Gluténmentes amerikai palacsinta – a bogyós verzió, ami nálunk is működik

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Amikor nincs idő ötletelni

Van az a reggel, amikor nem kell győzködni senkit. A gluténmentes amerikai palacsinta megy magától. Nincs rábeszélés, nincs külön kérés – csak sül a serpenyőben, és valahogy mindenki békén hagyja a másikat.

Ez a verzió nem váltotta le a kedvencet, csak jött mellé. A gluténmentes palacsinta házi kesutejjel továbbra is stabil pont nálunk, főleg ha desszertre vágyunk vagy valami igazán vékony, hajtogatható tésztára. De ez itt egy másik műfaj. Vastagabb, szaftosabb, kanalazósabb. És ez nem baj.

Az oviban is előfordul, hogy amerikai palacsinta van ebédre. Ilyenkor itthon is előkerül – de nem csak ebédként működik. Mi inkább reggelire vagy uzsonnára készítjük, néha desszertként is. Ami biztos: nem marad belőle. A gluténmentes amerikai palacsinta nálunk olyan, mint egy biztonsági mentés. Ha semmi más nem jön össze, ez mindig igen.

Amerikából jöttem, palacsintát hoztam

Nem magyar. Nem is akar az lenni. Vastagabb, sűrűbb, más arányokkal készül. Kanállal adagoljuk, nem merőkanállal, és nem is serpenyőnyi adagban. Egymásra rakjuk, nem tekerjük. Az amerikai palacsinta más műfaj.

Felülnézetes gluténmentes amerikai palacsinta erdei gyümölcsöntettel és friss áfonyával fehér tányéron

Ez itt egy egyszerűbb változat. Gluténmentes, tej- és tojás nélkül. Nálunk reggelire vagy uzsonnára készül, de volt már desszert is. Az oviban néha ez az ebéd, itthon ehhez igazítjuk a napot. A tészta gyors, nem túl érzékeny. És ha megsült, nincs vele több dolgunk.

HOZZÁVALÓK:

Gluténmentes amerikai palacsinta alapanyagok kimérve üveg tálkákban a konyhapulton

Hajdinaliszt

A palacsinták világos oldala

A hajdinaliszt az a hozzávaló, ami lehet nyerő és lehet bukó – attól függ, honnan van. Mi is próbáltuk az indiai boltban kapható, sötét változatot. Nem jött be. A végeredmény annyira fekete lett, hogy senki nem akarta megkóstolni. Azóta csak világos hajdinalisztet használunk, amit otthonról hozunk. Lágyabb, világosabb, és sokkal jobban működik palacsintában.

A hajdina nem gabona, hanem álgabona, emiatt gluténmentes. Könnyebben emészthető, mint a búza, és nem terheli meg a gyomrot. Melegítő hatása miatt kifejezetten jól esik hidegebb napokon. Nálunk az is fontos, hogy nem ront a bőr állapotán – sőt, érzékenyeknél is jól tolerálható.

Állagra stabil, de nem elég önmagában. Itt lép be mellé a csicseriborsóliszt és a tápióka – ezek tartják egyensúlyban a tésztát. A hajdinaliszt viszont nem kompromisszum. Ez a palacsinta ettől működik.

Csicseriborsóliszt

Nem csak szeletbe jó

Aki követi a receptjeimet, az tudja: a csicseriborsóliszt gyakori alap nálunk. Ennek egyszerű oka van. Könnyen kezelhető, jól sűrít, és sokféle ételbe beilleszthető – sós szeletektől a palacsintákig.

Itt két dolgot csinál. Egyrészt tartja a tésztát, anélkül hogy elnehezítené. Másrészt kiegyenlíti a hajdinaliszt markánsabb ízét. Nem nyomja el, csak tompít rajta.

Emésztés szempontból is jól jön: nedvességet szárít, nem terheli meg a gyomrot. Fehérjében gazdag, de mégis könnyen emészthető. B-vitaminokat, vasat, cinket és magnéziumot is tartalmaz – ami egy növésben lévő szervezetnél nem hátrány.

Nem kell belőle sok. De ha benne van, az egész recept stabilabb lesz.

Aquafaba

A tojásmentes tészta biztosítéka

Az aquafaba a csicseriborsó főzőleve. Ha elég sűrű, tojás helyett is működik – főleg palacsintában. Nem nehezít, nem ragaszt, de habosabb, rugalmasabb lesz tőle a tészta.

Mi nem konzervet használunk, hanem magunk főzzük a csicseriborsót. A lé megy a tésztába, a borsóból pedig hummusz készül. Így semmi nem vész kárba.

Amikor először használtam, még kísérlet volt. Ma már alap. Három evőkanál elég egy adaghoz, és utána senki nem kérdezi, hol van benne a tojás.

Tápanyag szempontból nem kiugró, de van benne egy kevés kálium, nátrium, vas és magnézium – attól függ, hogyan készült. De itt nem ez számít. Hanem az, hogy működik.

Bogyós gyümölcsök

Savanykás ellensúly

A tészta önmagában lágy és enyhén édeskés. Ezért kell mellé valami, ami megtöri. A bogyós gyümölcsök savanykásabb íze jól kiegyensúlyozza a palacsintát – főleg akkor, ha fagyasztott mixből készül az öntet.

Az állag is fontos. Egy sűrű, kanalas öntet jobban működik rajta, mint egy folyós szósz vagy szörp. Főzés után lehet darabosra hagyni, de botmixerrel pürésítve is jó – attól függ, ki eszi.

Bőrbarát oldalon is jól áll: antioxidánsokban gazdag, különösen fekete ribizli és áfonya esetén. Ezek segítenek a bőr természetes védelmében – nálunk ezért is került be.

Cukrot alig igényel. Egy kevés citromlé viszont jót tesz neki – kihozza az ízeket, és még frissebb lesz tőle. Hidegen és melegen is működik.

Házi kesutej

Krémesség kompromisszum nélkül

Ebben a receptben a házi kesutej nem választható elem, hanem alap. Kesudió, víz, turmixgép – ennyi kell hozzá. Az állaga sűrűbb, mint a bolti növényi tejeké, és pontosan ez adja meg a tészta rugalmasságát. Sütés közben nem szárad ki, és nem esik össze.

A bolti alternatívákkal sokáig próbálkoztunk, de egyik sem működött igazán. Vagy túl híg volt, vagy édesítős, vagy egyszerűen szétesett tőle a tészta. A házi verzió viszont minden szempontból stabilabb. Ha jó a géped, szűrni sem kell – a rost is benne marad.

Tápérték szempontból is van benne tartalom. Magnézium, foszfor, cink, E-vitamin – ezek egy része a tejbe is átkerül. A zsírsavösszetétele kifejezetten kedvező, és emésztés szempontból is jól tolerálható. Nem dominál ízben, de jelen van. Ettől lesz a tészta kiegyensúlyozott.

Elkészítés lépésről lépésre

1. Kesutej - ezzel kezdődik minden

A házi kesutej elkészítéséhez először áztass be 40 g kesudiót legalább két órára, de ha van időd, akár tovább is maradhat vízben. Áztatás után szűrd le, és turmixold össze 200 ml friss vízzel. Ha jó a géped, nem kell leszűrni – a tej selymes és sűrű lesz, pont ahogy a tésztához kell. Használat előtt keverd át még egyszer.

2. Öntet - savanykás, gyümölcsös réteg a tetejére

150 g fagyasztott bogyós gyümölcsöt tegyél egy kis lábasba. Adj hozzá egy teáskanál kókuszvirágcukrot, egy teáskanál friss citromlevet és két evőkanál vizet. Melegítsd közepes lángon, és főzd 2-3 percig. Ha pürésebb állagot szeretnél, botmixerrel turmixold le. Ha inkább darabosan hagynád, csak keverd át. Ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel még hígíthatod.

3. Száraz hozzávalók - itt dől el az állag

Egy keverőtálba mérd ki a következőket: 100 g hajdinaliszt, 50 g csicseriborsóliszt, fél teáskanál szódabikarbóna, háromnegyed teáskanál citromsavpor, egy csipet só és másfél evőkanál kókuszvirágcukor. Alaposan keverd el, hogy a porok egyenletesen oszoljanak el, különösen a szódabikarbóna.

4. Nedves hozzávalók - itt lép be az aquafaba

Egy másik tálban először habosíts meg három evőkanál aquafabát egy kézi habverővel – nem kell kemény habbá verni, elég, ha kissé levegős lesz. Ezután add hozzá a 200 ml házi kesutejet, két evőkanál olívaolajat és egy teáskanál vaníliakivonatot. Keverd össze simára.

5. A tészta összeállítása - jöhet az egyesítés

Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és keverd simára, csomómentesre. A masszát ezután hagyd állni legalább 5-10 percig. Ez idő alatt a lisztek felveszik a nedvességet, és a tészta kissé besűrűsödik.

6. Sütés - figyeld a buborékokat

Egy tapadásmentes serpenyőt forrósíts fel közepes lángon, majd vékonyan kend ki olívaolajjal. Kanalazz bele 2-3 evőkanálnyi tésztát, és formázz belőle kis korongokat. Süsd az első oldalt addig, amíg buborékok jelennek meg a tetején – ez kb. 2-3 perc. Fordítsd meg, és a másik oldalt süsd még 1-2 percig, amíg enyhén aranybarna lesz.

7. Tálalás - egymásra rakva, öntettel a tetején

A kisült palacsintákat rakd egymásra. Locsold meg őket a meleg vagy kihűlt bogyós öntettel, és ha van kéznél, tehetsz rá friss gyümölcsöt is. Langyosan a legjobb, de hidegen sem veszít az állagából.

Gluténmentes amerikai palacsintatészta buborékosodik a forró serpenyőben
Frissen megfordított gluténmentes amerikai palacsinta aranybarnára sül a serpenyőben

Amikor nem úgy sikerül - és mit lehet vele kezdeni

A tészta túl sűrű, alig lehet keverni

Ha a tészta túlzottan besűrűsödik, valószínűleg a lisztek szívták fel a folyadékot. Ilyenkor adj hozzá fokozatosan 1-2 evőkanál házi kesutejet, keverd át, és nézd meg újra az állagát. Fontos, hogy egyszerre mindig csak keveset adj hozzá – könnyen át lehet lendülni a túl hígra.

A palacsinta széle felpöndörödik, belül viszont nyers marad

Ez általában túl magas hőfok jele. A serpenyő legyen közepesen forró, ne maximumon izzó. Így egyenletesen sül meg, nem csak kívül kap kérget.

Nem habosodik az aquafaba

Ha az aquafaba túl híg, előfordulhat, hogy nem habosodik fel látványosan. Ilyenkor nem kell erőltetni – keverd bele a többi folyadékkal együtt. A recept így is stabil marad, a habosítás csak lazít egy kicsit az állagon.

Kesutej helyett valami mást használnál?

A házi kesutej ebben a receptben kulcsfontosságú. Ha más növényi tejjel próbálkozol, figyelj arra, hogy sűrű legyen, adalékmentes, és ne legyen benne sem hozzáadott cukor, sem emulgeálószer. A legtöbb bolti verzió túl híg, és nem viselkedik ugyanúgy sütés közben.

Melegen jó, de hogyan melegítsd újra?

Air fryerben vagy sütőben újramelegíthető – 120-140 °C-on pár perc elég. Kontakt grill is működik, bár a felülete barázdás lesz tőle. Serpenyőben is felmelegíthető, ha lefeded. A mikrót próbáljuk kerülni, de ha nincs más, rövid ideig, alacsony fokozaton még elmegy.

Gluténmentes amerikai palacsintatorony erdei gyümölcsszósszal és áfonyaszemekkel fehér tányéron

A recept, ami mindig visszajön

Nem kell kedv, nem kell külön alkalom, nem kell hozzá vendég. Ez a palacsinta akkor készül, amikor gyors döntés kell. Amikor nincs idő mérlegelni, csak csinálni kell valamit, ami működik.

Nem szertartás. Nem hangulat kérdése. Reggeli, uzsonna, desszert – attól függ, mikor sül ki.

A hozzávalók mindig vannak otthon. A lányok megeszik, mi is örömmel. Nem kell kérdezni, mit tegyünk rá. Elég, ha van öntet. Ha nincs, akkor anélkül.

Ezért van mindig esélye, hogy újra előkerül. Mert nem kell köré semmit építeni. Ez a recept elbírja a hétköznapot.

