Sült pisztráng kesumártással és brokkolis quinoával – a mediterrán bőrbarát csoda

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Egy falat tengerpart - itthon, tányéron

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem néha elég egy jól sikerült étel ahhoz, hogy egy kicsit kiszabaduljak a hétköznapokból. Egy falat, ami nem csak finom, hanem valahogy elvisz – mondjuk egy napsütötte tengerparti városka kikötőjébe, ahol a levegő tele van citrommal, fokhagymával, és valami megmagyarázhatatlan könnyedséggel.

Ez a sült pisztráng kesumártással és brokkolis quinoával pont ilyen élmény. Nem kell hozzá sem repülőjegy, sem all inclusive karkötő – csak pár friss alapanyag, egy serpenyő, és az a szándék, hogy ma nem „csak úgy” eszünk valamit, hanem adunk magunknak egy falatnyi nyarat.

És hogy miért pont pisztráng? És miért pont kesumártással? Erről is mesélek rögtön – mert a jó történetek is hozzátartoznak egy igazán jó ételhez.

Miért pont pisztráng? És mi köze a tengerhez, ha édesvízi hal?

A pisztráng hivatalosan ugyan édesvízi hal, de ha jól bánsz vele, könnyedén megidézi azt a mediterrán hangulatot, amit sokan inkább a tengeri halaktól várnának. Egy kis citrom, egy csipet oregánó, pár csepp olívaolaj, egy leheletnyi fokhagyma – és már szinte hallod is a tenger morajlását. Vagy legalábbis elhiszed egy pillanatra, hogy nem a saját konyhádban állsz egy serpenyő mellett, hanem egy tengerparti halétterem grillsütőjénél, ahol minden egyszerű, friss és napsütötte.

Sült pisztráng brokkolis quinoával és krémes kesumártással tálalva

És ami külön jó hír: ma már szivárványos pisztrángból is kapható ASC tanúsítvánnyal ellátott verzió. Ez a minősítés (Aquaculture Stewardship Council) nemcsak szép papírmunka – hanem azt jelenti, hogy a halat felelősen működő, fenntartható haltenyészetben nevelték. Olyan helyen, ahol folyamatosan figyelik a víz tisztaságát, tisztelettel bánnak az állatokkal, és a környezetet is óvják. Nem szennyezett vízből származik, nem tömték tele antibiotikummal – hanem olyan alapanyag, amit jó érzéssel teszel a tányérra.

HOZZÁVALÓK:

Quinoa, brokkoli és víz a brokkolis quinoa körethez előkészítve
Kesudió, alaplé és fűszerek a házi kesumártáshoz előkészítve
Sült pisztrángfilé citromlével, fokhagymával és fűszerekkel előkészítve

Pisztráng - könnyű, gyors, és nem terheli meg a gyomrot

Amiért nem csak finom, hanem praktikus is

A szivárványos pisztráng nálunk azért került be a heti menübe, mert egyszerű vele dolgozni. Nem büdös, nem esik szét, nem kell órákig pácolgatni – és ha jól átsütöd, még a gyerekek is simán megeszik. Egy serpenyő, pár fűszer, tíz perc, és már tálalhatod is.

Ami miatt külön jó választás: tele van jól hasznosuló fehérjével és omega-3 zsírsavval, ami bőrbarát konyhában külön előny – főleg, ha érzékeny vagy ekcémára hajlamos a családban valaki. Emellett van benne B-vitamin, cink és szelén is, szóval nem csak könnyű étel, hanem tényleg értékes is.

És ami szintén nem mellékes: nincs benne szálkahegyekkel teli horror, és az íze is pont annyira lágy, hogy nem kell senkit rábeszélni, hogy megkóstolja. Nálunk bevált.

Kesudió - a selymes mártás lelke

Krémes, tejmentes, de tényleg „szósz”

A kesudiómártás nálunk igazi jolly joker lett. Krémes, lágy, jól fűszerezhető – és teljesen tejmentes. Nem kell hozzá sem tejszín, sem vaj, mégis hozza azt az érzést, amit egy jó szósztól vársz: összefogja az ételt, nem csak mellé kerül a tányérra.

A kesudió önmagában is elég telt, de ha kicsit beáztatod, majd összeturmixolod zöldségalaplével, fokhagymával, citrommal és zöldfűszerekkel, olyan mártást kapsz, amit simán eladnál egy jobb étterem köretként. És a legjobb az egészben: három perc alatt összerakod.

Tápanyagban sem gyenge: egészséges növényi zsírsavakat tartalmaz, ami jól jön, ha a bőrnek vagy az idegrendszernek is szeretnél adni egy kis támogatást. Van benne magnézium, vas és B1-vitamin is – ezek mind jól jönnek, ha szeretnéd, hogy az egész rendszered egyben maradjon.

És ami talán a legfontosabb: a csajok is megeszik. Simán, kanállal, ha kell.

Quinoa és brokkoli - a hétköznapi szuperhősök

Sült pisztrángfilé citromlével, fokhagymával és fűszerekkel előkészítve

Könnyű, tápláló, és nem ül le tőle az ember

A quinoa és a brokkoli nálunk az a két alapanyag, amit bármikor elő lehet húzni, ha kell egy gyors, mégis tápanyagdús köret. A quinoa gluténmentes, könnyen emészthető, és tele van olyan ásványi anyagokkal, amik támogatják az energiaszintet – például magnéziummal, vasal és cinkkel. És nem mellesleg: nem puffaszt, ami egy érzékenyebb emésztésnél aranyat ér.

A brokkoli mellé pedig nem is kell sok magyarázat: hűsít, táplálja a májat és a bőrt, és tele van antioxidánsokkal. Ha pedig kicsi rózsákra szedve, roppanósra főzöd, sokkal szívesebben eszik meg a gyerekek is – főleg, ha nem főzöd szét kásásra.

A kettő együtt egy olyan páros, ami könnyű marad, de mégis jól megtartja az étel frissességét. És az elkészítésük sem egy nagy varázslat: a quinoa felmegy a tűzre, majd az utolsó pár percben a brokkolit is hozzákevered, hogy együtt puhuljanak meg. Így a brokkoli is megőrzi a színét, az állagát, és közben az egész köret könnyű és élénk marad.

Fűszerek és citrusok: oregánó, bazsalikom, citrom, fokhagyma

A mediterrán alapcsapat, egy kis sóval-borssal kiegészítve

Ha valaki azt mondja: mediterrán konyha, jó eséllyel ezek jutnak eszébe először: citrom, fokhagyma, oregánó és bazsalikom. Ez a négyes adja meg az alaphangulatot ennél a receptnél is – egyszerű, de nagyon is jól működő kombináció.

A citrom frissít, a fokhagyma karaktert ad, az oregánó és a bazsalikom pedig biztos alapot hoznak, amire bátran lehet építeni, akár halról, akár mártásról van szó. Mellettük persze ott van a só és a bors is – nem kell túlzásba vinni, de ha kimaradnának, rögtön éreznéd.

A pisztrángnál különösen jól jön ez a kombináció: hozza a mediterrán hangulatot, még akkor is, ha a hal épp egy grill serpenyőben készült a városi konyhádban.

Egyszerű fűszerek, de pont ezért működnek.

Pácolt pisztrángfilék sülnek serpenyőben olívaolajon
Ropogósra sült pisztrángfilék bőrös oldalukon serpenyőben

Így lesz a pisztráng ropogós, a mártás krémes, a köret tökéletes

1. Kesudió előkészítése

A kesudiót érdemes legalább 2 órára hideg vízbe áztatni. Így lesz igazán lágy és könnyen turmixolható. Ha tudod, hogy sűrű napod lesz, beáztathatod reggel vagy előző este is. Áztatás után szűrd le, és tedd félre.

2. Quinoa és brokkoli köret főzése

A quinoát először alaposan mosd át egy szűrőben, hogy leöblítsd róla a keserű bevonatot. Egy lábasban forralj fel 400 ml vizet egy csipet sóval, majd add hozzá a quinoát. Főzd közepes lángon, fedő alatt, nagyjából 15 percig, amíg a víz elfő, és a quinoa megpuhul.

Közben szedd a brokkolit apró rózsákra. Az utolsó 5 percben keverd a brokkolit a quinoához, és hagyd, hogy együtt puhuljanak meg. Így a brokkoli nem lesz szétfőzve, de nem is marad nyers.

Ha elkészült, óvatosan keverd át, hogy a brokkoli ne törjön szét.

3. Pisztrángfilé sütése

A pisztrángfilét dörzsöld be friss citromlével, reszelt fokhagymával, egy kevés sóval, borssal, szárított oregánóval és bazsalikommal.

Egy serpenyőben forrósíts fel egy kevés olívaolajat. Tedd bele a pisztrángot bőrös oldalával lefelé, és süsd 3-4 percig, amíg a bőr ropogós lesz.

Ezután óvatosan fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is 2-3 percig, amíg átsül és szép aranybarna lesz.

Ha jól csináltad, a bőr ropogós, a hús pedig még szaftos marad.

4. Kesudiómártás elkészítése

Az előkészített kesudiót tedd turmixgépbe a zöldségalaplével, reszelt fokhagymával, citromlével, szárított oregánóval, bazsalikommal és egy kevés sóval. Turmixold simára.

Ha túl sűrű lenne, adj hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet, amíg krémes szósz állagot kapsz. Nem kell túl hígra, de ne is legyen darabos.

5. Tálalás

A brokkolis quinoát halmozd a tányér egyik oldalára. Mellé tedd a ropogósra sült pisztrángfilét. Bőségesen locsold meg a krémes kesudiómártással.

Ha szeretnéd, szórd meg friss petrezselyemmel a végén – de enélkül is tökéletes.

Sült pisztrángfilé fűszeresen, aranybarnára pirulva serpenyőben

Konyhai gyorsítósáv - ha nem akarsz fél napot a tűzhely mellett állni

Előre dolgozni? Simán lehet

A kesudiót már előző este beáztathatod, így másnap csak előkapod, és mehet is a turmixgépbe. A brokkolis quinoát is elkészítheted korábban: ha nem kevered össze a hal és a mártás mellé, külön dobozban simán kibírja a hűtőben 1-2 napot.

Így, amikor kell, csak összerakod a tányéron, és kész.

Brokkoli-trükk: időzítés számít

A brokkolit mindig csak az utolsó pár percben keverd a quinoához. Ha túl korán kerül bele – mint nálam nem egyszer -, akkor elveszti a színét és a roppanós állagát. Ha viszont időben kapcsolsz, olyan marad, mintha frissen szedted volna.

Pisztrángsütés: egyszerűen, de jól

A pisztrángnál az a lényeg, hogy ne piszkáld sütés közben. Tedd bőrös oldalával lefelé a forró serpenyőbe, és hagyd sülni addig, amíg a hús oldalt a vastagságának kb. kétharmadáig kivilágosodik. Akkor fordítsd meg. Így a bőr ropogós lesz, a hal pedig nem esik szét.

Grill serpenyő helyett sima is jó

Ha nincs grill serpenyőd, sima tapadásmentes serpenyő is tökéletesen megteszi. Egy kevés extra olívaolaj segíthet, hogy szép ropogós legyen a bőr – csak figyelj, hogy ne égesd meg.

Turmix: nem kell hozzá ipari gép

A kesudiómártáshoz egy egyszerű botmixer is bőven elég, ha jól beáztattad a magokat. Ha mégis sűrűbb vagy darabos maradna, egy kis plusz alaplé vagy víz mindig megoldja.

Sült pisztrángfilé kesumártással és brokkolis quinoával közelről

Miért lesz ez a pisztráng az új kedvenc gyorsételed?

Azért, mert egyszerű, gyors, és közben nem csak „elmegy”, hanem tényleg jó is. Nem kell hozzá órákig előkészülni, nem kell hozzá extra alapanyagokat vadászni, és mégis olyan ételt kapsz, amit szívesen tálalsz – akár hétköznap is.

A pisztráng könnyen kezelhető, a kesudiómártás három perc alatt kész, a brokkolis quinoa pedig könnyű, de tápláló köret, amit simán be lehet illeszteni egy rohanós napba is.

És ami még hozzátesz: az egész étel hozza azt a laza mediterrán hangulatot, amitől egy sima hétköznapi ebéd vagy vacsora is kicsit jobban esik.

Tiszta, friss alapanyagok, klasszikus ízek, gyors elkészítés – pont annyi időt igényel, amennyit egy jó étel megérdemel.

Ha egyszer kipróbálod, nagy eséllyel te is újra elő fogod venni, amikor könnyű, mediterrán hangulatú ételt szeretnél készíteni, különösebb bonyodalmak nélkül.

Fűszeres sült pisztráng kesumártással és brokkolis quinoával tálalva

Sült pisztráng kesumártással és brokkolis quinoával

Ez a sült pisztráng kesumártással egy könnyed, bőrbarát és tápláló étel, amely ötvözi a mediterrán ízvilágot a gyulladáscsökkentő, emésztést támogató összetevőkkel. A szivárványos pisztráng kiváló fehérjeforrás, jól emészthető, miközben a quinoa könnyen felszívódó tápanyagokat biztosít és támogatja az energiaraktárakat. A házi készítésű kesudiómártás egészséges zsírsavakkal táplálja a bőrt és belső szerveket. Tökéletes választás ekcéma-barát, glutén- és tejmentes főételként.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 40 perc
Fogás: Főétel
Konyha: Flexitáriánus, Mediterrán
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, gyulladáscsökkentő, tejmentes
Adagok: 4 Adag

HOZZÁVALÓK

Sült pisztrángfilé

  • 4 szelet (600-800 g) szivárványos pisztrángfilé
  • 2 teáskanál (10 ml) extra szűz olívaolaj
  • 2 teáskanál (10 ml) friss citromlé
  • 2 gerezd (10 g) fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál tiszta só
  • 1/8 teáskanál fekete bors

Kesudiómártás

  • 100 g kesudió (legalább 2 órára beáztatva)
  • 200 ml zöldségalaplé
  • 2 teáskanál friss petrezselyem (aprítva)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 2 gerezd (10 g) fokhagyma
  • 1 teáskanál (5 ml) friss citromlé
  • 1/4 teáskanál tiszta só

Brokkolis quinoa köret

  • 200 g quinoa
  • 400 ml víz
  • 1 kis fej (200 g) brokkoli
  • 1/4 teáskanál tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

Kesudió előkészítése

  • A kesudiót áztasd be hideg vízbe legalább 2 órára.
  • Szűrd le, és tedd félre.

Brokkolis quinoa köret főzése

  • A quinoát alaposan mosd át szűrőben folyó víz alatt.
  • Egy lábasban forrald fel a 400 ml vizet csipet sóval, majd add hozzá a quinoát.
  • Főzd közepes lángon, fedő alatt kb. 15 percig, amíg a quinoa felszívja a vizet és megpuhul.
  • Közben a brokkolit szedd apró rózsákra, és az utolsó 5 percben tedd a quinoához, hogy együtt puhuljanak meg
  • Ha elkészült, óvatosan keverd át.

Pisztrángfilé sütése

  • A halat dörzsöld be citromlével, reszelt fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal.
  • Forrósíts fel olívaolajat egy serpenyőben, majd süsd a pisztrángfilét bőrös oldalával lefelé 3-4 percig.
  • Fordítsd meg, és süsd még 2-3 percig, amíg átsül és aranybarna lesz.

Kesudiómártás elkészítése

  • A beáztatott kesudiót tedd turmixgépbe a zöldségalaplével, petrezselyemmel, fűszerekkel, fokhagymával és citromlével.
  • Turmixold simára. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés vizet vagy alaplevet, amíg krémes mártás állagot kapsz.

Tálalás

  • A brokkolis quinoát halmozd a tányérra.
  • Rendezd mellé a ropogós sült pisztrángfilét.
  • Locsold meg bőségesen a krémes kesudiómártással.
  • Ízlés szerint friss petrezselyemmel díszítheted.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára és emésztésre?

Szivárványos pisztráng – magas omega-3 tartalmú, bőr- és idegrendszert támogató
Kesudió – hidratál, bőrtápláló zsírsavakat tartalmaz
Quinoa – könnyen emészthető, magas ásványianyag-tartalommal
Brokkoli – antioxidánsokban gazdag, támogatja a máj és a bőr egészségét
Fűszerek (oregánó, fokhagyma, citrom) – emésztést serkentő, természetes gyulladáscsökkentők
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Amikor a mediterrán étrend mellé jól jön egy kis háttértámogatás

Ez a sült pisztráng kesumártással és brokkolis quinoával sok mindent ad: jól hasznosuló fehérje, omega-3, bőrbarát tápanyagok – de bármilyen friss alapanyagokkal is dolgozol, vannak olyan mikrotápanyagok, amiket nem mindig lehet tökéletesen bevinni csak a tányérról. Ilyenkor jön jól egy tudatos, egyszerű kiegészítés – felesleges bonyolítás nélkül.

Ezeket a termékeket egy kattintással, előre összeállított kosárban is eléred: Kattints ide az ajánlott csomaghoz!

Nem kell külön keresgélni – minden benne van, ami ebben a bejegyzésben is szerepelt. Eldöntheted, hogy kipróbálod-e most, elmented későbbre, vagy csak körbenézel, mi mire való.