Ez a vegán görög joghurt erdei gyümölcsökkel egyszerű, laktózmentes alternatíva mindazoknak, akik szeretnék a klasszikus, krémes állagot növényi alapokon is élvezni. A sűrű, kanállal szedhető kesukrémhez savanykás bogyós mix társul, így egy kiegyensúlyozott, antioxidánsokban gazdag, gyorsan elkészíthető desszertet vagy reggeli alapot kapsz. Nem kell kompromisszum: az élmény megmarad, az összetevők viszont új szintre lépnek.
Görög joghurt - Hagyomány, újragondolva növényi alapon
A görög joghurt eredete és különlegessége
A görög joghurt évszázadok óta ismert a Földközi-tenger térségében, főként Görögországban és a Közel-Keleten. A hagyományos változat titka a lassú csepegtetés: ettől lesz a joghurt sűrű, krémes és enyhén savanykás, ráadásul jól kanalazható. Az eredeti joghurt tejalapú, de a jellegzetes textúra és frissesség növényi alapokon is visszaadható.
A növényi alternatíva – hogyan lesz krémes és sűrű?
A klasszikus görög joghurt állagát ebben a receptben áztatott, majd alaposan turmixolt kesudió adja, amely selymes, telt krémet képez. Az útifűmaghéj természetes zselésítőként dolgozik, így a végeredmény stabil, kanállal is élvezhető. Az erdei bogyós gyümölcs mix extra frissességet és színt visz a joghurtba, így nemcsak egészséges, de látványos is lesz minden adag.

Vegán görög joghurt erdei gyümölcsökkel
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
- ≥ 600 ml-es nagy fordulatszámú turmix
- spatula
- 2 × 400 ml befőttesüveg vagy zárható tál
HOZZÁVALÓK
- 100 g kesudió szárazon kimérve, 4-6 órára beáztatva
- 300 g fagyasztott erdei bogyós gyümölcs mix
- 110-150 ml víz
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 1/8 teáskanál tiszta só
- 2 teáskanál datolyaszirup
ELKÉSZÍTÉS
- Kesudió előkészítése – áztatás & öblítésMérd ki a 100 g kesudiót, majd öntsd fel bő hideg vízzel, és hagyd ázni 4–6 órán keresztül. Ez idő alatt a kesudió megpuhul, krémesebbé válik, és könnyebben emészthető lesz. Ha sietsz, forró vízben már 20 perc alatt is kellően megpuhul, de a hosszabb áztatás a legjobb eredményt adja. Az áztatás végén öntsd le a vizet, és alaposan öblítsd át a kesudiót szűrőben.
- Gyümölcs kiolvasztásaA 300 g fagyasztott erdei bogyós gyümölcsöt szobahőmérsékleten 10–15 perc alatt engedd fel. Ha sok levet ereszt, öntsd le róla, de a levet tedd félre – a későbbiekben állagigazításhoz felhasználhatod.
- Alapkrém készítéseA beáztatott kesudiót tedd a turmixgépbe, adj hozzá 110 ml szűrt vizet, a frissen facsart citromlevet és a datolyaszirupot. Magas fordulatszámon 45 másodpercig turmixold, amíg teljesen sima, krémes állagú nem lesz. Szükség esetén spatulával töröld le az oldaláról a masszát, és turmixolj rá még néhány másodpercet.
- Gyümölcs hozzáadásaAdd hozzá a félig kiolvadt bogyós gyümölcs mixet és egy nagy csipet tengeri sót az alapkrémhez. Ismét turmixold 45 másodpercig, amíg egynemű, élénk színű, sűrű krémet kapsz. Ha túl sűrűnek találod, adagolj hozzá 1–2 evőkanál vizet vagy a félretett gyümölcslevet, de ügyelj, hogy a végső mennyiség ne haladja meg a 150 ml folyadékot.
- Állag sűrítéseSzórd bele az őrölt útifűmaghéjat, és röviden pulzálj még egyet a turmixon, hogy a psyllium egyenletesen elkeveredjen. Ezzel lesz igazán sűrű és kanalazható az állag.
- Pihentetés, állagellenőrzésÖntsd át a krémet befőttesüvegbe vagy zárható tálba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre. Az útifűmaghéj ekkor zselésít, a joghurtkrém tökéletesen besűrűsödik. Ha túl sűrű, pár csepp vízzel lazítható; ha híg maradna, adj hozzá még ⅛ tk psylliumot, és keverd át.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
TÁPÉRTÉK ADATOK
Minden, amitől tényleg jó lesz az erdei bogyós vegán joghurtod – Tippek és trükkök
Hogyan lesz igazán krémes a növényi joghurt?
A kesudiót mindenképp áztasd be, így a turmixolásnál selymes állagot kapsz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vizet vagy a bogyós gyümölcsök levét.
Mit tegyek, ha túl savanyú a gyümölcs?
Keverj hozzá egy kevés datolyaszirupot vagy kókuszvirág cukrot, így könnyen kiegyensúlyozhatod az ízeket.
Milyen gyümölcsmixet érdemes választani?
Minél változatosabb a mix (áfonya, málna, szeder, ribizli, fekete ribizli), annál izgalmasabb lesz a joghurt színe és aromája. Akár házilag is összeállíthatod a kedvenc kombinációdat.
Meddig tárolható a kész krém a hűtőben?
Légmentesen zárva 3-4 napig simán eláll a hűtőben. Ha maradékot szeretnél felhasználni, turbózd fel smoothie-hoz vagy zabkásához.
Fagyasztható ez a vegán joghurt?
Igen, akár három hétig is tárolhatod fagyasztva. Felengedés után keverd át alaposan – ha szükséges, pár csepp vízzel állíthatod vissza a krémességet.
Mitől lesz még laktatóbb?
Keverj bele egy kanál natúr növényi fehérjeport vagy dúsítsd magvakkal, így reggelire is bőven elég energiát ad.
+ Egy gondolat a tányérod mellé
Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással
- feltöltenéd a sejtszintű energiaraktárakat - a Organic Noni kivételes antioxidáns-koktéljával,
- kerekre zárnád a vitamin- és ásványi kör minden hiányzó láncszemét - aktív B-vitaminokkal (Pure B-Complex+), folyékony C-vitamin-erősítéssel (Pure Liquid C+ Forte), valamint tengeri eredetű Ca+Mg Plus-szal (D₃+K₂-vitaminnal),
- és harmóniába hoznád a bélflórádat - a spórás probiotikumot és prebiotikumot egyesítő PureBiom+ segítségével?
Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csupán jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön kellene összeválogatnod mindent.
Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Vegán Immunerősítő” csomagot
„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.
Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!
**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.