Gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel új szintre emeli a klasszikus magyar ízeket! Ha szereted a hagyományos fogásokat, de odafigyelsz az ételérzékenységre, ez a tejmentes, diétás változat garantáltan kedvenced lesz.

Hortobágyi palacsinta – Egy magyar klasszikus újragondolva

Honnan ered a hortobágyi palacsinta?

A hortobágyi palacsinta története igazi gasztro-rejtvény. Sokan hiszik, hogy a híres magyar pusztáról, a Hortobágyról kapta a nevét, pedig valójában a receptet a Gundel étteremben alkották meg az 1950-es években, egy budapesti vendéglátóipari kiállítás apropóján. A cél az volt, hogy a magyar konyha ikonikus ízeit, a paprikás húsragut és a palacsintát ötvözzék egy látványos, ünnepi fogásban. Az eredeti változat általában borjúhússal vagy csirkével készült, bő paprikás mártásban, tejföllel gazdagítva.

A klasszikustól a modern diétákig

A hortobágyi palacsinta továbbra is az egyik legnépszerűbb magyar fogás, de ma már sokan keresik glutén- és tejmentes formában is. A régi kedvenc így kapott új köntöst: a hagyományos lisztek helyét átvette a hajdina és a csicseriborsó, a tejtermékek szerepét pedig a házi kesutej és a vegaföl. A pulykamell könnyedebb, mégis laktató tölteléket ad, a végeredmény pedig semmit sem veszít abból a magyaros, házias hangulatból, amit mindenki szeret. Ez a változat jól mutatja, hogy egy klasszikus is lehet egyszerre hagyományos és korszerű – anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni az ízek terén.

Gluténmentes hortobágyi palacsinta paprikamártással sütőtálban

Gluténmentes hortobágyi palacsinta

Ez a gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel tökéletes választás, ha szeretnéd újragondolni a klasszikus magyar konyha egyik kedvencét modern, diétabarát formában. Puha, hajdina-csicseri palacsintába kerül a szaftos pulykaragu, mindezt lágy, tejmentes paprikamártás és friss petrezselyem koronázza meg. Ideális hétvégi ebéd, családi ünnepre vagy csak egy kicsit más, de mégis otthonos magyar fogásként.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 45 perc
Palacsintatészta pihentetése: 15 perc
Elkészítési idő: 1 óra 5 perc
Fogás: Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: gluténmentes
Adagok: 4 Adag
Calories: 340kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Tapadásmentes serpenyő
  • Szűrő
  • Edény fedővel
  • habverő

HOZZÁVALÓK

Palacsinta tészta

  • 140 g hajdinaliszt
  • 60 g csicseriborsóliszt
  • 40 g tápiókakeményítő
  • 6 evőkanál aquafaba (csicseriborsó főzőleve)
  • 500 ml házi kesutej
  • 200 ml szódavíz
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • teáskanál tiszta só
  • Olívaolaj a sütéshez

Töltelék

  • 300 g pulykamellfilé 1 cm-es kockákra vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 10 ml extra szűz olívaolaj
  • 6 g fűszerpaprika
  • 2 g füstölt paprika
  • 250 ml vegán alaplé vagy víz
  • 1 db babérlevél
  • ½ teáskanál tiszta só
  • teáskanál fekete bors

Paprikamártás

  • 250 ml leszűrt raguszaft
  • 60 g házi vegaföl
  • ½ teáskanál tápiókakeményítő
  • 1 ½ teáskanál víz
  • 1/4 teáskanál tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

  • Palacsintatészta:
    Keverd össze a hajdinalisztet, csicseriborsólisztet, tápiókakeményítőt és egy csipet sót. Add hozzá az aquafabát, a házi kesutejet és a szénsavas vizet. Keverd simára, majd csorgasd hozzá az olívaolajat. Hagyd állni 15 percig, hogy a lisztek jól megszívják magukat.
  • Pulykaragu:
    Lábasban forrósítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sárgarépát, röviden keverd át. Szórd meg az édesnemes és füstölt paprikával, majd azonnal öntsd fel kb. 50 ml zöldségalaplével. Keverd bele a felkockázott pulykamellet, sózd, borsozd, tedd bele a babérlevelet, és öntsd hozzá a maradék alaplevet. Fedő alatt, kis lángon párold kb. 30 percig, amíg a hús omlós lesz.
  • Töltelék befejezése:
    A puhára főtt pulykamellet szedd ki a raguból, aprítsd egészen finomra, majd keverd vissza néhány evőkanál szafttal, hogy kenhető, szaftos tölteléket kapj. A maradék szaftot egy botmixer segítségével turmixold simára.
  • Paprikamártás:
    A leturmixolt raguszaftot tedd fel egy kisebb lábasba, keverd bele a házi vegafölt, majd forrald össze. A hideg vízben elkevert tápiókakeményítőt csorgasd hozzá folyamatos keverés mellett, majd főzd további 1 percig, míg besűrűsödik. Sózd ízlés szerint.
  • Palacsinták sütése:
    A beállt palacsintatésztából egy felforrósított, enyhén kiolajozott serpenyőben süss 8-10 vékony, rugalmas palacsintát. Oldalanként 1-2 perc bőven elég.
  • Töltés és tálalás:
    Minden palacsintába tegyél 2-3 evőkanál pulykatölteléket, hajtsd be a két szélét, majd tekerd fel. Helyezd a tekercseket egy tűzálló tálba, locsold meg a paprikamártás felével, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 10 percig. Tálalás előtt öntsd rá a maradék mártást, és szórd meg friss, aprított petrezselyemmel.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Hajdinaliszt és csicseriborsóliszt - a gluténmentes alap

A hajdinaliszt diós, földes aromát ad a palacsintának, miközben szerkezetet biztosít. A csicseriborsóliszt extra fehérjével és enyhén édeskés karakterrel teszi teljessé a tésztát – együtt tökéletesen helyettesítik a búzalisztet, miközben gluténmentesek, jól emészthetők.

Tápiókakeményítő - a rugalmasság trükkje

A tápióka segít abban, hogy a palacsinta puha, hajlékony maradjon és könnyen feltekerhető legyen. Ez főleg gluténmentes tésztáknál nélkülözhetetlen.

Aquafaba - a növényi „tojás”

A csicseriborsó főzőlevéből (aquafaba) készített habbal a palacsintatészta légiesebb, könnyedebb lesz, a szerkezete pedig egészen hasonlít a tojásos változatra. Ráadásul teljesen növényi!

Kesutej - a selymesség forrása

A házi kesutej természetes krémességet és lágy ízt visz a tésztába, jól kiegyensúlyozza a hajdina földesebb jegyeit, és megkönnyíti a tészta kezelését.

Pulykamell - könnyű, mégis laktató

A pulykamell sovány, gyorsan elkészül, fehérjében gazdag, mégis puha marad a lassú párolástól. Jó alternatíva, ha szeretnél egy klasszikus magyaros ragut, de kevesebb zsírral, kíméletesebb formában.

Paprika - a magyaros karakter

Az édesnemes és füstölt paprika adja meg a töltelék és a mártás színét, illatát, és igazi magyaros mélységet csempész az ételbe. Ezek nélkül nem lenne hortobágyi a hortobágyi!

Vegaföl - a tejmentes tejföl

A házi vegaföl kellemesen savanykás, selymes és krémes: pont, mint a tejföl, csak épp teljesen növényi. A mártást selymessé teszi, a tálalásnál pedig extra frissességet ad.

Petrezselyem - a zöld végszó

A friss petrezselyem feldobja a kész étel megjelenését, és kicsit üdébbé, frissebbé teszi a gazdag magyaros ízeket.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 340 kcal | Szénhidrát: 45 g | Fehérje: 24 g | Zsír: 8 g | Telített zsír: 1 g | Többszörösen telítetlen zsír: 2 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 4 g | Koleszterin: 41 mg | Nátrium: 598 mg | Kálium: 571 mg | Rost: 6 g | Cukor: 3 g | A-vitamin: 1196 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.3 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.2 mg | B3-vitamin (Niacin): 10 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | B12-vitamin (Kobalamin): 0.5 µg | C-vitamin: 0.3 mg | D-vitamin: 0.1 µg | E-vitamin: 1 mg | K-vitamin: 8 µg | Kalcium: 42 mg | Réz: 0.4 mg | Vas: 3 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 140 mg | Foszfor: 359 mg | Szelén: 21 µg | Cink: 3 mg | B8-vitamin (Kolin): 56 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Kérdések és válaszok a gluténmentes hortobágyi palacsintáról

Mivel tudom helyettesíteni a csicseriborsólisztet?

Ha nincs otthon csicseriborsóliszt, próbáld ki hajdinaliszttel vagy kölesliszttel, de az állag kicsit eltérhet.

A palacsintát és a pulykaragut akár egy nappal korábban is elkészítheted, hűtőben tárolva ízük csak gazdagabb lesz.

Természetesen! Csirkemell, darált pulykahús, vagy akár főtt lencse is jól működik, ha vegetáriánus verziót szeretnél.

A titok a házi vegaföl: ha nincs időd elkészíteni, használj natúr szójajoghurtot vagy növényi főzőkrémet, ízesítsd egy kis citrommal.

A kisült palacsintákat egymásra rétegezve, tiszta konyharuhával letakarva tartsd, amíg töltöd vagy tálalod. Így nem száradnak ki, rugalmasak és puhák maradnak.

+ Egy gyors gondolat a gyerekszoba ajtajába

Mi történne, ha a reggeli kakaó és uzsonnásdoboz mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a kicsik szervezete nemcsak jóllakna, hanem minden nap full extrás védelmet kapna – anélkül, hogy neked egyenként kellene összevadászni a termékeket.

Kattints ide az előre összeállított „Gyerek Immunerősítő” kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett csomagot

„Ha ma elindítanád ezzel a mini-rutin­nal a gyerkőcödet, szerinted mennyi hiányzást spórolnátok meg a következő 30 napban?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Bármilyen kérdésed van (életkor, mennyiség, íz-trükkök), írj bátran – szívesen segítek, hogy pont nektek működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Gluténmentes Margherita pizza bazsalikommal, szeletelve, fehér tányéron

Gluténmentes Margherita pizza – az eddigi legjobb próbálkozásom

Gluténmentes zöldséges tészta vegán wok szósszal és friss újhagymával tálalva

Vegán wok szósz recept – umami gazdagon, 30 perc alatt

Gluténmentes kifli keresztmetszete, jól látható levegős bélzettel

Gluténmentes kifli jowar liszttel – A kifli, amit nem kell megbánni

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating