Ez a selymes állagú, házilag készített hummusz tökéletes választás, ha könnyen emészthető, ekcéma-barát mártogatóst keresel. Gazdag növényi fehérjében, bőrbarát zsiradékban, és harmonikusan illeszkedik egy egészségtudatos, flexitáriánus étrendbe.
Tálaláshoz: extra olívaolaj, sumac, friss petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
Csicseriborsó áztatása:
A száraz csicseriborsót áztasd be bőséges vízben (legalább 3-szoros mennyiségben) egy éjszakára.
Csicseriborsó főzése:
Másnap öblítsd le az áztatott csicseriborsót. Tedd egy nagy lábasba, és önts rá kb. 750 ml friss vizet.
Főzd közepes lángon puhára (kb. 45-60 perc), amíg könnyen szét tudod nyomni két ujjad között.
Főzővíz félretétele:
Amikor a csicseriborsó megfőtt, szűrd le úgy, hogy a főzővizet (aquafabát) egy külön tálban felfogod.
Hagyd teljesen kihűlni, majd adagold kisebb tárolókba, és fagyaszd le későbbi felhasználásra (habkönnyű süteményekhez, szószokhoz tökéletes).
Héjak eltávolítása:
A leszűrt csicseriborsót öntsd át forró vízbe, adj hozzá 1,5 teáskanál szódabikarbónát, és áztasd benne 10-15 percig.
Ezután egy tiszta konyharuha segítségével finoman dörzsöld le a fellazult héjakat.
Előpürésítés:
A megtisztított csicseriborsót tedd a robotgépbe, és pürésítsd kb. 1 percig, míg morzsás állagú masszát kapsz.
Krémesítés:
Add hozzá a tahinit, citromlevet, fokhagymát, sót, olívaolajat és 2 jégkockát.
Turmixold 3-5 percig, míg sima, könnyű krémet nem kapsz.
Ha szükséges, adj hozzá 1-2 evőkanál extra hideg vizet a tökéletes állag érdekében.
Pihentetés:
Tedd a hummuszt hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás:
Kanalazd a krémet egy lapos tányérra vagy mélyebb tálba. Formázz egy kis mélyedést a közepén, önts bele egy kevés extra szűz olívaolajat.
Szórd meg sumac-kal, és akár megszórhatod frissen aprított petrezselyemmel is.
Így nemcsak ízében lesz élénkebb, hanem gyönyörűen is mutat az asztalon.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára és emésztésre?
Csicseriborsó: Táplálja és erősíti az emésztést, egyensúlyban tartja a lép energiáját.Tahini: Belső hidratálást támogat, könnyen emészthető zsírforrás.Citromlé: Élénkíti az emésztést, természetes frissességet ad.Fokhagyma: Erősíti a szervezet természetes védekezőképességét.Sumac: Enyhén savanykás, antioxidánsokban gazdag, az energiák szabad áramlását támogatja.Olívaolaj: Gyulladáscsökkentő, a bőr és az emésztőrendszer támogatására is alkalmas.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!