Tarós „krumplis” tészta gluténmentesen

**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**

A klasszikus menzás „krumplistészta” újragondolva: gluténmentesen, taróval – a régi ízek modern, egészséges változata, ami minden emléket visszahoz!

Honnan jön a „krumplistészta”, és miért menzás legenda?

A magyar konyha egyszerű kincse

A „krumplistészta” a magyar otthonok és iskolai menzák elmaradhatatlan étele volt generációkon át. Pár alapanyag, pirospaprika, krumpli, tészta – mégis mindenki másképp emlékszik rá: volt, aki szaftosabban, más szárazabban szerette, de mindenkinek megvan a maga kedvenc verziója. A házias, otthonos fogás valójában a spórolós magyar konyha szimbóluma lett, ahol a maradék főtt krumpliból és kevés tésztából is lehetett laktató ebédet varázsolni.

Menzás nosztalgia – új köntösben

Nem véletlen, hogy a menzás ételek között a krumplistészta minden héten visszatérő vendég volt. Egyszerűen készíthető, tömegeknek főzhető, és szinte minden gyerek szerette – még ha néha kicsit túlfőzött vagy sápadtabb volt is. A klasszikus változat helyett most egy gluténmentes, tarós verziót hoztam: minden falatban ott az emlék, csak sokkal könnyedebb, modernebb, és még a diétádhoz is passzol.

Gluténmentes tarós krumplis tészta fehér tányéron kovászos uborkával

Tarós „krumplis” tészta

Ez a tarós „krumplis” tészta minden nosztalgiát visszahoz, amit a klasszikus menzás fogás jelent - csak most gluténmentes, tej- és tojásmentes, és tarógyökérből készül. A cirok-kockatészta tökéletesen illik a krémes, paprikás raguba, ami egyszerre selymes és laktató, mégis kímélő a gyomornak. Ideális választás, ha egészséges, magyaros comfort foodra vágysz.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 25 perc
Főzési idő: 25 perc
Pihentetés: 15 perc
Elkészítési idő: 1 óra 5 perc
Fogás: Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: gluténmentes, vegán
Adagok: 4 Adag
Calories: 528kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • gyúródeszka
  • nyújtófa (vagy tésztagép)
  • éles kés vagy derelyevágó
  • nagy fazék
  • fedeles serpenyő
  • Szűrő
  • digitális mérleg

HOZZÁVALÓK

Gluténmentes cirok-kockatészta

  • 320 g jowar (cirok) liszt
  • 30 g tápiókakeményítő
  • 8 g útifűmaghéj
  • 4 g tiszta só
  • 280 ml langyos víz (kb. 40°-os)

Taró-ragu (“krumpli” rész)

  • 420 g tarógyökér vagy csicsóka hámozva, 1 cm-es kockákra vágva
  • 40 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál tiszta só

ELKÉSZÍTÉS

  • A cirok-kockatészta száraz keverékének elkészítése:
    Először mérd ki pontosan a ciroklisztet, a tápióka-keményítőt és az útifűmaghéj-lisztet, majd tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a sót, és egy kanállal vagy habverővel keverd össze, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
    Miért? Így biztos, hogy a tésztád mindenhol egyenletes állagú lesz, és nem lesznek sós vagy csomós részek.
  • Tészta hidratálása és gyúrás:
    A kimért, langyos vizet lassan, kisebb adagokban öntsd a lisztes keverékhez, miközben egy villával vagy kézzel folyamatosan kevergeted. Eleinte morzsás, száraz masszát kapsz, de ez így jó. Amikor már az összes vizet beöntötted, kezd el kézzel gyúrni. Ez 5-6 percig tart: a tészta először morzsálódik, majd ahogy dolgozol vele, egyre rugalmasabb, sima gombóccá áll össze.
    Tipp: Ha morzsálódik, fújj rá pici vizet. Ha túl ragacsos, szórj rá kevés ciroklisztet.
  • A tészta pihentetése:
    Tedd a tésztagombócot vissza a tálba, fedd le egy tiszta, száraz konyharuhával (ha nagyon száraz a levegő, lehet enyhén nedves is), és hagyd pihenni 15 percig. Ezalatt az útifűmaghéj-liszt teljesen megszívja magát, így a tészta még rugalmasabb és könnyebben kezelhető lesz.
  • Tészta kinyújtása és felkockázása:
    Pihentetés után vágd ketté a tésztát, így könnyebb vele dolgozni. Az első gombócot lisztezett deszkán vagy munkalapon nyújtsd ki kb. 2-3 mm vastagságú, téglalap alakú lappá. Ha van tésztagép, azt is használhatod - de sima nyújtófával is tökéletes lesz. Lisztezd a tetejét, majd egy éles késsel vagy derelyevágóval vágd fel kb. 2×2 cm-es kockákra. Tedd félre, és ugyanígy dolgozz a másik gombóccal is.
    Tipp: Ha a tészta szakadna, pihentesd még 5 percet, vagy gyúrd át újra kicsit.
  • Taró-ragu elkészítése:
    Közben készítsd elő a tarót: hámozd meg, majd vágd 1 cm-es kockákra. Vöröshagymát tisztítsd meg és vágd finomra. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon, add hozzá a hagymát, és kevergetve dinszteld, amíg üveges, enyhén aranyszínű nem lesz (kb. 5 perc). Ekkor húzd le a serpenyőt a tűzről, szórd bele a fűszerpaprikát, keverd el, majd azonnal add hozzá a taró-kockákat, a sót és a borsot is.
    Tedd vissza a tűzre, emeld nagy lángra, és 1 percig kevergetve pirítsd, hogy minden taró-kocka szépen bevonódjon a paprikás olajjal. Ezután vedd takarékra, fedd le, és hagyd lassan párolódni 12-14 percig.
    Ha nagyon száraz lenne, cseppents hozzá 1-2 evőkanál vizet, de ne legyen túl folyós. Akkor jó, ha a villa könnyen belecsúszik a taróba, de a kockák még tartják a formájukat, a ragu pedig selymes és krémes.
  • Cirok-kockatészta főzése:
    Egy nagy fazékban forralj bőséges vizet, sózd meg (legalább 1 evőkanál só). Amikor lobog, szórd bele a tésztakockákat több részletben, hogy ne zsúfolódjanak össze – így nem fognak összeragadni főzés közben. Időnként keverd meg, hogy biztosan szabadon mozogjanak a vízben. A tészta kb. 3-4 perc alatt fő meg: akkor jó, ha a kockák felúsznak a víz tetejére, és már nem kemények, de még tartják a formájukat.
    Szűrd le azonnal, és öblítsd át hideg vízzel, hogy megállítsd a főzést.
  • Tészta és taró-ragu összeforgatása:
    A frissen leszűrt tésztát öntsd a taró-raguhoz a serpenyőbe. Közepes lángon 1-2 perc alatt kevergetve forgasd össze, hogy a tészta mindenhol bevonódjon a szafttal. Ha kicsit száraz lenne, adj hozzá 1-2 evőkanál tésztafőzővizet, hogy még krémesebb legyen.
    Tipp: Ez a lépés adja meg az egész étel karakterét, a tészta és a paprikás ragu összeérnek.
  • Tálalás:
    Azonnal tálald, hogy a tészta puha és friss maradjon! Friss, aprított petrezselyemmel vagy pirított tökmaggal szórd meg - ezek nemcsak látványosak, hanem adnak egy kis extra ízt és textúrát is.
    Tálalási ötlet: Matt fekete tálban mutat a legjobban, locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Jowar (cirok) liszt - A gluténmentes tészta lelke

A cirokliszt diós, földes ízével nemcsak különlegessé teszi a tésztát, hanem alacsonyabb glikémiás indexe miatt lassabban emeli a vércukorszintet, így laktatóbb, mégis könnyen emészthető fogást kapsz. A cirok remekül működik kockatésztához, és nem morzsálódik szét, mint sok más gluténmentes liszt.

Tápióka-keményítő - A selymes állag titka

Ez a keményítő segít abban, hogy a tészta ruganyos, rugalmas legyen, és főzés után is megtartsa a formáját. Selymes, szinte simogató textúrát ad, amitől igazi „tésztás” élményt kapsz.

Útifűmaghéj-liszt - Rost és rugalmasság egyben

Az útifűmaghéj-liszt (psyllium) gélképző rostot tartalmaz, ami összefogja a gluténmentes tésztát, így nem esik szét főzéskor sem. Emellett rosttartalma segíti az emésztést és tartós teltségérzetet ad.

Tarógyökér - A krumpli alternatívája

A tarógyökér krémes, kicsit diós állaga és íze miatt tökéletesen helyettesíti a krumplit, de annál alacsonyabb glikémiás indexű és rezisztens keményítőt is tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel, kíméli az emésztést, miközben tartalmas, selymes ragu lesz belőle.

Vöröshagyma - Az alap ízmélység

A finomra vágott hagyma karamellizálódik dinszteléskor, ami elmélyíti a ragut, és megidézi a klasszikus „krumplistészta” házias karakterét.

Fűszerpaprika - Magyaros szín és íz

Az édes fűszerpaprika nemcsak a színt, hanem azt a tipikus magyaros ízt is adja az ételnek, ami nélkül elképzelhetetlen egy igazi menzás krumplistészta.

Olívaolaj - Egészséges zsiradék és ízhordozó

Az extra szűz olívaolaj lágyítja, összefogja az ízeket, egészséges zsírsavakat visz az ételbe, és nem nehezíti el a fogást.

Só, bors - Az egyensúly és a karakter

A tiszta só és az őrölt feketebors kiemeli a taró és a tészta ízét, de nem nyomja el őket - csak harmonikusan összekapcsol mindent.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 528 kcal | Szénhidrát: 100 g | Fehérje: 8 g | Zsír: 12 g | Telített zsír: 2 g | Többszörösen telítetlen zsír: 2 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 7 g | Nátrium: 503 mg | Kálium: 924 mg | Rost: 12 g | Cukor: 2 g | A-vitamin: 203 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.3 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.1 mg | B3-vitamin (Niacin): 5 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | C-vitamin: 4 mg | E-vitamin: 4 mg | K-vitamin: 12 µg | Kalcium: 61 mg | Réz: 0.4 mg | Vas: 3 mg | Mangán: 1 mg | Magnézium: 134 mg | Foszfor: 327 mg | Szelén: 11 µg | Cink: 1 mg | B8-vitamin (Kolin): 20 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!

Gyakori kérdések a tarós „krumplis” tésztához

A tarógyökér helyett használhatok mást?

Igen, ha nem kapsz tarót, édesburgonyával vagy csicsókával is kipróbálhatod – de a klasszikus krumplira így is inkább csak emlékeztet az étel.

Igen, hajdinaliszttel is elkészíthető a tészta. Az íze kicsit karakteresebb, földesebb lesz, de állagában jól működik, és ugyanúgy gluténmentes marad.

Igen! A nyers tésztakockákat lisztezve tálcán fagyaszthatod, majd dobozba téve tárolhatod. Főzéskor 1-2 perccel tovább kell főzni.

Frissen főzve a legjobb, de a gluténmentes cirok-kockatészta másnap is jól fogyasztható – egyszerűen melegítsd át serpenyőben vagy wokban.

A maradékot légmentesen zárható dobozban a hűtőben 1-2 napig frissen tarthatod. Melegítés előtt csak egy kevés vizet adj hozzá, majd serpenyőben vagy wokban, pár perc alatt újra átmelegíthető.

+ Egy gyors gondolat a gyerekszoba ajtajába

Mi történne, ha a reggeli kakaó és uzsonnásdoboz mellé mindössze néhány kattintással

Képzeld el, milyen lenne, ha a kicsik szervezete nemcsak jóllakna, hanem minden nap full extrás védelmet kapna – anélkül, hogy neked egyenként kellene összevadászni a termékeket.

Kattints ide az előre összeállított „Gyerek Immunerősítő” kosárért – már bepakoltuk helyetted a komplett csomagot

„Ha ma elindítanád ezzel a mini-rutin­nal a gyerkőcödet, szerinted mennyi hiányzást spórolnátok meg a következő 30 napban?” – válaszold meg magadnak, és döntsd el, megéri-e a kattintást.

Bármilyen kérdésed van (életkor, mennyiség, íz-trükkök), írj bátran – szívesen segítek, hogy pont nektek működjön!

**Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Krémes, tejmentes gombapaprikás gluténmentes kurkumás tésztával, friss petrezselyemmel megszórva – makrófotó egy egészséges vegán fogásról.

Shiitake gombapaprikás kesutejszínnel – gluténmentes, tejmentes magyar klasszikus újragondolva

Shiitake mártásos pulykamell brokkolis quinoával tálalva

Shiitake mártásos pulykamell, ahogy a tekepályán nem kapod

Gluténmentes kifli keresztmetszete, jól látható levegős bélzettel

Gluténmentes kifli jowar liszttel – A kifli, amit nem kell megbánni

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating