Gluténmentes rakott tészta pulykasonkával és kesukrémmel
Egy igazi klasszikus új köntösben: krémes, fűszeres, mégis könnyed és emésztéskímélő. A kölesalapú tészta nem terheli meg a gyomrot, a sörélesztővel készült kesukrém pedig „sajtos” ízt ad a fogásnak anélkül, hogy tejterméket használnánk. Ez a rakott tészta egyszerre családbarát és ekcéma-kompatibilis megoldás akár hétköznap estére is.
300-350ggluténmentes kölesalapú fusilli vagy penne
1teáskanáltiszta só
A sonkás-hagymás alaphoz
300gsült pulykasonka(vastagabb szeletekre vagy kockákra vágva)
1fej(100 g) vöröshagyma
2gerezd(10 g) fokhagyma
2evőkanál(30 ml) extra szűz olívaolaj
A krémes „tojás” alaphoz
4evőkanál(60 ml) aquafaba(csicseriborsó főzőleve)
200gnövényi alapú tejföl vagy joghurt
1/8teáskanálfekete bors
Kesus „sajtkrémhez”
75gkesudió(előző este beáztatva)
2evőkanálsörélesztőpehely
1evőkanál(15 ml) frissen facsart citromlé
1teáskanál(5 ml) almaecet
1gerezd(5 g) fokhagyma
50-70mlvíz
1/2teáskanáltiszta só
További ízesítéshez
1/2teáskanálőrölt koriander
1kis csokorfriss petrezselyem(osztva)
ELKÉSZÍTÉS
Tésztát főzz: Forralj sós vizet, majd főzd al dentére a kölesalapú tésztát. Szűrd le, tedd félre.
Pulykasonkát piríts: Melegítsd az olívaolajat, majd pirítsd a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sonkát, süsd aranybarnára (kb. 5–7 perc).
Kesukrémet készíts: Turmixold simára a beáztatott kesudiót a többi hozzávalóval, amíg selymes állagot nem kapsz.
Aquafabás alap: A csicserilé habosítás után keverd össze a növényi tejföllel és a kesukrémmel. Fűszerezd borssal, korianderrel.
Összeállítás: A főtt tésztát keverd össze a sonkás-hagymás alappal, majd forgasd bele a krémes keveréket is. Add hozzá a petrezselyem felét.
Sütés: Öntsd az egészet egy hőálló tálba, és süsd 230 °C-on kb. 15 percig, amíg megpirul a teteje.
Tálalás: Szórd meg friss, aprított petrezselyemmel, és már kínálhatod is.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
Kölesalapú tészta: gluténmentes és könnyen emészthető, segít elkerülni a bélfal irritációját.Sült pulykasonka: alacsony zsírtartalmú, enyhén melegítő hatású, jól tolerálható húsféle.Kesudió: semleges, harmonizáló alapanyag, bővelkedik ásványi anyagokban, krémes állagúra turmixolva kiváló tejtermék-helyettesítő.Aquafaba: természetes tojáspótló, nem terheli az emésztést.Sörélesztőpehely: B-vitamin-forrás, finom sajtos ízt ad adalékanyag nélkül.Petrezselyem és koriander: támogatják az emésztést, felfrissítik a fogást.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!