Vegán kenőmájas dióból – egy régi kedvenc új köntösben

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Van az a pillanat, amikor egy négyéves kisember nagyon határozottan tudja, mit szeretne enni. És van az a pillanat, amikor az apja ott áll a konyhában, és próbálja kitalálni, hogyan lehetne egy olyan gyerekkori kedvencet újragondolni, amit már nem ehet. Nálunk ez a „kenőmájas” volt. A lányom imádta. Minden reggel azzal kezdődött a beszélgetés, hogy van-e belőle. De ahogy az ekcéma egyre komolyabban beleszólt az étrendbe, világossá vált: ez így nem mehet tovább.

Ezért kezdtem el kísérletezni. Dióval, sörélesztővel, misóval, sok-sok türelemmel – és némi apai elszántsággal. A végeredmény? Egy krémes, ízgazdag, vegán kenőmájas, ami nemcsak glutén- és tejmentes, de meglepően finom is. Annyira, hogy most már nem csak a lányom keni lelkesen a reggeli gluténmentes kenyérre.

A pástétom, ami meglepett - még saját magamat is

Amikor az ember nekiáll egy klasszikus ételt újragondolni, mindig ott van benne a kérdés: „Lehet ebből bármi jó?” A kenőmájas, valljuk be, elég markáns műfaj. Van egy megszokott íze, illata, sőt, még egyfajta nosztalgiája is – amit nem lehet csak úgy dióval megidézni.

Vegán kenőmájas szeletelt kenyérrel és zöldségekkel tálalva

De valami furcsa dolog történt. Ahogy kóstolgattam az első próbaverziókat – egyszer túl savas, máskor túl sós, néha túl lapos – lassan kezdett összeállni a kép. A dió mélysége, a sörélesztő sajtos jegyei, a miso és a tamari karakteres, sós-földes íze… mintha egy új világ nyílt volna meg. Olyan lett az egész, mint egy jól sikerült retró feldolgozás: felismerhető, de mégis friss és izgalmas.

A kenőmájas, amit végül megalkottam, nem próbál pont olyan lenni, mint a hagyományos változat – inkább egy új, növényi irányba viszi el az élményt. És talán pont ezért működik.

HOZZÁVALÓK:

Vegán kenőmájas hozzávalói: dió, sörélesztő, fűszerek és folyadékok előkészítve

Dió

„Ami nem csak a bejglibe való”

Gyerekkoromban a dió nálunk leginkább a bejgliben jelent meg – vagy a fiókban, héjban, várva a karácsonyt. De amúgy senki nem rajongott érte különösebben. Apám például máig nem hajlandó diósat enni. Se süteményben, se főtt ételben. A dió az ő fejében valami, amit csak úgy, natúr el lehet ropogtatni.

Szóval amikor megkóstolta ezt a kenhető krémet, kissé gyanakvóan méregette a kanalat. Aztán csak ennyit mondott: „Ez finom.” Aki ismeri, tudja, hogy ez nála már majdnem óda.

A dió ebben a receptben nem pirul meg, nem fő szét – és ez a krémes, selymes textúra talán pont emiatt működik. Csak ázni hagyjuk, majd alaposan leturmixoljuk, és hagyjuk, hogy a saját diós karaktere megmutassa magát – nem édesen, nem desszertbe csomagolva, hanem egy teljesen új szerepben: sós, telt ízként egy kenyérre kenhető krémben.

Ami pedig a beltartalmat illeti: a dió igazi ásványianyag-bajnok. Remek magnézium- és káliumforrás, és bővelkedik cinkben, ami a bőr és az immunrendszer barátja. Emellett B6-vitamint is tartalmaz, ami segíti az idegrendszer működését, és alfa-linolénsavat (ALA), vagyis növényi eredetű omega-3 zsírsavat is. Ez utóbbi a vegetáriánus étrendek egyik legfontosabb szövetségese.

Sörélesztőpehely

„Sajtos íz tej nélkül”

Ha valaki korábban azt mondta volna, hogy egy sárga, pehelyszerű porral el lehet érni azt a telt, enyhén diós-sajtos ízt, amit egyébként csak egy jóféle érett sajt tud, valószínűleg csak legyintettem volna. Aztán jött a sörélesztőpehely.

Ez az apró csoda nemcsak ízben dobja meg a kenőmájast, hanem tápanyagban is rendesen hozza a formáját. Tele van B-vitaminokkal, különösen B1-, B2-, B3- és B6-vitaminnal, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcserében, az idegrendszer működésében és a bőr regenerációjában. Sokan pont a bőrük miatt vezetik be – nem véletlenül.

A benne található fehérje mennyiség is figyelemre méltó, ráadásul jól emészthető formában. Egy evőkanálnyi sörélesztőpehely akár 3-4 gramm fehérjét is tartalmazhat, ami nem hangzik soknak, de egy kenhető krémben éppen elegendő ahhoz, hogy a reggeli vagy uzsonna ne csak finom, hanem tápláló is legyen.

És ami külön jó hír: teljesen tejmentes, gluténmentes, és nem tartalmaz élő élesztőt – tehát még az érzékenyebb gyomrok is jó eséllyel barátkozni tudnak vele.

Miso, tamari és citrom

„Három hozzávaló, amit nem érdemes kihagyni”

A legtöbb kenhető krém akkor lesz igazán jó, ha nem csak egyféle ízre épül. Ez a három alapanyag épp azt teszi hozzá, amit mással nem lehetne pótolni.

A miso egy japán eredetű, erjesztett szójapaszta. Ebben a receptben sötét változat kerül bele, kis mennyiségben. Nem lesz tőle ázsiai az ízvilág, viszont segít, hogy ne legyen egyhangú a végeredmény.

A tamari egy fermentált, gluténmentes szójaszósz. Ennél a receptnél ez hozza a sósságot, de nem nyomja el a diót vagy a fűszereket.

A citromlé egyértelmű: savanyít, frissít, élénkít. Nem túl sok, de nélküle hiányérzete van az embernek.

Krémesre turmixolt dióalapú vegán kenőmájas massza

Elkészítés lépésről lépésre

1. Turmixolás

A beáztatott diót és az összes többi hozzávalót tedd a turmixgépbe vagy aprítógépbe. Dolgozd simára. Ez nagy teljesítményű géppel kb. 2-4 perc.

2. Főzés

Öntsd a krémet egy tapadásmentes serpenyőbe. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg sűrű, kenhető állagúvá válik. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.

3. Formázás

A kész masszát kanalazd egy kisebb formába (üveg vagy kerámia), majd simítsd el a tetejét spatulával.

4. Hűtés

Először hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 1,5-2 órára, hogy megdermedjen.

5. Tárolás

Légmentesen zárva, hűtőben 4-5 napig eláll. Kenhető gluténmentes kenyérre, puffasztott kölesre, zöldségszeletekre – vagy ehető csak úgy, kanállal is.

Vegán kenőmájas sűrítés után, formába simítva hűtéshez

Mit érdemes tudni, mielőtt nekiállsz?

Ne spórold el az áztatást

A diót tényleg áztasd be legalább 4 órára. Ha sietsz, meleg vízzel gyorsíthatsz rajta, de nem érdemes kihagyni az áztatást. Jobban emészthető lesz tőle, és a krém is szebben simítható.

Turmixolás - nem csak darálás

A turmixolás akkor jó, ha már sehol sem maradnak darabok. Ha nem elég erős a géped, apránként is dolgozhatsz, vagy először csak a diót pürésítsd, utána add hozzá a többit.

Főzés közben ne hagyd magára

Érdemes spatulát használni, és végig keverni. Pillanatok alatt besűrűsödik, és ha lekap az alja, utána már nehéz menteni az állagot.

A forma nem szentírás

Ha nincs formád, sima tál is megteszi. A lényeg, hogy legyen elég mély, és legyen helye „megülni” a krémnek.

A hűtés tényleg kell

A hűtési időt ne próbáld lerövidíteni. Melegen még nem az igazi – kell neki az a pár óra a hűtőben, hogy vágható, kanalazható állagú legyen.

Előre is dolgozhatsz vele

Ha szeretnéd előre elkészíteni, simán kibír pár napot a hűtőben. Nem esik össze, nem válik el, jól bírja a tárolást.

Miért lett ez az egyik legjobb reggeli nálunk?

Nem volt kérdés, hogy kell egy olyan kenyérrevaló, amit tényleg nyugodt szívvel lehet adni. Ami nem kompromisszum, hanem megoldás. Ezzel a krémmel sikerült.

Nem próbáltam utánozni a bolti kenőmájas ízét. Ez valami más lett – növényi, tiszta, egyszerű. És még azoknak is ízlik, akik egyébként nem szeretik a „mindenmentes” dolgokat.

Azóta nálunk mindig van belőle a hűtőben. Nem csak reggelire. Néha uzsonnára, néha vacsorára. Néha csak úgy, egy szelet gluténmentes kenyérrel. Pont, ahogy kell.

Vegán kenőmájas friss gluténmentes kenyérre kenve, közelről
Vegán kenőmájas kenyérre kenve friss zöldségekkel és citrommal tálalva

Vegán kenőmájas dióból

Ez a selymes állagú, gazdag ízű növényi kenőmájas ideális választás, ha szeretnél valami krémeset és emésztéskímélőt kenni a kenyérre, puffasztott kölesre vagy zöldségszeletekre. A dió adja az alapot, a sörélesztő hozza a „sajtos” mélységet, a miso és a tamari pedig karaktert és természetes sósságot ad hozzá. A végeredmény egy tápláló, könnyen emészthető kence, amit érzékenyebb étrendbe is bátran beilleszthetsz.
Nyomtatás Megosztás
Fogás: Alaprecept
Konyha: Vegán
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, tojásmentes
Adagok: 250 g

HOZZÁVALÓK

  • 100 g dió (minimum 4 órára beáztatva, majd leöblítve)
  • 125 ml víz
  • 16 g tápiókakeményítő
  • 28 g sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál (30 ml) frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál (15 ml) olívaolaj
  • 2 evőkanál (30 ml) tamari szósz
  • 5 g miso paszta
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1/4 teáskanál hagymapor
  • 1/8 teáskanál fűszerpaprika
  • 1/8 teáskanál füstölt paprika
  • 1/8 teáskanál zöld bors (őrölt)
  • 1/4 teáskanál tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

  • Turmixolás
    Tedd a beáztatott diót és az összes többi hozzávalót turmixgépbe. Járasd addig, amíg teljesen sima, krémes állagot kapsz - ez általában 2-4 perc.
  • Sűrítés
    Öntsd át a krémet egy tapadásmentes serpenyőbe, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg besűrűsödik. Kenhető, homogén állagú masszát kell kapnod - ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.
  • Formázás
    Kanalazd át egy kisebb formába (kerámia vagy üveg), majd simítsd el a tetejét spatulával.
  • Hűtés
    Először hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 1,5-2 órára, hogy szépen megdermedjen.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Tárolás

Légmentesen zárva hűtőben 4–5 napig eltartható. Kenyérre, puffasztott kölesre, zöldségszeletekre kenve kiváló – vagy csak úgy, kanállal.

Miért jó ekcémára / emésztésre?

Áztatott dió: Az áztatás segít eltávolítani azokat az anyagokat, amelyek nehezítik az emésztést. Így a bőrbarát zsírsavak és antioxidánsok jobban felszívódnak.
Sörélesztőpehely: Természetes B-vitamin-forrás, különösen jótékony a bőr regenerációja szempontjából. Sajtos ízt ad, de teljesen tejmentes.
Tápiókakeményítő: Gluténmentes sűrítő, nem terheli a gyomrot, könnyen emészthető.
Miso és tamari: Természetesen fermentált ízfokozók, amelyek kis mennyiségben is gazdag aromát adnak, miközben alacsony hisztamintartalmúak.
Citromlé: Serkenti az emésztőnedveket, segíti a zsírok lebontását.
Fűszerek: Mérsékelt mennyiségben támogatják az ízélményt anélkül, hogy irritálnák a nyálkahártyát.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Vegán kenőmájas és a tudatos növényi étrend - Mire érdemes még figyelni?

Ez a dióalapú vegán kenőmájas nemcsak glutén- és tejmentes, hanem teljesen növényi forrásokra épül. A dió, a sörélesztő és a miso sokat hozzátesz a napi tápanyagbevitelhez, de egy növényi alapú étrendnél vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre érdemes külön odafigyelni.

Bár ez a krém jól támogatja az alapokat, a mindennapokban – főleg pörgős időszakokban, szezonális igénybevételnél vagy egyoldalúbb étkezéseknél – nem biztos, hogy minden szükséges tápanyag elegendő mennyiségben jelen van.

Amit növényi étrendet követve érdemes lehet átgondolni:

Ha szeretnéd egyszerűbben pótolni mindazt, amit ebben a bejegyzésben is érintettünk, készítettem egy vegán étrendkiegészítő csomagot, amit egyetlen kattintással meg tudsz nézni: Megnézem a vegán immunerősítő csomagot!

Nem kell külön összeválogatni – ebben minden benne van, ami a növényi étrend tudatos támogatásához kellhet. Ráérsz eldönteni, hogy most rögtön belevágsz, félreteszed későbbre, vagy csak átnézed, mi mindenre jó.