A moustardoméli egy egyszerű, mégis jellegzetes görög mustáros édes szósz. Ez a gyerekbarát változat lágyabb, mézmentes és pár perc alatt elkészül. Pont azt az ízvilágot adja, amit a mediterrán konyhától vársz.
A moustardoméli eredete és átalakulása
Egy szósz, amely a grillek mellől indult el
A moustardoméli a görög grillkultúrában született. A sült húsok mellé szerették összekeverni a mustár és az édes íz párosát, mert gyors volt, egyszerű és jól működött a faszénen sült ételekkel. A citrom és a kevés fűszer pedig pont annyit adott hozzá, amivel az egész szósz élénkké vált, és szépen kiemelte az alap ízeket. Innen indult el, majd idővel egyre több konyhában jelent meg, különféle változatokkal, attól függően, ki milyen édesítőt vagy savasabb hozzávalót használt hozzá.
Ahogyan a konyhák elkezdték formálni
A moustardoméli úgy terjedt tovább, hogy mindenhol picit másképp készítették. Volt, ahol krémesebbre keverték, máshol frissebbre, enyhébbre vagy éppen intenzívebbre. A mustár alapja maradt, az édes rész pedig több helyen új összetevőkből kapott karaktert. Így lett belőle egy olyan szósz, ami megőrizte a görög eredetét, mégis könnyen alkalmazkodott a különböző konyhákhoz és ételekhez.

Mustáros édes szósz moustardoméli
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
- kis keverőtál
- Kézi habverő
- kis üveg vagy zárható tál tároláshoz
HOZZÁVALÓK
- 3 evőkanál mustár lehetőleg adalékanyag mentes
- 2 evőkanál datolyaszirup
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- ½ teáskanál almaecet
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- ¼ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál szárított oregánó
- ⅛ teáskanál tiszta só
- 2 teáskanál langyos víz
ELKÉSZÍTÉS
- A keverőtálba tedd a mustárt és a datolyaszirupot. Keverd össze, amíg teljesen sima lesz.
- Add hozzá a citromlevet, az almaecetet és a sót. Keverd át, hogy az alap szépen összeálljon.
- Szórd hozzá a fokhagymaport és az oregánót, majd dolgozd össze ismét.
- Az olívaolajat lassan csurgasd a keverékhez, miközben folyamatosan kevered. Így alakul ki a selymes, egynemű állag.
- A langyos vizet teáskanalanként add hozzá, amíg el nem éred a kívánt sűrűséget.
- Hagyd állni legalább 15 percig, hogy az ízek kiegyensúlyozódjanak és a fűszerek finoman beépüljenek.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Mustár
A mustár adja a moustardoméli alapját. Enélkül nem alakulna ki az a jellegzetes édes-savanyú karakter, ami miatt ez a szósz működik. A lágy, adalékanyag mentes változat különösen jól illik ehhez a recepthez, mert nem viszi túl erős irányba az ízeket.Datolyaszirup
A datolyaszirup természetes édessége jól kerekíti a mustár savasságát. Finom és meleg tónust ad a szószhoz, ami gyerekek számára is kellemes. A textúráján is sokat finomít, ezért selymesebb lesz tőle a végeredmény.Citromlé
A citrom frissít és élénkít. A moustardoméli egyik fontos eleme a savasság és az édesség egyensúlya. A frissen facsart citromlé ezt az egyensúlyt adja meg, anélkül hogy harsány lenne.Almaecet
Az almaecet a citrom mellett egy finomabb mélységet ad. Nem válik hangsúlyossá, de az összképen sokat javít. Ettől lesz kicsit teltebb az íz.Olívaolaj
Az olívaolaj simítja az állagot. A szósz így nem marad darabos vagy túl sűrű. A selymes textúrához elengedhetetlen.Fokhagymapor
A fokhagymapor egy visszafogott réteget ad, amely nem uralkodik el, mégis érezhetően hozzájárul a szósz teljes ízképéhez. Jól illik a mediterrán jelleghez.Oregánó
Az oregánó friss, mediterrán hangulatot hoz. Kis mennyiségben épp csak aláfesti az összképet, de ettől lesz felismerhetően görög jellegű a szósz.Tengeri só
A só az ízek összekötője. Segít, hogy az édes, savanyú és mustáros elemek kiegyensúlyozottan jelenjenek meg.Langyos víz
A víz egyszerűen az állagot segít beállítani. Attól függően mennyire használod, krémesebb vagy könnyebb szószt kapsz.TÁPÉRTÉK ADATOK
Kérdések, amelyek tényleg felmerülnek a moustardomélivel kapcsolatban
Hogyan tudom elérni, hogy a szósz igazán krémes legyen?
A krémesség az olívaolaj lassú csorgatásán múlik. Ha keverés közben finoman adagolod, a mustár és az olaj szépen összeáll, és selymes lesz az állag.
Mi van akkor, ha túl sűrű lett?
Adj hozzá egy kevés langyos vizet teáskanalanként. Így könnyen beállíthatod a megfelelő állagot anélkül, hogy elvékonyodna.
Mikor érdemes pihentetni?
A szósz frissen is jó, de tíz-tizenöt perc alatt letisztulnak az ízek. Ilyenkor az oregánó is finomabban simul az egészbe.
Mitől lesz gyerekbarát egy mustáros édes szósz?
A mustár mennyisége visszafogott, a datolyaszirup pedig természetes, kerek édességet ad. Csípős összetevő nincs benne, ezért a gyerekek számára is kellemes marad.
Mivel érdemes elsőként kipróbálni?
Legjobban grillezett hús mellé mutatja meg az ízét. A meleg felület szépen összefogja a selymes textúrát és az édes-savanyú arányt.
Kell változtatni rajta, ha salátára tenném?
Nem feltétlenül. Ha frissebb hatást szeretnél, egy kevés extra citromlé jól tud esni rajta.
+ Egy gondolat a tányérod mellé
Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással
- feltöltenéd a sejtszintű energiaraktárakat (Organic Noni, Mega CoQ10 Plus),
- kerekre zárnád a vitamin-ásványi kör minden hiányzó láncszemét (Super Mega 50, C 1000 Plus, D-drops),
- gondoskodnál a belső nyugalomról (Rhodiolin), a bélflóra egyensúlyáról (AC-Zymes Plus) és a szív-agy tengely olajozásáról (Omega-3 Concentrate)?
Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csak jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön össze kellene válogatnod mindent.
Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Immun & Vitalitás” csomagot
„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.
Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!
**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.