Go Back
+ servings
Bogyós gyümölcsös vegán görög joghurt krém üvegben, házi készítésű, laktózmentes és ekcéma-barát recept

Vegán görög joghurt erdei gyümölcsökkel

Ez a recept lépésről lépésre mutatja meg, hogyan lesz a kesudióból és bogyós gyümölcsökből sűrű, kanalazható vegán „görög joghurt”. Nem kell semmi extra, csak egy jó turmixgép, egy kis áztatás, majd összedobod, pihenteted, és már kész is a frissítő, színes, tejmentes joghurtkrém. Tökéletes reggelinek, gyors desszertnek vagy bármikor, amikor valami gyümölcsösre vágysz.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 7 perc
Főzési idő: 8 perc
Áztatás + hűtés: 4 óra
Elkészítési idő: 4 óra 15 perc
Fogás: Desszert, Reggeli
Konyha: Mediterrán, Nemzetközi
Kulcsszó: gluténmentes, gyors recept, tejmentes, vegán
Adagok: 4 Adag
Calories: 209kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • ≥ 600 ml-es nagy fordulatszámú turmix
  • spatula
  • 2 × 400 ml befőttesüveg vagy zárható tál

HOZZÁVALÓK

  • 100 g kesudió szárazon kimérve, 4-6 órára beáztatva
  • 300 g fagyasztott erdei bogyós gyümölcs mix
  • 110-150 ml víz
  • 2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1/8 teáskanál tiszta só
  • 2 teáskanál datolyaszirup

ELKÉSZÍTÉS

  • Kesudió előkészítése – áztatás & öblítés
    Mérd ki a 100 g kesudiót, majd öntsd fel bő hideg vízzel, és hagyd ázni 4–6 órán keresztül. Ez idő alatt a kesudió megpuhul, krémesebbé válik, és könnyebben emészthető lesz. Ha sietsz, forró vízben már 20 perc alatt is kellően megpuhul, de a hosszabb áztatás a legjobb eredményt adja. Az áztatás végén öntsd le a vizet, és alaposan öblítsd át a kesudiót szűrőben.
  • Gyümölcs kiolvasztása
    A 300 g fagyasztott erdei bogyós gyümölcsöt szobahőmérsékleten 10–15 perc alatt engedd fel. Ha sok levet ereszt, öntsd le róla, de a levet tedd félre – a későbbiekben állagigazításhoz felhasználhatod.
  • Alapkrém készítése
    A beáztatott kesudiót tedd a turmixgépbe, adj hozzá 110 ml szűrt vizet, a frissen facsart citromlevet és a datolyaszirupot. Magas fordulatszámon 45 másodpercig turmixold, amíg teljesen sima, krémes állagú nem lesz. Szükség esetén spatulával töröld le az oldaláról a masszát, és turmixolj rá még néhány másodpercet.
  • Gyümölcs hozzáadása
    Add hozzá a félig kiolvadt bogyós gyümölcs mixet és egy nagy csipet tengeri sót az alapkrémhez. Ismét turmixold 45 másodpercig, amíg egynemű, élénk színű, sűrű krémet kapsz. Ha túl sűrűnek találod, adagolj hozzá 1–2 evőkanál vizet vagy a félretett gyümölcslevet, de ügyelj, hogy a végső mennyiség ne haladja meg a 150 ml folyadékot.
  • Állag sűrítése
    Szórd bele az őrölt útifűmaghéjat, és röviden pulzálj még egyet a turmixon, hogy a psyllium egyenletesen elkeveredjen. Ezzel lesz igazán sűrű és kanalazható az állag.
  • Pihentetés, állagellenőrzés
    Öntsd át a krémet befőttesüvegbe vagy zárható tálba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre. Az útifűmaghéj ekkor zselésít, a joghurtkrém tökéletesen besűrűsödik. Ha túl sűrű, pár csepp vízzel lazítható; ha híg maradna, adj hozzá még ⅛ tk psylliumot, és keverd át.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Kesudió
A kesudió adja az alapot: ettől lesz a „joghurt” igazán krémes, sűrű, telt. Nemcsak növényi fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, hanem remek B-vitamin- és ásványianyag-forrás is, így jól jön, ha energiapótlásra vágysz.
Erdei bogyós gyümölcs mix
Ebben az összeállításban tényleg minden benne van: áfonya, málna, szeder, ribizli – vagy amit éppen szeretsz. Ezek a gyümölcsök tele vannak természetes antioxidánsokkal, C-vitaminnal és rosttal. Nemcsak a színük vadító, hanem hozzájárulnak ahhoz is, hogy frissebbnek érezd magad.
Víz
A víz azért kell, hogy minden összeálljon: segít a krémes állag kialakításában, és azt is te szabályozhatod vele, mennyire legyen sűrű vagy lágy a végeredmény.
Citromlé
Egy kevés frissen facsart citromlé mindig jól jön: kiemeli a gyümölcsök ízét, plusz egy adag C-vitamint csempész a krémbe, és természetes frissességet ad.
Útifűmaghéj
Ez az a trükk, amitől kanállal is jól szedhető lesz a joghurtkrém. Természetes rostforrás, segíti az emésztést, és összefogja az egész keveréket.
Tengeri só
Csak egy csipet, de nagyot dob az ízeken – a gyümölcs édessége és a joghurt savanykássága közti egyensúlyt adja meg.
Datolyaszirup (opcionális)
Ha édesebbre vágysz, a datolyaszirup karamellesen lágyítja a savanyúbb bogyósokat. Ráadásul természetes, nem kell hozzá finomított cukor.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 209 kcal | Szénhidrát: 28 g | Fehérje: 5 g | Zsír: 11 g | Telített zsír: 2 g | Többszörösen telítetlen zsír: 2 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 6 g | Nátrium: 20 mg | Kálium: 232 mg | Rost: 2 g | Cukor: 19 g | A-vitamin: 227 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.1 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.03 mg | B3-vitamin (Niacin): 1 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 0.2 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 0.1 mg | C-vitamin: 2 mg | E-vitamin: 0.2 mg | K-vitamin: 12 µg | Kalcium: 14 mg | Réz: 1 mg | Vas: 2 mg | Mangán: 0.4 mg | Magnézium: 77 mg | Foszfor: 157 mg | Szelén: 5 µg | Cink: 2 mg | B8-vitamin (Kolin): 0.03 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe