Go Back
+ servings
Krémes hummusz egész csicseriborsóval és sumac fűszerrel megszórva

Krémes hummusz házilag

Ez a selymes állagú, házilag készített hummusz tökéletes választás, ha könnyen emészthető, ekcéma-barát mártogatóst keresel. Gazdag növényi fehérjében, bőrbarát zsiradékban, és harmonikusan illeszkedik egy egészségtudatos, flexitáriánus étrendbe.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 12 perc
Fogás: Alaprecept, Előétel
Konyha: Közel-Keleti, Mediterrán
Kulcsszó: ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, vegán
Adagok: 200 g

HOZZÁVALÓK

  • 75 g száraz csicseriborsó (legalább 12 órára beáztatva)
  • 2 evőkanál 100% szezámmagból készült tahini
  • 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál (15 ml) extra szűz olívaolaj
  • 1/4 teáskanál tiszta só
  • 2-3 db jégkocka
  • Tálaláshoz: extra olívaolaj, sumac, friss petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

Csicseriborsó áztatása:

  • A száraz csicseriborsót áztasd be bőséges vízben (legalább 3-szoros mennyiségben) egy éjszakára.

Csicseriborsó főzése:

  • Másnap öblítsd le az áztatott csicseriborsót. Tedd egy nagy lábasba, és önts rá kb. 750 ml friss vizet.
  • Főzd közepes lángon puhára (kb. 45-60 perc), amíg könnyen szét tudod nyomni két ujjad között.

Főzővíz félretétele:

  • Amikor a csicseriborsó megfőtt, szűrd le úgy, hogy a főzővizet (aquafabát) egy külön tálban felfogod.
  • Hagyd teljesen kihűlni, majd adagold kisebb tárolókba, és fagyaszd le későbbi felhasználásra (habkönnyű süteményekhez, szószokhoz tökéletes).

Héjak eltávolítása:

  • A leszűrt csicseriborsót öntsd át forró vízbe, adj hozzá 1,5 teáskanál szódabikarbónát, és áztasd benne 10-15 percig.
  • Ezután egy tiszta konyharuha segítségével finoman dörzsöld le a fellazult héjakat.

Előpürésítés:

  • A megtisztított csicseriborsót tedd a robotgépbe, és pürésítsd kb. 1 percig, míg morzsás állagú masszát kapsz.

Krémesítés:

  • Add hozzá a tahinit, citromlevet, fokhagymát, sót, olívaolajat és 2 jégkockát.
  • Turmixold 3-5 percig, míg sima, könnyű krémet nem kapsz.
  • Ha szükséges, adj hozzá 1-2 evőkanál extra hideg vizet a tökéletes állag érdekében.

Pihentetés:

  • Tedd a hummuszt hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás:

  • Kanalazd a krémet egy lapos tányérra vagy mélyebb tálba. Formázz egy kis mélyedést a közepén, önts bele egy kevés extra szűz olívaolajat.
  • Szórd meg sumac-kal, és akár megszórhatod frissen aprított petrezselyemmel is.
  • Így nemcsak ízében lesz élénkebb, hanem gyönyörűen is mutat az asztalon.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára és emésztésre?

Csicseriborsó: Táplálja és erősíti az emésztést, egyensúlyban tartja a lép energiáját.
Tahini: Belső hidratálást támogat, könnyen emészthető zsírforrás.
Citromlé: Élénkíti az emésztést, természetes frissességet ad.
Fokhagyma: Erősíti a szervezet természetes védekezőképességét.
Sumac: Enyhén savanykás, antioxidánsokban gazdag, az energiák szabad áramlását támogatja.
Olívaolaj: Gyulladáscsökkentő, a bőr és az emésztőrendszer támogatására is alkalmas.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe