Go Back
+ servings
Görög souvlaki tál pulykamellből, tzatzikivel és sült csicsókával

Görög souvlaki pulykamellből

A görög souvlaki egy fűszeres, citromos pulykanyárs, amit oregánó, fokhagyma és olívaolaj tesz igazán mediterránná. Gyorsan elkészül, és tökéletesen illik friss zöldségekhez vagy vegán tzatzikihez is.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 15 perc
Pácolás: 30 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Fogás: Főétel, Street Food
Konyha: Görög, Mediterrán, Street Food
Kulcsszó: Dorina kedvence, gluténmentes, gyors recept
Adagok: 4 Adag
Calories: 257kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Keverőtál
  • tálca vagy lapos edény a pácoláshoz
  • fém vagy fa nyárs
  • grillrács vagy serpenyő

HOZZÁVALÓK

  • 600 g pulykamellfilé
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 ½ evőkanál szárított oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • ½ evőkanál tiszta só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

ELKÉSZÍTÉS

  • Előkészítés
    A pulykamellet egyenletes, nagyjából 3x3 cm-es kockákra vágod, így a hús minden oldala egyformán átsül majd.
  • Pác elkészítése
    Egy keverőtálban összekevered az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a szárított oregánót, a citromlevet, a sót, a borsot és az édes paprikát. A keveréknek illatosnak, enyhén sűrűnek kell lennie – ez adja majd a souvlaki jellegzetes mediterrán ízét.
  • Hús bepácolása
    A pulykakockákat a pácba forgatod, majd kézzel vagy kanállal jól átkevered, hogy minden darab egyenletesen bevonódjon. A tálat lefeded, és legalább 30 percig pihenteted a hűtőben. Ha időd engedi, egy órát is állhat – ettől a hús még omlósabb és ízesebb lesz.
  • Nyársak előkészítése
    Ha fa nyársakat használsz, áztasd be őket 10 percre hideg vízbe, hogy sütés közben ne égjenek meg. Ezután a bepácolt pulykadarabokat felhúzod a nyársakra, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl szorosan egymáshoz, így egyenletesen sülnek majd.
  • Sütés
    A grillt vagy serpenyőt előmelegíted közepes hőfokra. Kevés olívaolajjal megkented a felületet, majd a nyársakat ráhelyezed. Oldalanként körülbelül 3-4 percig sütöd, amíg a hús aranybarnára pirul, és a belseje teljesen átsül. Ha vastagabb darabokat használsz, érdemes fedő alatt sütni pár percig, így bent marad a szaftosság.
  • Tálalás
    A kész souvlakit rövid pihentetés után tálalod. Friss zöldségekkel, hasábra vágott sült csicsókával, pitával vagy vegán tzatzikivel kínálva a legjobb. Ha marad egy kevés a pácból, azt a sütés után a forró húsra is csorgathatod – ettől még illatosabb lesz.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Olívaolaj

Az olívaolaj a mediterrán konyha alapja. Nemcsak a pác selymességét adja, hanem segít abban is, hogy a fűszerek és a fokhagyma aromája mélyen beivódjon a húsba. A pulykamell így kívül enyhén pirult, belül pedig szaftos marad.

Oregánó

Az oregánó az egyik legjellegzetesebb görög fűszer. Kissé füstös, citromos ízével teszi karakteressé a souvlakit. Nem érdemes kihagyni, mert ez adja meg azt az autentikus ízvilágot, amitől a recept valóban görög lesz.

Fokhagyma

A reszelt fokhagyma nemcsak fűszer, hanem természetes ízfokozó. Az olívaolajjal együtt azonnal mediterrán hangulatot teremt, és a pácolás során finoman átjárja a húst.

Citromlé

A frissen facsart citromlé lágy savassága segít, hogy a pulykamell rostjai fellazuljanak, ettől lesz omlós a hús. Emellett frissíti az ízeket, és egyensúlyt teremt a sós, fűszeres összetevők között.

Só és bors

A tengeri vagy parajdi só fokozza az ízeket, a fekete bors pedig enyhe csípősséget ad. Kettőjük aránya teszi harmonikussá az összképet, érdemes pontosan kimérni.

Édes paprika

Az édes paprika nemcsak színt ad a pácnak, hanem enyhén édeskés ízt is. Ettől a souvlaki külseje finom aranybarnára sül, a belseje pedig zamatos marad.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 257 kcal | Szénhidrát: 3 g | Fehérje: 33 g | Zsír: 13 g | Telített zsír: 2 g | Többszörösen telítetlen zsír: 2 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 8 g | Koleszterin: 81 mg | Nátrium: 1183 mg | Kálium: 419 mg | Rost: 1 g | Cukor: 0.4 g | A-vitamin: 310 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.1 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.2 mg | B3-vitamin (Niacin): 15 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | B12-vitamin (Kobalamin): 1 µg | C-vitamin: 4 mg | D-vitamin: 0.1 µg | E-vitamin: 2 mg | K-vitamin: 19 µg | Kalcium: 59 mg | Réz: 0.1 mg | Vas: 2 mg | Mangán: 0.2 mg | Magnézium: 45 mg | Foszfor: 363 mg | Szelén: 35 µg | Cink: 2 mg | B8-vitamin (Kolin): 74 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe