Go Back
+ servings
Vegán kenőmájas kenyérre kenve friss zöldségekkel és citrommal tálalva

Vegán kenőmájas dióból

Ez a selymes állagú, gazdag ízű növényi kenőmájas ideális választás, ha szeretnél valami krémeset és emésztéskímélőt kenni a kenyérre, puffasztott kölesre vagy zöldségszeletekre. A dió adja az alapot, a sörélesztő hozza a „sajtos” mélységet, a miso és a tamari pedig karaktert és természetes sósságot ad hozzá. A végeredmény egy tápláló, könnyen emészthető kence, amit érzékenyebb étrendbe is bátran beilleszthetsz.
Nyomtatás Megosztás
Fogás: Alaprecept
Konyha: Vegán
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, tojásmentes
Adagok: 250 g

HOZZÁVALÓK

  • 100 g dió (minimum 4 órára beáztatva, majd leöblítve)
  • 125 ml víz
  • 16 g tápiókakeményítő
  • 28 g sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál (30 ml) frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál (15 ml) olívaolaj
  • 2 evőkanál (30 ml) tamari szósz
  • 5 g miso paszta
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1/4 teáskanál hagymapor
  • 1/8 teáskanál fűszerpaprika
  • 1/8 teáskanál füstölt paprika
  • 1/8 teáskanál zöld bors (őrölt)
  • 1/4 teáskanál tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

  • Turmixolás
    Tedd a beáztatott diót és az összes többi hozzávalót turmixgépbe. Járasd addig, amíg teljesen sima, krémes állagot kapsz - ez általában 2-4 perc.
  • Sűrítés
    Öntsd át a krémet egy tapadásmentes serpenyőbe, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg besűrűsödik. Kenhető, homogén állagú masszát kell kapnod - ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.
  • Formázás
    Kanalazd át egy kisebb formába (kerámia vagy üveg), majd simítsd el a tetejét spatulával.
  • Hűtés
    Először hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 1,5-2 órára, hogy szépen megdermedjen.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Tárolás

Légmentesen zárva hűtőben 4–5 napig eltartható. Kenyérre, puffasztott kölesre, zöldségszeletekre kenve kiváló – vagy csak úgy, kanállal.

Miért jó ekcémára / emésztésre?

Áztatott dió: Az áztatás segít eltávolítani azokat az anyagokat, amelyek nehezítik az emésztést. Így a bőrbarát zsírsavak és antioxidánsok jobban felszívódnak.
Sörélesztőpehely: Természetes B-vitamin-forrás, különösen jótékony a bőr regenerációja szempontjából. Sajtos ízt ad, de teljesen tejmentes.
Tápiókakeményítő: Gluténmentes sűrítő, nem terheli a gyomrot, könnyen emészthető.
Miso és tamari: Természetesen fermentált ízfokozók, amelyek kis mennyiségben is gazdag aromát adnak, miközben alacsony hisztamintartalmúak.
Citromlé: Serkenti az emésztőnedveket, segíti a zsírok lebontását.
Fűszerek: Mérsékelt mennyiségben támogatják az ízélményt anélkül, hogy irritálnák a nyálkahártyát.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe