Villámgyors, tej- és tojásmentes gluténmentes gofri: cirok- és hajdinaliszt váz, aquafaba a légies textúráért, datolyaszirup a lágy karamelles édességért, házi kesutej a krémes morzsáért. Kívül ropogós, belül puha, 35 perc alatt elkészül.
Kulcsszó: gluténmentes, gyerekbarát, gyors recept, tejmentes, tojásmentes
Adagok: 8nagy gofri
Calories: 161kcal
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
Kézi habverő
Közepes tál
Gofrisütő
Szilikon ecset
Rács a hűtéshez
HOZZÁVALÓK
120gjowar (cirok) liszt
80ghajdinaliszt
60gcsicseriborsóliszt
40gtápiókakeményítő
10gútifűmaghéj
90mlaquafaba(enyhén felverve)
360mlházi kesutej
2evőkanálolívaolaj a sütéshez
2evőkanáldatolyaszirup
1teáskanálszódabikarbóna
1 1/2teáskanálcitromsav
1/8teáskanáltiszta só
ELKÉSZÍTÉS
Először készítsd el a házi kesutejeta 60 g beáztatott kesudiót öblítsd le, majd 3,6 dl friss vízzel turmixold egy percig, amíg selymes, krémes ital lesz belőle. Ezt nem kell átszűrnöd, a benne maradó rost javítja a gofri állagát.
Aquafaba habosításA csicseriborsó levét, vagyis az aquafabát öntsd egy tiszta tálba, és körülbelül fél percig habosítsd kézi habverővel, hogy minél több levegőt vigyél bele - ettől lesz könnyű a tészta.
Száraz hozzávalók összekeveréseEgy nagy keverőtálban dolgozd össze a száraz hozzávalókat: a cirok-, hajdina- és csicseriborsó-lisztet, a tápiókát, az útifűmaghéjat, a szódabikarbónát, a citromsavat és a sót. Keverd át párszor, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
Nedves hozzávalók előkészítéseEgy mérőkancsóban keverd simára a frissen turmixolt kesutejet, az olívaolajat, a datolyaszirupot és a felhabosított aquafabát. Amikor a keverék egynemű, öntsd rá a lisztes alapra, és szilikon spatulával keverd addig, amíg már nem látszanak száraz lisztfoltok. Hagyd pihenni tíz percig, hogy az útifűmaghéj és a tápióka felvegye a nedvességet; ha a massza ezután túl sűrűnek tűnik, lazíts rajta egy kevés kesutejjel.
SütésKözben melegítsd fel a gofrisütőt közepes-magas fokozatra, és kend le vékonyan olívaolajjal. Merj körülbelül egyharmad csészényi tésztát a forró lap közepére, csukd le a fedelet, és legalább három percig ne nyisd ki. Amikor a gőz nagy része elillan, nézd meg: a gofri akkor jó, ha aranybarna és ropogós a széle. A későbbi adagok valamivel gyorsabban sülnek, mert a sütő már teljesen felforrósodott.
Hűtés és tálalásA frissen kisült gofrikat tedd drótrácsra két percre, hogy a gőz távozhasson, és a héjuk ropogós maradjon. Tálald melegen, egy jó adag organikus almaszósszal.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Cirokliszt (jowar) Ez adja a gofri gerincét: könnyű, laza lesz tőle a tészta, és nem ragad össze, mint a búzalisztes verziók. Tele van ásványi anyagokkal és rosttal, így a gofri tovább laktat.Hajdinaliszt A hajdina adja a diós, enyhén földes ízt, miközben magnéziumban és ruténban gazdag - ezek a bőrödnek és az izmoknak is jót tesznek. Gluténmentes, mégis szuperül tartja a szerkezetet.Csicseriborsó-liszt Krémesebbé teszi a belsőt, fehérjével és plusz rosttal dúsít. Ezért laktatóbb, mint a sima rizslisztes verzió, és nem lesz száraz a tészta.Tápióka-keményítő Ez a „ragasztó”: finomra őrölt por, ami összefogja a gluténmentes alapokat. Ropogós kérget varázsol a gofri szélére, miközben belül puha marad.Útifűmaghéj (psyllium) Egy titkos összetevő a puha, de stabil állaghoz. Felveszi a folyadékot, ezért a tészta nem szárad ki, sőt, tovább is friss marad. A gyomrodnak is szuper, mert rengeteg benne a rost.Aquafaba (csicseriborsó-lé) Tojás helyett habosítjuk: ettől lesz könnyű és levegős a gofri.Házi kesutej Selymes, lágy textúrát ad, nem uralja el az ízeket, viszont extra krémességet hoz a tésztába. Semmi ipari mellékíz - csak a friss, natúr kesudió.Datolyaszirup A természetes karamellás édességért felel. A gofri nem lesz túl édes, de nem is hiányzik belőle semmi. A datolyaszirup rostot, ásványi anyagokat és egy kis extra energiát is ad.Citromsav + szódabikarbóna Ez a kettő együtt dolgozik: buborékokat csinálnak a tésztában, hogy a gofri magasabb, levegősebb legyen - és ne maradjon „betonsűrű”.Tiszta só Nélküle minden lapos és unalmas lenne. Egy csipet elég, hogy kihozza a többi ízt.