Go Back
+ servings
Tálalt gluténmentes rakott tészta petrezselyemmel és savanyú káposztával

Gluténmentes rakott tészta pulykasonkával és kesukrémmel

Egy igazi klasszikus új köntösben: krémes, fűszeres, mégis könnyed és emésztéskímélő. A kölesalapú tészta nem terheli meg a gyomrot, a sörélesztővel készült kesukrém pedig „sajtos” ízt ad a fogásnak anélkül, hogy tejterméket használnánk. Ez a rakott tészta egyszerre családbarát és ekcéma-kompatibilis megoldás akár hétköznap estére is.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 45 perc
Fogás: Egytálétel, Főétel
Konyha: Egészségtudatos, Flexitáriánus
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, hisztaminbarát, tejmentes, tojásmentes
Adagok: 4 Főre

HOZZÁVALÓK

A tésztához

  • 300-350 g gluténmentes kölesalapú fusilli vagy penne
  • 1 teáskanál tiszta só

A sonkás-hagymás alaphoz

  • 300 g sült pulykasonka (vastagabb szeletekre vagy kockákra vágva)
  • 1 fej (100 g) vöröshagyma
  • 2 gerezd (10 g) fokhagyma
  • 2 evőkanál (30 ml) extra szűz olívaolaj

A krémes „tojás” alaphoz

  • 4 evőkanál (60 ml) aquafaba (csicseriborsó főzőleve)
  • 200 g növényi alapú tejföl vagy joghurt
  • 1/8 teáskanál fekete bors

Kesus „sajtkrémhez”

  • 75 g kesudió (előző este beáztatva)
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál (5 ml) almaecet
  • 1 gerezd (5 g) fokhagyma
  • 50-70 ml víz
  • 1/2 teáskanál tiszta só

További ízesítéshez

  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 kis csokor friss petrezselyem (osztva)

ELKÉSZÍTÉS

  • Tésztát főzz: Forralj sós vizet, majd főzd al dentére a kölesalapú tésztát. Szűrd le, tedd félre.
  • Pulykasonkát piríts: Melegítsd az olívaolajat, majd pirítsd a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sonkát, süsd aranybarnára (kb. 5–7 perc).
  • Kesukrémet készíts: Turmixold simára a beáztatott kesudiót a többi hozzávalóval, amíg selymes állagot nem kapsz.
  • Aquafabás alap: A csicserilé habosítás után keverd össze a növényi tejföllel és a kesukrémmel. Fűszerezd borssal, korianderrel.
  • Összeállítás: A főtt tésztát keverd össze a sonkás-hagymás alappal, majd forgasd bele a krémes keveréket is. Add hozzá a petrezselyem felét.
  • Sütés: Öntsd az egészet egy hőálló tálba, és süsd 230 °C-on kb. 15 percig, amíg megpirul a teteje.
  • Tálalás: Szórd meg friss, aprított petrezselyemmel, és már kínálhatod is.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

Kölesalapú tészta: gluténmentes és könnyen emészthető, segít elkerülni a bélfal irritációját.
Sült pulykasonka: alacsony zsírtartalmú, enyhén melegítő hatású, jól tolerálható húsféle.
Kesudió: semleges, harmonizáló alapanyag, bővelkedik ásványi anyagokban, krémes állagúra turmixolva kiváló tejtermék-helyettesítő.
Aquafaba: természetes tojáspótló, nem terheli az emésztést.
Sörélesztőpehely: B-vitamin-forrás, finom sajtos ízt ad adalékanyag nélkül.
Petrezselyem és koriander: támogatják az emésztést, felfrissítik a fogást.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe