Folyékony vegán tojás házilag – glutén- és szójamentes

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Unod már a drága bolti alternatívákat? A házi folyékony vegán tojás pár perc alatt elkészül csicserilisztből, tápiókából és kala namakból, hogy selymes, „tojásízű” rántottát, omlettet vagy gluténmentes bundás kenyeret süthess – ekcéma-barát módon. Kiváló növényi fehérjeforrás vegán és flexitáriánus reggelikhez.

Egy flexitáriánus reggeli újragondolása

A gyerekkori bundás kenyér nyomában A történet egy ízes, aranyszínű emlékből indult: a hétvégi bundás kenyér. Amikor kiderült a lányom intoleranciája, a tojásmentes reggeli lett a legnagyobb kihívás. Elsőként egy saját, gluténmentes, vegán verziót alkottam meg – erről a receptet itt találod: gluténmentes vegán bundás kenyér.

Egy univerzális növényi „tojás” ötlete

Miután a bundás kenyér sikerült, felmerült a kérdés: mi lenne, ha ezt a folyékony masszát más klasszikusokhoz is használhatnánk? Így született meg a többfunkciós, csicseriliszt-alapú folyékony növényi tojás, amely rántottához, omletthez és a magyar kedvenc tojásos nokedlihez is bevált.

Mindig kéznél, mindig élmény

A cél az volt, hogy mindig legyen a hűtőben egy üveg „tojás”, amit a lányom is bátran ehet – tej-, szója- és gluténmentesen, mégis krémes textúrával és igazi tojás-aromával. Így egyikünk sem marad ki a közös reggeli élményből.

Flexitáriusoknak is telitalálat

A recept száz százalékban növényi, ezért a vegán konyhába is hibátlanul illik, de akkor is jól jön, ha flexitáriánusként szeretnéd csökkenteni a tojásfogyasztást anélkül, hogy lemondanál a krémes, „tojásízű” élményről. Így maradnak a megszokott magyar reggeli fogások – csak épp fenntarthatóbb, bőrbarát növényi köntösben.

Folyékony vegán tojás keverék csicserilisztből egy üvegtálban, házi tojáshelyettesítő alap

Folyékony vegán tojás

Ez a házi folyékony vegán tojás csicserilisztből és tápiókából készül, és pont úgy viselkedik a serpenyőben, mint a hagyományos tojás: krémesre sül, mégis szépen egyben marad. A fekete só gondoskodik az igazi tojás-illatról, miközben a recept teljesen glutén-, tej- és szójamentes – tökéletes rántottához, omletthez vagy bundás kenyérhez.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Fogás: Alaprecept, Reggeli
Konyha: Nemzetközi, Reform, Vegán
Kulcsszó: ekcéma-barát, gluténmentes, tojásmentes, vegán
Adagok: 10 db tojás (1 tojás = 80 ml)
Calories: 134kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Erős turmixgép vagy botmixer
  • 1 L-es csavaros üveg
  • Mérőpohár és mérőkanalak

HOZZÁVALÓK

  • 160 g csicseriborsóliszt
  • 40 g tápiókakeményítő
  • 11 g őrölt lenmag
  • 24 g sörélesztőpehely
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1/2 evőkanál fekete só (kala namak)
  • 45 ml extra szűz olívaolaj
  • 640 ml házi kesutej vagy víz

ELKÉSZÍTÉS

  • Száraz komponensek összekeverése
    Szitáld a csicserilsztet, tápiókát, őrölt lenmagot, sörélesztőt és a kurkumát közvetlenül a turmix poharába. A szitálás megelőzi a későbbi csomósodást, így a rántotta és az omlett is egységesen krémes lesz.
  • Az alapemulzió felépítése
    Önts rá a vizet / kesutejet, majd nagy fokozaton turmixold 20-30 másodpercig, amíg teljesen homogén, palacsintatészta-sűrű masszát kapsz. Majd öntsd bele az extra szűz olívaolajat - ettől kapja a „tojássárgás” selymességet és a flexitáriánusok által is kedvelt telt ízt. Majd turmixold még további 20-30 másodpercig. A massza ekkor már tejszín állagú, csomómentes „folyékony növényi tojás” lesz.
  • Aroma finomhangolás - kala namak csak a végén
    Add hozzá a fekete sót és még 1-2 pulzálás. Így a kénes illat nem szökik el, a tojásmentes rántotta vegán élménye mégis hiteles marad.
  • Pihentetés 10 percig
    Lefedve hagyd állni a konyhapulton. Ez idő alatt: a csicseriliszt keményítői vizet szívnak fel → egyenletes koaguláció, a lenmag zselésít → lágy, rugalmas textúra, a kurkuma színe intenzívebb lesz. Ne hagyd ki ezt a lépést, semmi esetre sem!
  • Átkeverés, állag-ellenőrzés
    Pihentetés után egy gyors keveréssel ellenőrizd a sűrűséget:
    - Túl híg? Szórj hozzá ½ tk csicserilisztet, majd 2 perc várakozás után ismét teszteld.
    -Túl sűrű? Keverj bele 1–2 ek vizet, hogy a keverék visszatérjen a híg palacsintatészta állaghoz.
  • Steril üvegbe töltés & tárolás
    - Öntsd át csavaros, hűtőtűrő üvegbe vagy kiöntőbe.
    - Címkézd dátummal; hűtve 3 napig, fagyasztva (jégkockatartóban adagolva) 2 hónapig őrzi minőségét.
    - Felhasználás előtt mindig alaposan rázd fel - így elkerülöd a tápióka leülepedését, és minden „tojásegység” azonos fehérjetartalmú lesz.
  • Alkalmazás klasszikusokhoz
    - Vegán rántotta: 240 ml keveréket közepes lángon, tapadásmentes serpenyőben süss; 30 mp-enként laza mozdulattal törd meg.
    - Omlett: 160-240 ml massza, fedő alatt 2-3 perc, majd félbehajtva csúsztasd ki. - Gluténmentes vegán bundás kenyér: 80 ml/ szelet, 30 mp áztatás, 170 °C-on 2-2 perc oldalanként.
    - Tojásos nokedli növényi módra: 160-200 ml keverék/fő, 2-3 perc alatt selymesen bevonja a tésztát.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Csicseriliszt: Ez adja a keverék „testét”. Magas növényi fehérjetartalma miatt sütés közben szépen összefogja a masszát, miközben a benne lévő rost hosszan tartó jóllakottság-érzetet nyújthat.
Tápiókakeményítő: Lágy, krémes állagot biztosít, és semleges íze miatt nem befolyásolja az étel aromáját. Könnyen emészthető szénhidrátforrás, ami barátságos a gyomorhoz.
Őrölt lenmag: Természetes „ragasztóként” működik: segít a vízes és olajos részek összefogásában. Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a normál koleszterinszint fenntartásához.
Sörélesztőpehely: B-vitaminokban gazdag, ezért támogathatja a normál energiatermelő folyamatokat, miközben kellemes, sajtos-umamis ízt kölcsönöz a növényi „tojásnak”.
Kurkuma: A sárga színt adja, íze viszont visszafogott marad. Kurkumin-tartalma antioxidáns tulajdonságú, ami segíthet a sejteket érő oxidatív hatások elleni védelemben.
Kala namak (fekete só): Különleges, kénes illatának köszönhetően idézi a valódi tojás aromáját. Nátriumtartalma a konyhasóéhoz hasonló, ezért érdemes mértékkel használni.
Extra szűz olívaolaj: Egészséges, telítetlen zsírsavakat és természetes E-vitamint tartalmaz. Sütéskor selymes textúrát biztosít, és segíti a zsírban oldódó tápanyagok hasznosulását.
Szűrt víz vagy cukrozatlan kesutej: A folyadékállag beállításáért felel. A kesutej plusz krémességet és enyhén édeskés háttérízt hoz, de ha vízzel készíted, a recept akkor is hibátlanul működik.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 80 ml | Energia: 134 kcal | Szénhidrát: 14 g | Fehérje: 5 g | Zsír: 6 g | Telített zsír: 1 g | Többszörösen telítetlen zsír: 1 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 4 g | Nátrium: 73 mg | Kálium: 196 mg | Rost: 3 g | Cukor: 2 g | A-vitamin: 7 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.1 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.02 mg | B3-vitamin (Niacin): 0.3 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 0.1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 0.1 mg | C-vitamin: 0.03 mg | E-vitamin: 1 mg | K-vitamin: 4 µg | Kalcium: 10 mg | Réz: 0.2 mg | Vas: 1 mg | Mangán: 0.3 mg | Magnézium: 31 mg | Foszfor: 59 mg | Szelén: 2 µg | Cink: 1 mg | B8-vitamin (Kolin): 1 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Hogyan hozd ki a legtöbbet a folyékony vegán tojásból?

Meddig tartható el biztonságosan?

Hűtőben 4 °C alatt légmentesen zárva 3 napig; fagyasztva jégkockatartóban (50 ml/kocka) 2 hónapig – kiolvadás után alaposan rázd fel.

Ha sűrű: keverj hozzá 1-2 ek vizet. Ha híg: szórj bele + 1 tk csicserilisztet 100 ml keverékhez, majd pihentesd 2 percig.

Adj a nyers alaphoz ¼ tk hagymaport, ¼ tk fokhagymaport és ½ tk shiitake-port – mélyebb umami és autentikus, kénes karakter.

A csicseriliszt keményítői és a lenmag gélrétege vizet vesz fel, ettől lesz a vegán rántotta krémesen, egyenletesen alvadó állagú.

Vastag aljú kerámia- vagy teflonserpenyőben ½ tk olívaolaj/100 ml alap mellett, közepes lángon; türelmesen, 30 mp-enként mozgasd a spatulát.

⅛ tk frissen őrölt fekete bors + ¼ tk miszopor is ad némi „tojás-illatot”, de a legjobb ízt továbbra is a kala namak biztosítja.

+ Egy gondolat a tányérod mellé

Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csupán jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön kellene összeválogatnod mindent.

Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Vegán Immunerősítő” csomagot

„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

: Gluténmentes gofri eperrel tálalva - ropogós, aranybarna, ciroklisztes hajdina gofri szeletek

Gluténmentes gofri: ropogós jowar-hajdina recept

Makró felvétel egy frissen sült pita kenyér arany-barna, pöttyös kérgéről fehér tányéron

Gluténmentes pita recept – puha, hajlékony, tej- és élesztőmentes

Sűrű, krémes vegán görög joghurt házi készítésű bogyós gyümölcs mixből és kesudióból, kanálnak ellenálló textúrával

Vegán görög joghurt erdei gyümölcsökkel – krémes, tejmentes desszert

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating