
Gluténmentes lángos – kívül ropogós, belül puha
**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**
A lángos, amit nem lehet nem szeretni
Szerintem magyar ember nem tud lángos nélkül élni. Én legalábbis biztosan nem tudok. Ez az egyetlen igazi magyar street food, ha engem kérdezel. Nincs még egy étel, ami ennyire összeforrt volna a gyerekkorral, stranddal, kora esti sétákkal meg a papírszalvétára csorgó fokhagymás olajjal.
Amikor kiderült, hogy a lányom érzékeny a gluténre, tejre, kukoricára és rizsre, akkor először csak néztem a klasszikus lángos receptre, aztán félre is tettem. Aztán még egyszer megnéztem. És harmadszorra már neki is álltam, mert tudtam, hogy nem lehetünk lángos nélkül.
Dorina amúgy is a palacsinta-pizza-lángos szentháromságban mozog. Ez a három étel nála a csúcs. És ha a lángos jól sikerül, az nálunk nem csak egy újabb recept – hanem egy darab biztonságos otthonosság a tányéron. Ez a változat kívül aranybarna, belül puha.
A lángos, ami minden magyarnak jelent valamit
A lángosról sok mindent lehet mondani, de talán a legfontosabb, hogy mindenki tudja, miről van szó. Nincs olyan magyar, akinek ne lenne róla legalább egy erős emléke. Vékonyabb vagy vastagabb, tejfölös vagy fokhagymás, sima vagy sajtos – a lángos ott van a nyarakban, a strandokon, a piacon, és valahogy mindig jókor jön. Meleg, zsíros, fokhagymás, kicsit bűnös – és pont ettől annyira jó.

Régen a kemencében sült kenyér tésztájából készült, amit még sütés előtt leszakítottak és gyorsan megsütöttek. Innen jön a neve is – a „láng” szóból. Ma már leginkább olajban sül, és ha megkérdeznél tíz embert, valószínűleg mindegyik máshogy szereti. De az biztos, hogy szereti.
Nálunk viszont a klasszikus változat szóba sem jöhet. Így született meg ez a recept, amit nemcsak itthon sütök gyakran, hanem utazás közben is. Ha Magyarországra megyünk, akkor ez az, amit szinte mindig viszünk magunkkal: a száraz hozzávalók előre kimérve egy dobozban, csak víz kell hozzá. Egy serpenyő, egy tűzhely, egy edény – és már készül is. Nincs benne semmi bonyolult, viszont a csajok minden egyes alkalommal szívesen megeszik. Nekem pedig biztonságot ad, hogy bárhol is vagyunk, van egy étel, amit mindenki ismer, mindenki szeret, és ami egy kicsit hazavisz – ízben is, emlékben is.
HOZZÁVALÓK:

Cirokliszt
„Jowar vagy sima cirok? Nem mindegy - de mindkettő működik”
A gluténmentes konyhában a cirok igazi alapanyag. Semleges ízű, jól kezelhető, nem puffaszt, és szépen működik együtt más lisztekkel, rostokkal. Én személy szerint az indiai jowar lisztet használom – pontosabban az Aekshea márkát, amit a közelünkben levő indiai boltban mindig megtalálok a polcon. Ez a bolt egyébként egy igazi aranybánya gluténmentes lisztek terén – általában innen szerzem be a liszteket. Már szinte törzsvásárlónak számítok itt.
A jowar liszt egyenletes állagú, jól viselkedik keverés és sütés közben, és nem szokott meglepetést okozni: amit elvárok tőle, azt hozza is. A magyar cirokliszt ezzel szemben gyakran kicsit szemcsésebb, enyhén édeskés ízű, de szintén jól használható ebben a receptben. A két változat viselkedése sütés közben minimálisan eltérhet – a jowar néha lágyabb, a hazai cirok kissé „sűrűbb” tésztát eredményez -, de egy kevés víz hozzáadásával könnyen kiegyensúlyozható. A recept tehát nem kötött egyetlen típushoz: mindkettő tökéletes választás, attól függően, melyik érhető el könnyebben.
Ami az összetételt illeti, a cirokliszt remek forrása a B-vitaminoknak (különösen B1, B2 és B6), valamint vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Ezek az anyagok hozzájárulnak a normál energiatermeléshez, az idegrendszer működéséhez és az izomműködés támogatásához – különösen hasznos lehet akkor, ha a családban érzékenyebb gyerekeknek főzünk, vagy egyszerűen csak szeretnénk valami táplálót tenni az asztalra.
Ráadásul a cirok semleges hatású gabona – nem hűti, nem fűti a szervezetet, és emiatt azoknak is jól jöhet, akik érzékeny emésztéssel vagy bőrproblémákkal élnek. Ezért lett a lángosom alapja.
Tápiókakeményítő
„A ropogós élmény titka”
Ha van valami, ami a lángos külső rétegét igazán emlékezetessé teszi, az a tápiókakeményítő. Ez az alapanyag könnyedséget visz a tésztába, segít, hogy sütés közben ne legyen nehéz vagy tömör, és éppen annyi rugalmasságot ad, amitől a lángos kívül enyhén roppan, belül viszont kellemesen puha marad.
A tápiókát a maniókagyökérből készítik, és az egyik legsemlegesebb, legjobban tolerálható keményítő. Nem savasít, nem terheli az emésztést, így érzékenyebb gyomrú felnőtteknek és gyerekeknek is jó választás lehet a mindennapi ételekben. Önmagában nem túl gazdag vitaminokban, viszont gyorsan hasznosuló energiát ad, és pont ez az, amit néha keresünk egy-egy ételben.
Az állagra viszont hatalmas hatása van: összefogja a tésztát, finoman lazítja, mégis stabilan tartja.
Útifűmaghéj liszt
„A tészta szuperképessége”
Az útifűmaghéj liszt olyan, mint egy jó karmester: nem látványos, de nélküle nem működik a zenekar. Ennél a lángosnál is ő felel azért, hogy a tészta összeálljon, könnyen formázható legyen, és sütés közben se essen szét, ne szakadjon szét a forró olajban. Egyetlen hozzávaló, de óriási szerepe van – főleg, mert ez hivatott a glutén szerepét átvenni a tésztában.
Ez a liszt az útifű (psyllium) maghéjából készül, és oldható rostban gazdag, ami nemcsak a tészta szerkezetét javítja, hanem az emésztést is támogatja. Segít szabályozni a bélmozgást, és kíméletesen működik, túlzott hatások nélkül. Különösen jól jön olyan étrendben, ahol sok a gluténmentes alapanyag, és fontos, hogy az ételek ne csak puhák, hanem jól emészthetők is legyenek.
Vitaminokat és ásványi anyagokat nem tartalmaz számottevő mennyiségben, viszont rostként fontos szereplő: segíti a nedvesség megtartását a tésztában, ezzel elkerülhető a száraz, morzsálódós állag, amit sok gluténmentes tésztánál nehéz kivédeni. Nem mellesleg az útifűmaghéj semleges hatású.
Bambuszrost liszt
„Nedvességkontroll - és az állag megmentője”
A bambuszrost liszt nem az a hozzávaló, amit minden kamrapolcon megtalálsz, de ha egyszer bekerül a receptjeidbe, nehéz lesz nélküle dolgozni. Ennél a lángosnál is ez felel azért, hogy a tészta ne legyen túl nedves, ne ragadjon, és hogy sütés után is megtartsa a kellemesen puha, mégis szilárd állagot.
Ez a rost gyakorlatilag íz- és illatmentes, így nem befolyásolja az étel végeredményét, viszont kiváló nedvességszabályozó. A gluténmentes tésztáknál gyakori probléma, hogy kívül megsülnek, belül viszont géles, nyers hatású marad a közepük – a bambuszrost pont ezen segít. Szivacsként viselkedik, magába zárja a felesleges nedvességet, miközben nem szárítja ki a keveréket. Így lesz a lángos könnyen formázható, és sütés után sem esik össze vagy válik gumiszerűvé.
Vitamin- vagy ásványianyag-tartalma nem jelentős, de technológiai szempontból szinte megkerülhetetlen egy jól működő gluténmentes tésztában. A hatása semleges, nem hevít és nem hűt, így olyan étrendben is bátran használható, ahol figyelni kell az egyensúlyra – például emésztés vagy bőrtünetek miatt.
Szódabikarbóna + citromsav
„Légies tészta, élesztő nélkül”
Gluténmentes tészták esetén az egyik legnehezebb feladat, hogy levegős, könnyed állagot érjünk el úgy, hogy közben ne kelljen hosszan keleszteni, és ne kerüljön bele semmilyen nehezen emészthető hozzávaló. Erre nálam a bevált páros a szódabikarbóna és citromsav – természetes, gyors és megbízható megoldás.
A szódabikarbóna önmagában is lazító hatású, de csak savas közegben működik igazán jól. Itt jön képbe a citromsav, ami aktiválja, és így sütés közben finom buborékokat képez a tésztában, amitől a lángos könnyű és rugalmas lesz. Nem kel meg, mint egy kenyér, de nem is lesz tömör vagy lapos – pont annyira emelkedik meg, amennyire kell.
Citromlevet egyébként még nem próbáltam, viszont korábban teszteltem almaecettel is, és azt vettem észre, hogy úgy gyakrabban előfordult, hogy a lángos közepe géles, nyers maradt. Ezért is tértem át végül a citromsavra, ami sokkal kiszámíthatóbb eredményt ad – különösen akkor, ha minden egyes darabnak jól kell sikerülnie.
A szódabikarbóna és citromsav tápanyagtartalma elhanyagolható, de technikai szempontból nélkülözhetetlenek ebben a receptben. Könnyed, levegős tésztát csinálnak – élesztő nélkül is.
Tiszta só
„Nem csak ízesít - irányt is mutat”
Sónak tűnik, de sokkal több annál. A Tiszta só nálunk mostanra állandó helyet kapott a konyhában – nemcsak azért, mert jól ízesít, hanem mert könnyebb vele dolgozni, és megbízhatóan adagolható. Amióta áttértünk rá – nincs még egy éve -, azóta nem használunk mást. Az arányai kiszámíthatóak, és mivel mindig ugyanazt a minőséget hozza, a receptjeim is ehhez igazodnak.
Ha valaki másféle sóval dolgozik, előfordulhat, hogy többet vagy kevesebbet kell használnia – a Tiszta só viszont konzisztens, jól tartja az ízt, és nem kell vele újra kísérletezni minden alkalommal.
Mi Dr. Weixl-Várhegyi László (Laci bácsi) ajánlására kezdtük el használni, és azóta sem bántuk meg. Ez a só nem tartalmaz csomósodásgátlót, nem kevert, nem finomított, hanem természetes formájában marad meg – így benne marad minden, amit a finomított sókból kivonnak.
Nátriumon kívül magnéziumot, kalciumot, káliumot és egyéb nyomelemeket is tartalmaz, amelyek segítenek az ásványianyag-egyensúly megtartásában. Ez nemcsak íz szempontjából érezhető, hanem hosszú távon is számít – főleg egy olyan étrendben, ahol minden apró döntés tudatos.
Langyos víz és olívaolaj
„Ami mindent összefog”
Ha minden por állagú összetevő a tészta testét adja, akkor a víz és az olaj a lelke. A langyos víz nemcsak aktiválja a lazító anyagokat, hanem segít a rostoknak is, hogy felvegyék a nedvességet, és kialakuljon az a rugalmas, formázható tészta, amiből végül lángos lesz.
A víz hőmérséklete nem mellékes: kb. 40-45 °C az ideális. Ez az a tartomány, ahol a szódabikarbóna és a citromsav reakciója elindul, de még nem túl forró ahhoz, hogy károsítson bármilyen alapanyagot. Ha túl hideg, a tészta nem „nyílik ki” rendesen. Ha túl meleg, túl gyorsan sűrűsödhet, vagy elfolyhat az arány.
Az olívaolaj nálunk mindig kétféle: egy magasabb füstpontú, semlegesebb ízű változat a sütéshez, és egy extra szűz az öntetekhez, mártogatókhoz, fokhagymás olajhoz. A lángoshoz természetesen a sütésre való változat kerül elő – jól bírja a hőt, nem ég meg, és nem lesz kellemetlen szaga. A tésztába nem kerül, csak a serpenyőbe, de fontos, hogy bőségesen legyen az alján, hogy a lángos szép egyenletesen süljön, ne szívja meg magát, és ne tapadjon le.
Mindkét hozzávaló egyszerű, de ha nincs kéznél az egyik, megáll az egész recept. Ezért is viszek magammal utazáskor mindig egy kis extra olívaolajat, ha lángost tervezek sütni. A víz meg bárhol van, de a jó tészta a hőmérsékleten is múlik – ezt már sokszor megtapasztaltam.
Elkészítés lépésről lépésre

1. Keverd össze a száraz hozzávalókat
Egy nagy tálban (vagy a robotgép táljában) keverd össze a ciroklisztet, tápiókakeményítőt, útifűmaghéj lisztet, bambuszrost lisztet, szódabikarbónát, citromsavat és a tiszta sót. Használj kézi habverőt, hogy az összes alapanyag jól elkeveredjen egymással – így biztosan egyenletes lesz a tészta.
2. Add hozzá a langyos vizet
A 40-45 °C-os vizet egyszerre öntsd hozzá a száraz keverékhez, majd alaposan dolgozd össze. Kézzel is könnyen kezelhető, de én robotgépet használok, ami közepes fokozaton pár perc alatt szép, egynemű tésztát ad.
3. Pihentesd a tésztát 5-10 percig
Ez idő alatt az útifűmaghéj és a bambuszrost felveszi a nedvességet. A tészta már elkeverés után is formázható, nem lágy, nem ragadós, de a pihentetés segít, hogy még egyenletesebb legyen az állaga.
4. Formázd meg a lángosokat
Oszd 8 egyenlő részre a tésztát, majd kézzel formázz belőlük kb. 0,5-1 cm vastag korongokat. Nem kell bevizezni a kezed, a tészta jól kezelhető, nem ragad, nem mállik.
Arra viszont érdemes figyelni, hogy óvatosabban nyújtsd vagy lapítsd ki, mivel ebben a tésztában nincs glutén, így egy kicsit érzékenyebb a durvább mozdulatokra. De aggodalomra semmi ok: sütés közben szépen egyben marad, nem esik szét.
5. Süsd ki a lángosokat
Hevíts bő olívaolajat egy serpenyőben, majd tedd bele a korongokat. Közepes lángon süsd őket oldalanként kb. 2 percig, amíg szép aranybarnák lesznek. Ne kapkodj: ha túl erős a tűz, kívül megég, belül viszont nyers marad.
6. Csepegtesd le
Sütés után tedd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Lángos minden helyzetre – gyorsan, pontosan, bárhol
Egy lángos, amit bárhol elő tudsz rántani
Ez a tészta annyira megbízható, hogy a száraz hozzávalókat előre is össze lehet keverni. Én gyakran el is készítem előre a keveréket, légmentesen záródó dobozba teszem, és amikor szükség van rá, csak vizet adok hozzá. Keverés, pihentetés, sütés – és már kész is. Utazáskor is visszatérő darab, mert elég egy serpenyő, egy edény meg egy tűzhely, és bárhol otthon tudjuk érezni magunkat.
A feltétmentes lángos is lehet öröm
Sokszor eszik a lányok üresen, minden nélkül, és így is elfogy az utolsó morzsáig. Ha mégis teszünk rá valamit, akkor jöhet egy kis vegaföl, reszelt növényi sajt, vagy a klasszikus: fokhagymás olaj. Ehhez néhány gerezd fokhagymát nyomok olívaolajba, összekeverem, és már mehet is a frissen sült lángos tetejére. Egyszerű, de mindig működik.
És ha pizza lenne belőle?
Ez a recept pizzapótlóként is jól működik. A feleségem ötlete volt, hogy a kész lángost kenjük meg a házi pizzaszószunkkal, majd tegyük be pár percre sütőbe vagy air fryerbe. Dorina az első falat után kijelentette, hogy ez pizza – azóta így is hívja. Nekünk pedig megoldást jelentett, amikor pizzára vágyott, de gluténmentes pizzatészta nem volt kéznél (vagy nem lett olyan, amilyet szerettünk volna).
Nem kell belőle hegyeket gyártani
A tészta gyorsan elkészül, ezért mindig csak annyit csinálok, amennyire éppen szükség van. A száraz mixből könnyen ki lehet mérni az adagot, a víz mennyiségét pedig ehhez igazítom. Így nem marad belőle semmi, ami másnapra már nem lenne az igazi.
Újramelegítés - ha mégis maradna
Előfordul, hogy marad pár darab, és ilyenkor kontaktgrillben, air fryerben vagy sütőben melegítem újra – így visszanyeri a ropogósságát. A mikrót igyekszünk csak ritkán használni, de ha nagyon sietünk, néha az is bevethető. Egy biztos: ezzel a tésztával újramelegítve is élvezhető marad.

Miért lesz ez a te gluténmentes street food kedvenced?
Mert lángost enni jó. Mert lángost enni olyan, mintha újra nyár lenne, még ha épp november van is. Mert a gyerekkorból hozott ízeket nem kell elengedni csak azért, mert valakinek érzékenyebb a szervezete.
Ez a recept visszaadja azt az élményt, amit a klasszikus lángos nyújtott – csak most glutén, tej, kukorica, rizs és élesztő nélkül. Nem kell kompromisszumot kötni: kívül ropog, belül puha, és úgy lehet variálni, ahogy akarod. Üresen is működik, de ha feltétet kíván, arra is van megoldás. És ha a gyerek pizzára vágyik, egy kis pizzaszósszal könnyen azzá is változik.
Nem igényel dagasztást, kelesztést, speciális eszközöket. Csak egy tál, egy serpenyő meg egy kis figyelem. Utazáshoz, rohanós hétköznapra, vagy csak úgy, amikor valami ismerősre vágysz.
Ez nálunk nem csak egy recept lett. Ez egy biztonságos visszatérés valami ismerőshöz. És ha egyszer kipróbálod, lehet, hogy nálatok is az lesz.

Gluténmentes lángos
HOZZÁVALÓK
- 340 g cirokliszt
- 110 g tápiókakeményítő
- 32 g útifűmaghéj liszt
- 32 g bambuszrost liszt
- 4 g szódabikarbóna
- 2 g citromsav
- 11 g Tiszta só
- 520 ml langyos víz (kb. 40-45°C)
- olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
- Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: cirokliszt, tápiókakeményítő, útifű maghéj liszt, bambuszrost liszt, szódabikarbóna, citromsav, só.
- Öntsd hozzá a langyos vizet, és alaposan keverd simára. A tészta kezdetben lágy és enyhén ragacsos lesz.
- Hagyd állni 5–10 percig, hogy a rostok megszívják magukat és a tészta formázhatóvá váljon.
