Gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel új szintre emeli a klasszikus magyar ízeket! Ha szereted a hagyományos fogásokat, de odafigyelsz az ételérzékenységre, ez a tejmentes, diétás változat garantáltan kedvenced lesz.

Hortobágyi palacsinta – Egy magyar klasszikus újragondolva

Honnan ered a hortobágyi palacsinta?

A hortobágyi palacsinta története igazi gasztro-rejtvény. Sokan hiszik, hogy a híres magyar pusztáról, a Hortobágyról kapta a nevét, pedig valójában a receptet a Gundel étteremben alkották meg az 1950-es években, egy budapesti vendéglátóipari kiállítás apropóján. A cél az volt, hogy a magyar konyha ikonikus ízeit, a paprikás húsragut és a palacsintát ötvözzék egy látványos, ünnepi fogásban. Az eredeti változat általában borjúhússal vagy csirkével készült, bő paprikás mártásban, tejföllel gazdagítva.

A klasszikustól a modern diétákig

A hortobágyi palacsinta továbbra is az egyik legnépszerűbb magyar fogás, de ma már sokan keresik glutén- és tejmentes formában is. A régi kedvenc így kapott új köntöst: a hagyományos lisztek helyét átvette a hajdina és a csicseriborsó, a tejtermékek szerepét pedig a házi kesutej és a vegaföl. A pulykamell könnyedebb, mégis laktató tölteléket ad, a végeredmény pedig semmit sem veszít abból a magyaros, házias hangulatból, amit mindenki szeret. Ez a változat jól mutatja, hogy egy klasszikus is lehet egyszerre hagyományos és korszerű – anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni az ízek terén.

Gluténmentes hortobágyi palacsinta paprikamártással sütőtálban

Gluténmentes hortobágyi palacsinta

Ez a gluténmentes hortobágyi palacsinta pulykamellel tökéletes választás, ha szeretnéd újragondolni a klasszikus magyar konyha egyik kedvencét modern, diétabarát formában. Puha, hajdina-csicseri palacsintába kerül a szaftos pulykaragu, mindezt lágy, tejmentes paprikamártás és friss petrezselyem koronázza meg. Ideális hétvégi ebéd, családi ünnepre vagy csak egy kicsit más, de mégis otthonos magyar fogásként.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 45 perc
Palacsintatészta pihentetése: 15 perc
Elkészítési idő: 1 óra 5 perc
Fogás: Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: gluténmentes
Adagok: 4 Adag
Calories: 340kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Tapadásmentes serpenyő
  • Szűrő
  • Edény fedővel
  • habverő

HOZZÁVALÓK

Palacsinta tészta

  • 140 g hajdinaliszt
  • 60 g csicseriborsóliszt
  • 40 g tápiókakeményítő
  • 6 evőkanál aquafaba (csicseriborsó főzőleve)
  • 500 ml házi kesutej
  • 200 ml szódavíz
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • teáskanál tiszta só
  • Olívaolaj a sütéshez

Töltelék

  • 300 g pulykamellfilé 1 cm-es kockákra vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 10 ml extra szűz olívaolaj
  • 6 g fűszerpaprika
  • 2 g füstölt paprika
  • 250 ml vegán alaplé vagy víz
  • 1 db babérlevél
  • ½ teáskanál tiszta só
  • teáskanál fekete bors

Paprikamártás

  • 250 ml leszűrt raguszaft
  • 60 g házi vegaföl
  • ½ teáskanál tápiókakeményítő
  • 1 ½ teáskanál víz
  • 1/4 teáskanál tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

  • Palacsintatészta:
    Keverd össze a hajdinalisztet, csicseriborsólisztet, tápiókakeményítőt és egy csipet sót. Add hozzá az aquafabát, a házi kesutejet és a szénsavas vizet. Keverd simára, majd csorgasd hozzá az olívaolajat. Hagyd állni 15 percig, hogy a lisztek jól megszívják magukat.
  • Pulykaragu:
    Lábasban forrósítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sárgarépát, röviden keverd át. Szórd meg az édesnemes és füstölt paprikával, majd azonnal öntsd fel kb. 50 ml zöldségalaplével. Keverd bele a felkockázott pulykamellet, sózd, borsozd, tedd bele a babérlevelet, és öntsd hozzá a maradék alaplevet. Fedő alatt, kis lángon párold kb. 30 percig, amíg a hús omlós lesz.
  • Töltelék befejezése:
    A puhára főtt pulykamellet szedd ki a raguból, aprítsd egészen finomra, majd keverd vissza néhány evőkanál szafttal, hogy kenhető, szaftos tölteléket kapj. A maradék szaftot egy botmixer segítségével turmixold simára.
  • Paprikamártás:
    A leturmixolt raguszaftot tedd fel egy kisebb lábasba, keverd bele a házi vegafölt, majd forrald össze. A hideg vízben elkevert tápiókakeményítőt csorgasd hozzá folyamatos keverés mellett, majd főzd további 1 percig, míg besűrűsödik. Sózd ízlés szerint.
  • Palacsinták sütése:
    A beállt palacsintatésztából egy felforrósított, enyhén kiolajozott serpenyőben süss 8-10 vékony, rugalmas palacsintát. Oldalanként 1-2 perc bőven elég.
  • Töltés és tálalás:
    Minden palacsintába tegyél 2-3 evőkanál pulykatölteléket, hajtsd be a két szélét, majd tekerd fel. Helyezd a tekercseket egy tűzálló tálba, locsold meg a paprikamártás felével, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 10 percig. Tálalás előtt öntsd rá a maradék mártást, és szórd meg friss, aprított petrezselyemmel.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Hajdinaliszt és csicseriborsóliszt - a gluténmentes alap

A hajdinaliszt diós, földes aromát ad a palacsintának, miközben szerkezetet biztosít. A csicseriborsóliszt extra fehérjével és enyhén édeskés karakterrel teszi teljessé a tésztát – együtt tökéletesen helyettesítik a búzalisztet, miközben gluténmentesek, jól emészthetők.

Tápiókakeményítő - a rugalmasság trükkje

A tápióka segít abban, hogy a palacsinta puha, hajlékony maradjon és könnyen feltekerhető legyen. Ez főleg gluténmentes tésztáknál nélkülözhetetlen.

Aquafaba - a növényi „tojás”

A csicseriborsó főzőlevéből (aquafaba) készített habbal a palacsintatészta légiesebb, könnyedebb lesz, a szerkezete pedig egészen hasonlít a tojásos változatra. Ráadásul teljesen növényi!

Kesutej - a selymesség forrása

A házi kesutej természetes krémességet és lágy ízt visz a tésztába, jól kiegyensúlyozza a hajdina földesebb jegyeit, és megkönnyíti a tészta kezelését.

Pulykamell - könnyű, mégis laktató

A pulykamell sovány, gyorsan elkészül, fehérjében gazdag, mégis puha marad a lassú párolástól. Jó alternatíva, ha szeretnél egy klasszikus magyaros ragut, de kevesebb zsírral, kíméletesebb formában.

Paprika - a magyaros karakter

Az édesnemes és füstölt paprika adja meg a töltelék és a mártás színét, illatát, és igazi magyaros mélységet csempész az ételbe. Ezek nélkül nem lenne hortobágyi a hortobágyi!

Vegaföl - a tejmentes tejföl

A házi vegaföl kellemesen savanykás, selymes és krémes: pont, mint a tejföl, csak épp teljesen növényi. A mártást selymessé teszi, a tálalásnál pedig extra frissességet ad.

Petrezselyem - a zöld végszó

A friss petrezselyem feldobja a kész étel megjelenését, és kicsit üdébbé, frissebbé teszi a gazdag magyaros ízeket.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 340 kcal | Szénhidrát: 45 g | Fehérje: 24 g | Zsír: 8 g | Telített zsír: 1 g | Többszörösen telítetlen zsír: 2 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 4 g | Koleszterin: 41 mg | Nátrium: 598 mg | Kálium: 571 mg | Rost: 6 g | Cukor: 3 g | A-vitamin: 1196 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.3 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.2 mg | B3-vitamin (Niacin): 10 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | B12-vitamin (Kobalamin): 0.5 µg | C-vitamin: 0.3 mg | D-vitamin: 0.1 µg | E-vitamin: 1 mg | K-vitamin: 8 µg | Kalcium: 42 mg | Réz: 0.4 mg | Vas: 3 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 140 mg | Foszfor: 359 mg | Szelén: 21 µg | Cink: 3 mg | B8-vitamin (Kolin): 56 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Kérdések és válaszok a gluténmentes hortobágyi palacsintáról

Mivel tudom helyettesíteni a csicseriborsólisztet?

Ha nincs otthon csicseriborsóliszt, próbáld ki hajdinaliszttel vagy kölesliszttel, de az állag kicsit eltérhet.

A palacsintát és a pulykaragut akár egy nappal korábban is elkészítheted, hűtőben tárolva ízük csak gazdagabb lesz.

Természetesen! Csirkemell, darált pulykahús, vagy akár főtt lencse is jól működik, ha vegetáriánus verziót szeretnél.

A titok a házi vegaföl: ha nincs időd elkészíteni, használj natúr szójajoghurtot vagy növényi főzőkrémet, ízesítsd egy kis citrommal.

A kisült palacsintákat egymásra rétegezve, tiszta konyharuhával letakarva tartsd, amíg töltöd vagy tálalod. Így nem száradnak ki, rugalmasak és puhák maradnak.

+ Egy gyors gondolat a gyerekszoba ajtajába

Mi történne, ha a reggeli kakaó és uzsonnásdoboz mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a kicsik szervezete nemcsak jóllakna, hanem minden nap full extrás védelmet kapna – anélkül, hogy neked egyenként kellene összevadászni a termékeket.

Kattints ide az előre összeállított „Gyerek Immunerősítő” kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett csomagot

„Ha ma elindítanád ezzel a mini-rutin­nal a gyerkőcödet, szerinted mennyi hiányzást spórolnátok meg a következő 30 napban?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Bármilyen kérdésed van (életkor, mennyiség, íz-trükkök), írj bátran – szívesen segítek, hogy pont nektek működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Közelről a vegán császármorzsa karamellizált darabjai natúr almaszósszal

Ferenc József kedvence újragondolva: Vegán császármorzsa natúr almaszósszal (gluténmentes)

Krémes vegán forrócsoki karobbal és házi kesutejjel üveg bögrében

Krémes vegán forrócsoki kesutejjel és karobbal

Sült pisztrángfilé kesumártással és brokkolis quinoával közelről

Sült pisztráng kesumártással és brokkolis quinoával – a mediterrán bőrbarát csoda

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating