Ez a gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel tökéletes választás, ha szeretnéd újragondolni a klasszikus magyar konyha egyik kedvencét modern, diétabarát formában. Puha, hajdina-csicseri palacsintába kerül a szaftos pulykaragu, mindezt lágy, tejmentes paprikamártás és friss petrezselyem koronázza meg. Ideális hétvégi ebéd, családi ünnepre vagy csak egy kicsit más, de mégis otthonos magyar fogásként.
Palacsintatészta:Keverd össze a hajdinalisztet, csicseriborsólisztet, tápiókakeményítőt és egy csipet sót. Add hozzá az aquafabát, a házi kesutejet és a szénsavas vizet. Keverd simára, majd csorgasd hozzá az olívaolajat. Hagyd állni 15 percig, hogy a lisztek jól megszívják magukat.
Pulykaragu:Lábasban forrósítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sárgarépát, röviden keverd át. Szórd meg az édesnemes és füstölt paprikával, majd azonnal öntsd fel kb. 50 ml zöldségalaplével. Keverd bele a felkockázott pulykamellet, sózd, borsozd, tedd bele a babérlevelet, és öntsd hozzá a maradék alaplevet. Fedő alatt, kis lángon párold kb. 30 percig, amíg a hús omlós lesz.
Töltelék befejezése:A puhára főtt pulykamellet szedd ki a raguból, aprítsd egészen finomra, majd keverd vissza néhány evőkanál szafttal, hogy kenhető, szaftos tölteléket kapj. A maradék szaftot egy botmixer segítségével turmixold simára.
Paprikamártás:A leturmixolt raguszaftot tedd fel egy kisebb lábasba, keverd bele a házi vegafölt, majd forrald össze. A hideg vízben elkevert tápiókakeményítőt csorgasd hozzá folyamatos keverés mellett, majd főzd további 1 percig, míg besűrűsödik. Sózd ízlés szerint.
Palacsinták sütése:A beállt palacsintatésztából egy felforrósított, enyhén kiolajozott serpenyőben süss 8-10 vékony, rugalmas palacsintát. Oldalanként 1-2 perc bőven elég.
Töltés és tálalás:Minden palacsintába tegyél 2-3 evőkanál pulykatölteléket, hajtsd be a két szélét, majd tekerd fel. Helyezd a tekercseket egy tűzálló tálba, locsold meg a paprikamártás felével, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 10 percig. Tálalás előtt öntsd rá a maradék mártást, és szórd meg friss, aprított petrezselyemmel.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Hajdinaliszt és csicseriborsóliszt - a gluténmentes alap
A hajdinaliszt diós, földes aromát ad a palacsintának, miközben szerkezetet biztosít. A csicseriborsóliszt extra fehérjével és enyhén édeskés karakterrel teszi teljessé a tésztát – együtt tökéletesen helyettesítik a búzalisztet, miközben gluténmentesek, jól emészthetők.
Tápiókakeményítő - a rugalmasság trükkje
A tápióka segít abban, hogy a palacsinta puha, hajlékony maradjon és könnyen feltekerhető legyen. Ez főleg gluténmentes tésztáknál nélkülözhetetlen.
Aquafaba - a növényi „tojás”
A csicseriborsó főzőlevéből (aquafaba) készített habbal a palacsintatészta légiesebb, könnyedebb lesz, a szerkezete pedig egészen hasonlít a tojásos változatra. Ráadásul teljesen növényi!
Kesutej - a selymesség forrása
A házi kesutej természetes krémességet és lágy ízt visz a tésztába, jól kiegyensúlyozza a hajdina földesebb jegyeit, és megkönnyíti a tészta kezelését.
Pulykamell - könnyű, mégis laktató
A pulykamell sovány, gyorsan elkészül, fehérjében gazdag, mégis puha marad a lassú párolástól. Jó alternatíva, ha szeretnél egy klasszikus magyaros ragut, de kevesebb zsírral, kíméletesebb formában.
Paprika - a magyaros karakter
Az édesnemes és füstölt paprika adja meg a töltelék és a mártás színét, illatát, és igazi magyaros mélységet csempész az ételbe. Ezek nélkül nem lenne hortobágyi a hortobágyi!
Vegaföl - a tejmentes tejföl
A házi vegaföl kellemesen savanykás, selymes és krémes: pont, mint a tejföl, csak épp teljesen növényi. A mártást selymessé teszi, a tálalásnál pedig extra frissességet ad.
Petrezselyem - a zöld végszó
A friss petrezselyem feldobja a kész étel megjelenését, és kicsit üdébbé, frissebbé teszi a gazdag magyaros ízeket.