Go Back
+ servings
Hoocut stílusú görög grill tál frissen sült pulykahússal salátával uborkával lilahagymával retekkel és tzatzikivel

Görög grill tál

Ez a Hoocut stílusú görög grill tál a füstösen sült, vékonyra vágott pulykahús karakteres athéni ízeit hozza el, friss, roppanós zöldségekkel és egy adag könnyű sült hasábbal. A hús nagy hőfokon kapja meg azt a jellegzetes, enyhén karamellizált kérget, amely a Hoocut élmény alapja, a zöldségek pedig üde kontrasztot visznek mellé. Gluténmentes, tejmentes, könnyű mediterrán tál, amely egyszerre friss és laktató.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 10 perc
Pácolás: 30 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Fogás: Főétel, Street Food
Konyha: Görög, Mediterrán, Street Food
Kulcsszó: Dorina kedvence, gluténmentes, gyors recept
Adagok: 4 tál
Calories: 448kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Öntöttvas grillserpenyő vagy grillrács
  • Éles kés a vékony szeleteléshez
  • Keverőtál a páchoz
  • Hőálló spatula vagy fogó
  • Vágódeszka

HOZZÁVALÓK

Pácolt pulykahús

  • 800 g pulykamell 2 mm-es csíkokra vágva
  • 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál bio citrom reszelt héja
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál tiszta só

Friss zöldségek a grill tálhoz

  • 1 fej római saláta
  • 1 fej lilahagyma
  • ½ db kígyóuborka
  • ¼ fej lila káposzta
  • ½ csokor friss petrezselyem
  • 2-3 db retek (opcionális)
  • 1 db citrom gerezdekre vágva (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS

  • A pulykahús előkészítése
    Tedd a pulykamellet 45–60 percre a fagyasztóba. Enyhén fagyott állapotban sokkal könnyebb 2 mm-es, Hoocut-vékony csíkokra vágni, amelyek pillanatok alatt megpirulnak, mégis szaftosak maradnak.
  • A pác összeállítása
    Keverd össze az olívaolajat, citromlevet, citromhéjat, fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, füstölt paprikát, borsot és sót.
    Forgasd át benne a húscsíkokat úgy, hogy mindenhol bevonja a fűszeres pác.
    Pihentesd legalább 30 percig hűtőben.
  • A hús sütése Hoocut módra
    Forrósítsd fel az öntöttvas serpenyőt vagy a grillrácsot nagyon magas hőfokra, közel 250 Celsiusra.
    Teríts bele egy vékony réteg húscsíkot, hogy legyen helye pirulni.
    - Első oldal: 45–60 másodperc
    - Második oldal: 30–40 másodperc
    Amikor a hús felszíne enyhén karamellizált és füstösen illatos, vedd ki, pihentesd egy percig, majd vágd 2 centiméteres falatokra.
  • A zöldségek és köret előkészítése
    Szedd leveleire a salátát, vagy vágd fel csíkokra
    Vágd a lila hagymát vékony csíkokra.
    Szeleteld az uborkát.
    Gyaluld finomra a lila káposztát.
    Aprítsd fel a petrezselymet.
    A retket – ha használod – vágd vékony szeletekre.
    A hasábhoz süsd ropogósra a tarót, csicsókát vagy japán édesburgonyát.
  • A grill tál összeállítása
    A tál aljára tedd a frissen sült hasábot, amely tarógyökérből, csicsókából vagy japán édesburgonyából készülhet. Erre halmozd a forró, frissen felaprított pulykahúst, hogy a köret átvegye a füstös aromát. A hús tetejére szórj egy kevés fűszerpaprikát, amely szépen kiemeli a színét. Ha szeretnéd, vékony rétegben kerülhet rá egy kis gyerekbarát mustáros édes szósz (moustardoméli) is.
    A hús köré rendezd a friss uborkaszeleteket, a salátát, a finomra gyalult lila káposztát és az édeskés lila hagyma csíkokat. Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és használhatsz néhány vékony retekszeletet is a friss roppanásért.
    A tálra tegyél egy adag vegán tzatzikit, amely hűs kontrasztot ad a füstös hús mellé. Ha valaki pitával szeretné fogyasztani, itt találja a gluténmentes pita receptjét. A citromgerezd a végső athéni frissességet adja hozzá: tálalás előtt finoman permetezd a tetejére.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Pulykamell

A pulyka tiszta, könnyű hús, amely nagyon szépen átveszi az oregánós–citromos ízvilágot. Vékonyra vágva gyorsan pirul, mégis szaftos marad, és pont azt a füstös athéni karaktert adja, amitől a tál életre kel.

Extra szűz olívaolaj

A mediterrán konyha alapja. Segíti a fűszerek oldódását, bevonja a húst, sütés közben pedig karamellizált ízmélységet ad a felszínnek.

Citromlé és citromhéj

Frissítik a húst. A citromlé finoman puhítja a rostokat, a citromhéj pedig illatos, élénk aromát ad hozzá anélkül, hogy savas lenne.

Fokhagyma

A görög grill egyik legfontosabb alapíze. Mélységet, sósságot és egyfajta meleg karaktert ad a páclének, amely szépen kerekíti a hús ívét.

Oregánó és kakukkfű

Athén esszenciája. Az oregánó adja az intenzív, sós–illatos alapot, a kakukkfű pedig lágyítja, finomítja, és stabilan tartja az egész fűszervonalat.

Füstölt paprika

Egy kiegészítő, de nagyon hálás elem. Minimális mennyiségben is elmélyíti a füstös jegyeket, különösen akkor, ha konyhai serpenyőben sütöd a húst.

Lila hagyma

Édeskés, roppanós, frissít. Ellensúlyozza a pulyka füstösségét, és ad egy kis élénkséget minden falathoz.

Uborka

Hűsít és tiszta érzetet ad. A frissességével fellazítja a tál összhatását és jól ellensúlyozza a hús intenzitását.

Római vagy fodros saláta

Ez a görög grill tálak valódi alapzöldsége. Könnyű, roppanós réteget ad a hús mellé, nem tolakodó, mégis jól kitölti a tálat. Szépen harmonizál az uborkával és a lila hagymával.

Lila káposzta

Nem alapzöldség Athénban, de ha teszel bele, erős roppanást és élénk színt ad a tálhoz. A szerkezetét jól tartja, így akkor is friss marad, ha a hús meleg.

Retek (opcionális)

Vékonyan szeletelve friss, enyhén csípős kontrasztot hoz. Ha szeretitek, szépen felélénkíti a tál textúráját.

Taró, csicsóka vagy japán édesburgonya hasáb

A tál meleg alapja. A taró lágy és diós, a csicsóka finoman édes, a japán édesburgonya pedig krémes belsejű. Minden verzió jól veszi át a füstös hús ízeit, és szépen megtámasztja a tál egészét.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 448 kcal | Szénhidrát: 14 g | Fehérje: 46 g | Zsír: 25 g | Telített zsír: 4 g | Többszörösen telítetlen zsír: 3 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 16 g | Koleszterin: 108 mg | Nátrium: 2182 mg | Kálium: 944 mg | Rost: 5 g | Cukor: 5 g | A-vitamin: 5584 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.2 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.4 mg | B3-vitamin (Niacin): 21 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 2 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 2 mg | B12-vitamin (Kobalamin): 1 µg | C-vitamin: 52 mg | D-vitamin: 0.2 µg | E-vitamin: 4 mg | K-vitamin: 180 µg | Kalcium: 141 mg | Réz: 0.2 mg | Vas: 4 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 86 mg | Foszfor: 534 mg | Szelén: 47 µg | Cink: 3 mg | B8-vitamin (Kolin): 116 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe