Görög souvlaki pulykamellből – egyszerű, mediterrán recept

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A görög souvlaki nemcsak egy étel, hanem egy pillanat a Földközi-tenger partjáról. Illatos oregánó, friss citromlé és selymes olívaolaj keveréke, ami a pulykamell minden falatját életre kelti. Könnyű, mégis karakteres.

A Görög Souvlaki Története

Honnan ered a souvlaki?

A souvlaki a görög utcai étkezés egyik legrégebbi és legnépszerűbb fogása. Az elnevezés a „souvla” szóból ered, ami nyársat jelent. Már az ókori Görögországban is készítettek hasonló ételeket: húsdarabokat sütöttek parázson, majd friss kenyérrel és fűszerekkel tálalták. Ez volt az a fogás, amit a katonák is könnyen el tudtak készíteni a tűz mellett.

Miért pont pulykával?

A klasszikus változat sertésből vagy bárányból készül, de a pulykamell könnyebb és emészthetőbb alternatíva. Olívaolajjal, citrommal és oregánóval pácolva megőrzi a mediterrán karaktert, mégis illeszkedik egy tudatos, könnyű étrendbe. Az eredmény omlós, illatos és friss ízű hús, amit akár pitába, akár saláta mellé is tálalhatsz.

Görög souvlaki tál pulykamellből, tzatzikivel és sült csicsókával

Görög souvlaki pulykamellből

A görög souvlaki egy fűszeres, citromos pulykanyárs, amit oregánó, fokhagyma és olívaolaj tesz igazán mediterránná. Gyorsan elkészül, és tökéletesen illik friss zöldségekhez vagy vegán tzatzikihez is.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 15 perc
Pácolás: 30 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Fogás: Főétel, Street Food
Konyha: Görög, Mediterrán, Street Food
Kulcsszó: Dorina kedvence, gluténmentes, gyors recept
Adagok: 4 Adag
Calories: 257kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Keverőtál
  • tálca vagy lapos edény a pácoláshoz
  • fém vagy fa nyárs
  • grillrács vagy serpenyő

HOZZÁVALÓK

  • 600 g pulykamellfilé
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 ½ evőkanál szárított oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • ½ evőkanál tiszta só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

ELKÉSZÍTÉS

  • Előkészítés
    A pulykamellet egyenletes, nagyjából 3x3 cm-es kockákra vágod, így a hús minden oldala egyformán átsül majd.
  • Pác elkészítése
    Egy keverőtálban összekevered az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a szárított oregánót, a citromlevet, a sót, a borsot és az édes paprikát. A keveréknek illatosnak, enyhén sűrűnek kell lennie – ez adja majd a souvlaki jellegzetes mediterrán ízét.
  • Hús bepácolása
    A pulykakockákat a pácba forgatod, majd kézzel vagy kanállal jól átkevered, hogy minden darab egyenletesen bevonódjon. A tálat lefeded, és legalább 30 percig pihenteted a hűtőben. Ha időd engedi, egy órát is állhat – ettől a hús még omlósabb és ízesebb lesz.
  • Nyársak előkészítése
    Ha fa nyársakat használsz, áztasd be őket 10 percre hideg vízbe, hogy sütés közben ne égjenek meg. Ezután a bepácolt pulykadarabokat felhúzod a nyársakra, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl szorosan egymáshoz, így egyenletesen sülnek majd.
  • Sütés
    A grillt vagy serpenyőt előmelegíted közepes hőfokra. Kevés olívaolajjal megkented a felületet, majd a nyársakat ráhelyezed. Oldalanként körülbelül 3-4 percig sütöd, amíg a hús aranybarnára pirul, és a belseje teljesen átsül. Ha vastagabb darabokat használsz, érdemes fedő alatt sütni pár percig, így bent marad a szaftosság.
  • Tálalás
    A kész souvlakit rövid pihentetés után tálalod. Friss zöldségekkel, hasábra vágott sült csicsókával, pitával vagy vegán tzatzikivel kínálva a legjobb. Ha marad egy kevés a pácból, azt a sütés után a forró húsra is csorgathatod – ettől még illatosabb lesz.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Olívaolaj

Az olívaolaj a mediterrán konyha alapja. Nemcsak a pác selymességét adja, hanem segít abban is, hogy a fűszerek és a fokhagyma aromája mélyen beivódjon a húsba. A pulykamell így kívül enyhén pirult, belül pedig szaftos marad.

Oregánó

Az oregánó az egyik legjellegzetesebb görög fűszer. Kissé füstös, citromos ízével teszi karakteressé a souvlakit. Nem érdemes kihagyni, mert ez adja meg azt az autentikus ízvilágot, amitől a recept valóban görög lesz.

Fokhagyma

A reszelt fokhagyma nemcsak fűszer, hanem természetes ízfokozó. Az olívaolajjal együtt azonnal mediterrán hangulatot teremt, és a pácolás során finoman átjárja a húst.

Citromlé

A frissen facsart citromlé lágy savassága segít, hogy a pulykamell rostjai fellazuljanak, ettől lesz omlós a hús. Emellett frissíti az ízeket, és egyensúlyt teremt a sós, fűszeres összetevők között.

Só és bors

A tengeri vagy parajdi só fokozza az ízeket, a fekete bors pedig enyhe csípősséget ad. Kettőjük aránya teszi harmonikussá az összképet, érdemes pontosan kimérni.

Édes paprika

Az édes paprika nemcsak színt ad a pácnak, hanem enyhén édeskés ízt is. Ettől a souvlaki külseje finom aranybarnára sül, a belseje pedig zamatos marad.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 257 kcal | Szénhidrát: 3 g | Fehérje: 33 g | Zsír: 13 g | Telített zsír: 2 g | Többszörösen telítetlen zsír: 2 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 8 g | Koleszterin: 81 mg | Nátrium: 1183 mg | Kálium: 419 mg | Rost: 1 g | Cukor: 0.4 g | A-vitamin: 310 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.1 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.2 mg | B3-vitamin (Niacin): 15 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | B12-vitamin (Kobalamin): 1 µg | C-vitamin: 4 mg | D-vitamin: 0.1 µg | E-vitamin: 2 mg | K-vitamin: 19 µg | Kalcium: 59 mg | Réz: 0.1 mg | Vas: 2 mg | Mangán: 0.2 mg | Magnézium: 45 mg | Foszfor: 363 mg | Szelén: 35 µg | Cink: 2 mg | B8-vitamin (Kolin): 74 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Görög Souvlaki - Gyakori kérdések és villámválaszok

Lehet a pulykát más húsra cserélni?

Igen, készítheted csirkemellből vagy sertésszűzből is, de a pulyka könnyebb és jobban illik egy tudatos, könnyű étrendbe.

Minimum 30 percet, de az ideális 1–2 óra. A hosszabb pácolás mélyebb ízeket eredményez.

Igen, 200 fokon, légkeveréses módban körülbelül 20–25 perc alatt készre sül. Félidőnél érdemes megforgatni, hogy minden oldala egyenletesen piruljon.

Igen, az air fryer tökéletes erre. A bepácolt pulykadarabokat a kosárba helyezed, és 190 fokon 15–20 perc alatt megsütöd. Félidőben forgasd át a nyársakat, hogy minden oldal szépen megpiruljon. Így a hús kívül ropogós, belül szaftos marad.

Kiváló mellé a görög saláta, párolt zöldségek vagy a házi pita. A vegán tzatziki pedig szinte kötelező kísérő.

Igen, a bepácolt húst akár előző este is előkészítheted, és másnap frissen megsütheted. A pác hűtőben 24 órát is eláll.

+ Egy gondolat a tányérod mellé

Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csak jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön össze kellene válogatnod mindent.

Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Immun & Vitalitás” csomagot

„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Gluténmentes csokis piskóta egészben rácson hűlve

Gluténmentes csokis piskóta (puha, lágy tortalap)

Felgöngyölt gluténmentes hortobágyi palacsinta közelről paprikamártással

Gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel

Közelről a vegán császármorzsa karamellizált darabjai natúr almaszósszal

Ferenc József kedvence újragondolva: Vegán császármorzsa natúr almaszósszal (gluténmentes)

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating