Go Back
+ servings
Vegán hamis paprikás krumpli tarógyökérrel és füstölt házi kolbásszal, friss petrezselyemmel tálalva, gluténmentes recept

Vegán hamis paprikás krumpli tarógyökérrel recept

Gluténmentes, vegán paprikás egytálétel tarógyökérrel és növényi kolbásszal. A burgonya helyett taró adja az állagot és a krémességet, a házi kolbász pedig a karakteres, enyhén füstös ízt. Gyorsan elkészül, jól porciózható, hétköznapi főétel, ami egyszerű alapanyagokból is működik.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Fogás: Egytálétel, Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: ekcéma-barát, gluténmentes, vegán
Adagok: 4 Adag
Calories: 257kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Nagy, vastag falú lábas vagy bogrács
  • Fakanál
  • Vágódeszka és éles kés
  • Gumikesztyű (tarógyökér hámozásához)
  • Szűrő vagy szűrőkanál

HOZZÁVALÓK

  • 800 g tarógyökér (hámozva, 2 cm-es kockákra)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 300 g házi vegán kolbász (felszeletelve)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 db babérlevél
  • 700 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 teáskanál tápiókakeményítő (opcionális sűrítéshez)
  • tiszta só és bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

  • Tarógyökér előkészítése
    Első lépésként húzz gumikesztyűt, mert a tarógyökér nedve érzékeny bőrt irritálhat. Vágd le a taró mindkét végét, majd hámozd meg a gumót. Ezután kockázd fel nagyjából 2 centis darabokra. A felkockázott tarót tedd egy tál hideg vízbe, és áztasd legalább 10 percig. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a vegán hamis paprikás krumpli szaftja selymesebb, a taró pedig kellemesen krémes lesz. Végül szűrd le és öblítsd át alaposan a kockákat.
  • Vegán kolbász előpirítása
    Egy nagy, vastag falú lábast vagy bográcsot forrósíts fel közepes lángon, és önts bele egy evőkanál olívaolajat. Add hozzá a felszeletelt házi vegán kolbászt, majd 2-3 perc alatt pirítsd minden oldalukat aranybarnára. Ez a lépés kiemeli a füstös, fűszeres ízeket és kellemes kérget ad a kolbásznak. Amikor elkészült, szedd ki egy tányérra, és tedd félre.
  • Hagymás alap pirítása
    Ugyanebben a lábasban add hozzá a maradék olívaolajat, majd szórd bele a finomra vágott vöröshagymát. Párold 4-5 percig, amíg a hagyma üvegesre és puhára fő. Ekkor add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd tovább még egy percig, hogy a fűszerek aromája igazán felszabaduljon. Ezután húzd félre a lábast a tűzről, és keverd el benne az édesnemes fűszerpaprikát és a füstölt paprikát. Fontos, hogy ilyenkor ne maradjon a lábas közvetlen hőn, mert a paprika könnyen megéghet, keserűvé válhat.
  • Paprikás ragu felépítése
    Öntsd a tarógyökér-kockákat és a babérlevelet a fűszeres hagymás alapra. Alaposan keverd össze, majd öntsd fel a forró zöldségalaplével vagy vízzel. Sózd és borsozd ízlés szerint. Fakanállal lazítsd fel az edény aljáról a pirult részeket, hogy minden íz beleoldódjon a vegán hamis paprikás krumpli szaftjába.
  • Főzés és sűrítés
    Tedd vissza a lábast közepes lángra, fedd le, és főzd 20-25 percig. A taró akkor van készen, ha puha, de még tartja a formáját – ellenőrizd egy villával. Ha a szaft túl hígnak tűnik, egy teáskanál tápióka-keményítőt keverj simára két evőkanál hideg vízben, és csorgasd bele a forrásban lévő raguba. Főzd további 1-2 percig, amíg a szaft besűrűsödik és szép, fényes állagú lesz. Ha túl sűrű, kevés forró alaplével vagy vízzel lazíthatod.
  • A kolbász visszatétele és összeérés
    Add a pirított házi vegán kolbász karikákat vissza a paprikás taróhoz, majd óvatosan forgasd össze, hogy ne törjenek össze. Fedő nélkül főzd még 5 percig, hogy a kolbász átvegye a paprikás szaft aromáit, és minden íz tökéletesen összeérjen.
  • Tálalás
    Ellenőrizd a sózást, borsozást, majd szedd mély tányérokba a szaftos, gőzölgő vegán hamis paprikás krumplit. Szórd meg friss, durvára vágott petrezselyemmel. Mellé kínálj roppanós kovászos uborkát és hajdinakenyér-ropogóst, hogy a textúrák és ízek kiegyensúlyozottan egészítsék ki egymást. Ez a vegán hamis paprikás krumpli így igazán laktató, különleges és mégis klasszikus élményt ad.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Tarógyökér
Ez adja a „krumpli nélküli paprikás krumpli” selymes alapját. Krémesre fő, de nem esik szét, enyhén diós ízű, rostban és rezisztens keményítőben gazdag, így a szaft egyszerre lesz tartalmas és könnyen emészthető. Alacsony GI-jének köszönhetően lassan szívódik fel, egész napra energiát ad.Vöröshagyma
Az édes alap: minden magyaros ragu lelke. Lassú párolás közben természetes édessége kiemeli a paprika színét és aromáját, miközben segít, hogy a szaft selymesen összeálljon.
Fokhagyma
Apróra zúzva a háttérben dolgozik – aromát, mélységet, enyhe csípősséget visz az ételbe. Egyszerre teszi izgalmassá és emészthetővé a ragut, ráadásul jól támogatja a keringést a hidegebb napokon.
Édesnemes fűszerpaprika
A paprikás krumpli szíve-lelke. Intenzív szín, karakteres, lágyan füstös magyar íz, amitől az egész étel klasszikussá válik – csak a jó minőség hozza ki igazán az egytál zamatát.
Füstölt paprika
Füstös mélységet és bográcsos hangulatot ad. Pici is elég belőle, hogy a vegán hamis paprikás krumpli ugyanúgy hozza a régi kedvencek emlékét, mint a hagyományos változat.
Babérlevél
Fás, enyhén kámforos aromát ad, kerekíti a paprikás ragut, és finom mediterrán jegyeket csempész bele, amitől a szaft még rétegezettebb lesz.
Házi vegán kolbász
A klasszikus füstölt kolbászt idézi, de növényi változatban: fehérjedús, fűszeres, tökéletesen pirítható. Feldobja a paprikás krumpli állagát, ízét és illatát – a gyerekek is szívesen eszik.
Tápióka-keményítő
Gyors, áttetsző sűrítés – ettől lesz szép fényes, krémes a szaft, anélkül, hogy elnehezülne az étel. Ha elhagyod, a taró is sűrít, de plusz krémességet ad.
Extra szűz olívaolaj
Lágyítja a ragut, segít, hogy minden íz kioldódjon, és egészségesebb alternatívája a hagyományos zsiradéknak. Megőrzi a hozzávalók eredeti karakterét.
Vegán zöldségalaplé vagy víz
Ez az alap: minden ízt szépen összemos, és biztosítja, hogy a szaft pont annyira legyen sűrű, amennyire kell. Ha vízzel készíted, egy csipet plusz fűszerrel érdemes pótolni az alaplé karakterét.
Tiszta só, frissen őrölt bors
Ezek hozzák ki a paprika, a hagyma és a taró minden rejtett ízét – ne spórolj velük, de mindig kóstolj a végén!

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 257 kcal | Szénhidrát: 60 g | Fehérje: 3 g | Zsír: 1 g | Telített zsír: 0.2 g | Többszörösen telítetlen zsír: 0.3 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 0.4 g | Nátrium: 720 mg | Kálium: 1283 mg | Rost: 9 g | Cukor: 2 g | A-vitamin: 722 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.2 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.1 mg | B3-vitamin (Niacin): 1 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | C-vitamin: 9 mg | E-vitamin: 5 mg | K-vitamin: 3 µg | Kalcium: 96 mg | Réz: 0.4 mg | Vas: 1 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 71 mg | Foszfor: 182 mg | Szelén: 2 µg | Cink: 1 mg | B8-vitamin (Kolin): 38 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe