Ez a selymes állagú, gazdag ízű növényi kenőmájas ideális választás, ha szeretnél valami krémeset és emésztéskímélőt kenni a kenyérre, puffasztott kölesre vagy zöldségszeletekre. A dió adja az alapot, a sörélesztő hozza a „sajtos” mélységet, a miso és a tamari pedig karaktert és természetes sósságot ad hozzá. A végeredmény egy tápláló, könnyen emészthető kence, amit érzékenyebb étrendbe is bátran beilleszthetsz.
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, tojásmentes
Adagok: 250g
HOZZÁVALÓK
100gdió (minimum 4 órára beáztatva, majd leöblítve)
125mlvíz
16gtápiókakeményítő
28gsörélesztőpehely
2evőkanál(30 ml) frissen facsart citromlé
1evőkanál(15 ml) olívaolaj
2evőkanál(30 ml) tamari szósz
5gmiso paszta
1/4teáskanálfokhagymapor
1/4teáskanálhagymapor
1/8teáskanálfűszerpaprika
1/8teáskanálfüstölt paprika
1/8teáskanálzöld bors (őrölt)
1/4teáskanáltiszta só
ELKÉSZÍTÉS
TurmixolásTedd a beáztatott diót és az összes többi hozzávalót turmixgépbe. Járasd addig, amíg teljesen sima, krémes állagot kapsz - ez általában 2-4 perc.
SűrítésÖntsd át a krémet egy tapadásmentes serpenyőbe, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg besűrűsödik. Kenhető, homogén állagú masszát kell kapnod - ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.
FormázásKanalazd át egy kisebb formába (kerámia vagy üveg), majd simítsd el a tetejét spatulával.
HűtésElőször hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 1,5-2 órára, hogy szépen megdermedjen.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Tárolás
Légmentesen zárva hűtőben 4–5 napig eltartható. Kenyérre, puffasztott kölesre, zöldségszeletekre kenve kiváló – vagy csak úgy, kanállal.
Miért jó ekcémára / emésztésre?
Áztatott dió: Az áztatás segít eltávolítani azokat az anyagokat, amelyek nehezítik az emésztést. Így a bőrbarát zsírsavak és antioxidánsok jobban felszívódnak.Sörélesztőpehely: Természetes B-vitamin-forrás, különösen jótékony a bőr regenerációja szempontjából. Sajtos ízt ad, de teljesen tejmentes.Tápiókakeményítő: Gluténmentes sűrítő, nem terheli a gyomrot, könnyen emészthető.Miso és tamari: Természetesen fermentált ízfokozók, amelyek kis mennyiségben is gazdag aromát adnak, miközben alacsony hisztamintartalmúak.Citromlé: Serkenti az emésztőnedveket, segíti a zsírok lebontását.Fűszerek: Mérsékelt mennyiségben támogatják az ízélményt anélkül, hogy irritálnák a nyálkahártyát.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!