- Nedves kézzel oszd 8 részre, és formázz belőlük 0,5–1 cm vastag korongokat.
- Hevíts kevés olajat serpenyőben, és süsd a lángosokat oldalanként kb. 2 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
- Cirokliszt: semleges hatású, nem hűt és nem melegít, nem terheli a gyomrot
- Tápiókakeményítő: melegítő és ropogósságot ad, segít az állag javításában
- Útifű maghéj liszt: oldható rost, támogatja a bélmozgást, csökkenti a nyálkásodást
- Bambuszrost liszt: nedvességet szabályoz, könnyíti az emésztést
- Szódabikarbóna + citromsav: természetes térfogatnövelő, kíméletesebb, mint az élesztő
- Nincs benne glutén, tej, kukorica, rizs, cukor vagy adalékanyag – mind kerülendők ekcémás, érzékeny bőrű gyermekeknél és felnőtteknél is
A recept mellé: mit érdemes pótolni vegánként?
Ez a lángos nemcsak glutén- és tejmentes, hanem alapból vegán is – és ha valaki növényi alapon étkezik, nem árt tudatosan figyelni arra, hogy a szervezet mindenből megkapja, amire szüksége van.
A rostok, a cirok, a tiszta só és a növényi alapanyagok már adnak egy jó kiindulópontot, de vannak tápanyagok, amelyeket érdemes lehet célzottan beépíteni egy vegán étrend mellé – főleg, ha pörgős a nap, kimarad egy-egy főétkezés, vagy szezonálisan megnő az igény bizonyos vitaminokra.
Amit vegánként érdemes lehet fontolóra venni:
-
Organic Noni
Egy folyékony, vegán multivitamin-alap, amit rendszeresen fogyasztva jól kiegészítheted az étrended. Az én tapasztalatom szerint az allergiaszezonban is kifejezetten hasznos segítőtárs - nemcsak tápanyagban gazdag, hanem meglepően jól beilleszthető a napi rutinba is. -
Pure B-complex+
A teljes B-vitamin spektrum vegán formában: B1, B2, B3, B5, B6, B12 - mindaz, amit növényi étrend mellett sokszor nehéz stabilan bevinni. Ha fontos a szellemi frissesség és az energiaszint, ez egy tudatos választás lehet. -
Pure Liquid C+ Forte
Folyékony C-vitamin, amely jól kombinálható növényi étrenddel, és nem terheli meg a gyomrot. Különösen jól jön akkor, ha erőteljes rostbevitel mellett szeretnéd biztosítani a napi C-vitamin szintet is. -
Pure Ca+Mg Plus
Kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, ami vegán étrend esetén nem mindig jön össze kizárólag zöldségekből, magvakból. Jól jön például akkor is, ha aktív életet élsz, vagy sok a mentális terhelés. -
PureBiom+
Pre- és probiotikum komplex, ami támogatja az emésztést és a tápanyagok hasznosulását - különösen fontos, ha magas rosttartalmú vagy változatos, de kevés fermentált ételt tartalmazó étrenden vagy.
Ha szeretnéd egyszerűen beszerezni azokat a termékeket, amikről ebben a receptben is szó volt, összeállítottam egy kész kosarat, amit egy kattintással meg tudsz nyitni: Megnézem a vegán immunerősítő csomagot!
Nem kell külön keresgélni – minden benne van, ami ebben a bejegyzésben is szerepelt. Eldöntheted, hogy kipróbálod-e most, elmented későbbre, vagy csak körbenézel, mi mire való.

Ismerj meg engem!
Kincses Zsolt vagyok, kétgyermekes apuka és a Calivita közösség aktív tagja. Családunk egészségügyi kihívásai – nagyobbik lányunk ekcémája és kisebbik lányunk koraszülöttsége – vezettek az egészséges életmód és a természetes megoldások felé. Tapasztalataimat és receptjeimet megosztva szeretnék másokat is támogatni az egészségesebb élet elérésében.