Ez a házi folyékony vegán tojás csicserilisztből és tápiókából készül, és pont úgy viselkedik a serpenyőben, mint a hagyományos tojás: krémesre sül, mégis szépen egyben marad. A fekete só gondoskodik az igazi tojás-illatról, miközben a recept teljesen glutén-, tej- és szójamentes – tökéletes rántottához, omletthez vagy bundás kenyérhez.
Száraz komponensek összekeveréseSzitáld a csicserilsztet, tápiókát, őrölt lenmagot, sörélesztőt és a kurkumát közvetlenül a turmix poharába. A szitálás megelőzi a későbbi csomósodást, így a rántotta és az omlett is egységesen krémes lesz.
Az alapemulzió felépítéseÖnts rá a vizet / kesutejet, majd nagy fokozaton turmixold 20-30 másodpercig, amíg teljesen homogén, palacsintatészta-sűrű masszát kapsz. Majd öntsd bele az extra szűz olívaolajat - ettől kapja a „tojássárgás” selymességet és a flexitáriánusok által is kedvelt telt ízt. Majd turmixold még további 20-30 másodpercig. A massza ekkor már tejszín állagú, csomómentes „folyékony növényi tojás” lesz.
Aroma finomhangolás - kala namak csak a végénAdd hozzá a fekete sót és még 1-2 pulzálás. Így a kénes illat nem szökik el, a tojásmentes rántotta vegán élménye mégis hiteles marad.
Pihentetés 10 percigLefedve hagyd állni a konyhapulton. Ez idő alatt: a csicseriliszt keményítői vizet szívnak fel → egyenletes koaguláció, a lenmag zselésít → lágy, rugalmas textúra, a kurkuma színe intenzívebb lesz. Ne hagyd ki ezt a lépést, semmi esetre sem!
Átkeverés, állag-ellenőrzésPihentetés után egy gyors keveréssel ellenőrizd a sűrűséget:- Túl híg? Szórj hozzá ½ tk csicserilisztet, majd 2 perc várakozás után ismét teszteld.-Túl sűrű? Keverj bele 1–2 ek vizet, hogy a keverék visszatérjen a híg palacsintatészta állaghoz.
Steril üvegbe töltés & tárolás- Öntsd át csavaros, hűtőtűrő üvegbe vagy kiöntőbe.- Címkézd dátummal; hűtve 3 napig, fagyasztva (jégkockatartóban adagolva) 2 hónapig őrzi minőségét.- Felhasználás előtt mindig alaposan rázd fel - így elkerülöd a tápióka leülepedését, és minden „tojásegység” azonos fehérjetartalmú lesz.
Alkalmazás klasszikusokhoz- Vegán rántotta: 240 ml keveréket közepes lángon, tapadásmentes serpenyőben süss; 30 mp-enként laza mozdulattal törd meg.- Omlett: 160-240 ml massza, fedő alatt 2-3 perc, majd félbehajtva csúsztasd ki. - Gluténmentes vegán bundás kenyér: 80 ml/ szelet, 30 mp áztatás, 170 °C-on 2-2 perc oldalanként.- Tojásos nokedli növényi módra: 160-200 ml keverék/fő, 2-3 perc alatt selymesen bevonja a tésztát.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Csicseriliszt: Ez adja a keverék „testét”. Magas növényi fehérjetartalma miatt sütés közben szépen összefogja a masszát, miközben a benne lévő rost hosszan tartó jóllakottság-érzetet nyújthat.Tápiókakeményítő: Lágy, krémes állagot biztosít, és semleges íze miatt nem befolyásolja az étel aromáját. Könnyen emészthető szénhidrátforrás, ami barátságos a gyomorhoz.Őrölt lenmag: Természetes „ragasztóként” működik: segít a vízes és olajos részek összefogásában. Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a normál koleszterinszint fenntartásához.Sörélesztőpehely: B-vitaminokban gazdag, ezért támogathatja a normál energiatermelő folyamatokat, miközben kellemes, sajtos-umamis ízt kölcsönöz a növényi „tojásnak”.Kurkuma: A sárga színt adja, íze viszont visszafogott marad. Kurkumin-tartalma antioxidáns tulajdonságú, ami segíthet a sejteket érő oxidatív hatások elleni védelemben.Kala namak (fekete só): Különleges, kénes illatának köszönhetően idézi a valódi tojás aromáját. Nátriumtartalma a konyhasóéhoz hasonló, ezért érdemes mértékkel használni.Extra szűz olívaolaj: Egészséges, telítetlen zsírsavakat és természetes E-vitamint tartalmaz. Sütéskor selymes textúrát biztosít, és segíti a zsírban oldódó tápanyagok hasznosulását.Szűrt víz vagy cukrozatlan kesutej: A folyadékállag beállításáért felel. A kesutej plusz krémességet és enyhén édeskés háttérízt hoz, de ha vízzel készíted, a recept akkor is hibátlanul működik.