Ez a mustáros édes szósz moustardoméli egy lágy, mézmentes és gyerekbarát változat. A datolyaszirup természetes édessége és a citrom frissítő savassága gyorsan összeáll, a mustár pedig hozza azt a jellegzetes ízt, amitől ez a szósz működik. Selymes, könnyű és néhány perc alatt elkészül.
A keverőtálba tedd a mustárt és a datolyaszirupot. Keverd össze, amíg teljesen sima lesz.
Add hozzá a citromlevet, az almaecetet és a sót. Keverd át, hogy az alap szépen összeálljon.
Szórd hozzá a fokhagymaport és az oregánót, majd dolgozd össze ismét.
Az olívaolajat lassan csurgasd a keverékhez, miközben folyamatosan kevered. Így alakul ki a selymes, egynemű állag.
A langyos vizet teáskanalanként add hozzá, amíg el nem éred a kívánt sűrűséget.
Hagyd állni legalább 15 percig, hogy az ízek kiegyensúlyozódjanak és a fűszerek finoman beépüljenek.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Mustár
A mustár adja a moustardoméli alapját. Enélkül nem alakulna ki az a jellegzetes édes-savanyú karakter, ami miatt ez a szósz működik. A lágy, adalékanyag mentes változat különösen jól illik ehhez a recepthez, mert nem viszi túl erős irányba az ízeket.
Datolyaszirup
A datolyaszirup természetes édessége jól kerekíti a mustár savasságát. Finom és meleg tónust ad a szószhoz, ami gyerekek számára is kellemes. A textúráján is sokat finomít, ezért selymesebb lesz tőle a végeredmény.
Citromlé
A citrom frissít és élénkít. A moustardoméli egyik fontos eleme a savasság és az édesség egyensúlya. A frissen facsart citromlé ezt az egyensúlyt adja meg, anélkül hogy harsány lenne.
Almaecet
Az almaecet a citrom mellett egy finomabb mélységet ad. Nem válik hangsúlyossá, de az összképen sokat javít. Ettől lesz kicsit teltebb az íz.
Olívaolaj
Az olívaolaj simítja az állagot. A szósz így nem marad darabos vagy túl sűrű. A selymes textúrához elengedhetetlen.
Fokhagymapor
A fokhagymapor egy visszafogott réteget ad, amely nem uralkodik el, mégis érezhetően hozzájárul a szósz teljes ízképéhez. Jól illik a mediterrán jelleghez.
Oregánó
Az oregánó friss, mediterrán hangulatot hoz. Kis mennyiségben épp csak aláfesti az összképet, de ettől lesz felismerhetően görög jellegű a szósz.
Tengeri só
A só az ízek összekötője. Segít, hogy az édes, savanyú és mustáros elemek kiegyensúlyozottan jelenjenek meg.
Langyos víz
A víz egyszerűen az állagot segít beállítani. Attól függően mennyire használod, krémesebb vagy könnyebb szószt kapsz.