
Gluténmentes palacsinta házi kesutejjel – a recept, ami egy négyéves kislány mosolyával kezdődik
**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**
Van egy bizonyos palacsinta, amit ha kimondok otthon, egy kék szemű kisember rögtön örömtáncot lejt a nappaliban. Dorina kedvence – ezt már említettem, de talán nem volt elég hangsúlyos. Nála ez az étel olyan biztos pont, mint a mesekönyv a polcon: ha előkerül, minden a helyére kerül.
Üresen eszi a leggyakrabban, vagy azzal a bizonyos „lekvár szerűséggel”, ami valójában házi almapüré. Ha idő szűkében vagyunk – ami, valljuk be, elég gyakran megesik -, akkor jön az organikus boltban felfedezett Apfelmus. Semmi extra, csak alma. Vagy alma és sárgabarack. Nincs benne hozzáadott cukor, se fura E-betűs kiegészítők. Egy dologra kell viszont figyelni: ha egyszer felbontottad, gyorsan használd fel, mert nem viccel – eldobja magát a hűtőben pár nap után.
Ez a palacsinta a sok-sok kísérletezés végeredménye. Kipróbáltunk mindenféle lisztet, mindenféle arányban, de ez az a recept, ami leginkább emlékeztet a klasszikus magyar palacsintára – ízben, állagban, illatban. És ami a legfontosabb: nem kell hozzá sem kompromisszum, sem magyarázkodás. Csak egy jó serpenyő.
Két ország, két palacsintatípus, egy cél - mert valami működőre volt szükség
Palacsintát sütni Magyarországon olyan, mint levest főzni: mindenkinek van hozzá egy története. Nekünk is. Gyerekként nálunk ez klasszikus desszert vagy második fogás volt – legtöbbször töltve vagy rakott változatban. Hortobágyi, túrós, diós, kakaós – mindig volt benne valami. A „natúr” verzió akkoriban nem is nagyon játszott.

Amikor kiderült, hogy Dorinánál oda kell figyelnünk az ekcémát provokáló összetevőkre, elbúcsúztunk a búzaliszttől, a tejtől, a tojástól és az összes jól megszokott hozzávalótól. A cél viszont nem változott: olyan palacsintát akartunk sütni, ami nem csak alternatíva – hanem teljes értékű étel.
És itt jön képbe a hajdina. Ez a liszt, amit sokan csak gabonapótlékként tartanak számon, valójában az egyik legkarakteresebb alapanyag, ha tudod, honnan érdemes beszerezni. Franciaországban például teljesen természetes, hogy hajdinalisztből készül a sós galette – egy vékony, roppanós palacsinta sonkával, tojással, sajttal töltve. (Nálunk ez utóbbiak persze kimaradnak.) De amíg ott ez sós ételként fut, nálunk inkább az édes vagy rakott verzió él tovább – és épp ezt sikerült elérnünk ezzel a recepttel.
Ez az a verzió, ami nem akar francia lenni, és nem is akar kompromisszumos magyar lenni. Egyszerűen működik – a saját szabályai szerint.
HOZZÁVALÓK:


Hajdinaliszt
„A palacsinták világos oldala”
A hajdinaliszt az a hozzávaló, ami egyszerre lehet áldás és átok – attól függően, honnan szerzed be. Mi is belefutottunk az indiai boltban kapható, sötét változatba, és mondjuk úgy, hogy a végeredmény… hát, nem hozta a klasszikus magyar palacsinta hangulatát. Sőt. Olyan fekete lett, hogy hirtelen senki nem akart elsőként kóstolni. Azóta mindig otthonról, Magyarországról hozzuk – világosabb, lágyabb és egyszerűen palacsintára termett.
A hajdina egyébként nem gabona, hanem álgabona – emiatt természetesen gluténmentes, és sokkal jobban emészthető, mint a hagyományos búzaliszt. Melegítő hatású, kifejezetten jól esik hűvösebb napokon. Nem terheli meg az emésztést, és ami nálunk különösen fontos szempont: nem rontja el a bőr állapotát. Sőt, a tapasztalataink szerint sokkal barátságosabb azokkal, akik érzékenyek, mint bármelyik klasszikus lisztfajta.
Állagra is jól viselkedik, ha megfelelően van társítva – itt jön majd képbe a csicseriborsóliszt és a tápióka, de erről mindjárt külön is írok. A lényeg: a hajdinaliszt nem kompromisszum. Csak tudni kell vele bánni.
Csicseriborsóliszt
„Nem csak szeletbe jó, itt is aranyat ér”
Aki követi a receptjeinket, az tudja, hogy a csicseriborsóliszt gyakori vendég a konyhánkban. Nem véletlenül. Jó az állaga, könnyű vele dolgozni, és nagyon sokféleképp használható – a szelettől egészen a palacsintáig.
Ebben a receptben két dolgot tesz hozzá: az egyik az állag. Szépen összefogja a tésztát, enyhén sűrít, de nem nehezít. A másik pedig az, hogy egyensúlyba hozza a hajdina karakteres ízét: kicsit tompít rajta, kicsit lekerekíti.
A csicseriborsóliszt emésztésre gyakorolt hatása is figyelemre méltó. Nedvességet szárít, léperősítő, és ha valaki érzékeny gyomrú – mint nálunk Dorina -, akkor ez kifejezetten jól jön. Fehérjében gazdag, mégis könnyen emészthető. Ráadásul tele van olyan tápanyagokkal, amik egy növésben lévő szervezetnek jól jönnek: B-vitaminokat, vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz.
És ami külön előny: nem kell belőle sok, mégis stabil alapot ad az egész receptnek.
Tápiókakeményítő
„A palacsinták titkos puhaságfelelőse”
A tápiókakeményítő az a hozzávaló, ami elsőre talán nem tűnik túl izgalmasnak, de ha kihagyod, rögtön hiányozni fog. Ez adja meg azt a könnyed rugalmasságot, amitől a palacsinta nem csak formázható lesz, hanem puha is marad, még másnap is – már ha egyáltalán marad belőle másnapra.
Ez a keményítőféle a maniókagyökérből készül, teljesen gluténmentes, és az emésztőrendszer is könnyen boldogul vele. Nálunk az is szempont volt, hogy ne nehezítse el a tésztát, ne szívja el belőle a nedvességet – és ebben a tápióka kifejezetten jól teljesít.
Tápanyag szempontból nem egy sztár, de amit tud, azt megbízhatóan hozza: gyorsan hasznosuló szénhidrátforrás, ami nem irritálja a gyomrot, és nem terheli le az emésztést – főleg, ha más, fehérjében vagy rostban gazdag alapanyagokkal párosítjuk. Pont mint ebben a receptben.
Kesudió és a házi kesutej
„Krémesség kompromisszum nélkül”
A házi kesutej ennél a receptnél nem egy opció – hanem a kiindulópont. Kesudió, víz, turmixgép, és már kész is. Az állaga selymes, a textúrája sima, és ami talán a legfontosabb: a tészta ettől lesz könnyen kezelhető, rugalmas és nem szárad ki sütés közben.
A bolti növényi tejekkel sokáig próbálkoztunk, de vagy túl hígak voltak, vagy édesítőt tartalmaztak, vagy egyszerűen nem adták meg azt a stabilitást, amit ez a recept igényel. A házi változat viszont minden szempontból jobban működött. Ha jó turmixgéped van, még szűrni sem kell – így a rostok és tápanyagok is benne maradnak.
A kesudió tápértéke sem elhanyagolható. Jelentős mennyiségű magnéziumot, foszfort, cinket és E-vitamint tartalmaz, és a zsírsavösszetétele is kedvező. Könnyen emészthető, jól illeszkedik az ekcéma-barát étrendbe, és nem terheli meg az emésztést. Semleges íze miatt nem nyomja el a többi hozzávalót, mégis kiegyensúlyozottabbá teszi a végeredményt.
Aquafaba
„A tojásmentes palacsinta titkos hozzávalója”
Aki nem jártas a vegán konyhában, első hallásra azt hiheti, hogy az aquafaba valami mediterrán káromkodás. Pedig valójában egy teljesen egyszerű, de annál hasznosabb dolog: a csicseriborsó főzőleve. Ez az enyhén zselés, sűrű folyadék csodákra képes, ha tojás nélkül szeretnél sütni-főzni – például palacsintát.
Mivel már korábban is használtam vegán receptekben, pontosan tudtam, hogy ez lesz a legjobb tojáshelyettesítő ehhez a tésztához is. Ráadásul nálunk nem konzervből jön, hanem mindig otthon főzött csicseriborsóból – így pontosan tudjuk, mi kerül bele.
Ami viszont eleinte kérdés volt: mit kezdjek a megfőtt csicseriborsóval? Aztán egy nap leesett, hogy a hummuszt is főtt borsóból készítik, nem konzervből. Azóta a főzőlé megy a palacsintába, a borsóból pedig krém készül – pirítósra, falafel mellé, vagy csak úgy, magában. De a hummusz receptje… az már egy másik történet.
A lényeg: az aquafaba szépen összefogja a tésztát, nem nehezíti el, és tökéletesen működik tojás nélkül is. Ha egyszer kipróbálod, örökre megjegyzed – a nevét is, meg azt is, hogy hova tedd legközelebb.
És bár tápanyagban nem versenyez egy magőrleménnyel, nyomokban tartalmazhat káliumot, nátriumot, esetenként egy kis vasat vagy magnéziumot is – attól függően, hogyan főtt a csicseriborsó.
Olívaolaj
„A sütéshez, de nem csak arra jó”
Az olívaolaj ebben a receptben két helyen is szerepet kap: egy kicsi a tésztába, egy kicsi a serpenyőbe. Mindkettő számít. A tésztában segít a rugalmasságban, a sütésnél pedig abban, hogy ne ragadjon le a palacsinta, és szépen átsüljön, mindenféle „szakadozós” meglepetés nélkül.
Nálunk mindig kétféle olívaolaj van otthon: egy kimondottan sütéshez való, nem hidegen sajtolt változat, és egy extra szűz, amit csak nyersen használunk – például salátákhoz vagy pirítósra csorgatva. A sütős változat jól bírja a hőt, nem keseredik meg, és nem viszi el az ízeket semleges irányba.
Ezen kívül nem csak technikailag hasznos: gazdag antioxidánsokban, E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban, így bátran beilleszthető egy kiegyensúlyozott, bőrbarát étrendbe is.
Ráadásul mivel a palacsintát csak enyhén olajozott serpenyőben sütjük, nem lesz zsíros, nehéz vagy olajszagú. Pont annyi kerül bele, amennyi kell – se több, se kevesebb.

Elkészítés lépésről lépésre - palacsinta, amit tényleg öröm sütni
Ez a recept nem igényel bonyolult technikát, sem különleges eszközöket – csak egy működő turmixgép, egy jó serpenyő, és néhány perc figyelem. Nálunk gyakran előfordul, hogy semmi nincs kitalálva, aztán 30 perc múlva már valaki az utolsó palacsintát csípi el a tányérról.
1. Házi kesutej készítése
Ez az alap. A bolti növényi tejek működhetnek, de a házi változat valóban krémesebb, telt ízű, és jobban tartja a tésztát.
- 60 g natúr, sótlan kesudiót önts le forró vízzel, és áztasd minimum 30 percig (vagy ha van időd, 4-6 órára hideg vízben is lehet).
- Ezután szűrd le, és turmixold össze 500 ml szűrt vízzel.
- Ha erős a géped, nem kell leszűrni - így minden benne marad, amitől tápanyagdúsabb lesz.
2. Tészta összeállítása
A háromféle liszt egyenletes keveréke adja meg az alapot. Nem kell túlgondolni – csak figyelni az állagra.
- Egy nagy tálban keverd össze a hajdinalisztet, csicseriborsólisztet, tápiókakeményítőt és a csipet tiszta sót.
- Add hozzá az aquafabát és a frissen készült kesutejet.
- Folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a 200 ml szénsavas vizet - így szépen, csomómentesen áll össze a tészta.
- Végül dolgozd bele a 2 evőkanál sütéshez használt olívaolajat.
Tipp: ha a tészta túl sűrű lenne, egy-két evőkanál extra szénsavas vízzel lazítható.
3. Pihentetés
Tedd félre a tésztát 10-15 percre. Ez idő alatt a lisztek felveszik a nedvességet, és a massza kisimul. Ezt ne hagyd ki – sokkal könnyebb lesz vele dolgozni, nem ragad, nem törik, és szépen fog terülni.
4. Sütés
Ha van tapadásmentes palacsintasütőd, az ideális – de egy jól bejáratott serpenyő is megfelel.
- Kend ki nagyon vékonyan olívaolajjal és melegítsd fel közepes lángon.
- Önts bele egy merőkanálnyi tésztát, és finoman körkörösen mozgatva oszlasd el.
- Süsd kb. 1-2 percig az első oldalon, amíg a szélek elkezdenek elválni a serpenyőtől.
- Fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is ugyanígy.
Megjegyzés: az első palacsinta általában próba. A másodiknál már érzed az állagot, a hőfokot, és onnantól simán megy.

A kis trükkök, amik nélkül ez a recept nem lenne ugyanaz
Használj magyar hajdinalisztet
Tudom, már volt róla szó – de tényleg nem mindegy. Az itthonról hozott liszt világosabb, lágyabb, nem nyomja rá a bélyegét az egész palacsintára. A sötétebb, indiai változattal inkább lepény jellegű, markáns ízű tésztát kapsz – ami nem baj, csak épp nem ez a recept.
Ha sűrű a tészta, lazíts rajta
A gluténmentes lisztek hajlamosak gyorsabban sűrűsödni. Ha állt a tészta egy kicsit, és már nem akar terülni, simán adj hozzá egy kevés szénsavas vizet. Egy evőkanálnyi is sokat számít.
Süsd közepes lángon
Ez nem az a tészta, amit magas hőfokon le lehet kapni két perc alatt. Ha túl forró a serpenyő, akkor megszárad vagy megég, mielőtt át tudna sülni. Közepes láng, pici olaj, és minden rendben lesz.
Ne félj a serpenyőtől
Egy jó serpenyő fél siker. Ha új a palacsintasütőd, lehet, hogy az első néhány próbálkozás ragadós lesz – ez normális. Használj vékonyan ecsetelt olívaolajat, és ne kapargasd a tésztát, mielőtt magától elválik.
Többet is süthetsz előre - de nem muszáj
Ez a tészta gyorsan összedobható, így sokszor csak annyit készítünk el, amennyire épp szükség van. Ha mégis marad, letakarva hűtőben 1-2 napig simán eláll, és újrasütve is jól viselkedik.
Miért szeretik a gyerekek is? - amikor egy palacsinta nem kérdez vissza
Ez a palacsinta nem igényel különösebb felvezetést. Nem kell megindokolni, miért készült, mit tartalmaz, vagy hogy „most akkor mit tegyünk rá, hogy elfogadja a gyerek”. Egyszerűen működik. Előkerül a tányér, ránéz, és már nyúl is érte.
Dorina legtöbbször üresen eszi – csak úgy, tekerve. Néha jön hozzá egy kis „lekvárszerűség” is, ami nálunk általában házi almapüré. Ha gyorsítani kell, ott az üveges, bio Apfelmus – az a fajta, amiben tényleg csak gyümölcs van, de cserébe gyorsan megromlik, ha nem figyelsz. Egy-két nap a hűtőben, aztán búcsút inthetünk neki.
Ez a recept nálunk nem ünnepi fogás, hanem az a típus, amit simán összedobunk, ha már mindenki éhes, és nem akarunk nagyot kockáztatni. Egyszerű, gyors, megbízható – és ami a legfontosabb: a gyerekek tényleg megeszik. Ez nálunk már régóta nem kis dolog.


Gluténmentes palacsinta házi kesutejjel
HOZZÁVALÓK
Lisztalap:
- 140 g hajdinaliszt
- 60 g csicseriborsóliszt
- 40 g tápiókakeményítő
A kesutejhez:
- 60 g natúr, sótlan kesudió
- 500 ml szűrt víz (a kesutejhez)
Egyéb hozzávalók:
- 6 evőkanál (90 ml) aquafaba (csicseriborsó főzőleve)
- 200 ml szódavíz
- 2 evőkanál (30 ml) extra szűz olívaolaj (a tésztába)
- 1/8 teáskanál tiszta só
- Olívaolaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
Házi kesutej elkészítése:
- A kesudiót áztasd be 4–6 órára, vagy forrázd le és áztasd 30 percig.
- Szűrd le, majd turmixold össze 500 ml szűrt vízzel, míg krémes növényi tejet kapsz.
- Szűrni nem szükséges, ha a turmixgéped jól dolgozik – így rostosabb, tápanyagdúsabb italt kapsz.
A palacsintatészta összeállítása:
- Egy tálban keverd össze a háromféle lisztet és a sót.
- Add hozzá az aquafabát és az elkészült kesutejet.
- Folyamatos keverés közben adagold hozzá a szénsavas vizet, hogy lágy, de nem híg tésztát kapj.
- Keverd bele az olívaolajat is.
Pihentetés:
- Hagyd a tésztát állni 10–15 percig, hogy a lisztek megduzzadjanak, így könnyebben kezelhető lesz.
Sütés:
- Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt kevés olívaolajjal.
- Önts bele egy merőkanálnyi tésztát, és egyenletesen oszlasd el.
- Süsd közepes lángon oldalanként kb. 1–2 percig, amíg a széle elválik, és a palacsinta aranybarna lesz.
- Ismételd, amíg elfogy a tészta.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
- Hajdinaliszt: melegítő, lép-erősítő, gluténmentes
- Csicseriborsóliszt: nedvességelvezető, tápláló, magas fehérjetartalom
- Tápiókakeményítő: könnyen emészthető, lágyítja a tésztát
- Kesudiótej: bőrtápláló, melegítő, enyhén édes ízű, jól emészthető
- Aquafaba: természetes tojáshelyettesítő, nem terheli a májat
- Olívaolaj: gyulladáscsökkentő, segíti a belső tisztulást
- Teljesen allergénmentes (glutén, tej, tojás nélkül): csökkenti az irritációt, támogatja a bőrbarát étrendet
Amikor az immunrendszer kap egy kis extra figyelmet
Az étel nálunk az alap – de nem az egyetlen, ami számít. Ahogy teltek a hónapok az ekcéma-barát étrenddel, egyre világosabb lett: a gyerekek védekezőképessége nem csak attól függ, mit esznek, hanem attól is, mennyire van támogatva az a sok apró rendszer, ami a háttérben dolgozik.
Különösen akkor, amikor közösségbe járnak, fáradtabbak, vagy épp hullámzóbb időszakot élünk. Ilyenkor jön jól pár olyan kiegészítő, amit nem kell túlgondolni – csak egyszerűen része lett a napnak.
A kisebbik lányunk extrém koraszülötten jött a világra. Mégis, amikor elkezdte az ovit, ő bírta legjobban. Nem véletlen: a feleségem nála már nagyon korán elkezdte az étrend-kiegészítők adagolását – odafigyelve, finoman, következetesen. Nem erőből, nem túltolva – csak szeretetből és megelőzésből.
Nálunk ezek váltak be:
-
Probio Balance
Ez reggeli és esti rutin. Egy fél tabletta ébredés után, a másik elalvás előtt. Nem kellett rábeszélni őket - idővel maguktól kérik. Segít abban, hogy a bélflóra ne inogjon meg, ha épp erősebb hatások érik őket. -
Organic Noni
Van valami ebben az italban, amit a gyerekek meglepően gyorsan „megszeretnek”. Nem pörgeti fel őket, de érzékelhetően kisimultabbak lesznek tőle - mintha belül egyensúlyba kerülne valami. -
Omega 3 concentrate
A bőr miatt került elő, de aztán észrevettük a nyugodtabb esték mögötti különbséget. Ha valami tényleg számít a kisgyerekkorban, az az idegrendszer támogatása - lehetőleg jól tolerálható formában. -
Pure Liquid C+ Forte
Közösségi időszakban nálunk alap. Nem savasít, nem irritál, és reggel pár másodperc alatt le van tudva. A C-vitamin a klasszikus védekezés-támogató, amit nem kell túlmagyarázni - csak legyen kéznél. -
D-drops
Pár csepp, és megvan a napi D-vitamin - különösen télen nélkülözhetetlen. Egyszerűen adagolható, narancsos ízű, és nincs vele napi vita, ami egy idő után már önmagában ajándék.
Ezek nem csodaszerek, és nem veszik át a szeretet, a főzést vagy a napi rutin fontosságát
De segíthetnek abban, hogy egy gyerek szervezete stabilabb legyen akkor is, amikor másoké meginog.
Ha megnéznéd, melyik termék mire jó, és hogyan fér be a napotokba, itt találod az összeállított csomagot: Megnézem a „Gyerek Immunerősítő” Calivita csomagot!

Ismerj meg engem!
Kincses Zsolt vagyok, kétgyermekes apuka és a Calivita közösség aktív tagja. Családunk egészségügyi kihívásai – nagyobbik lányunk ekcémája és kisebbik lányunk koraszülöttsége – vezettek az egészséges életmód és a természetes megoldások felé. Tapasztalataimat és receptjeimet megosztva szeretnék másokat is támogatni az egészségesebb élet elérésében.