Vegán hamis paprikás krumpli tarógyökérrel recept

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Ez a vegán hamis paprikás krumpli tarógyökérrel és füstösen illatozó házi növényi kolbásszal a klasszikus bográcsos ízeket hozza el krumpli nélkül, mégis telten krémesen. Alacsony GI-je és gluténmentes összetétele hosszan tartó energiát ad, 45-perc alatt kész, tökéletes egytálétel.

A krumpli nélküli paprikás krumpli útja a tányérig

A pásztorételek öröksége

Az eredeti paprikás krumpli a 19. századi magyar pásztor- és parasztkonyha tartalmas, egyszerű egytálétele volt. A bográcsban készülő, paprikával bőven fűszerezett raguhoz először szalonna és szárított kolbász került, majd a burgonya vált főszereplővé, mert olcsó és hosszan eltartható volt.

Tarógyökér és a modern diéta

A 21. századi egészségtudatos irányzatok – az alacsony glikémiás index, a gluténmentesség és a növényi alapú étkezés terjedése – hívták életre a tarógyökérrel készült vegán hamis paprikás krumplit. A taró természetes krémessége kiváló állagpótló, a füstölt paprikás házi vegán kolbász pedig megidézi a régi idők ízeit anélkül, hogy állati zsiradékot használnánk. A recept csicsókával is variálható, így még szélesebb körben illeszthető be speciális diétákba.

Vegán hamis paprikás krumpli tarógyökérrel és füstölt házi kolbásszal, friss petrezselyemmel tálalva, gluténmentes recept

Vegán hamis paprikás krumpli tarógyökérrel recept

Gluténmentes, vegán paprikás egytálétel tarógyökérrel és növényi kolbásszal. A burgonya helyett taró adja az állagot és a krémességet, a házi kolbász pedig a karakteres, enyhén füstös ízt. Gyorsan elkészül, jól porciózható, hétköznapi főétel, ami egyszerű alapanyagokból is működik.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Fogás: Egytálétel, Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: ekcéma-barát, gluténmentes, vegán
Adagok: 4 Adag
Calories: 257kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Nagy, vastag falú lábas vagy bogrács
  • Fakanál
  • Vágódeszka és éles kés
  • Gumikesztyű (tarógyökér hámozásához)
  • Szűrő vagy szűrőkanál

HOZZÁVALÓK

  • 800 g tarógyökér (hámozva, 2 cm-es kockákra)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 300 g házi vegán kolbász (felszeletelve)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 db babérlevél
  • 700 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 teáskanál tápiókakeményítő (opcionális sűrítéshez)
  • tiszta só és bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

  • Tarógyökér előkészítése
    Első lépésként húzz gumikesztyűt, mert a tarógyökér nedve érzékeny bőrt irritálhat. Vágd le a taró mindkét végét, majd hámozd meg a gumót. Ezután kockázd fel nagyjából 2 centis darabokra. A felkockázott tarót tedd egy tál hideg vízbe, és áztasd legalább 10 percig. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a vegán hamis paprikás krumpli szaftja selymesebb, a taró pedig kellemesen krémes lesz. Végül szűrd le és öblítsd át alaposan a kockákat.
  • Vegán kolbász előpirítása
    Egy nagy, vastag falú lábast vagy bográcsot forrósíts fel közepes lángon, és önts bele egy evőkanál olívaolajat. Add hozzá a felszeletelt házi vegán kolbászt, majd 2-3 perc alatt pirítsd minden oldalukat aranybarnára. Ez a lépés kiemeli a füstös, fűszeres ízeket és kellemes kérget ad a kolbásznak. Amikor elkészült, szedd ki egy tányérra, és tedd félre.
  • Hagymás alap pirítása
    Ugyanebben a lábasban add hozzá a maradék olívaolajat, majd szórd bele a finomra vágott vöröshagymát. Párold 4-5 percig, amíg a hagyma üvegesre és puhára fő. Ekkor add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd tovább még egy percig, hogy a fűszerek aromája igazán felszabaduljon. Ezután húzd félre a lábast a tűzről, és keverd el benne az édesnemes fűszerpaprikát és a füstölt paprikát. Fontos, hogy ilyenkor ne maradjon a lábas közvetlen hőn, mert a paprika könnyen megéghet, keserűvé válhat.
  • Paprikás ragu felépítése
    Öntsd a tarógyökér-kockákat és a babérlevelet a fűszeres hagymás alapra. Alaposan keverd össze, majd öntsd fel a forró zöldségalaplével vagy vízzel. Sózd és borsozd ízlés szerint. Fakanállal lazítsd fel az edény aljáról a pirult részeket, hogy minden íz beleoldódjon a vegán hamis paprikás krumpli szaftjába.
  • Főzés és sűrítés
    Tedd vissza a lábast közepes lángra, fedd le, és főzd 20-25 percig. A taró akkor van készen, ha puha, de még tartja a formáját – ellenőrizd egy villával. Ha a szaft túl hígnak tűnik, egy teáskanál tápióka-keményítőt keverj simára két evőkanál hideg vízben, és csorgasd bele a forrásban lévő raguba. Főzd további 1-2 percig, amíg a szaft besűrűsödik és szép, fényes állagú lesz. Ha túl sűrű, kevés forró alaplével vagy vízzel lazíthatod.
  • A kolbász visszatétele és összeérés
    Add a pirított házi vegán kolbász karikákat vissza a paprikás taróhoz, majd óvatosan forgasd össze, hogy ne törjenek össze. Fedő nélkül főzd még 5 percig, hogy a kolbász átvegye a paprikás szaft aromáit, és minden íz tökéletesen összeérjen.
  • Tálalás
    Ellenőrizd a sózást, borsozást, majd szedd mély tányérokba a szaftos, gőzölgő vegán hamis paprikás krumplit. Szórd meg friss, durvára vágott petrezselyemmel. Mellé kínálj roppanós kovászos uborkát és hajdinakenyér-ropogóst, hogy a textúrák és ízek kiegyensúlyozottan egészítsék ki egymást. Ez a vegán hamis paprikás krumpli így igazán laktató, különleges és mégis klasszikus élményt ad.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Tarógyökér
Ez adja a „krumpli nélküli paprikás krumpli” selymes alapját. Krémesre fő, de nem esik szét, enyhén diós ízű, rostban és rezisztens keményítőben gazdag, így a szaft egyszerre lesz tartalmas és könnyen emészthető. Alacsony GI-jének köszönhetően lassan szívódik fel, egész napra energiát ad.Vöröshagyma
Az édes alap: minden magyaros ragu lelke. Lassú párolás közben természetes édessége kiemeli a paprika színét és aromáját, miközben segít, hogy a szaft selymesen összeálljon.
Fokhagyma
Apróra zúzva a háttérben dolgozik – aromát, mélységet, enyhe csípősséget visz az ételbe. Egyszerre teszi izgalmassá és emészthetővé a ragut, ráadásul jól támogatja a keringést a hidegebb napokon.
Édesnemes fűszerpaprika
A paprikás krumpli szíve-lelke. Intenzív szín, karakteres, lágyan füstös magyar íz, amitől az egész étel klasszikussá válik – csak a jó minőség hozza ki igazán az egytál zamatát.
Füstölt paprika
Füstös mélységet és bográcsos hangulatot ad. Pici is elég belőle, hogy a vegán hamis paprikás krumpli ugyanúgy hozza a régi kedvencek emlékét, mint a hagyományos változat.
Babérlevél
Fás, enyhén kámforos aromát ad, kerekíti a paprikás ragut, és finom mediterrán jegyeket csempész bele, amitől a szaft még rétegezettebb lesz.
Házi vegán kolbász
A klasszikus füstölt kolbászt idézi, de növényi változatban: fehérjedús, fűszeres, tökéletesen pirítható. Feldobja a paprikás krumpli állagát, ízét és illatát – a gyerekek is szívesen eszik.
Tápióka-keményítő
Gyors, áttetsző sűrítés – ettől lesz szép fényes, krémes a szaft, anélkül, hogy elnehezülne az étel. Ha elhagyod, a taró is sűrít, de plusz krémességet ad.
Extra szűz olívaolaj
Lágyítja a ragut, segít, hogy minden íz kioldódjon, és egészségesebb alternatívája a hagyományos zsiradéknak. Megőrzi a hozzávalók eredeti karakterét.
Vegán zöldségalaplé vagy víz
Ez az alap: minden ízt szépen összemos, és biztosítja, hogy a szaft pont annyira legyen sűrű, amennyire kell. Ha vízzel készíted, egy csipet plusz fűszerrel érdemes pótolni az alaplé karakterét.
Tiszta só, frissen őrölt bors
Ezek hozzák ki a paprika, a hagyma és a taró minden rejtett ízét – ne spórolj velük, de mindig kóstolj a végén!

