Csicseriborsó tofu házilag – burmai stílusban, három hozzávalóból

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A tofu, amit egy videó elrontott - és amiből megszületett az egyik kedvenc alapreceptünk

A tofu nálunk nem tiltólistás, de mégis óvatosan bánunk vele. Tapasztalatból tudjuk, hogy a túl sok szója bizony felerősítheti az ekcémát – és mivel nálunk Dorina bőre sok mindent „visszajelez”, ezt nem hagyhattuk figyelmen kívül. Szóval amikor péntekenként az oviban újra és újra felbukkan a halrudacska menü, és mi otthon próbálunk alternatívát találni, eszembe jutott egy furcsa videó. Egy házi tofu készült benne, csicseriborsóból. A recept használhatatlan volt – pepecs, szétfolyós, macerás – de ott hangzott el először: „burmai tofu”. Innen indult a nyomozás, ami meglepően hamar célba ért. Rábukkantam az eredeti burmai receptre, és onnantól nem volt megállás. Kicsit átfaragtam, leegyszerűsítettem – és megszületett ez a három hozzávalós, pillanatok alatt elkészíthető, ezerféleképpen variálható alaprecept. Tofu, de nem tofu. És nálunk most már állandó lakó a hűtőben.

Nem szójából van, mégis tofu - és nem ma találták ki

A burmai tofu nem újkeletű hóbort, és nem is valamilyen vegán konyhai trükk. Ez egy igazi, tradicionális étel, amit évszázadok óta készítenek Délkelet-Ázsiában, különösen Mianmar (korábbi nevén Burma) shan régiójában. A lényege, hogy nem szójából, hanem csicseriborsólisztből készül – ez pedig nemcsak ízben, de állagban is egészen más irányt ad neki. Ott sokszor sütik, grillezik, vagy mártások mellé kínálják, de az alap mindig ugyanaz: víz, liszt, só. Ennyi. A varázslat a főzés és hűtés ritmusában rejlik.

Négy darabra vágott csicseriborsó tofu közelről, jól látható krémes, tömör textúrával.

Amikor először találkoztam ezzel a névvel, őszintén szólva azt hittem, valamilyen modern újításról van szó. Egy YouTube-videóban bukkant fel, ahol egy lelkes alkotó próbálta megalkotni otthon a saját növényi tofuját. Az eredmény enyhén szólva sem volt meggyőző – viszont a „burmai tofu” elnevezés ott megragadt. És hát tudjuk, honnan indulnak a legjobb receptek: egy kis kudarc, egy kis kíváncsiság, és egy jó adag keresgélés. Ilyenkor jön a kombó: Google, ChatGPT, Perplexity – utóbbin belül is a „Mély kutatás” funkció a kedvencem. A digitális nyomozás végül célba ért: meglett a valódi, hagyományos recept, amit aztán kicsit átdolgoztam, hogy passzoljon hozzánk. Az alapelv viszont maradt: egyszerű, gyors, és nálunk még Dorina is jóízűen eszi.

HOZZÁVALÓK:

Házi csicseriborsó tofu készítéséhez szükséges alapanyagok: csicseriborsóliszt, víz és só egy munkapulton.

Csicseriborsóliszt

„Az alap, ami nélkül ez az egész nem működne”

A csicseriborsóliszt ebben a receptben nemcsak a tofu helyettesítője, hanem a tofu maga. Ez adja az állagot, a színt, a tartást – mindent. Ráadásul sokkal több, mint egy egyszerű gluténmentes lisztféle: igazi multifunkciós alapanyag, amit ha egyszer megismersz, utána mindig lesz belőle otthon egy zacskóval.

Ami az emésztést illeti: a csicseriborsóliszt kifejezetten jót tesz a „hasbarát” konyhában. Segíti az anyagcserét, nem terheli meg a gyomrot, és lassú felszívódású szénhidrátjai miatt sokkal kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez, mint mondjuk a fehér rizsliszt vagy a klasszikus gabonák. A glikémiás indexe alacsonyabb (körülbelül 28-35 között mozog), szemben a rizsliszttel, ami akár 70-90-es tartományban is lehet. Ez nálunk nemcsak adat, hanem tapasztalat: Dorina is jobban tolerálja az alacsony GI-értékű ételeket, és úgy tűnik, mi is. Akinek ingadozik a vércukra, érzékeny az emésztése, vagy egyszerűen csak szeretne tartósabb teltségérzetet, annak ez az alapanyag maga az arany középút.

A bőrt illetően sem marad el a szerepe: mivel gyulladáskeltő összetevőket nem tartalmaz, ekcéma esetén is nyugodtabb szívvel használható. Dorinánál például többszörösen visszaigazolódott: ha ebből készül a „tofu”, az nem okoz visszaesést. Ez pedig elég jó visszajelzés egy négyéves gyerektől, aki pontosan tudja, mi esik jól a testének.

Vitaminok és ásványi anyagok szempontjából is megér egy misét: B1- és B6-vitamin, folsav, vas, magnézium, cink – csak hogy a legfontosabbakat említsem. És mindezt egyetlen összetevőből. Ez az, amit egy igazi szülőbarát alapanyagnak hívnék: tápláló, egyszerűen használható, és nem kell hozzá külön engedélykérés az érzékeny gyomrú családtagoktól sem.

Tiszta só

„Az apró összetevő, ami nélkül összeomlana a rendszer”

Ez az a hozzávaló, ami olyan természetesen része minden receptnek, hogy sokszor észre sem vesszük, mennyire fontos. A csicseriborsó tofu esetében viszont nagyon is számít, milyen só kerül bele. Nálunk ez a kérdés már rég nem kérdés: kizárólag Tiszta só kerül a konyhába. Semmi csomósodásgátló, semmi adalék – csak az, aminek valóban ott a helye.

Ez a típusú só nemcsak az íz szempontjából számít, hanem az egész recept minősége múlhat rajta. A burmai stílusú tofu ugyanis nem fűszerekre vagy szószokra épít – itt az alapízek számítanak, és a só ebben kulcsszerepet játszik. Ha túltoljuk, elviszi az egész fogást, ha kihagyjuk, üres marad. Pont ezért fontos, hogy jó minőségű, megbízható só kerüljön bele – nálunk ez a Tiszta só.

Érzékenyebb étrendeknél – mint amilyen Dorina étkezése is – ez különösen nagy jelentőséget kap. Nemcsak az íz, hanem a szervezet szintjén is megnyugtató, ha tudjuk, hogy nem csempésztünk be semmi feleslegeset.

Víz

„Több, mint töltelék: ez adja a textúrát és a végső formát”

Ha egy receptben víz szerepel, azt hajlamosak vagyunk a „csak víz” kategóriába sorolni. Pedig a burmai stílusú csicseriborsó tofuban ez az összetevő a struktúra kulcsa. Attól függően, hogy mennyit használunk, egészen más állagot kapunk – mi is sokat kísérleteztünk, mire kialakult a nálunk bevált arány.

Ebben a receptben kétféle mennyiség szerepel: egy rész hideg, amiben a csicseriborsólisztet elkeverjük, és egy rész forró, amibe aztán lassan, folyamatos keverés mellett belekerül a keverék. Ettől lesz a tofu sima, selymes és jól szeletelhető. Ha kicsit kevesebb vizet teszünk hozzá, tömörebb és masszívabb lesz – amit például „sajtosabb” textúrákhoz jobban szeretünk. Ha több vizet használunk, akkor pedig krémesebb, mártogatós alapnak is tökéletes.

Nálunk az 550 ml víz az arany középút – de ahogy a többi hozzávalónál, itt is az a cél, hogy az étel igazodjon a családhoz, és ne fordítva. És persze, ahogy minden víz-alapú receptnél: érdemes figyelni arra is, milyen víz kerül a lábasba.

Laci bácsi, vagyis Dr. Weixl-Várhegyi László szerint a legideálisabb a desztillált víz lenne. Ezt mi is megfontoltuk már, de jelenleg nincs otthon desztillálónk – és őszintén szólva a konyhánk is eléggé telített. Lehet, hogy egyszer eljön ennek is az ideje, addig viszont marad a Bécsben jól ismert, kiváló minőségű csapvíz, illetve a szűrt víz. A tipp mindenesetre el van raktározva.

Csicseriborsólisztből, vízből és sóból készült simára kevert tofu massza habverővel egy mérőedényben.

Elkészítés lépésről lépésre

1. Keverd ki a csicseriborsólisztet

Egy nagyobb tálban keverd simára a csicseriborsólisztet 250 ml langyos vízzel. Használhatsz habverőt vagy spatulát, a lényeg, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha tömörebb tofut szeretnél, nyugodtan csökkentsd a víz mennyiségét 125 ml-re – így feszesebb, vághatóbb állagot kapsz.

2. Add hozzá a sót

A simára kevert masszához keverd hozzá a sót is. Itt még minden könnyen elegyedik, nem érdemes kihagyni ezt a lépést.

3. Forrald fel a vizet

Egy lábasban forralj fel 300 ml vizet. Ez lesz az a forró közeg, amibe szépen belekerül a lisztes keverék.

4. Keverd bele a masszát

Amikor a víz felforrt, vedd vissza a hőt alacsonyra, és folyamatos keverés mellett, lassan adagold bele a csicseriborsós keveréket. Itt nem érdemes sietni – ha túl gyors vagy, könnyen csomósodhat.

5. Főzd sűrűre

Alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzd 5-6 percig, amíg sűrű, pudingszerű állagot nem kapsz. A massza elkezd elválni az edény falától – ez jelzi, hogy jó úton jársz.

6. Öntsd formába

A forró masszát öntsd ki egy kb. 20×25 cm-es formába, vagy több kisebb edénybe. Nem kell semmit olajozni – ha kihűl, szépen elválik majd a falától.

7. Hűtsd ki

Először hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, majd tedd be a hűtőbe legalább 30–60 percre. Ott szilárdul meg teljesen. Ha kényelmesebb, akár egész éjszakára is bent hagyhatod a hűtőben – mi is gyakran este készítjük el, és reggel frissen sütjük meg. Így nemcsak időt spórolunk, de az állaga is még szebb lesz.

8. Szeleteld, használd, variáld

Ha megdermedt, könnyedén szeletelheted. Innen jön a játék: sütheted, grillezheted, piríthatod – ez a tofu tényleg mindenre vevő.

Három hozzávaló, ezerféle megoldás - nálunk így működik

Ez a csicseriborsó tofu nálunk nem egyszerűen egy recept – inkább egy alapforma, amit az aktuális helyzethez igazítunk. Olyan, mint egy üres vászon, amit minden alkalommal másképp festünk meg. Három hozzávalóból indul, de innen indul csak az igazi móka.

Például ha halrudakat esznek az oviban, nálunk gyakran készül belőle „halmentes halrúd” – egy kis nori lappal vagy sörélesztővel ízesítve egész meggyőző tud lenni. Mivel Dorina szervezete érzékeny a tengeri halakra, nálunk ez teljesen ki is került a repertoárból. Hetekbe telt, mire megnyugodott a bőre egy-egy pénteki „ovis halnap” után. Édesvízi halfajtákkal (mint a pisztráng vagy a fogas) mostanában kísérletezünk, de ez a tofu továbbra is biztonságos, megbízható alap.

És ha már alap: ebből készül nálunk sajtkrém, házi „mozzarella”, vagy akár panírozható rudacska is – de ezekről majd külön is mesélek. A lényeg, hogy ez a recept pillanatok alatt képes átalakulni – pont úgy, ahogy az adott nap vagy gyerek kívánja.

Ha valami gyorsra van szükség, csak kockákra vágom, bedobom egy forró serpenyőbe olívaolajjal, és már kész is egy ropogós, kívül pirult, belül krémes harapnivaló. Ha inkább kényelmes megoldást keresek, egyszerűen berakom az air fryerbe – nem kell mellette állni, csak beállítom, és szépen megpirul magától. A rudakat először 190 °C-on sütöm 15 percig, majd 200 °C-ra emelve még 10 percig pirítom, így kívül ropogós, belül puha marad. Ha pedig kicsit több idő van, akkor jöhet a panírozás, formázás – amire épp szükség van.

Miért lesz ez a recept a legjobb barátod a sűrű hétköznapokon?

Mert egyszerű. Mert gyors. És mert működik. Ez a csicseriborsó tofu nálunk már annyira beépült a mindennapokba, hogy néha észre sem vesszük, milyen sokszor nyúlunk utána. Egyik nap halrúd-állagú verzióban, máskor „sajtkocka” módra sütve, vagy csak úgy magában, serpenyőben megpirítva – mindig hozza, amit kell.

Nem kell hozzá méricskélés, nem kell különleges eszközpark, nem kell hozzá más, csak három hozzávaló, tíz perc, és egy kis rutin. És ami a legfontosabb: nálunk még Dorina is örömmel eszi, és ez mindent visz.

Ha egyszer kipróbálod, nagy eséllyel nem csak egy recepttel leszel gazdagabb. Hanem egy sokoldalú, jól használható alapdarabbal, ami ott lapul majd a hűtőben – és ha kell, egy pillanat alatt bevethető.

Szeletelt, világos színű házi csicseriborsó tofu egy fehér tányéron, világos munkalapon.

Csicseriborsó tofu házilag

Ez a házi készítésű csicseriborsó tofu remek növényi fehérjeforrás, ami nemcsak vegán, hanem teljesen gluténmentes, tejmentes és hisztaminbarát is. Semleges ízének és állagának köszönhetően sokféleképpen felhasználható – lehet belőle ropogósra sült snack, saláták feltétje vagy egy ízes mártogatóssal tálalt előétel is. Tökéletes választás érzékeny emésztésűeknek vagy ekcémás étrendet követőknek is.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 10 perc
Fogás: Alaprecept, Előétel
Konyha: Délkelet-Ázsiai
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, vegán
Adagok: 4 Adag

HOZZÁVALÓK

  • 150 g csicseriborsóliszt
  • 550 ml langyos víz (osztva)
  • 6 g tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

  • Egy tálban keverd simára a csicseriborsólisztet 250 ml langyos vízzel (ha keményebb állagot szeretnél, csak 125 ml vizet használj). Add hozzá a sót is.
  • Egy lábasban forralj fel 300 ml vizet.
  • Amikor a víz felforrt, fokozatosan öntsd bele a csicseriborsós keveréket, közben folyamatosan kevergetve kézi habverővel vagy spatulával.
  • Alacsony hőfokon főzd 5–6 percig, gyakori keverés mellett, amíg besűrűsödik.
  • Öntsd a sűrű masszát egy kb. 20x25 cm-es formába, vagy több kisebb edénybe.
  • Hagyd kihűlni szobahőmérsékleten.
  • Hűtőben pihentesd legalább 30–60 percig, amíg teljesen megszilárdul. Ezután szeletelheted.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

  • Csicseriborsóliszt: növényi fehérjében gazdag, gyulladáscsökkentő hatású, segíti a lép funkcióit, és támogatja a stabil vércukorszintet.
  • Egyszerű recept: mentes a főbb allergénektől (glutén, tej, tojás, szója), nem irritálja az emésztést, és hisztaminszegény.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Amikor a növényi étrend mellé jól jön egy kis háttértámogatás

Ez a csicseriborsó tofu tényleg sok mindent ad: növényi fehérje, alacsony glikémiás index, tápanyagdús hozzávalók – de a növényi étrend egyik kihívása épp az, hogy nem mindig lehet mindent bevinni pusztán a tányérról. Ilyenkor jönnek képbe azok a kiegészítők, amelyek nem bonyolítják túl a dolgot, csak csendben hozzáteszik, ami hiányozna.

Amit vegánként érdemes lehet fontolóra venni:

Ezeket a termékeket egy kattintással, összeállított kosárban is eléred Kattints ide a vegán immunerősítő csomaghoz!