Képzeld el, ahogy a forrón sült, füstös pulykahús mellé krémes tzatziki és roppanó zöldségek kerülnek egy igazi Hoocut stílusú görög grill tálban. Tiszta mediterrán frissesség, Athén utcáinak lendületével.
Athén ízei egy tálban
Hoocut ihlet Athén szívében
A 2018-ban megnyílt Hoocut Athén egyik legélénkebb negyedében, Monastirakiban hozta el azt az új hullámot, amely a görög street foodot teljesen új szintre emelte. A koncepció lényege egyszerű: minden frissen készül. A húst hajszálvékony csíkokra vágva teszik az izzó vasra, ahol a hatalmas hő azonnal karamellizálja a felszínt. A vékonyra szeletelt, perzselten füstös hús a Hoocut védjegye lett, és ez az otthoni recept egyik legfontosabb ihletforrása is.
A görög grill hagyományának pillérei
A parázs felett sült húsok története messze visszanyúlik az ókori Athénig, ahol a kis nyárson sütött falatok már akkor is népszerű utcai ételnek számítottak. A tradíciók azonban mindvégig megmaradtak: a jó minőségű hús, a friss citrom, az olívaolaj, az oregánó és a gyors, nagy hő adja az igazi görög grill ízeit. A modern athéni grilltálak ezt a klasszikus vonalat viszik tovább – letisztult, mégis karakteres formában.
Mentás tzatziki és friss zöldségek – az egyensúly művészete
A tál egyik fő eleme a hűsítő tzatziki, amelyet most kesu alapra készítünk, így mindenki számára kíméletes és krémes alternatíva lesz. A teljes receptet itt találod: vegán tzatziki. A hozzáadott uborka, lila hagyma és petrezselyem frissességet ad, nem borítja fel az ízek arányát, hanem könnyedséget és textúrát visz a tálba.

Görög grill tál
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
- Öntöttvas grillserpenyő vagy grillrács
- Éles kés a vékony szeleteléshez
- Keverőtál a páchoz
- Hőálló spatula vagy fogó
- Vágódeszka
HOZZÁVALÓK
Pácolt pulykahús
- 800 g pulykamell 2 mm-es csíkokra vágva
- 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál bio citrom reszelt héja
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szárított oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál tiszta só
Friss zöldségek a grill tálhoz
- 1 fej római saláta
- 1 fej lilahagyma
- ½ db kígyóuborka
- ¼ fej lila káposzta
- ½ csokor friss petrezselyem
- 2-3 db retek (opcionális)
- 1 db citrom gerezdekre vágva (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS
- A pulykahús előkészítéseTedd a pulykamellet 45–60 percre a fagyasztóba. Enyhén fagyott állapotban sokkal könnyebb 2 mm-es, Hoocut-vékony csíkokra vágni, amelyek pillanatok alatt megpirulnak, mégis szaftosak maradnak.
- A pác összeállításaKeverd össze az olívaolajat, citromlevet, citromhéjat, fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, füstölt paprikát, borsot és sót.Forgasd át benne a húscsíkokat úgy, hogy mindenhol bevonja a fűszeres pác.Pihentesd legalább 30 percig hűtőben.
- A hús sütése Hoocut módraForrósítsd fel az öntöttvas serpenyőt vagy a grillrácsot nagyon magas hőfokra, közel 250 Celsiusra.Teríts bele egy vékony réteg húscsíkot, hogy legyen helye pirulni.- Első oldal: 45–60 másodperc- Második oldal: 30–40 másodpercAmikor a hús felszíne enyhén karamellizált és füstösen illatos, vedd ki, pihentesd egy percig, majd vágd 2 centiméteres falatokra.
- A zöldségek és köret előkészítéseSzedd leveleire a salátát, vagy vágd fel csíkokraVágd a lila hagymát vékony csíkokra.Szeleteld az uborkát.Gyaluld finomra a lila káposztát.Aprítsd fel a petrezselymet.A retket – ha használod – vágd vékony szeletekre.A hasábhoz süsd ropogósra a tarót, csicsókát vagy japán édesburgonyát.
- A grill tál összeállításaA tál aljára tedd a frissen sült hasábot, amely tarógyökérből, csicsókából vagy japán édesburgonyából készülhet. Erre halmozd a forró, frissen felaprított pulykahúst, hogy a köret átvegye a füstös aromát. A hús tetejére szórj egy kevés fűszerpaprikát, amely szépen kiemeli a színét. Ha szeretnéd, vékony rétegben kerülhet rá egy kis gyerekbarát mustáros édes szósz (moustardoméli) is.A hús köré rendezd a friss uborkaszeleteket, a salátát, a finomra gyalult lila káposztát és az édeskés lila hagyma csíkokat. Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és használhatsz néhány vékony retekszeletet is a friss roppanásért.A tálra tegyél egy adag vegán tzatzikit, amely hűs kontrasztot ad a füstös hús mellé. Ha valaki pitával szeretné fogyasztani, itt találja a gluténmentes pita receptjét. A citromgerezd a végső athéni frissességet adja hozzá: tálalás előtt finoman permetezd a tetejére.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Pulykamell
A pulyka tiszta, könnyű hús, amely nagyon szépen átveszi az oregánós–citromos ízvilágot. Vékonyra vágva gyorsan pirul, mégis szaftos marad, és pont azt a füstös athéni karaktert adja, amitől a tál életre kel.Extra szűz olívaolaj
A mediterrán konyha alapja. Segíti a fűszerek oldódását, bevonja a húst, sütés közben pedig karamellizált ízmélységet ad a felszínnek.Citromlé és citromhéj
Frissítik a húst. A citromlé finoman puhítja a rostokat, a citromhéj pedig illatos, élénk aromát ad hozzá anélkül, hogy savas lenne.Fokhagyma
A görög grill egyik legfontosabb alapíze. Mélységet, sósságot és egyfajta meleg karaktert ad a páclének, amely szépen kerekíti a hús ívét.Oregánó és kakukkfű
Athén esszenciája. Az oregánó adja az intenzív, sós–illatos alapot, a kakukkfű pedig lágyítja, finomítja, és stabilan tartja az egész fűszervonalat.Füstölt paprika
Egy kiegészítő, de nagyon hálás elem. Minimális mennyiségben is elmélyíti a füstös jegyeket, különösen akkor, ha konyhai serpenyőben sütöd a húst.Lila hagyma
Édeskés, roppanós, frissít. Ellensúlyozza a pulyka füstösségét, és ad egy kis élénkséget minden falathoz.Uborka
Hűsít és tiszta érzetet ad. A frissességével fellazítja a tál összhatását és jól ellensúlyozza a hús intenzitását.Római vagy fodros saláta
Ez a görög grill tálak valódi alapzöldsége. Könnyű, roppanós réteget ad a hús mellé, nem tolakodó, mégis jól kitölti a tálat. Szépen harmonizál az uborkával és a lila hagymával.Lila káposzta
Nem alapzöldség Athénban, de ha teszel bele, erős roppanást és élénk színt ad a tálhoz. A szerkezetét jól tartja, így akkor is friss marad, ha a hús meleg.Retek (opcionális)
Vékonyan szeletelve friss, enyhén csípős kontrasztot hoz. Ha szeretitek, szépen felélénkíti a tál textúráját.Taró, csicsóka vagy japán édesburgonya hasáb
A tál meleg alapja. A taró lágy és diós, a csicsóka finoman édes, a japán édesburgonya pedig krémes belsejű. Minden verzió jól veszi át a füstös hús ízeit, és szépen megtámasztja a tál egészét.TÁPÉRTÉK ADATOK
GYIK – Athéni grill tál, otthon egyszerűen
Hogyan tudom minimális füsttel megsütni a húst?
Vágd a pulykát először 2 és fél centis csíkokra, majd ezekből nagyon vékony szeleteket metélj le. Így nagy felületen pirul, de lényegesen kevesebb gőzt és füstöt enged. Forrósíts fel egy wok serpenyőt, és ebben süsd meg gyors mozdulatokkal – magas hő, minimális füst, mégis Hoocut stílus.
Mennyire legyen vékony a hús, hogy igazán athéni legyen az állaga?
Kb. 2 mm a cél. Ez az a vékonyság, ahol a hús pár másodperc alatt karamellizálódik, de nem szárad ki. Ha túl vastag, inkább fő, mint pirul.
Tudok előre pácolni nagyobb adagot?
Igen. A pác tökéletesen működik egy éjszakai pihentetéssel is. Ha több adagot készítesz, a nyers, bepácolt húst akár le is fagyaszthatod, és sütés előtt elég csak kiengedni.
Mitől lesz olyan szép füstös íze, mint Athénban?
A nagyon magas hő a kulcs. Ha serpenyőben dolgozol, várd meg, amíg tényleg tűzforró lesz. A citrom–oregánó kombináció és a hús vékonysága is sokat segít abban, hogy az aromák intenzívek legyenek.
Nem lesz túl savas a citromtól?
Nem, mert a receptben finoman beállított arányok vannak. A citromlé puhítja a rostokat, a citromhéj pedig illatosít, anélkül hogy túl domináns lenne.
Milyen zöldségek illenek legjobban a grill tálhoz?
Az athéni grill tálak alapja a római vagy fodros saláta, az uborka és a lila hagyma. Ezek adják azt a friss, könnyű, roppanós alapot, ami jól ellensúlyozza a füstösen sült húst. Ehhez jöhet petrezselyem, esetleg néhány vékony retekszelet. A lila káposzta is működik benne, de nem alapzöldség – inkább egy plusz ropogós elem, ha szeretitek.
Mennyire legyen erős a fűszerpaprika szórás a tetején?
Nagyon kevés is elég. Egy vékony szórás kiemeli a hús színét és ad egy enyhe melegséget, de nem viszi el az íz karakterét.
Kell pihentetni a sült húst?
Igen. Egy rövid, egyperces pihentetés szebben elosztja a szaftot. Könnyebb vágni, és a tálban is sokkal szebb lesz az állaga.
+ Egy gondolat a tányérod mellé
Mi történne, ha a friss, színes fogásod mellé mindössze néhány kattintással
- feltöltenéd a sejtszintű energiaraktárakat (Organic Noni, Mega CoQ10 Plus),
- kerekre zárnád a vitamin-ásványi kör minden hiányzó láncszemét (Super Mega 50, C 1000 Plus, D-drops),
- gondoskodnál a belső nyugalomról (Rhodiolin), a bélflóra egyensúlyáról (AC-Zymes Plus) és a szív-agy tengely olajozásáról (Omega-3 Concentrate)?
Képzeld el, milyen lenne, ha a szervezeted nem csak jóllakna, hanem nap mint nap „full extrás” támogatást kapna – anélkül, hogy neked külön össze kellene válogatnod mindent.
Kattints ide az előre-összeállított kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett „Immun & Vitalitás” csomagot
„Ha ma elindulnál ezzel a programmal, milyen változást venne észre a családod 30 nap múlva?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.
Kérdésed van? Írj bátran, szívesen segítek személyre szabni a mennyiségeket, hogy pont neked működjön!
**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.