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 257 kcal | Szénhidrát: 60 g | Fehérje: 3 g | Zsír: 1 g | Telített zsír: 0.2 g | Többszörösen telítetlen zsír: 0.3 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 0.4 g | Nátrium: 720 mg | Kálium: 1283 mg | Rost: 9 g | Cukor: 2 g | A-vitamin: 722 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.2 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.1 mg | B3-vitamin (Niacin): 1 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | C-vitamin: 9 mg | E-vitamin: 5 mg | K-vitamin: 3 µg | Kalcium: 96 mg | Réz: 0.4 mg | Vas: 1 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 71 mg | Foszfor: 182 mg | Szelén: 2 µg | Cink: 1 mg | B8-vitamin (Kolin): 38 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Ami a taróról, kolbászról és szaftokról mindig felmerül - válaszok egy helyen

Hogyan kerülhető el, hogy a tarógyökér nyálkás vagy kesernyés legyen?

A tarógyökér hámozását mindig gumikesztyűben végezd, majd a felkockázott darabokat áztasd legalább 10 percig hideg vízben. Ez segít eltávolítani az irritáló és nyálkás anyagokat, így a vegán hamis paprikás krumpli szaftja selymes marad.

Igen! A házi vegán kolbászt akár több nappal korábban is megsütheted, sőt, szeletelve le is fagyaszthatod. Tálalás előtt közvetlenül elég a forró lábasban néhány perc alatt kérgesre pirítani.

A recepthez csicsóka is kiváló alternatíva: hasonlóan krémes állagot ad, és alacsony GI-jű, emésztésbarát alapanyag. Elkészítés és főzési idő ugyanaz marad.

A ragut természetesen is sűríti a taró keményítője, de ha extra selymességet szeretnél, használhatsz egy kevés köleslisztet. Ez jól illeszkedik az ekcéma-barát, gluténmentes étrendhez.

Szórd meg a kész vegán hamis paprikás krumplit tálalás előtt egy kevés szárazon pirított paprika-keverékkel, vagy használj füstölt paprikát és kevés extra köményt a mélyebb, intenzívebb ízvilágért.

A kész vegán hamis paprikás krumpli hűtőben 2-3 napig eláll, jól záródó dobozban. Lapos, egyadagos kiszerelésben lefagyasztva akár 3 hónapig is megőrzi minőségét – felengedés nélkül, közepes lángon, kevés extra alaplével újramelegíthető.

+ Egy gondolat a tányérod mellé

Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csupán jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön kellene összeválogatnod mindent.

Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Vegán Immunerősítő” csomagot

„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aranyszínű házi kollagén csontleves friss petrezselyemmel megszórva, tálalásra kész formában.

Házi kollagén csontleves immunerősítésre és bőrtáplálásra – amikor egy apuka megoldást keres

Hamis krumplis pogácsa frissen sült korongjai sütőpapíron, aranybarna kérggel

Hamis krumplis pogácsa taróból – glutén- és tejmentes

Gyros gluténmentes pitában, sült pulykával és friss zöldségekkel

Tradicionális görög gyros – tej- és gluténmentes változat házi pulykahússal

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating