Shiitake gombapaprikás kesutejszínnel – gluténmentes, tejmentes magyar klasszikus újragondolva

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A magyar konyhában nehéz nem nosztalgiázni, amikor a gombapaprikás vagy a csirkepaprikás szóba kerül. Gyerekkoromban nálunk is gyakran került az asztalra – sűrű szafttal, fehér galuskával, tejföllel koronázva. A mostani változat persze egészen más utat jár be, de az alapötlet ugyanaz: egy meleg, selymes, fűszeres étel, ami a komfortzóna közepéről indul, aztán picit elmozdul kelet felé.

A főszerepet ezúttal a shiitake gomba kapja – egy összetevő, amit nálunk még nem mindenki ismer behatóan, de aki egyszer belekóstol, általában megérzi benne azt az extra „valamit”. És ez az a pont, ahol nem lehet elmenni szó nélkül az umami mellett. Az umami az ötödik íz, vagy nevezhetjük természetes ízfokozónak is – nem édes, nem sós, nem savanyú, nem keserű. Inkább olyan… mély. Gazdag. Laktató. Mintha egy kanállal többet ennél, csak hogy megértsd, mitől lett olyan jó. A shiitake pedig ennek az ízvilágnak az egyik legjobb növényi forrása.

Krémes, kesutejszínnel készült gombapaprikás gluténmentes kurkumás tésztával, fehér négyzet alakú tányéron, friss petrezselyemmel megszórva.

A fűszerek – paprika, füstölt paprika, majoranna – segítenek, hogy a magyar lélek is otthon érezze magát ebben az újragondolt változatban. A selymességet házi kesutejszín adja, így tejtermék nélkül is krémes lesz az egész. A csajoknak – legalábbis a lányainknak – ez most nem lett a kedvence, de mi, a feleségemmel és a szüleimmel, kifejezetten odavoltunk érte. Néha nem kell mindenkinek ugyanazt szeretni – főleg, ha felnőttként még rá is tudunk csodálkozni egy régi íz új arcára.

Shiitakéval paprikás? Magyar klasszikus, új köntösben

Ez a recept tehát egyszerre tiszteletadás a magyar konyhának és nyitás egy új világ felé. A shiitake mély, karakteres ízével – amitől az egész étel sokkal teltebb lesz – egy olyan gombapaprikást hoz létre, amiből semmi sem hiányzik, de minden kicsit más. A Kincses mama csak azt mondta volna: „fiam, ezt ne készítsd el nőnek, mert akkor mindig te fogsz főzni.”

Az egész onnan indult, hogy az óvodában csirkepaprikás volt a menü. Én pedig – a szokásos rutin szerint – azon gondolkodtam, hogyan lehetne ebből egy ekcéma-barát, tej- és gluténmentes változatot csinálni. Mivel a shiitake jótékony hatásairól már sokat olvastam, gondoltam, adok neki egy esélyt – hátha ízlik a lányunknak is. Végül nem lett belőle gyerek-kedvenc, de a felnőttek körében annál nagyobb sikert aratott: egyhangúlag azt mondtuk, ezt még sokszor meg fogjuk főzni.

A hagyma, a fokhagyma, a paprika és a majoranna hozza a magyar ízvilágot – a shiitake pedig hozzáad valamit, ami miatt ne lehetne ezt az ételt élvezni

HOZZÁVALÓK:

Szárított shiitake gomba, hagyma, fokhagyma, fűszerek, só, keményítő és olívaolaj fából készült deszkán elrendezve – tej- és gluténmentes gombapaprikás hozzávalói.

Shiitake gomba

A shiitake gomba Ázsiából származik – egészen pontosan Japánból, ahol már több mint ezer éve termesztik és használják a konyhában. A neve is japán eredetű: a „shii” egy fafajtát jelent, amin eredetileg nőtt, a „take” pedig egyszerűen azt, hogy gomba. Azóta persze világszerte elterjedt, és nem véletlenül: meleg, telt íze van, amitől még egy egyszerű zöldséges fogás is mélyebbre hangol.

Nálunk nem számít hagyományos alapanyagnak, de meglepően jól illeszkedik a magyar ízekhez. Szárított formában koncentráltabb, sűrűbb aromát ad, és már az első kanálnál érezni: itt valami komolyabb dolog történik.

Miért pont ez került a paprikásba?

Nem volt kézenfekvő választás – de annál izgalmasabb. Egy jól beáztatott, csíkokra vágott shiitake képes arra, amire kevés növényi alapanyag: súlyt és tartalmat ad az ételnek anélkül, hogy elnehezítene. És pont ettől működik annyira jól ebben a fogásban.

Nem csiperke, de nem is mumus

Ha van gomba, amit azok is megkóstolnak, akik egyébként óvatosak, az talán a shiitake. A feleségem például nem tartozik a gombák lelkes hívei közé – de ez az íz most őt is megérintette.

Több van benne, mint elsőre gondolnánk

A shiitake nem csak egy ízes gomba – hanem egyfajta mini tápanyagbomba is. Rezet, szelént, B-vitaminokat rejt, amelyek segítenek, hogy a szervezetünk olajozottan működjön. Ha napon szárították, még egy kis D-vitamin is megbújik benne – ami külön bónusz ebben az évszakban.

Az íze nem harsány – mégis maradandó

A shiitake nem akarja ellopni a show-t, mégis mindig ott marad az ember emlékeiben. Földes, telt, meleg – pont, amire szükség van egy hidegebb napon. És ha az étel többi eleme is jól játszik vele, akkor összeáll valami olyasmi, amit nem csak megkóstolsz, hanem el is raktározol magadban egy kicsit.

Kesudió

A tejfölös paprikások világában nehéz elképzelni egy igazán krémes, gazdag ételt tejtermék nélkül – egészen addig, amíg az ember nem próbálja ki kesudióval. Egy jól beáztatott, simára turmixolt kesutejszín selymes, enyhén édeskés alapot ad, ami jól működik a paprika és a fokhagyma mellett is. Nem utánozza a tejfölt – de mégis összefogja az ételt, és egyensúlyt teremt.

Amikor a tejföl nem opció – de a szaftnak jónak kell lennie

A kesutejszín nálunk már szinte alap, amikor valami krémeset főzünk. Nem csak növényi alternatíva, hanem valódi megoldás. A textúrája pont elég sűrű, hogy szaftként viselkedjen, és közben nem tolja el a magyaros fűszereket – inkább engedi, hogy érvényesüljenek.

Ott van, ahol kell – de nem tolakszik előre

A kesudió karaktere visszafogott, de nem üres. Az enyhe édessége jól illik a paprika melegségéhez, a fokhagyma erejéhez és a shiitake mélységéhez. Ettől lesz az egész fogás kerek, mindenféle tejtermék nélkül is.

És mi rejlik benne?

A kesudió jóféle zsírsavakat, magnéziumot, rezet, B1-vitamint és egy kis cinket is tartalmaz. Kímélő az emésztésnek, és nálunk más formában is gyakori vendég a konyhában. Ebben az ételben viszont tényleg a szaft szíve-lelke lett.

Fűszerek – magyar alapok, jól bevált arányban

A fűszerezésnél nem akartam túl sokat variálni. Maradtam azoknál, amiket egy gombapaprikásnál eleve elővennénk – csak most nem húsos alapra kerültek, hanem egy mélyebb, növényi ízvilágra. És működött.

Paprika – a biztos kiindulópont

Az édesnemes pirospaprika hozza, amit mindig is tudott: színt, enyhe édességet és egy kis „magyar ízélményt”. Semmi különös, de nélküle egyszerűen nem lenne paprikás.

Füstölt paprika – nem sok, de elég

Egy teáskanálnál is kevesebb elég belőle. Nem az a cél, hogy mindent eluraljon, csak hogy adjon egy kis háttérízt – főleg a shiitakéval együtt, aminek jól áll ez a füstös vonal.

Majoranna – a megszokott pont a végén

A majoranna mindig ott van, amikor valami magyaros kerül a fazékba. Ebben a receptben épp csak annyi kell, hogy ne legyen lapos a végeredmény. Nem bonyolít, csak kiemeli a többit.

Áztatott kesudió, víz és só fehér tálkákban fa deszkán – tejmentes kesutejszín alapanyagok glutén- és tejmentes gombapaprikáshoz.

Elkészítés lépésről lépésre

1. Kesutejszín turmixolva, ahogy szeretjük

A beáztatott kesudiót öntsd le, tedd turmixgépbe. Add hozzá a vizet és a sót, majd dolgozd simára. Ha túl sűrű, kevés vízzel lazíthatod. Cél: tejföl-szerű állag.

2. A shiitake előkészítése – az alap íz forrása

A szárított gombát öntsd le kb. 600 ml langyos vízzel, és áztasd 30 percig. Ezután szűrd le, nyomkodd ki, és vágd csíkokra. Az áztatóvizet ne öntsd ki – ez lesz a paprikás alapja.

3. Alapozás: hagyma, gomba, fűszerek

Hevítsd fel az olajat egy nagyobb serpenyőben. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd 3–4 percig. Ezután jöhet a fokhagyma, majd a felcsíkozott shiitake. További 3–4 perc pirítás után szórd rá a fűszereket, keverd át, majd öntsd fel a félretett áztatóvízzel. Főzd fedő alatt, közepes lángon kb. 20–25 percig.

4. Sűrítés – jöhet a kesutejszín

Egy kis tálban keverd el a tápiókakeményítőt 2 evőkanál hideg vízzel. Adj hozzá 4 evőkanál kesutejszínt, keverd simára. Hőkiegyenlítéssel merj bele néhány kanál forró szaftot, majd öntsd vissza a paprikásba. Főzd 2–3 percig, amíg besűrűsödik. Kóstold meg, ha kell, sózd, borsozd.

5. Köret – ahogy nektek jó

Főzz mellé gluténmentes köretet: nokedli, kölestészta, vagy amit a család szívesen eszik. Nálunk legutóbb kölestésztával készült – bevált.

Frissen turmixolt, selymes állagú kesutejszín fehér tányérban – természetes, tejmentes főzőkrém növényi alapokon.

Tippek, trükkök, megúszós ötletek

Elfelejtetted beáztatni a kesudiót? Van B terv.

Ha nem áztattad be előző este, ne ess pánikba. Öntsd le forró vízzel, és hagyd állni 15–20 percig – nem lesz pont olyan, mint a hosszabb áztatás után, de még mindig simán működik. Turmixolásnál csak figyelj rá, hogy teljesen krémes legyen.

Nem szeretik a shiitakét? Próbáld másképp fűszerezni

Ha elsőre nem jött be a gyerekeknek, legközelebb kevesebb gombával vagy több paprikával próbálkozz. Vagy hagyd ki nekik a shiitakét, és csak a szaftot keverd össze valami körettel – néha ennyi is elég.

Nem akarsz köretet is készíteni? Használj maradékot.

Ez az étel annyira karakteres, hogy akár egy sima főtt hajdinával vagy tegnapi kölessel is működik. Ha nincs idő nokedlire, nem kell erőltetni – a szaft viszi a hátán az egészet.

Ne spórold ki a sót – de figyelj az arányokra

A shiitake és a kesutejszín miatt ez a fogás igényli a jól eltalált sózást. Kóstolás közben lehet, hogy kevésnek érzed, de inkább több lépésben állítsd be, mint egyszerre túlzásba vidd. A végén úgyis összeérik.

Egy paprikás, amire még a gombaszkeptikusok is felkapják a fejüket

Krémes gombapaprikás kesutejszínnel tálalva kurkumás gluténmentes tésztával, petrezselyemmel megszórva, négyzet alakú fehér tányéron.

Ez a gombapaprikás messze van a menzai emlékektől – de épp ettől lett nálunk olyan emlékezetes. Nem a gyerekek kedvence lett, de felnőttként azt mondom: ha valami ennyire működik tej és hús nélkül, arra érdemes időt szánni. A shiitake húz egy mélyebb ízvonalat, a kesudió selymesít, a klasszikus fűszerek pedig megtartják a magyar alapokat.

Nálunk biztosan lesz folytatás – és ha valaki még nem barátkozott meg a gombával, talán pont ez a recept lesz az, ami egy picit megpuhítja az álláspontját.

Krémes, kesutejszínnel készült gombapaprikás gluténmentes kurkumás tésztával, fehér négyzet alakú tányéron, friss petrezselyemmel megszórva.

Gombapaprikás kesutejszínnel

Ez a gazdag ízvilágú gombapaprikás szárított shiitake gombából készül, házi kesutejszínnel selymesítve. A klasszikus fűszerek – paprika, majoranna, fokhagyma – mély karaktert adnak az ételnek, miközben minden összetevő könnyen emészthető és bőrbarát. A recept glutén- és tejmentes, így érzékeny emésztésűeknek, ekcémás gyerekeknek és felnőtteknek is ideális választás. Tálalható gluténmentes nokedlivel, kölestésztával vagy más emésztéskímélő körettel – ahogy éppen jól esik.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 1 óra 5 perc
Fogás: Főétel
Konyha: Egészségtudatos, Vegán
Kulcsszó: ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, tejmentes, vegán
Adagok: 2 bőséges vagy 4 kisebb adag

HOZZÁVALÓK

Gombapaprikáshoz

  • 85 g szárított shiitake gomba (1 csomag)
  • 1 fej (100 g) vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál (1,5 g) füstölt paprika
  • 1 teáskanál (2,5 g) édes pirospaprika
  • 1 teáskanál (0,5 g) majoranna
  • 500-600 ml shiitake áztatóvíz
  • 1 teáskanál (3 g) tápiókakeményítő
  • 2 evőkanál (30 ml) olívaolaj
  • 1/2 evőkanál (10 g) tiszta só
  • 1/8 teáskanál (0,5 g) zöld bors (őrölt)

Kesutejszínhez

  • 100 g kesudió (előző este beáztatva) (kb. 125 g áztatva)
  • 150 ml víz
  • 1/8 teáskanál (1 g) tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

Kesutejszín elkészítése

  • A beáztatott kesudiót szűrd le, tedd turmixgépbe.
  • Add hozzá a vizet és sót, majd turmixold simára.
  • Állítsd be a selymességet szükség szerint kevés vízzel.

Shiitake gomba előkészítése

  • Áztasd be 600 ml langyos vízbe 30 percig
  • Szűrd le, nyomkodd ki, vágd csíkokra, vagy kockákra.
  • Az áztatóvizet tartsd meg!

Gombapaprikás elkészítése

  • Hevítsd az olajat egy nagy serpenyőben.
  • Pirítsd a vöröshagymát 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát és a gombát.
  • Pirítsd további 3-4 percig.
  • Szórd meg a fűszerekkel, öntsd fel a gomba áztatóvízével.
  • Főzd 20-25 percig fedő alatt.

Sűrítés kesutejszínnel

  • Keverd el a tápiókakeményítőt 2 ek vízzel.
  • Adj hozzá 4 evőkanál kész kesutejszínt, keverd simára.
  • Hőkiegyenlítéssel merj bele 2-3 ek forró szaftot, majd öntsd vissza.
  • Főzd 2-3 percig, amíg besűrűsödik. Sózd, borsozd.

Köret kifőzése

  • Főzd ki a választott köretet (pl. kölestészta vagy gluténmentes nokedli), és tálald a gombapaprikás mellé.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

Shiitake gomba: Támogatja a bélflórát és segíti a méreganyagok távozását, különösen jól tolerálható érzékeny emésztésnél.
Kesudió: Szelíd, semleges hatású alapanyag, amely nem terheli a májat vagy gyomrot, miközben selymesíti az ételeket.
Fűszerek: Az édes pirospaprika, füstölt paprika és majoranna finoman serkentik az emésztést, anélkül, hogy irritálnának.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Amit a tányér nem mindig tud adni – kiegészítők a háttérből

Ebben az ételben sok értékes mikrotápanyag található – de néha jól jön egy kis plusz támogatás, különösen akkor, ha az étrendből nem mindig jön össze minden nap a teljes kép. Az alábbi étrend-kiegészítők jól illeszthetők ehhez a szemlélethez: kiegyensúlyozottak, koncentráltak, és nem bonyolítják túl a dolgot.

Az összes terméket egy kattintással elérheted egy – összeállított kosárban itt.