A görög souvlaki nemcsak egy étel, hanem egy pillanat a Földközi-tenger partjáról. Illatos oregánó, friss citromlé és selymes olívaolaj keveréke, ami a pulykamell minden falatját életre kelti. Könnyű, mégis karakteres.
A Görög Souvlaki Története
Honnan ered a souvlaki?
A souvlaki a görög utcai étkezés egyik legrégebbi és legnépszerűbb fogása. Az elnevezés a „souvla” szóból ered, ami nyársat jelent. Már az ókori Görögországban is készítettek hasonló ételeket: húsdarabokat sütöttek parázson, majd friss kenyérrel és fűszerekkel tálalták. Ez volt az a fogás, amit a katonák is könnyen el tudtak készíteni a tűz mellett.
Miért pont pulykával?
A klasszikus változat sertésből vagy bárányból készül, de a pulykamell könnyebb és emészthetőbb alternatíva. Olívaolajjal, citrommal és oregánóval pácolva megőrzi a mediterrán karaktert, mégis illeszkedik egy tudatos, könnyű étrendbe. Az eredmény omlós, illatos és friss ízű hús, amit akár pitába, akár saláta mellé is tálalhatsz.

Görög souvlaki pulykamellből
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
- Keverőtál
- tálca vagy lapos edény a pácoláshoz
- fém vagy fa nyárs
- grillrács vagy serpenyő
HOZZÁVALÓK
- 600 g pulykamellfilé
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 ½ evőkanál szárított oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- ½ evőkanál tiszta só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál fűszerpaprika
ELKÉSZÍTÉS
- ElőkészítésA pulykamellet egyenletes, nagyjából 3x3 cm-es kockákra vágod, így a hús minden oldala egyformán átsül majd.
- Pác elkészítéseEgy keverőtálban összekevered az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a szárított oregánót, a citromlevet, a sót, a borsot és az édes paprikát. A keveréknek illatosnak, enyhén sűrűnek kell lennie – ez adja majd a souvlaki jellegzetes mediterrán ízét.
- Hús bepácolásaA pulykakockákat a pácba forgatod, majd kézzel vagy kanállal jól átkevered, hogy minden darab egyenletesen bevonódjon. A tálat lefeded, és legalább 30 percig pihenteted a hűtőben. Ha időd engedi, egy órát is állhat – ettől a hús még omlósabb és ízesebb lesz.
- Nyársak előkészítéseHa fa nyársakat használsz, áztasd be őket 10 percre hideg vízbe, hogy sütés közben ne égjenek meg. Ezután a bepácolt pulykadarabokat felhúzod a nyársakra, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl szorosan egymáshoz, így egyenletesen sülnek majd.
- SütésA grillt vagy serpenyőt előmelegíted közepes hőfokra. Kevés olívaolajjal megkented a felületet, majd a nyársakat ráhelyezed. Oldalanként körülbelül 3-4 percig sütöd, amíg a hús aranybarnára pirul, és a belseje teljesen átsül. Ha vastagabb darabokat használsz, érdemes fedő alatt sütni pár percig, így bent marad a szaftosság.
- TálalásA kész souvlakit rövid pihentetés után tálalod. Friss zöldségekkel, hasábra vágott sült csicsókával, pitával vagy vegán tzatzikivel kínálva a legjobb. Ha marad egy kevés a pácból, azt a sütés után a forró húsra is csorgathatod – ettől még illatosabb lesz.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Olívaolaj
Az olívaolaj a mediterrán konyha alapja. Nemcsak a pác selymességét adja, hanem segít abban is, hogy a fűszerek és a fokhagyma aromája mélyen beivódjon a húsba. A pulykamell így kívül enyhén pirult, belül pedig szaftos marad.Oregánó
Az oregánó az egyik legjellegzetesebb görög fűszer. Kissé füstös, citromos ízével teszi karakteressé a souvlakit. Nem érdemes kihagyni, mert ez adja meg azt az autentikus ízvilágot, amitől a recept valóban görög lesz.Fokhagyma
A reszelt fokhagyma nemcsak fűszer, hanem természetes ízfokozó. Az olívaolajjal együtt azonnal mediterrán hangulatot teremt, és a pácolás során finoman átjárja a húst.Citromlé
A frissen facsart citromlé lágy savassága segít, hogy a pulykamell rostjai fellazuljanak, ettől lesz omlós a hús. Emellett frissíti az ízeket, és egyensúlyt teremt a sós, fűszeres összetevők között.Só és bors
A tengeri vagy parajdi só fokozza az ízeket, a fekete bors pedig enyhe csípősséget ad. Kettőjük aránya teszi harmonikussá az összképet, érdemes pontosan kimérni.Édes paprika
Az édes paprika nemcsak színt ad a pácnak, hanem enyhén édeskés ízt is. Ettől a souvlaki külseje finom aranybarnára sül, a belseje pedig zamatos marad.TÁPÉRTÉK ADATOK
Görög Souvlaki - Gyakori kérdések és villámválaszok
Lehet a pulykát más húsra cserélni?
Igen, készítheted csirkemellből vagy sertésszűzből is, de a pulyka könnyebb és jobban illik egy tudatos, könnyű étrendbe.
Mennyi ideig érdemes pácolni a húst?
Minimum 30 percet, de az ideális 1–2 óra. A hosszabb pácolás mélyebb ízeket eredményez.
Sütőben is megsüthető a souvlaki?
Igen, 200 fokon, légkeveréses módban körülbelül 20–25 perc alatt készre sül. Félidőnél érdemes megforgatni, hogy minden oldala egyenletesen piruljon.
Elkészíthető air fryerben is?
Igen, az air fryer tökéletes erre. A bepácolt pulykadarabokat a kosárba helyezed, és 190 fokon 15–20 perc alatt megsütöd. Félidőben forgasd át a nyársakat, hogy minden oldal szépen megpiruljon. Így a hús kívül ropogós, belül szaftos marad.
Milyen körettel illik tálalni?
Kiváló mellé a görög saláta, párolt zöldségek vagy a házi pita. A vegán tzatziki pedig szinte kötelező kísérő.
Előre is el lehet készíteni?
Igen, a bepácolt húst akár előző este is előkészítheted, és másnap frissen megsütheted. A pác hűtőben 24 órát is eláll.
+ Egy gondolat a tányérod mellé
Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással
- feltöltenéd a sejtszintű energiaraktárakat (Organic Noni, Mega CoQ10 Plus),
- kerekre zárnád a vitamin-ásványi kör minden hiányzó láncszemét (Super Mega 50, C 1000 Plus, D-drops),
- gondoskodnál a belső nyugalomról (Rhodiolin), a bélflóra egyensúlyáról (AC-Zymes Plus) és a szív-agy tengely olajozásáról (Omega-3 Concentrate)?
Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csak jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön össze kellene válogatnod mindent.
Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Immun & Vitalitás” csomagot
„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.
Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!
**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.