
Krémes házi hummusz – a mártogatós, ami tényleg elfogy
**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**
Az egyetlen mártogatós, ami tényleg elfogy
Nálunk a mártogatós nem automatikusan sláger. Ha túl sűrű, nem kérik. Ha túl savanyú, félretolják. Ha túl tömény, meg se kóstolják. Úgyhogy amikor végre sikerült olyan házi hummuszt csinálni, amit mindenki jó szívvel eszik, az kb. akkora győzelem volt, mint amikor a sapka is hazaér az oviból.
Érdekes egyébként, hogy a tahinivel külön-külön mindkét gyerek reagál: a kisebbiknek bevörösödik a szeme alatt, a nagyobbiknak meg fellángol az ekcémája. De amikor hummusz formájában, mérsékelt mennyiségben kapják, semmi gond nincs. Nincs pirosodás, nincs viszketés, semmi. Innen jött az ötlet, hogy kell egy saját verzió. Olyan, amit bátran adhatok nekik.
Persze vettünk már boltban is hummuszt. Nem volt rossz, csak mindig volt benne valami extra – egy kis tartósító, egy kis E-szám, ami igazából nem csinált bajt, de azért jobb érzés tudni, mi kerül az asztalra.
A döntő lökést viszont az adta meg, amikor otthon főztem az aquafabát, és ott álltam egy csomó főtt csicseriborsóval. Akkor esett le: ebből tökéletes hummusz lesz. Így nem megy kárba semmi, nincs benne felesleges adalék, és végre tényleg azt esszük, amit mi készítettünk.
A kellemest a hasznossal – egyszerűbben nem is lehetett volna megoldani.
A hummusz, ami szinte véletlenül lett a világ egyik legismertebb étele
Az ember azt hinné, hogy a hummusz valami nagy gasztronómiai áttörés eredménye. Pedig valószínűbb, hogy egy teljesen hétköznapi pillanatban született: adott volt egy adag főtt csicseriborsó, egy kis szezámmagkrém, pár csepp citromlé – és valaki egyszerűen összekeverte őket. Aztán megkóstolta. És azt mondta: „Ez jó.”

A történészek sem tudják pontosan, ki találta fel. Vannak, akik Egyiptomot emlegetik, mások Libanont, Palesztinát vagy Szíriát. Egy dologban viszont mindenki egyetért: a hummusz nem egy modern konyhai trükk. Ez az étel már évszázadokkal ezelőtt is ott volt a mindennapokban, mint az egyszerűség diadala.
Azóta pedig bejárta a világot. Mert hiába egyszerű: a hummusz pont azt tudja, amit kevés étel. Tápláló, könnyen emészthető, tele van jó zsírokkal és fehérjével, és még csak nem is bonyolult elkészíteni. Nem véletlen, hogy a Közel-Keleten az otthoni asztalok legalább olyan természetes része, mint nálunk egy szelet kenyér vagy egy tál leves.
Nálunk is így kezdődött. Először csak melléktermék volt az aquafaba mellett, aztán lassan elfoglalta a saját helyét az asztalon. Ma már nincs olyan hét, hogy ne készüljön egy adag. És az a legjobb benne, hogy minden egyes kanál után pontosan tudom: ebben semmi sincs, ami ne lenne rendben.
HOZZÁVALÓK:

Csicseriborsó
Az alap, amit nem lehet megúszni
A hummusz lelke a csicseriborsó. Ha jó, akkor minden könnyebb. Száraz csicseriborsóból érdemes dolgozni, amit beáztatunk és puhára főzünk. Így nem csak az állaga lesz jobb, hanem az emészthetősége is.
A csicseri tápláló növényi fehérjeforrás, bővelkedik rostban, vasban, magnéziumban, cinkben és folátban is. Kíméletesebben táplálja a gyomrot, és jól illeszkedik egy emésztéskímélő étrendbe.
Tahini
Krémesség hozzáadott terhelés nélkül
A tahini szezámmagból készült, sűrű krém, ami összefogja a hummusz szerkezetét. Mérsékelt mennyiségben használva lágyítja az állagot, diós aromát ad a krémnek.
A szezámmag természetes forrása a kalciumnak, magnéziumnak és E-vitaminnak. Kiegyensúlyozottan hidratál belülről, és jól támogatja a bőr és az emésztőrendszer általános egyensúlyát.
Citromlé
A frissesség rövidre zárva
A citromlé éppen csak annyi savasságot ad hozzá, amennyi kiemeli a hummusz ízét.
A friss citromlé élénkíti az emésztést, C-vitamin-tartalmával támogatja az ellenálló képességet, és finoman tisztítja az ízeket.
Koncentrátum helyett mindig valódi citrommal dolgozunk – nem csak az íze miatt, hanem mert így valóban élőbb marad az egész krém.
Fokhagyma
Ízesítés, nem főszereplő
A fokhagyma nem uralja a hummuszt, de nélküle üres lenne az ízvilág.
Finoman adagolva karaktert ad a háttérben, anélkül, hogy dominálna.
Természetes kénvegyületeinek köszönhetően támogatja az anyagcserét, és enyhén élénkítő hatással van az emésztésre is.
Olívaolaj
A befejező elem
Az olívaolaj segít lezárni az ízeket és simábbá teszi a hummusz textúráját.
Extra szűz változatot használunk, ami tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal és antioxidánsokkal (pl. E-vitaminnal).
Könnyedebbé teszi a krémet, miközben hozzájárul a bőr és az emésztőrendszer harmonikus támogatásához.
Sumac és petrezselyem
Finom kiegészítők
A sumac savanykás fűszer, ami frissességet hoz az ízekbe. Antioxidáns-tartalma miatt a szabad gyökök elleni védekezés szempontjából is előnyös.
Megszórhatod firssen vágott petrezselyemmel is. Ez pedig C-vitaminnal, K-vitaminnal és folsavval látja el a fogásunkat, miközben könnyebbé és élénkebbé teszi a tálalást.
Mindkettő segít abban, hogy a hummusz nem csak ízében, hanem összetételében is frissítő legyen.
Elkészítés lépésről lépésre
1. Áztatás - Nem megúszós pont
A száraz csicseriborsót bő vízben kell beáztatni, legalább 8-12 órára.
Az áztatás nem csak a főzési időt rövidíti, hanem segít csökkenteni a csicseriborsóban lévő nehezebben emészthető anyagok mennyiségét is.
Érdemes annyi vizet használni, hogy legalább háromszorosan ellepje a borsót.
2. Főzés - A jó alap az egész recept kulcsa
Áztatás után a csicseriborsót friss vízben puhára főzzük.
Közepes lángon 45-60 perc kell, amíg két ujjunk között könnyen szét tudjuk nyomni.
A főzővizet (aquafabát) érdemes felfogni: későbbre sokféle recepthez jól jöhet.
3. Héjazás - Nem kötelező, de sokat számít
Ha igazán sima hummuszt szeretnénk, érdemes a főtt csicseriborsóról eltávolítani a héjat.
Ehhez a borsót forró vízbe áztatjuk egy kis szódabikarbónával 10-15 percre, majd konyharuhával finoman ledörzsöljük a fellazult héjakat.
Minél több héj lejön, annál selymesebb lesz a végeredmény.
4. Előpürésítés - A morzsás kezdet
A héjazott csicseriborsót konyhai robotgépbe tesszük, és kb. 1 percig pürésítjük.
A cél nem a teljes krémesség, hanem egy morzsás, darabos alapmassza.
5. Krémesítés - A finomhangolás
A morzsás csicseriborsóhoz adjuk a tahinit, a citromlevet, a fokhagymát, a sót, az olívaolajat és két jégkockát (vagy nagyon hideg vizet).
Ezután 3-5 percig pürésítjük, amíg sima, könnyű állagot nem kapunk.
Ha szükséges, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál extra hideg vizet, hogy megfelelően krémes legyen.
6. Pihentetés - Összeérés időt kér
A kész hummuszt legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt az ízek összeérnek, az állag pedig még selymesebb lesz.
7. Tálalás - Egyszerű, de látványos
A hummuszt lapos tányérra vagy tálba kanalazzuk, a közepébe egy kis mélyedést formázunk, és belecsorgatunk egy kevés extra szűz olívaolajat.
A tetejére szórunk egy kevés sumacot és akár frissen aprított petrezselymet is.
Így nem csak ízre, hanem látványra is jobban megállja a helyét az asztalon.

Ha gyorsabban, könnyebben, biztosabbra akarsz menni
Nem kell mindig héjazni
A héjak eltávolítása valóban selymesebb hummuszt ad, de ha idő szűkében vagy, kihagyható.
Egy jó minőségű robotgép és egy extra kanál hideg víz is sokat javít az állagon.
Mire jó a jégkocka?
A jégkocka nem csak hűt, hanem lazít is.
A hideg segít abban, hogy a tahini ne sűrűsödjön be túlzottan a keverés közben, és könnyebb, levegősebb krémet kapjunk.
Ha főtt csicseriborsóval dolgozol
Ha nincs idő száraz csicseriborsót főzni, lehet jó minőségű főtt csicseriborsóval is dolgozni.
Fontos, hogy leszűrjük és leöblítsük, hogy ne vigyen felesleges sót vagy tartósítót a krémbe.
Hogyan javíts, ha túl sűrű?
Ha a hummusz túl sűrű lett, ne olajat adj hozzá, hanem hideg vizet – kanállal adagolva, amíg könnyen kenhetővé válik.
Így megmarad a friss, lágy textúrája, nem lesz olajos érzetű.
Tálalási trükk egy mozdulattal
A tálalásnál ne csak a közepébe önts olívaolajat. Egy villával finoman húzz hullámokat a krém tetején, így az olaj szépen eloszlik, és a sumac is jobban megmarad rajta.
Miért ez lesz az a hummusz, amit újra és újra elkészítesz?
Nincs benne semmi trükk. Csak jól megválasztott alapanyagok, odafigyelés, és az a tudás, hogy mikor mennyit kell hozzáadni.
Nem lesz túl sűrű. Nem lesz túl savanyú. Nem lesz túl nehéz. És ami a legjobb: pontosan tudod, mi van benne.
Ez a hummusz nem a „csináljunk gyorsan valamit” kategória. Ez az, amit szívesen adsz oda egy tál friss zöldséggel, egy szelet gluténmentes pitával vagy egy pár darab falafellel.
Mert tudod, hogy jóízű, könnyen emészthető, bőrbarát – és mert egyszerűen jó enni.
Ha egyszer megcsináltad, ne lepődj meg, ha a következő adag már dupla mennyiség lesz.

Krémes hummusz házilag
HOZZÁVALÓK
- 75 g száraz csicseriborsó (legalább 12 órára beáztatva)
- 2 evőkanál 100% szezámmagból készült tahini
- 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál (15 ml) extra szűz olívaolaj
- 1/4 teáskanál tiszta só
- 2-3 db jégkocka
- Tálaláshoz: extra olívaolaj, sumac, friss petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
Csicseriborsó áztatása:
- A száraz csicseriborsót áztasd be bőséges vízben (legalább 3-szoros mennyiségben) egy éjszakára.
Csicseriborsó főzése:
- Másnap öblítsd le az áztatott csicseriborsót. Tedd egy nagy lábasba, és önts rá kb. 750 ml friss vizet.
- Főzd közepes lángon puhára (kb. 45-60 perc), amíg könnyen szét tudod nyomni két ujjad között.
Főzővíz félretétele:
- Amikor a csicseriborsó megfőtt, szűrd le úgy, hogy a főzővizet (aquafabát) egy külön tálban felfogod.
- Hagyd teljesen kihűlni, majd adagold kisebb tárolókba, és fagyaszd le későbbi felhasználásra (habkönnyű süteményekhez, szószokhoz tökéletes).
Héjak eltávolítása:
- A leszűrt csicseriborsót öntsd át forró vízbe, adj hozzá 1,5 teáskanál szódabikarbónát, és áztasd benne 10-15 percig.
- Ezután egy tiszta konyharuha segítségével finoman dörzsöld le a fellazult héjakat.
Előpürésítés:
- A megtisztított csicseriborsót tedd a robotgépbe, és pürésítsd kb. 1 percig, míg morzsás állagú masszát kapsz.
Krémesítés:
- Add hozzá a tahinit, citromlevet, fokhagymát, sót, olívaolajat és 2 jégkockát.
- Turmixold 3-5 percig, míg sima, könnyű krémet nem kapsz.
- Ha szükséges, adj hozzá 1-2 evőkanál extra hideg vizet a tökéletes állag érdekében.
Pihentetés:
- Tedd a hummuszt hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás:
- Kanalazd a krémet egy lapos tányérra vagy mélyebb tálba. Formázz egy kis mélyedést a közepén, önts bele egy kevés extra szűz olívaolajat.
- Szórd meg sumac-kal, és akár megszórhatod frissen aprított petrezselyemmel is.
- Így nemcsak ízében lesz élénkebb, hanem gyönyörűen is mutat az asztalon.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára és emésztésre?
Csicseriborsó: Táplálja és erősíti az emésztést, egyensúlyban tartja a lép energiáját. Tahini: Belső hidratálást támogat, könnyen emészthető zsírforrás. Citromlé: Élénkíti az emésztést, természetes frissességet ad. Fokhagyma: Erősíti a szervezet természetes védekezőképességét. Sumac: Enyhén savanykás, antioxidánsokban gazdag, az energiák szabad áramlását támogatja. Olívaolaj: Gyulladáscsökkentő, a bőr és az emésztőrendszer támogatására is alkalmas.Krémes házi hummusz és a növényi étrend finomhangolása - Mit érdemes még beépíteni?
Ez a selymes csicseriborsókrém szép példája annak, hogyan lehet egy étel egyszerre tápláló, könnyen emészthető és teljesen növényi alapú.
A csicseri, a tahini és a zöldfűszerek olyan tápanyagokat hoznak a tányérra, amikre egy növényi étrend építhet – de vannak olyan mikrotápanyagok, amelyeket érdemes időnként tudatosan pótolni.
A hummusz jó alap. De a mindennapi terhelés, a változó időszakok vagy a gyorsan összerakott menük mellett előfordulhat, hogy egyes vitaminokból és ásványi anyagokból nem jut elég.
Amit érdemes lehet átgondolni:
-
Organic Noni
Egy koncentrált, folyékony multivitamin-alap, amit egyszerű beépíteni a napi rutinba. Különösen jól jön, ha a napok sűrűbbek a szokásosnál, vagy ha időnként úgy érzed, kell egy kis alapstabilitás. -
Pure B-complex+
Teljes B-vitamin spektrum, amit vegánként különösen fontos lehet figyelni. Segíti az anyagcserét, az idegrendszeri egyensúlyt, és támogatja az energiaszint fenntartását. -
Pure Liquid C+ Forte
Folyékony formában könnyen hasznosuló C-vitamin, jól kombinálható rostban gazdag, növényi étrenddel. Kíméletes, mégis hatékony. -
Pure Ca+Mg Plus
Kalcium és magnézium együtt, kiegyensúlyozott arányban. A magvak és zöldségek nem mindig fedezik a teljes napi igényt - ez segíthet ott, ahol az étrend kevésbé elég. -
PureBiom+
Ha kevés fermentált ételt fogyasztasz, ez a pre- és probiotikum kombináció jól jöhet az emésztés támogatására. Stabil alapot adhat a rostban gazdag ételek mellé.
Ha egyszerűen szeretnéd megoldani a növényi étrend kiegészítését,
összeállítottam egy vegán immunerősítő csomagot, amit itt tudsz megnézni: Megnézem a vegán immunerősítő csomagot!
Nem kell hozzá semmit külön keresgélni – minden benne van, ami segíthet abban, hogy a növényi étrend ne csak finom, hanem teljes is legyen.
Te döntesz, hogy most kipróbálod, elmented későbbre, vagy csak átfutod, mit tud.

Ismerj meg engem!
Kincses Zsolt vagyok, kétgyermekes apuka és a Calivita közösség aktív tagja. Családunk egészségügyi kihívásai – nagyobbik lányunk ekcémája és kisebbik lányunk koraszülöttsége – vezettek az egészséges életmód és a természetes megoldások felé. Tapasztalataimat és receptjeimet megosztva szeretnék másokat is támogatni az egészségesebb élet elérésében.