Ez a recept lépésről lépésre mutatja meg, hogyan lesz a kesudióból és bogyós gyümölcsökből sűrű, kanalazható vegán „görög joghurt”. Nem kell semmi extra, csak egy jó turmixgép, egy kis áztatás, majd összedobod, pihenteted, és már kész is a frissítő, színes, tejmentes joghurtkrém. Tökéletes reggelinek, gyors desszertnek vagy bármikor, amikor valami gyümölcsösre vágysz.
Kulcsszó: gluténmentes, gyors recept, tejmentes, vegán
Adagok: 4Adag
Calories: 209kcal
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
≥ 600 ml-es nagy fordulatszámú turmix
spatula
2 × 400 ml befőttesüveg vagy zárható tál
HOZZÁVALÓK
100gkesudiószárazon kimérve, 4-6 órára beáztatva
300gfagyasztott erdei bogyós gyümölcs mix
110-150mlvíz
2teáskanálfrissen facsart citromlé
1teáskanálútifűmaghéj
1/8teáskanáltiszta só
2teáskanáldatolyaszirup
ELKÉSZÍTÉS
Kesudió előkészítése – áztatás & öblítésMérd ki a 100 g kesudiót, majd öntsd fel bő hideg vízzel, és hagyd ázni 4–6 órán keresztül. Ez idő alatt a kesudió megpuhul, krémesebbé válik, és könnyebben emészthető lesz. Ha sietsz, forró vízben már 20 perc alatt is kellően megpuhul, de a hosszabb áztatás a legjobb eredményt adja. Az áztatás végén öntsd le a vizet, és alaposan öblítsd át a kesudiót szűrőben.
Gyümölcs kiolvasztásaA 300 g fagyasztott erdei bogyós gyümölcsöt szobahőmérsékleten 10–15 perc alatt engedd fel. Ha sok levet ereszt, öntsd le róla, de a levet tedd félre – a későbbiekben állagigazításhoz felhasználhatod.
Alapkrém készítéseA beáztatott kesudiót tedd a turmixgépbe, adj hozzá 110 ml szűrt vizet, a frissen facsart citromlevet és a datolyaszirupot. Magas fordulatszámon 45 másodpercig turmixold, amíg teljesen sima, krémes állagú nem lesz. Szükség esetén spatulával töröld le az oldaláról a masszát, és turmixolj rá még néhány másodpercet.
Gyümölcs hozzáadásaAdd hozzá a félig kiolvadt bogyós gyümölcs mixet és egy nagy csipet tengeri sót az alapkrémhez. Ismét turmixold 45 másodpercig, amíg egynemű, élénk színű, sűrű krémet kapsz. Ha túl sűrűnek találod, adagolj hozzá 1–2 evőkanál vizet vagy a félretett gyümölcslevet, de ügyelj, hogy a végső mennyiség ne haladja meg a 150 ml folyadékot.
Állag sűrítéseSzórd bele az őrölt útifűmaghéjat, és röviden pulzálj még egyet a turmixon, hogy a psyllium egyenletesen elkeveredjen. Ezzel lesz igazán sűrű és kanalazható az állag.
Pihentetés, állagellenőrzésÖntsd át a krémet befőttesüvegbe vagy zárható tálba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre. Az útifűmaghéj ekkor zselésít, a joghurtkrém tökéletesen besűrűsödik. Ha túl sűrű, pár csepp vízzel lazítható; ha híg maradna, adj hozzá még ⅛ tk psylliumot, és keverd át.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
KesudióA kesudió adja az alapot: ettől lesz a „joghurt” igazán krémes, sűrű, telt. Nemcsak növényi fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, hanem remek B-vitamin- és ásványianyag-forrás is, így jól jön, ha energiapótlásra vágysz.Erdei bogyós gyümölcs mixEbben az összeállításban tényleg minden benne van: áfonya, málna, szeder, ribizli – vagy amit éppen szeretsz. Ezek a gyümölcsök tele vannak természetes antioxidánsokkal, C-vitaminnal és rosttal. Nemcsak a színük vadító, hanem hozzájárulnak ahhoz is, hogy frissebbnek érezd magad.VízA víz azért kell, hogy minden összeálljon: segít a krémes állag kialakításában, és azt is te szabályozhatod vele, mennyire legyen sűrű vagy lágy a végeredmény.CitromléEgy kevés frissen facsart citromlé mindig jól jön: kiemeli a gyümölcsök ízét, plusz egy adag C-vitamint csempész a krémbe, és természetes frissességet ad.ÚtifűmaghéjEz az a trükk, amitől kanállal is jól szedhető lesz a joghurtkrém. Természetes rostforrás, segíti az emésztést, és összefogja az egész keveréket.Tengeri sóCsak egy csipet, de nagyot dob az ízeken – a gyümölcs édessége és a joghurt savanykássága közti egyensúlyt adja meg.Datolyaszirup (opcionális)Ha édesebbre vágysz, a datolyaszirup karamellesen lágyítja a savanyúbb bogyósokat. Ráadásul természetes, nem kell hozzá finomított cukor.