Gluténmentes gofri: ropogós jowar-hajdina recept

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

Képzeld el, ahogy a frissen sült, ropogós gluténmentes gofri illata belengi a konyhát: cirok- és hajdinalisztből, tojás nélkül, aquafabával készül, és 35 perc múlva már kanalazhatod rá a selymes, organikus almaszószt – a datolyaszirup természetes, cukormentes alternatívájaként.

A gofri története: vaslapoktól a gluténmentes cirok-csodáig

Középkori ostyák és zarándokok

A gofri őse a 12-13. századi vaslapok közt sütött ostya volt, amelyet búzalisztből, vízből és mézből kevertek. A vékony, ropogós lepény ideális útravalóként szolgált a Szentföldre tartó vándoroknak: tartós, könnyű, és a böjti napokon is fogyasztható volt.

Liège karamellje és Brüsszel légies tésztája

A 18. században Liège hercegi konyhájában megjelent a gyöngycukros változat, amely sütés közben karamellizálódva roppanós bevonatot adott. Brüsszelben ezzel párhuzamosan született az élesztős, mély rácsmintájú gofri, amelyet frissen, porcukorral hintve árultak az utcákon.

Amerikai áttörés az 1964-es világkiállításon

Maurice Vermersch a New York-i Világkiállításon „belgian waffle” néven robbantott: az amerikai közönség sorban állt a könnyű, ropogós csodáért, s a street-food-kultúra pillanatok alatt a világ minden tájára exportálta a belga gofri mítoszát.

A cirokliszt és az aquafaba modern forradalma

A 21. század ételérzékenységi hulláma a jowar (cirok) és a hajdina ősi gabonáit hozta reflektorfénybe. A fehérjedús, habverhető aquafaba 2014-es felfedezésével a tojás is lekerült a hozzávalók listájáról, így születhetett meg ez a teljesen glutén- és tejmentes, mégis ellenállhatatlanul puha és ropogós gofri.

Helyi alapanyagok, globális ízek

A magyar boltokban is elérhető cirokliszt ásványi anyagokban gazdag és enyhén diós aromát ad, míg a hajdina földes karaktert kölcsönöz. A mandulatej krémesít, az organikus almaszósz pedig természetes édességet biztosít, finomított cukor nélkül, mégis tökéletes karamell-érzetet hagyva a szájban.

Gluténmentes gofri recept - gofri torony eperrel, ciroklisztből, hajdinalisztből, tejmentesen

Gluténmentes gofri

Villámgyors, tej- és tojásmentes gluténmentes gofri: cirok- és hajdinaliszt váz, aquafaba a légies textúráért, datolyaszirup a lágy karamelles édességért, házi kesutej a krémes morzsáért. Kívül ropogós, belül puha, 35 perc alatt elkészül.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 15 perc
Pihentetés: 10 perc
Elkészítési idő: 35 perc
Fogás: Desszert, Reggeli
Konyha: Nemzetközi, Vegán
Kulcsszó: gluténmentes, gyerekbarát, gyors recept, tejmentes, tojásmentes
Adagok: 8 nagy gofri
Calories: 161kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Kézi habverő
  • Közepes tál
  • Gofrisütő
  • Szilikon ecset
  • Rács a hűtéshez

HOZZÁVALÓK

  • 120 g jowar (cirok) liszt
  • 80 g hajdinaliszt
  • 60 g csicseriborsóliszt
  • 40 g tápiókakeményítő
  • 10 g útifűmaghéj
  • 90 ml aquafaba (enyhén felverve)
  • 360 ml házi kesutej
  • 2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
  • 2 evőkanál datolyaszirup
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 1/2 teáskanál citromsav
  • 1/8 teáskanál tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

  • Először készítsd el a házi kesutejet
    a 60 g beáztatott kesudiót öblítsd le, majd 3,6 dl friss vízzel turmixold egy percig, amíg selymes, krémes ital lesz belőle. Ezt nem kell átszűrnöd, a benne maradó rost javítja a gofri állagát.
  • Aquafaba habosítás
    A csicseriborsó levét, vagyis az aquafabát öntsd egy tiszta tálba, és körülbelül fél percig habosítsd kézi habverővel, hogy minél több levegőt vigyél bele - ettől lesz könnyű a tészta.
  • Száraz hozzávalók összekeverése
    Egy nagy keverőtálban dolgozd össze a száraz hozzávalókat: a cirok-, hajdina- és csicseriborsó-lisztet, a tápiókát, az útifűmaghéjat, a szódabikarbónát, a citromsavat és a sót. Keverd át párszor, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
  • Nedves hozzávalók előkészítése
    Egy mérőkancsóban keverd simára a frissen turmixolt kesutejet, az olívaolajat, a datolyaszirupot és a felhabosított aquafabát. Amikor a keverék egynemű, öntsd rá a lisztes alapra, és szilikon spatulával keverd addig, amíg már nem látszanak száraz lisztfoltok. Hagyd pihenni tíz percig, hogy az útifűmaghéj és a tápióka felvegye a nedvességet; ha a massza ezután túl sűrűnek tűnik, lazíts rajta egy kevés kesutejjel.
  • Sütés
    Közben melegítsd fel a gofrisütőt közepes-magas fokozatra, és kend le vékonyan olívaolajjal. Merj körülbelül egyharmad csészényi tésztát a forró lap közepére, csukd le a fedelet, és legalább három percig ne nyisd ki. Amikor a gőz nagy része elillan, nézd meg: a gofri akkor jó, ha aranybarna és ropogós a széle. A későbbi adagok valamivel gyorsabban sülnek, mert a sütő már teljesen felforrósodott.
  • Hűtés és tálalás
    A frissen kisült gofrikat tedd drótrácsra két percre, hogy a gőz távozhasson, és a héjuk ropogós maradjon. Tálald melegen, egy jó adag organikus almaszósszal.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Cirokliszt (jowar)
Ez adja a gofri gerincét: könnyű, laza lesz tőle a tészta, és nem ragad össze, mint a búzalisztes verziók. Tele van ásványi anyagokkal és rosttal, így a gofri tovább laktat.
Hajdinaliszt
A hajdina adja a diós, enyhén földes ízt, miközben magnéziumban és ruténban gazdag - ezek a bőrödnek és az izmoknak is jót tesznek. Gluténmentes, mégis szuperül tartja a szerkezetet.
Csicseriborsó-liszt
Krémesebbé teszi a belsőt, fehérjével és plusz rosttal dúsít. Ezért laktatóbb, mint a sima rizslisztes verzió, és nem lesz száraz a tészta.
Tápióka-keményítő
Ez a „ragasztó”: finomra őrölt por, ami összefogja a gluténmentes alapokat. Ropogós kérget varázsol a gofri szélére, miközben belül puha marad.
Útifűmaghéj (psyllium)
Egy titkos összetevő a puha, de stabil állaghoz. Felveszi a folyadékot, ezért a tészta nem szárad ki, sőt, tovább is friss marad. A gyomrodnak is szuper, mert rengeteg benne a rost.
Aquafaba (csicseriborsó-lé)
Tojás helyett habosítjuk: ettől lesz könnyű és levegős a gofri.
Házi kesutej
Selymes, lágy textúrát ad, nem uralja el az ízeket, viszont extra krémességet hoz a tésztába. Semmi ipari mellékíz - csak a friss, natúr kesudió.
Datolyaszirup
A természetes karamellás édességért felel. A gofri nem lesz túl édes, de nem is hiányzik belőle semmi. A datolyaszirup rostot, ásványi anyagokat és egy kis extra energiát is ad.
Citromsav + szódabikarbóna
Ez a kettő együtt dolgozik: buborékokat csinálnak a tésztában, hogy a gofri magasabb, levegősebb legyen - és ne maradjon „betonsűrű”.
Tiszta só
Nélküle minden lapos és unalmas lenne. Egy csipet elég, hogy kihozza a többi ízt.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 nagy gofri | Energia: 161 kcal | Szénhidrát: 33 g | Fehérje: 4 g | Zsír: 2 g | Telített zsír: 0.2 g | Többszörösen telítetlen zsír: 1 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 1 g | Nátrium: 77 mg | Kálium: 169 mg | Rost: 4 g | Cukor: 6 g | A-vitamin: 3 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.1 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.03 mg | B3-vitamin (Niacin): 2 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 0.2 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 0.1 mg | E-vitamin: 0.2 mg | K-vitamin: 2 µg | Kalcium: 9 mg | Réz: 0.2 mg | Vas: 1 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 56 mg | Foszfor: 101 mg | Szelén: 3 µg | Cink: 1 mg | B8-vitamin (Kolin): 5 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

GyIK - Leggyakoribb kérdések a gluténmentes gofri sütéséről

Hogyan legyen kívül extra ropogós a gluténmentes gofri?

A sütőlapon lévő vékony olívaolaj-film és a forró, közepes-magas fokozat segít. Ne nyisd fel a fedelet az első 3 percben, és tedd a kész gofrit azonnal rácsra, hogy ne maradjon benne gőz.

Helyettesítheted 1 evőkanál őrölt lenmaggal vagy chiamaggal, de ezekkel a tészta kissé sűrűbb lesz, így adj hozzá még 1-2 evőkanál kesutejet, hogy elérd a sűrű palacsintatészta-állagot.

Igen. Hűtsd ki teljesen, csomagold sütőpapírral elválasztva lefagyasztható dobozba. Kb. egy hónapig megőrzi a frissességét; fogyasztás előtt tedd pirítóba vagy forró air-fryerbe 3 percre, így újra ropogós lesz.

A datolyaszirup mennyiségét emeld 1 evőkanállal, vagy adj a tésztához egy teáskanál vaníliakivonatot. A sütési idő nem változik, de a szirup karamellje miatt a gofri kissé sötétebbre pirul.

Az aquafaba levegőt és rugalmasságot ad; nélküle a gluténmentes gofri tömörebb lehet. Sürgős esetben helyettesítheted ½ teáskanál sütőpor + 1 evőkanál almaecet kombinációjával, de a végeredmény nem lesz annyira légies.

A jól felforrósított gofrisütő, az egyenletes olívaolaj-bevonat és a 10 perces pihentetés mind hozzájárulnak, hogy a tészta felülete gyorsan kérgesedjen, így könnyen kiemelhető marad.

+ Egy gyors gondolat a gyerekszoba ajtajába

Mi történne, ha a reggeli kakaó és uzsonnásdoboz mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a kicsik szervezete nemcsak jóllakna, hanem minden nap full extrás védelmet kapna – anélkül, hogy neked egyenként kellene összevadászni a termékeket.

Kattints ide az előre összeállított „Gyerek Immunerősítő” kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett csomagot

„Ha ma elindítanád ezzel a mini-rutin­nal a gyerkőcödet, szerinted mennyi hiányzást spórolnátok meg a következő 30 napban?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Bármilyen kérdésed van (életkor, mennyiség, íz-trükkök), írj bátran – szívesen segítek, hogy pont nektek működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Ropogós héjú, frissen sült gluténmentes házi kenyér rácson hűtve – természetes, rostban gazdag alapanyagokból, ekcéma-barát recept alapján.

Gluténmentes házi kenyér

Gluténmentes kifli keresztmetszete, jól látható levegős bélzettel

Gluténmentes kifli jowar liszttel – A kifli, amit nem kell megbánni

Közelről fotózott gluténmentes túrógombóc ropogós kölesmorzsában

Gluténmentes köles túrógombóc főzés és hűtés nélkül – amikor nincs idő a várakozásra

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating