Balkáni autentikus cevapcici gluténmentes lapos kenyérrel és friss salátával

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A vasárnapi grill, ami megmentette a keddi ovimenüt

Van az az ovis kedd, amikor a menzán cevapcici, lecsó és rizs van. Olyan igazi osztrákosan, édesen, puhára főzve. A mi lányunk viszont nem ehet akármit, pláne nem óvodai rizses lecsót. Úgyhogy előre kell gondolkodni. És ha már így alakult, kitaláltam: mi lenne, ha csinálnánk egy igazi balkáni menüt vasárnap, grill hangulattal – csak kicsit újragondolva, hogy neki is jó legyen?

Pulykahúsból, kölessel, frissen sült gluténmentes lapos kenyérrel. Olyan lett, hogy még a két kiscsaj is összeveszett az utolsó darabokon. Nem viccelek. Én meg csak annyit láttam, hogy az asztal körül mindenki két pofára eszi, amit csináltam – és ennél nagyobb elismerés nem is kell egy recept sikeréről. A szükséges adag persze még időben félre lett rakva keddre – mert van, amit nem bíz az ember a véletlenre.

Cevapcici - nem csak a pljeskavica kistestvére

Ha valaki azt mondja, balkáni grill, a legtöbben rögtön a pljeskavicára gondolnak. Pedig a cevapcici pont ugyanannyira klasszikus – csak kisebb, formázhatóbb, és valahogy mindig barátságosabb. Mint egy jóféle házi fasírt, csak rudakra húzva, egy kicsit füstösen, egy kicsit fűszeresen.

Balkáni pulyka cevapcici tányéron, lapos kenyérrel és salátával

Az eredete? Hát, ahogy a legtöbb régi ételnél lenni szokott, erről is mindenki mást mond. Szerbek, bosnyákok, montenegróiak mind úgy tekintenek rá, mintha csak az övék lenne. Egy biztos: valamikor a török uralom idején jött a Balkánra, az ottani kebabok helyi változataként. Csak aztán itt átalakult – eltűntek a nyársak, maradtak a kézzel formázott rudak, jó sok fokhagymával, borssal, paprikával megküldve.

Ma már mindenhol másképp csinálják. Van, ahol marhahúsból, van, ahol bárányból – nálunk most pulykából. Mert könnyebb, lágyabb, és a kisebbek is jobban bírják. A lényeg viszont ugyanaz: egyszerű alapanyagok, jó fűszerek, forró grill – és az a semmivel össze nem téveszthető, pirult-füstös illat, ami rögtön adriai nyaralásra repít.

Mi viszont kicsit városi módra közelítettünk. Grillserpenyővel, de nem kevesebb lelkesedéssel. És tudod mit? A városi konyhákban is simán ki lehet hozni azt a füstös aromát, amitől egy pillanatra tényleg elhiszed, hogy ott ülsz egy tengerparti kisvendéglő teraszán, lábad alatt a kövek, arcodon a sós szél.

Nem akartam újrateremteni a balkáni konyhát. Csak azt az érzést kerestem – és úgy tűnik, sikerült.

Cevapcici - A rudak lelke: a hozzávalók, amik igazán számítanak

Darált pulykahús, főtt köles és fűszerek előkészítve cevapcici készítéséhez

Pulykahús

Könnyű fehérje, tiszta energia

A pulykahús magas fehérjetartalma mellett alacsony zsírtartalommal bír, így könnyebben emészthető, mint a klasszikus marhahúsos változat. Jó forrása a B-vitaminoknak, főleg a B6-vitaminnak, ami hozzájárul az energiatermeléshez és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

A cevapcici így nem lesz nehéz, mégis laktató marad.

Főtt köles

Könnyű, gluténmentes alap

A köles természetes gluténmentes gabona, amely gyorsan fő, könnyen emészthető, és nem terheli meg az emésztőrendszert. Alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrás, emellett magnéziumban, foszforban és B-vitaminokban gazdag.

A húsos masszát jól összefogja, anélkül, hogy nehézzé vagy tömörré tenné.

Fokhagyma és vöröshagyma

Természetes támogatás az íz és az emésztés szempontjából

A fokhagyma és a vöröshagyma együtt adják meg a cevapcici jellegzetes ízét. A fokhagyma természetes vegyületei, például az allicin, régóta ismertek az emésztést és immunrendszert támogató hatásukról.

A vöröshagyma pedig nemcsak az ízeket kerekíti ki, hanem antioxidánsokban, például C-vitaminban is gazdag, ami hozzájárulhat a szervezet védekezőképességéhez.

Fűszerek

Tiszta íz, felesleg nélkül

Az édesnemes fűszerpaprika adja a cevapcici alapízeit: enyhén édeskés, meleg tónust visz az ételbe, miközben szép, természetes színt is ad. A frissen őrölt fekete bors finoman fűszerez, anélkül, hogy elnyomná a hús és a köles ízét.

Az édesnemes paprika C-vitamin-tartalma is értékes, különösen akkor, ha a fűszerezést frissen keverjük a masszába.

Szódabikarbóna

Lazább állag, jobb textúra

A szódabikarbóna segít fellazítani a húsos-köleses masszát, így a rudak sütés után nem lesznek tömörek vagy szárazak.

Használatával a cevapcici könnyebb, puhább állagú marad, anélkül, hogy bármilyen mellékízt vinne az ételbe.

Gluténmentes lapos kenyér - A kísérő, ami nem törik, nem reped

Gluténmentes lisztek, olívaolaj és kesutej előkészítve lapos kenyérhez

Hajdinaliszt és csicseriborsóliszt

A stabil alap

A hajdinaliszt és a csicseriborsóliszt együtt adják a kenyér szerkezetét. Mindkettő természetesen gluténmentes, magas ásványianyag-tartalmú alapanyag: a hajdina jó magnézium- és mangánforrás, a csicseriborsóliszt pedig extra fehérjét és rostot ad.

Együtt stabil, rugalmas tésztát adnak, ami nem morzsolódik szét sütés közben.

Tápiókakeményítő és bambuszrost

A rugalmasság titka

A tápiókakeményítő segít abban, hogy a tészta könnyebb, nyújthatóbb legyen, míg a bambuszrost megfogja a nedvességet, és megakadályozza a kiszáradást.

Ez a kettős biztosítja, hogy a kész kenyér nem reped meg, és nem lesz száraz másnapra sem.

Házi kesudiótej

Selymes íz, természetes összetétel

A tészta folyadékát nem bolti növényi tej, hanem frissen készített kesudiótej adja. A kesudió természetes zsírsavai és magnéziumtartalma segítenek selymesebb, rugalmasabb tésztát kapni.

Ízben nem tolakodó, de hozzájárul ahhoz, hogy a kenyér belseje puhább maradjon.

Citromsav és szódabikarbóna

A laza szerkezetért

A citromsav és a szódabikarbóna együtt felelnek azért, hogy a tésztában finom buborékok képződjenek. Ez adja a könnyű, enyhén levegős állagot, ami miatt a kenyér nem lesz tömör, de nem is esik szét kézbe véve.

Ez a kettős adja meg azt a textúrát, amit egy jó lapos kenyértől elvársz: hajlik, de nem törik.

Friss saláta - A ropogós kiegészítő, ami ellensúlyozza a grill ízeket

Uborka és sárgarépa

Hidratálás és roppanás egyben

Az uborka és a sárgarépa frissességet és könnyedséget ad a menünek.

Az uborka magas víztartalmú, természetesen hűsítő zöldség, amely segíthet egyensúlyban tartani a test belső hőmérsékletét.

A sárgarépa nemcsak roppanós textúrát ad, hanem béta-karotinban is gazdag, ami az A-vitamin előanyaga – fontos a bőr és a szem egészségének támogatásához.

Rukkola

Nem csak dísz, hanem karakter

A rukkola enyhén borsos íze jól ellensúlyozza a húsos, meleg ízeket. Emellett értékes forrása a K-vitaminnak és antioxidánsoknak.

Egy maréknyi elég ahhoz, hogy a saláta ne legyen unalmas, és friss lendületet adjon az egész tányérnak.

Olívaolaj és citromlé

Egyszerű öntet, ami nem nehezít el

Az extra szűz olívaolaj finom, de nem tolakodó ízt ad, miközben biztosít némi egészséges zsiradékot is. A citromlé felfrissíti az összhatást, segíti az emésztést, és természetes C-vitamin-forrásként még plusz lendületet ad az ételnek.

Zöldfűszeres-mentás kesudiókrém - A tejfölmentes frissítő

Kesudió

Krémes állag, természetes összetétel

A krém alapját áztatott kesudió adja, amelyből selymes állagú, enyhén édeskés ízű kísérő készül.

A kesudió gazdag magnéziumban, cinkben és rézben, ami hozzájárulhat az idegrendszer és az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

Fokhagyma, citromlé, menta, petrezselyem

Frissítés és könnyedség

A frissen reszelt fokhagyma karaktert ad a krémnek, a citromlé felfrissíti, a petrezselyem és a menta pedig üde, hűsítő hatást hoz az ízekbe.

A petrezselyem természetes C-vitamin-forrás, a menta pedig kíméletesen frissíti az emésztést – anélkül, hogy elnyomná a kesudió lágy ízét.

Elkészítés lépésről lépésre

1. Kesudiótej készítése

Áztasd be a kesudiót 4-6 órára hideg vízbe, vagy 30 percre forró vízbe.

Turmixold simára 200 ml vízzel. Nem kell átszűrni, az egész mehet a tésztába.

2. Kölesfőzés

Főzd meg a kölest 1 rész köles és 1,5 rész víz arányban.

Amikor megpuhult, szűrd le, és hagyd kihűlni teljesen, mielőtt a húshoz kevered.

3. Cevapcici massza összeállítása

Keverd össze a darált pulykahúst a főtt kölessel, a fűszerekkel, a reszelt fokhagymával, a finomra vágott vöröshagymával, az olívaolajjal, a szódabikarbónával és 3 evőkanál vízzel.

Dolgozd el alaposan, majd fedd le, és pihentesd a hűtőben legalább 1 órát.

4. Gluténmentes lapos kenyér tésztájának összeállítása

Keverd össze a száraz hozzávalókat: hajdinaliszt, csicseriborsóliszt, tápiókakeményítő, bambuszrost, útifűmaghéj liszt, szódabikarbóna, citromsav, tiszta só.

Add hozzá a házi kesudiótejet és az olívaolajat, majd gyúrj lágy, egynemű tésztát.

Oszd 8 részre, formázz belőlük kb. 1 cm vastag korongokat. Pihentesd 10-15 percet.

5. Saláta előkészítése

Gyaluld vagy szeleteld vékonyra az uborkát, reszeld le a sárgarépát, szeleteld az újhagymát.

Keverd össze a rukkolával, locsold meg olívaolajjal, citromlével, szórd meg tengeri sóval.

Tedd hűtőbe tálalásig.

6. Zöldfűszeres-mentás kesudiókrém készítése

Turmixold simára az áztatott kesudiót a vízzel, a citromlével, a sóval és a reszelt fokhagymával.

Végül keverd bele a finomra aprított petrezselymet és mentát.

Hűtsd 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

7. Lapos kenyerek sütése

Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon.

A tésztakorongokat vizes kézzel permetezd meg, majd süsd oldalanként 3-4 percig, amíg szép aranybarna foltok jelennek meg.

Sütőben is elkészíthető: 220 °C-on, sütőpapírral bélelt tepsin, 10-12 perc alatt.

8. Cevapcici rudak sütése

Vizes kézzel formázz kb. 18-20 db kisebb rudat.

Grillserpenyőben vagy kontaktgrillen süsd oldalanként 3-4 perc alatt, amíg aranybarnára pirulnak.

Formázott pulyka cevapcici rudak tányéron, sütésre készen
Közelről fotózott nyers pulyka cevapcici rudak kölessel

Így könnyítheted meg a dolgodat - és még jobb lesz a végeredmény

Grillserpenyő helyett kontaktgrill is tökéletes

Ha nincs grillserpenyőd, egy sima kontaktgrill is simán megteszi. Fontos, hogy jól átmelegedjen, mielőtt ráteszed a rudakat, így szép pirult kéreg képződik rajtuk.

Lepényformázás - kézzel gyorsabb, mint sodrófával

A tésztát nem kell túlgörcsölni. Vizes kézzel könnyen ellapíthatod kb. 1 cm vastagságú korongokká. Így egyenletesebben sül, és nem repedezik.

Kesukrém - előre is dolgozhatsz vele

A zöldfűszeres-mentás kesudiókrémet előző nap is elkészítheted. Jól bírja a hűtőt, és más ételekhez (saláták, grillezett zöldségek) is szuper kiegészítő lesz.

Újramelegítés - nem morzsolódó kenyér

A megsült lapos kenyereket konyharuhába csomagolva hagyd kihűlni, így másnap is puha marad. Ha mégis újramelegítenéd, tedd pár percre előmelegített sütőbe vagy air fryerbe – nem lesz gumis.

Gyerekbarát változat - kisebb rudak, kevesebb fűszer

Ha gyerekeknek is készíted, érdemes kisebb rudakat formázni, és visszafogni a fekete borsot. Így könnyebben kézbe fogható, és a lágyabb ízek miatt biztosabb a siker.

Grillezett pulyka cevapcici gluténmentes kenyérrel, salátával és kesukrémmel

Ez nem csak egy újabb recept - ez az, amit megesznek az utolsó falatig

Egy jó cevapcici nem igényel hosszú leírásokat. Elég annyi, hogy eltűnik az asztalról.

Ez a verzió könnyű, de tartalmas. Friss, de nem lapos. És elég jó ahhoz, hogy még a gyerekek is veszekedjenek az utolsó falatokon.

Ilyenkor nem kell több bizonyíték. Ha a tányéron csak morzsák maradnak, tudod, hogy ez az a recept, amit érdemes újra elővenni.

Grillezett pulyka cevapcici házi lapos kenyérrel és friss salátával

Balkáni autentikus pulyka cevapcici gluténmentes lapos kenyérrel

Könnyed, mégis ízgazdag balkáni lakoma flexitáriánus módra: puha, frissen sült gluténmentes lapos kenyér, fűszeres pulyka cevapcici rudak, ropogós uborka-sárgarépa saláta és üde zöldfűszeres-mentás kesudiókrém. Ez a recept egyszerre gluténmentes, tejmentes és kíméletes az emésztéshez - mindezt a hagyományos balkáni ízvilág tiszteletben tartásával.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Fogás: Főétel, Street Food
Konyha: Balkáni, Flexitáriánus
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, gluténmentes, hisztaminbarát, tejmentes
Adagok: 4 Adag

HOZZÁVALÓK

Cevapcici

  • 400 g darált pulykahús
  • 150 g főtt köles
  • 3 gerezd (15 g) fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 1/2 evőkanál (22,5 ml) extra szűz olívaolaj
  • 2 teáskanál tiszta só
  • 3/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 1/2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál víz
  • 1/2 teáskanál cayenne bors (opcionális)

Lapos kenyér

  • 120 g hajdinaliszt
  • 100 g csicseriborsóliszt
  • 50 g tápiókakeményítő
  • 10 g bambuszrost liszt
  • 5 g útifűmaghéj liszt
  • 5 g szódabikarbóna
  • 3 g citromsav
  • 5 g tiszta só
  • 2 teáskanál (10 ml) extra szűz olívaolaj
  • 200 ml házi kesudiótej (50 g kesudió + 200 ml víz)

Saláta

  • 1 nagy kígyóuborka
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 marék rukkola vagy salátakeverék
  • 1-2 szál újhagyma
  • 2 evőkanál (30 ml) extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart citromlé
  • 1/2 teáskanál tiszta só

Zöldfűszeres-mentás kesudió „tejföl”

  • 75 g kesudió
  • 50-70 ml víz
  • 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart citromlé
  • 1/2 teáskanál tiszta só
  • 1 gerezd (5 g) fokhagyma
  • 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 1/2 evőkanál apróra vágott friss menta

ELKÉSZÍTÉS

Házi kesudiótej

  • Áztasd be a kesudiót 4-6 órára (vagy forró vízben 30 percre).
  • Turmixold össze 200 ml vízzel - nem szükséges szűrni.

Kölesfőzés

  • Főzd puhára a kölest (1 rész köles : 1,5 rész víz).
  • Szűrd le, hagyd kihűlni.

Cevapcici massza összeállítása

  • Keverd össze a darált pulykahúst a főtt kölessel, fűszerekkel, olívaolajjal, szódabikarbónával és vízzel.
  • Hagyd a masszát hűtőben pihenni legalább 1 órát.

A lapos kenyér tészta készítése

  • Keverd össze a száraz hozzávalókat.
  • Öntsd hozzá a kesudiótejet és az olívaolajat, gyúrj lágy tésztát.
  • Oszd 8 részre, formázz kb. 1 cm vastag lepényeket.
  • Pihentesd 10-15 percet.

Saláta előkészítése

  • Gyaluld vékonyra az uborkát, reszeld le a sárgarépát, szeleteld az újhagymát.
  • Keverd össze a rukkolával, olívaolajjal, citromlével és sóval.
  • Tedd hűtőbe tálalásig.

Zöldfűszeres-mentás kesudiókrém

  • Turmixold simára a kesudiót vízzel, citromlével, sóval és fokhagymával.
  • Végül keverd bele a finomra vágott petrezselymet és mentát.
  • Hűtsd 15-20 percig.

Lapos kenyér sütése

  • Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon.
  • A formázott lapos kenyereket finoman permetezd meg vízzel.
  • Süsd őket serpenyőben oldalanként kb. 3-4 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg, és belül átsülnek.
  • Sütő használata opcionális: ha inkább sütőben szeretnéd készíteni, melegítsd elő 220°C-ra, és 10-12 perc alatt süsd meg őket sütőpapírral bélelt tepsin.
  • A kész lapos kenyereket konyharuhával letakarva hagyd puhulni.

Cevapcici sütése

  • Formázz vizes kézzel rudakat (kb. 28-30 db)
  • Grillserpenyőben vagy kontaktgrillen oldalanként 3-4 perc alatt süsd aranybarnára.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

✅ A pulykahús könnyen emészthető fehérje, a köles gluténmentes, kímélő gabona, amely nem terheli az emésztőrendszert.
✅ A hajdinaliszt és a csicseriborsóliszt szintén gluténmentes, alacsony glikémiás indexű alapanyagok, segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintet.
✅ A friss uborka és sárgarépa saláta hidratálja és enyhíti a szervezet belső melegét.
✅ A kesudió és a friss zöldfűszerek üde, nyugtató hatással vannak a bőrre és az emésztésre is.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Ha jól jönne egy kis extra támogatás - egyszerűen, célzottan

Ez az étel önmagában is sok mindent ad: tiszta fehérje, lassú felszívódású szénhidrát, jó zsírok, friss zöldfűszerek. De még a legjobban összeállított étrend sem tud mindig mindent pótolni. Ha szeretnél tudatosan rásegíteni, vannak olyan alap kiegészítők, amik nem bonyolítják túl – viszont jól kiegészítik azt, amit a tányérról beviszel.

Ha nem szeretnél külön keresgélni: ezek a termékek egy előre összeállított csomagban is elérhetők, egyetlen kattintással: Megnézem az ajánlott csomagot