Gluténmentes palacsinta házi kesutejjel – a recept, ami egy négyéves kislány mosolyával kezdődik

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Van egy bizonyos palacsinta, amit ha kimondok otthon, egy kék szemű kisember rögtön örömtáncot lejt a nappaliban. Dorina kedvence – ezt már említettem, de talán nem volt elég hangsúlyos. Nála ez az étel olyan biztos pont, mint a mesekönyv a polcon: ha előkerül, minden a helyére kerül.

Üresen eszi a leggyakrabban, vagy azzal a bizonyos „lekvár szerűséggel”, ami valójában házi almapüré. Ha idő szűkében vagyunk – ami, valljuk be, elég gyakran megesik -, akkor jön az organikus boltban felfedezett Apfelmus. Semmi extra, csak alma. Vagy alma és sárgabarack. Nincs benne hozzáadott cukor, se fura E-betűs kiegészítők. Egy dologra kell viszont figyelni: ha egyszer felbontottad, gyorsan használd fel, mert nem viccel – eldobja magát a hűtőben pár nap után.

Ez a palacsinta a sok-sok kísérletezés végeredménye. Kipróbáltunk mindenféle lisztet, mindenféle arányban, de ez az a recept, ami leginkább emlékeztet a klasszikus magyar palacsintára – ízben, állagban, illatban. És ami a legfontosabb: nem kell hozzá sem kompromisszum, sem magyarázkodás. Csak egy jó serpenyő.

Két ország, két palacsintatípus, egy cél - mert valami működőre volt szükség

Palacsintát sütni Magyarországon olyan, mint levest főzni: mindenkinek van hozzá egy története. Nekünk is. Gyerekként nálunk ez klasszikus desszert vagy második fogás volt – legtöbbször töltve vagy rakott változatban. Hortobágyi, túrós, diós, kakaós – mindig volt benne valami. A „natúr” verzió akkoriban nem is nagyon játszott.

Két darab feltekerve tálalt gluténmentes palacsinta, barna arany színű, puha belső rétegekkel, fehér tányéron.

Amikor kiderült, hogy Dorinánál oda kell figyelnünk az ekcémát provokáló összetevőkre, elbúcsúztunk a búzaliszttől, a tejtől, a tojástól és az összes jól megszokott hozzávalótól. A cél viszont nem változott: olyan palacsintát akartunk sütni, ami nem csak alternatíva – hanem teljes értékű étel.

És itt jön képbe a hajdina. Ez a liszt, amit sokan csak gabonapótlékként tartanak számon, valójában az egyik legkarakteresebb alapanyag, ha tudod, honnan érdemes beszerezni. Franciaországban például teljesen természetes, hogy hajdinalisztből készül a sós galette – egy vékony, roppanós palacsinta sonkával, tojással, sajttal töltve. (Nálunk ez utóbbiak persze kimaradnak.) De amíg ott ez sós ételként fut, nálunk inkább az édes vagy rakott verzió él tovább – és épp ezt sikerült elérnünk ezzel a recepttel.

Ez az a verzió, ami nem akar francia lenni, és nem is akar kompromisszumos magyar lenni. Egyszerűen működik – a saját szabályai szerint.

HOZZÁVALÓK:

Tálakban elrendezett gluténmentes palacsinta hozzávalók: hajdinaliszt, csicseriborsóliszt, tápiókakeményítő és só világos munkalapon.
Hozzávalók gluténmentes palacsintához: kesutej, szénsavas víz, almaecet és olaj tálakban világos munkalapon.

Hajdinaliszt

„A palacsinták világos oldala”

A hajdinaliszt az a hozzávaló, ami egyszerre lehet áldás és átok – attól függően, honnan szerzed be. Mi is belefutottunk az indiai boltban kapható, sötét változatba, és mondjuk úgy, hogy a végeredmény… hát, nem hozta a klasszikus magyar palacsinta hangulatát. Sőt. Olyan fekete lett, hogy hirtelen senki nem akart elsőként kóstolni. Azóta mindig otthonról, Magyarországról hozzuk – világosabb, lágyabb és egyszerűen palacsintára termett.

A hajdina egyébként nem gabona, hanem álgabona – emiatt természetesen gluténmentes, és sokkal jobban emészthető, mint a hagyományos búzaliszt. Melegítő hatású, kifejezetten jól esik hűvösebb napokon. Nem terheli meg az emésztést, és ami nálunk különösen fontos szempont: nem rontja el a bőr állapotát. Sőt, a tapasztalataink szerint sokkal barátságosabb azokkal, akik érzékenyek, mint bármelyik klasszikus lisztfajta.

Állagra is jól viselkedik, ha megfelelően van társítva – itt jön majd képbe a csicseriborsóliszt és a tápióka, de erről mindjárt külön is írok. A lényeg: a hajdinaliszt nem kompromisszum. Csak tudni kell vele bánni.

Csicseriborsóliszt

„Nem csak szeletbe jó, itt is aranyat ér”

Aki követi a receptjeinket, az tudja, hogy a csicseriborsóliszt gyakori vendég a konyhánkban. Nem véletlenül. Jó az állaga, könnyű vele dolgozni, és nagyon sokféleképp használható – a szelettől egészen a palacsintáig.

Ebben a receptben két dolgot tesz hozzá: az egyik az állag. Szépen összefogja a tésztát, enyhén sűrít, de nem nehezít. A másik pedig az, hogy egyensúlyba hozza a hajdina karakteres ízét: kicsit tompít rajta, kicsit lekerekíti.

A csicseriborsóliszt emésztésre gyakorolt hatása is figyelemre méltó. Nedvességet szárít, léperősítő, és ha valaki érzékeny gyomrú – mint nálunk Dorina -, akkor ez kifejezetten jól jön. Fehérjében gazdag, mégis könnyen emészthető. Ráadásul tele van olyan tápanyagokkal, amik egy növésben lévő szervezetnek jól jönnek: B-vitaminokat, vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz.

És ami külön előny: nem kell belőle sok, mégis stabil alapot ad az egész receptnek.

Tápiókakeményítő

„A palacsinták titkos puhaságfelelőse”

A tápiókakeményítő az a hozzávaló, ami elsőre talán nem tűnik túl izgalmasnak, de ha kihagyod, rögtön hiányozni fog. Ez adja meg azt a könnyed rugalmasságot, amitől a palacsinta nem csak formázható lesz, hanem puha is marad, még másnap is – már ha egyáltalán marad belőle másnapra.

Ez a keményítőféle a maniókagyökérből készül, teljesen gluténmentes, és az emésztőrendszer is könnyen boldogul vele. Nálunk az is szempont volt, hogy ne nehezítse el a tésztát, ne szívja el belőle a nedvességet – és ebben a tápióka kifejezetten jól teljesít.

Tápanyag szempontból nem egy sztár, de amit tud, azt megbízhatóan hozza: gyorsan hasznosuló szénhidrátforrás, ami nem irritálja a gyomrot, és nem terheli le az emésztést – főleg, ha más, fehérjében vagy rostban gazdag alapanyagokkal párosítjuk. Pont mint ebben a receptben.

Kesudió és a házi kesutej

„Krémesség kompromisszum nélkül”

A házi kesutej ennél a receptnél nem egy opció – hanem a kiindulópont. Kesudió, víz, turmixgép, és már kész is. Az állaga selymes, a textúrája sima, és ami talán a legfontosabb: a tészta ettől lesz könnyen kezelhető, rugalmas és nem szárad ki sütés közben.

A bolti növényi tejekkel sokáig próbálkoztunk, de vagy túl hígak voltak, vagy édesítőt tartalmaztak, vagy egyszerűen nem adták meg azt a stabilitást, amit ez a recept igényel. A házi változat viszont minden szempontból jobban működött. Ha jó turmixgéped van, még szűrni sem kell – így a rostok és tápanyagok is benne maradnak.

A kesudió tápértéke sem elhanyagolható. Jelentős mennyiségű magnéziumot, foszfort, cinket és E-vitamint tartalmaz, és a zsírsavösszetétele is kedvező. Könnyen emészthető, jól illeszkedik az ekcéma-barát étrendbe, és nem terheli meg az emésztést. Semleges íze miatt nem nyomja el a többi hozzávalót, mégis kiegyensúlyozottabbá teszi a végeredményt.

Aquafaba

„A tojásmentes palacsinta titkos hozzávalója”

Aki nem jártas a vegán konyhában, első hallásra azt hiheti, hogy az aquafaba valami mediterrán káromkodás. Pedig valójában egy teljesen egyszerű, de annál hasznosabb dolog: a csicseriborsó főzőleve. Ez az enyhén zselés, sűrű folyadék csodákra képes, ha tojás nélkül szeretnél sütni-főzni – például palacsintát.

Mivel már korábban is használtam vegán receptekben, pontosan tudtam, hogy ez lesz a legjobb tojáshelyettesítő ehhez a tésztához is. Ráadásul nálunk nem konzervből jön, hanem mindig otthon főzött csicseriborsóból – így pontosan tudjuk, mi kerül bele.

Ami viszont eleinte kérdés volt: mit kezdjek a megfőtt csicseriborsóval? Aztán egy nap leesett, hogy a hummuszt is főtt borsóból készítik, nem konzervből. Azóta a főzőlé megy a palacsintába, a borsóból pedig krém készül – pirítósra, falafel mellé, vagy csak úgy, magában. De a hummusz receptje… az már egy másik történet.

A lényeg: az aquafaba szépen összefogja a tésztát, nem nehezíti el, és tökéletesen működik tojás nélkül is. Ha egyszer kipróbálod, örökre megjegyzed – a nevét is, meg azt is, hogy hova tedd legközelebb.

És bár tápanyagban nem versenyez egy magőrleménnyel, nyomokban tartalmazhat káliumot, nátriumot, esetenként egy kis vasat vagy magnéziumot is – attól függően, hogyan főtt a csicseriborsó.

Olívaolaj

„A sütéshez, de nem csak arra jó”

Az olívaolaj ebben a receptben két helyen is szerepet kap: egy kicsi a tésztába, egy kicsi a serpenyőbe. Mindkettő számít. A tésztában segít a rugalmasságban, a sütésnél pedig abban, hogy ne ragadjon le a palacsinta, és szépen átsüljön, mindenféle „szakadozós” meglepetés nélkül.

Nálunk mindig kétféle olívaolaj van otthon: egy kimondottan sütéshez való, nem hidegen sajtolt változat, és egy extra szűz, amit csak nyersen használunk – például salátákhoz vagy pirítósra csorgatva. A sütős változat jól bírja a hőt, nem keseredik meg, és nem viszi el az ízeket semleges irányba.

Ezen kívül nem csak technikailag hasznos: gazdag antioxidánsokban, E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban, így bátran beilleszthető egy kiegyensúlyozott, bőrbarát étrendbe is.

Ráadásul mivel a palacsintát csak enyhén olajozott serpenyőben sütjük, nem lesz zsíros, nehéz vagy olajszagú. Pont annyi kerül bele, amennyi kell – se több, se kevesebb.

Világos tálban sűrű, sárgás gluténmentes palacsintatészta keverék világos munkalapon.

Elkészítés lépésről lépésre - palacsinta, amit tényleg öröm sütni

Ez a recept nem igényel bonyolult technikát, sem különleges eszközöket – csak egy működő turmixgép, egy jó serpenyő, és néhány perc figyelem. Nálunk gyakran előfordul, hogy semmi nincs kitalálva, aztán 30 perc múlva már valaki az utolsó palacsintát csípi el a tányérról.

1. Házi kesutej készítése

Ez az alap. A bolti növényi tejek működhetnek, de a házi változat valóban krémesebb, telt ízű, és jobban tartja a tésztát.

2. Tészta összeállítása

A háromféle liszt egyenletes keveréke adja meg az alapot. Nem kell túlgondolni – csak figyelni az állagra.

Tipp: ha a tészta túl sűrű lenne, egy-két evőkanál extra szénsavas vízzel lazítható.

3. Pihentetés

Tedd félre a tésztát 10-15 percre. Ez idő alatt a lisztek felveszik a nedvességet, és a massza kisimul. Ezt ne hagyd ki – sokkal könnyebb lesz vele dolgozni, nem ragad, nem törik, és szépen fog terülni.

4. Sütés

Ha van tapadásmentes palacsintasütőd, az ideális – de egy jól bejáratott serpenyő is megfelel.

Megjegyzés: az első palacsinta általában próba. A másodiknál már érzed az állagot, a hőfokot, és onnantól simán megy.

Tányéron egymásra halmozott gluténmentes palacsinták világos munkalapon.

A kis trükkök, amik nélkül ez a recept nem lenne ugyanaz

Használj magyar hajdinalisztet

Tudom, már volt róla szó – de tényleg nem mindegy. Az itthonról hozott liszt világosabb, lágyabb, nem nyomja rá a bélyegét az egész palacsintára. A sötétebb, indiai változattal inkább lepény jellegű, markáns ízű tésztát kapsz – ami nem baj, csak épp nem ez a recept.

Ha sűrű a tészta, lazíts rajta

A gluténmentes lisztek hajlamosak gyorsabban sűrűsödni. Ha állt a tészta egy kicsit, és már nem akar terülni, simán adj hozzá egy kevés szénsavas vizet. Egy evőkanálnyi is sokat számít.

Süsd közepes lángon

Ez nem az a tészta, amit magas hőfokon le lehet kapni két perc alatt. Ha túl forró a serpenyő, akkor megszárad vagy megég, mielőtt át tudna sülni. Közepes láng, pici olaj, és minden rendben lesz.

Ne félj a serpenyőtől

Egy jó serpenyő fél siker. Ha új a palacsintasütőd, lehet, hogy az első néhány próbálkozás ragadós lesz – ez normális. Használj vékonyan ecsetelt olívaolajat, és ne kapargasd a tésztát, mielőtt magától elválik.

Többet is süthetsz előre - de nem muszáj

Ez a tészta gyorsan összedobható, így sokszor csak annyit készítünk el, amennyire épp szükség van. Ha mégis marad, letakarva hűtőben 1-2 napig simán eláll, és újrasütve is jól viselkedik.

Miért szeretik a gyerekek is? - amikor egy palacsinta nem kérdez vissza

Ez a palacsinta nem igényel különösebb felvezetést. Nem kell megindokolni, miért készült, mit tartalmaz, vagy hogy „most akkor mit tegyünk rá, hogy elfogadja a gyerek”. Egyszerűen működik. Előkerül a tányér, ránéz, és már nyúl is érte.

Dorina legtöbbször üresen eszi – csak úgy, tekerve. Néha jön hozzá egy kis „lekvárszerűség” is, ami nálunk általában házi almapüré. Ha gyorsítani kell, ott az üveges, bio Apfelmus – az a fajta, amiben tényleg csak gyümölcs van, de cserébe gyorsan megromlik, ha nem figyelsz. Egy-két nap a hűtőben, aztán búcsút inthetünk neki.

Ez a recept nálunk nem ünnepi fogás, hanem az a típus, amit simán összedobunk, ha már mindenki éhes, és nem akarunk nagyot kockáztatni. Egyszerű, gyors, megbízható – és ami a legfontosabb: a gyerekek tényleg megeszik. Ez nálunk már régóta nem kis dolog.

Fehér tányéron egy adag aranybarnára sült gluténmentes palacsinta, enyhén ropogós szélekkel.
Két darab feltekert, aranybarna gluténmentes palacsinta fehér tányéron, közeli nézetben.

Gluténmentes palacsinta házi kesutejjel

Ez a palacsinta recept nemcsak finom, de kíméli is az emésztést, így ideális választás érzékeny gyomrúaknak és ekcémás gyermekeknek is. A házilag készített kesutej krémes állagot és extra tápértéket biztosít, míg az aquafaba tökéletes tojáshelyettesítőként működik. A hajdinaliszt és csicseriborsóliszt párosítása lép-erősítő, melegítő hatású kombináció, ami támogatja az emésztőrendszert és a bőr egészségét.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 30 perc
Fogás: Desszert
Konyha: Egészségtudatos
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok: 8 db normál méretű palacsinta

HOZZÁVALÓK

Lisztalap:

  • 140 g hajdinaliszt
  • 60 g csicseriborsóliszt
  • 40 g tápiókakeményítő

A kesutejhez:

  • 60 g natúr, sótlan kesudió
  • 500 ml szűrt víz (a kesutejhez)

Egyéb hozzávalók:

  • 6 evőkanál (90 ml) aquafaba (csicseriborsó főzőleve)
  • 200 ml szódavíz
  • 2 evőkanál (30 ml) extra szűz olívaolaj (a tésztába)
  • 1/8 teáskanál tiszta só
  • Olívaolaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

Házi kesutej elkészítése:

  • A kesudiót áztasd be 4–6 órára, vagy forrázd le és áztasd 30 percig.
  • Szűrd le, majd turmixold össze 500 ml szűrt vízzel, míg krémes növényi tejet kapsz.
  • Szűrni nem szükséges, ha a turmixgéped jól dolgozik – így rostosabb, tápanyagdúsabb italt kapsz.

A palacsintatészta összeállítása:

  • Egy tálban keverd össze a háromféle lisztet és a sót.
  • Add hozzá az aquafabát és az elkészült kesutejet.
  • Folyamatos keverés közben adagold hozzá a szénsavas vizet, hogy lágy, de nem híg tésztát kapj.
  • Keverd bele az olívaolajat is.

Pihentetés:

  • Hagyd a tésztát állni 10–15 percig, hogy a lisztek megduzzadjanak, így könnyebben kezelhető lesz.

Sütés:

  • Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt kevés olívaolajjal.
  • Önts bele egy merőkanálnyi tésztát, és egyenletesen oszlasd el.
  • Süsd közepes lángon oldalanként kb. 1–2 percig, amíg a széle elválik, és a palacsinta aranybarna lesz.
  • Ismételd, amíg elfogy a tészta.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

  • Hajdinaliszt: melegítő, lép-erősítő, gluténmentes
  • Csicseriborsóliszt: nedvességelvezető, tápláló, magas fehérjetartalom
  • Tápiókakeményítő: könnyen emészthető, lágyítja a tésztát
  • Kesudiótej: bőrtápláló, melegítő, enyhén édes ízű, jól emészthető
  • Aquafaba: természetes tojáshelyettesítő, nem terheli a májat
  • Olívaolaj: gyulladáscsökkentő, segíti a belső tisztulást
  • Teljesen allergénmentes (glutén, tej, tojás nélkül): csökkenti az irritációt, támogatja a bőrbarát étrendet
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Amikor az immunrendszer kap egy kis extra figyelmet

Az étel nálunk az alap – de nem az egyetlen, ami számít. Ahogy teltek a hónapok az ekcéma-barát étrenddel, egyre világosabb lett: a gyerekek védekezőképessége nem csak attól függ, mit esznek, hanem attól is, mennyire van támogatva az a sok apró rendszer, ami a háttérben dolgozik.

Különösen akkor, amikor közösségbe járnak, fáradtabbak, vagy épp hullámzóbb időszakot élünk. Ilyenkor jön jól pár olyan kiegészítő, amit nem kell túlgondolni – csak egyszerűen része lett a napnak.

A kisebbik lányunk extrém koraszülötten jött a világra. Mégis, amikor elkezdte az ovit, ő bírta legjobban. Nem véletlen: a feleségem nála már nagyon korán elkezdte az étrend-kiegészítők adagolását – odafigyelve, finoman, következetesen. Nem erőből, nem túltolva – csak szeretetből és megelőzésből.

Nálunk ezek váltak be:

Ezek nem csodaszerek, és nem veszik át a szeretet, a főzést vagy a napi rutin fontosságát

De segíthetnek abban, hogy egy gyerek szervezete stabilabb legyen akkor is, amikor másoké meginog.

Ha megnéznéd, melyik termék mire jó, és hogyan fér be a napotokba, itt találod az összeállított csomagot: Megnézem a „Gyerek Immunerősítő” Calivita csomagot!