonizáló alapanyag, bővelkedik ásványi anyagokban, krémes állagúra turmixolva kiváló tejtermék-helyettesítő.
Aquafaba: természetes tojáspótló, nem terheli az emésztést.
Sörélesztőpehely: B-vitamin-forrás, finom sajtos ízt ad adalékanyag nélkül.
Petrezselyem és koriander: támogatják az emésztést, felfrissítik a fogást.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Ha működik az étel, érdemes lehet mellette okosan pótolni is

Ez a recept szépen hozza, amit egy jól összerakott ételtől elvárunk: van benne teljes értékű fehérje, lassú felszívódású szénhidrát, rost, zsírok, és egy sor fontos mikrotápanyag. De attól, hogy „kerek”, még nem biztos, hogy minden helyzetben lefedi a napi szükségleteket – főleg, ha kihagyások, stresszesebb időszakok vagy szezonális terhelések is beleszólnak.

Ilyenkor jól jön egy olyan összeállítás, ami pont ehhez a típusú étrendhez passzol: nem túl sok, nem túl kevés, csak épp annyi, ami biztosítja az alapokat.

Amit én ehhez a recepthez, illetve ehhez a táplálkozási logikához ajánlok:

Ezeket nem kell egyesével vadászni – van belőlük előre összeállított csomag is, amit egy mozdulattal meg tudsz nézni: Megnézem az ajánlott csomagot!