Gyerekbarát mustáros édes szósz moustardoméli

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A moustardoméli egy egyszerű, mégis jellegzetes görög mustáros édes szósz. Ez a gyerekbarát változat lágyabb, mézmentes és pár perc alatt elkészül. Pont azt az ízvilágot adja, amit a mediterrán konyhától vársz.

A moustardoméli eredete és átalakulása

Egy szósz, amely a grillek mellől indult el

A moustardoméli a görög grillkultúrában született. A sült húsok mellé szerették összekeverni a mustár és az édes íz párosát, mert gyors volt, egyszerű és jól működött a faszénen sült ételekkel. A citrom és a kevés fűszer pedig pont annyit adott hozzá, amivel az egész szósz élénkké vált, és szépen kiemelte az alap ízeket. Innen indult el, majd idővel egyre több konyhában jelent meg, különféle változatokkal, attól függően, ki milyen édesítőt vagy savasabb hozzávalót használt hozzá.

Ahogyan a konyhák elkezdték formálni

A moustardoméli úgy terjedt tovább, hogy mindenhol picit másképp készítették. Volt, ahol krémesebbre keverték, máshol frissebbre, enyhébbre vagy éppen intenzívebbre. A mustár alapja maradt, az édes rész pedig több helyen új összetevőkből kapott karaktert. Így lett belőle egy olyan szósz, ami megőrizte a görög eredetét, mégis könnyen alkalmazkodott a különböző konyhákhoz és ételekhez.

Gyerekbarát moustardoméli mustáros édes szósz üvegtálban

Mustáros édes szósz moustardoméli

Ez a mustáros édes szósz moustardoméli egy lágy, mézmentes és gyerekbarát változat. A datolyaszirup természetes édessége és a citrom frissítő savassága gyorsan összeáll, a mustár pedig hozza azt a jellegzetes ízt, amitől ez a szósz működik. Selymes, könnyű és néhány perc alatt elkészül.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő: 5 perc
Pihentetés: 15 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Fogás: Szósz
Konyha: Görög
Kulcsszó: gluténmentes, gyors recept, vegán
Adagok: 4 adag körülbelül 120 ml
Calories: 98kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • kis keverőtál
  • Kézi habverő
  • kis üveg vagy zárható tál tároláshoz

HOZZÁVALÓK

  • 3 evőkanál mustár lehetőleg adalékanyag mentes
  • 2 evőkanál datolyaszirup
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • ½ teáskanál almaecet
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • ¼ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál szárított oregánó
  • teáskanál tiszta só
  • 2 teáskanál langyos víz

ELKÉSZÍTÉS

  • A keverőtálba tedd a mustárt és a datolyaszirupot. Keverd össze, amíg teljesen sima lesz.
  • Add hozzá a citromlevet, az almaecetet és a sót. Keverd át, hogy az alap szépen összeálljon.
  • Szórd hozzá a fokhagymaport és az oregánót, majd dolgozd össze ismét.
  • Az olívaolajat lassan csurgasd a keverékhez, miközben folyamatosan kevered. Így alakul ki a selymes, egynemű állag.
  • A langyos vizet teáskanalanként add hozzá, amíg el nem éred a kívánt sűrűséget.
  • Hagyd állni legalább 15 percig, hogy az ízek kiegyensúlyozódjanak és a fűszerek finoman beépüljenek.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Mustár

A mustár adja a moustardoméli alapját. Enélkül nem alakulna ki az a jellegzetes édes-savanyú karakter, ami miatt ez a szósz működik. A lágy, adalékanyag mentes változat különösen jól illik ehhez a recepthez, mert nem viszi túl erős irányba az ízeket.

Datolyaszirup

A datolyaszirup természetes édessége jól kerekíti a mustár savasságát. Finom és meleg tónust ad a szószhoz, ami gyerekek számára is kellemes. A textúráján is sokat finomít, ezért selymesebb lesz tőle a végeredmény.

Citromlé

A citrom frissít és élénkít. A moustardoméli egyik fontos eleme a savasság és az édesség egyensúlya. A frissen facsart citromlé ezt az egyensúlyt adja meg, anélkül hogy harsány lenne.

Almaecet

Az almaecet a citrom mellett egy finomabb mélységet ad. Nem válik hangsúlyossá, de az összképen sokat javít. Ettől lesz kicsit teltebb az íz.

Olívaolaj

Az olívaolaj simítja az állagot. A szósz így nem marad darabos vagy túl sűrű. A selymes textúrához elengedhetetlen.

Fokhagymapor

A fokhagymapor egy visszafogott réteget ad, amely nem uralkodik el, mégis érezhetően hozzájárul a szósz teljes ízképéhez. Jól illik a mediterrán jelleghez.

Oregánó

Az oregánó friss, mediterrán hangulatot hoz. Kis mennyiségben épp csak aláfesti az összképet, de ettől lesz felismerhetően görög jellegű a szósz.

Tengeri só

A só az ízek összekötője. Segít, hogy az édes, savanyú és mustáros elemek kiegyensúlyozottan jelenjenek meg.

Langyos víz

A víz egyszerűen az állagot segít beállítani. Attól függően mennyire használod, krémesebb vagy könnyebb szószt kapsz.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 98 kcal | Szénhidrát: 10 g | Fehérje: 1 g | Zsír: 7 g | Telített zsír: 1 g | Többszörösen telítetlen zsír: 1 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 5 g | Nátrium: 197 mg | Kálium: 27 mg | Rost: 1 g | Cukor: 9 g | A-vitamin: 12 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.02 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.01 mg | B3-vitamin (Niacin): 0.1 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 0.05 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 0.02 mg | C-vitamin: 2 mg | E-vitamin: 1 mg | K-vitamin: 6 µg | Kalcium: 12 mg | Réz: 0.01 mg | Vas: 0.3 mg | Mangán: 0.1 mg | Magnézium: 7 mg | Foszfor: 14 mg | Szelén: 4 µg | Cink: 0.1 mg | B8-vitamin (Kolin): 3 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Kérdések, amelyek tényleg felmerülnek a moustardomélivel kapcsolatban

Hogyan tudom elérni, hogy a szósz igazán krémes legyen?

A krémesség az olívaolaj lassú csorgatásán múlik. Ha keverés közben finoman adagolod, a mustár és az olaj szépen összeáll, és selymes lesz az állag.

Adj hozzá egy kevés langyos vizet teáskanalanként. Így könnyen beállíthatod a megfelelő állagot anélkül, hogy elvékonyodna.

A szósz frissen is jó, de tíz-tizenöt perc alatt letisztulnak az ízek. Ilyenkor az oregánó is finomabban simul az egészbe.

A mustár mennyisége visszafogott, a datolyaszirup pedig természetes, kerek édességet ad. Csípős összetevő nincs benne, ezért a gyerekek számára is kellemes marad.

Legjobban grillezett hús mellé mutatja meg az ízét. A meleg felület szépen összefogja a selymes textúrát és az édes-savanyú arányt.

Nem feltétlenül. Ha frissebb hatást szeretnél, egy kevés extra citromlé jól tud esni rajta.

+ Egy gondolat a tányérod mellé

Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csak jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön össze kellene válogatnod mindent.

Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Immun & Vitalitás” csomagot

„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Vegán rántotta folyékony vegán tojásból, aranysárga, puha állaggal, paprikával megszórva.

Folyékony vegán tojás házilag – glutén- és szójamentes

Krémes köles tejberizs olvadt karobréteggel és gyümölcsös toppinggal

Krémes köles “tejberizs” házi kesutejjel és karobréteggel

Selymes állagú házi vegaföl kesudióból közelről

Vegaföl kesudióból – a legkrémesebb növényi tejföl helyettesítő

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating