Ez a Hoocut stílusú görög grill tál a füstösen sült, vékonyra vágott pulykahús karakteres athéni ízeit hozza el, friss, roppanós zöldségekkel és egy adag könnyű sült hasábbal. A hús nagy hőfokon kapja meg azt a jellegzetes, enyhén karamellizált kérget, amely a Hoocut élmény alapja, a zöldségek pedig üde kontrasztot visznek mellé. Gluténmentes, tejmentes, könnyű mediterrán tál, amely egyszerre friss és laktató.
Kulcsszó: Dorina kedvence, gluténmentes, gyors recept
Adagok: 4tál
Calories: 448kcal
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
Öntöttvas grillserpenyő vagy grillrács
Éles kés a vékony szeleteléshez
Keverőtál a páchoz
Hőálló spatula vagy fogó
Vágódeszka
HOZZÁVALÓK
Pácolt pulykahús
800gpulykamell2 mm-es csíkokra vágva
6evőkanálextra szűz olívaolaj
3evőkanálfrissen facsart citromlé
1teáskanálbio citrom reszelt héja
3gerezdfokhagyma
2evőkanálszárított oregánó
1teáskanálkakukkfű
1teáskanálfüstölt paprika
1teáskanálőrölt fekete bors
1evőkanáltiszta só
Friss zöldségek a grill tálhoz
1fejrómai saláta
1fejlilahagyma
½dbkígyóuborka
¼fejlila káposzta
½csokorfriss petrezselyem
2-3dbretek(opcionális)
1dbcitromgerezdekre vágva (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS
A pulykahús előkészítéseTedd a pulykamellet 45–60 percre a fagyasztóba. Enyhén fagyott állapotban sokkal könnyebb 2 mm-es, Hoocut-vékony csíkokra vágni, amelyek pillanatok alatt megpirulnak, mégis szaftosak maradnak.
A pác összeállításaKeverd össze az olívaolajat, citromlevet, citromhéjat, fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, füstölt paprikát, borsot és sót.Forgasd át benne a húscsíkokat úgy, hogy mindenhol bevonja a fűszeres pác.Pihentesd legalább 30 percig hűtőben.
A hús sütése Hoocut módraForrósítsd fel az öntöttvas serpenyőt vagy a grillrácsot nagyon magas hőfokra, közel 250 Celsiusra.Teríts bele egy vékony réteg húscsíkot, hogy legyen helye pirulni.- Első oldal: 45–60 másodperc- Második oldal: 30–40 másodpercAmikor a hús felszíne enyhén karamellizált és füstösen illatos, vedd ki, pihentesd egy percig, majd vágd 2 centiméteres falatokra.
A zöldségek és köret előkészítéseSzedd leveleire a salátát, vagy vágd fel csíkokraVágd a lila hagymát vékony csíkokra.Szeleteld az uborkát.Gyaluld finomra a lila káposztát.Aprítsd fel a petrezselymet.A retket – ha használod – vágd vékony szeletekre.A hasábhoz süsd ropogósra a tarót, csicsókát vagy japán édesburgonyát.
A grill tál összeállításaA tál aljára tedd a frissen sült hasábot, amely tarógyökérből, csicsókából vagy japán édesburgonyából készülhet. Erre halmozd a forró, frissen felaprított pulykahúst, hogy a köret átvegye a füstös aromát. A hús tetejére szórj egy kevés fűszerpaprikát, amely szépen kiemeli a színét. Ha szeretnéd, vékony rétegben kerülhet rá egy kis gyerekbarát mustáros édes szósz (moustardoméli) is.A hús köré rendezd a friss uborkaszeleteket, a salátát, a finomra gyalult lila káposztát és az édeskés lila hagyma csíkokat. Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és használhatsz néhány vékony retekszeletet is a friss roppanásért.A tálra tegyél egy adag vegán tzatzikit, amely hűs kontrasztot ad a füstös hús mellé. Ha valaki pitával szeretné fogyasztani, itt találja a gluténmentes pita receptjét. A citromgerezd a végső athéni frissességet adja hozzá: tálalás előtt finoman permetezd a tetejére.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Pulykamell
A pulyka tiszta, könnyű hús, amely nagyon szépen átveszi az oregánós–citromos ízvilágot. Vékonyra vágva gyorsan pirul, mégis szaftos marad, és pont azt a füstös athéni karaktert adja, amitől a tál életre kel.
Extra szűz olívaolaj
A mediterrán konyha alapja. Segíti a fűszerek oldódását, bevonja a húst, sütés közben pedig karamellizált ízmélységet ad a felszínnek.
Citromlé és citromhéj
Frissítik a húst. A citromlé finoman puhítja a rostokat, a citromhéj pedig illatos, élénk aromát ad hozzá anélkül, hogy savas lenne.
Fokhagyma
A görög grill egyik legfontosabb alapíze. Mélységet, sósságot és egyfajta meleg karaktert ad a páclének, amely szépen kerekíti a hús ívét.
Oregánó és kakukkfű
Athén esszenciája. Az oregánó adja az intenzív, sós–illatos alapot, a kakukkfű pedig lágyítja, finomítja, és stabilan tartja az egész fűszervonalat.
Füstölt paprika
Egy kiegészítő, de nagyon hálás elem. Minimális mennyiségben is elmélyíti a füstös jegyeket, különösen akkor, ha konyhai serpenyőben sütöd a húst.
Lila hagyma
Édeskés, roppanós, frissít. Ellensúlyozza a pulyka füstösségét, és ad egy kis élénkséget minden falathoz.
Uborka
Hűsít és tiszta érzetet ad. A frissességével fellazítja a tál összhatását és jól ellensúlyozza a hús intenzitását.
Római vagy fodros saláta
Ez a görög grill tálak valódi alapzöldsége. Könnyű, roppanós réteget ad a hús mellé, nem tolakodó, mégis jól kitölti a tálat. Szépen harmonizál az uborkával és a lila hagymával.
Lila káposzta
Nem alapzöldség Athénban, de ha teszel bele, erős roppanást és élénk színt ad a tálhoz. A szerkezetét jól tartja, így akkor is friss marad, ha a hús meleg.
Retek (opcionális)
Vékonyan szeletelve friss, enyhén csípős kontrasztot hoz. Ha szeretitek, szépen felélénkíti a tál textúráját.
Taró, csicsóka vagy japán édesburgonya hasáb
A tál meleg alapja. A taró lágy és diós, a csicsóka finoman édes, a japán édesburgonya pedig krémes belsejű. Minden verzió jól veszi át a füstös hús ízeit, és szépen megtámasztja a tál egészét.