Puha gluténmentes amerikai palacsintatorony erdei gyümölcsöntettel és friss áfonyával fehér tányéron

Gluténmentes amerikai palacsinta erdei gyümölcsös öntettel

Puha, könnyű és tápláló - ez a gluténmentes amerikai palacsinta egyszerre kíméletes az emésztéshez, mégis élvezetes minden falatja. Teljesen tej-, tojás- és gluténmentes, így ekcéma-barát étrendbe is beilleszthető. A csicseriborsóliszt és a hajdinaliszt kiegyensúlyozott kombinációja tartja stabilan az energiát, miközben az erdei gyümölcsök frissítően kiegészítik.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 25 perc
Fogás: Desszert, Reggeli
Konyha: Amerikai, Egészségtudatos, Vegán
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok: 8 db kisebb palacsinta

HOZZÁVALÓK

Palacsintatészta

  • 100 g hajdinaliszt
  • 50 g csicseriborsóliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 teáskanál citromsav
  • 1/8 teáskanál tiszta só
  • 1 1/2 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 3 evőkanál (45 ml) aquafaba (csicseriborsó főzőlé)
  • 200 ml házi kesutej
  • 2 evőkanál (30 ml) olívaolaj
  • 1 teáskanál vaníliapor vagy kivonat

Erdei gyümölcsös öntet

  • 150 g fagyasztott erdei bogyós mix
  • 1 teáskanál kókuszvirágcukor
  • 2 evőkanál (30 ml) víz
  • 1 teáskanál (5 ml) friss citromlé

Házi kesutej

  • 50 g házi kesudiótej
  • 150 ml víz

ELKÉSZÍTÉS

Házi kesutej

  • A kesudiót legalább 2 órára (vagy éjszakára) áztasd be, majd öblítsd le.
  • Tedd turmixgépbe 200 ml vízzel, és turmixold krémes, sima állagúvá (kb. 30–60 másodperc).
  • Ha teljesen sima, szűrni sem szükséges – azonnal felhasználható a recepthez.

Öntet

  • A fagyasztott bogyós gyümölcsöket közepes lángon melegítsd fel egy kis lábasban.
  • Add hozzá a citromlevet és a cukrot, főzd még 2 percig.
  • Botmixerrel pürésítsd vagy hagyd darabosan.
  • Igény szerint hígítsd kevés vízzel vagy kesutejjel

Palacsintatészta

  • Keverd össze a hajdinalisztet, gram lisztet, szódabikarbónát, citromsavat, sót és cukrot.
  • Egy másik tálban habosítsd az aquafabát, majd add hozzá a zabtejet, olívaolajat, vaníliát.
  • Öntsd a nedveset a szárazhoz, keverd simára.
  • Hagyd állni 5 percet.

Sütés

  • Melegíts serpenyőt, kenj bele vékonyan olívaolajat.
  • Kanalazz bele 2–3 evőkanál tésztát palacsintánként.
  • Süsd oldalanként 2–3, majd 1–2 percig.

Tálalás

  • Halmozd a palacsintákat egymásra.
  • Locsold meg a gyümölcsöntettel.
  • Díszítsd friss bogyós gyümölcsökkel.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

Hajdinaliszt: Könnyen emészthető, nem terheli a gyomrot, magas ásványianyag-tartalommal.
Csicseriborsóliszt: Rostban és fehérjében gazdag, segíti a belek természetes működését.
Aquafaba: Tojásmentes, de habos állagot biztosít – allergénmentesen.
Olívaolaj: Kíméletes zsiradék, segíti a zsírban oldódó tápanyagok felszívódását.
Erdei gyümölcsök: Magas antioxidáns-tartalommal támogatják a bőr természetes védekezőképességét.
Szódabikarbóna + citromsav: Természetes lazítók, nem irritálnak, mint egyes sütőporok.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Amikor a palacsinta nem elég - de jó kezdet

A gluténmentes amerikai palacsinta nálunk nem vitaminpótlás, csak egy jó alap. Reggelire, uzsonnára, amikor kell valami, amihez nem kell sok gondolkodás. De ahogy telt az idő, egyre világosabb lett: önmagában ez sem elég.

Nem azért, mert hiányos, hanem mert egy gyerek szervezete máshogy működik. Több támogatást igényel – különösen, ha érzékenyebb, közösségbe jár, vagy egyszerűen csak növésben van.

A kisebbik lányunk koraszülötten született. És mégis, amikor elindult az oviba, ő bírta a legjobban. Nem gyógyszert kapott, hanem figyelmet. A feleségem már egészen korán elkezdett neki olyan kiegészítőket adni, amik nem ígérnek csodát, de segítenek, hogy az alapok rendben legyenek. Nem sokat. Csak amit érdemes.

Nálunk ezek működtek:

Ezeket nem kell egyesével vadászni – van belőlük előre összeállított csomag is, amit egy mozdulattal meg tudsz nézni: Megnézem az ajánlott csomagot!