Ez a tarós „krumplis” tészta minden nosztalgiát visszahoz, amit a klasszikus menzás fogás jelent - csak most gluténmentes, tej- és tojásmentes, és tarógyökérből készül. A cirok-kockatészta tökéletesen illik a krémes, paprikás raguba, ami egyszerre selymes és laktató, mégis kímélő a gyomornak. Ideális választás, ha egészséges, magyaros comfort foodra vágysz.
420gtarógyökér vagy csicsókahámozva, 1 cm-es kockákra vágva
40mlextra szűz olívaolaj
1nagy fejvöröshagyma
1teáskanálfűszerpaprika
1/4teáskanálőrölt fekete bors
1teáskanáltiszta só
ELKÉSZÍTÉS
A cirok-kockatészta száraz keverékének elkészítése:Először mérd ki pontosan a ciroklisztet, a tápióka-keményítőt és az útifűmaghéj-lisztet, majd tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a sót, és egy kanállal vagy habverővel keverd össze, hogy minden egyenletesen eloszoljon.Miért? Így biztos, hogy a tésztád mindenhol egyenletes állagú lesz, és nem lesznek sós vagy csomós részek.
Tészta hidratálása és gyúrás:A kimért, langyos vizet lassan, kisebb adagokban öntsd a lisztes keverékhez, miközben egy villával vagy kézzel folyamatosan kevergeted. Eleinte morzsás, száraz masszát kapsz, de ez így jó. Amikor már az összes vizet beöntötted, kezd el kézzel gyúrni. Ez 5-6 percig tart: a tészta először morzsálódik, majd ahogy dolgozol vele, egyre rugalmasabb, sima gombóccá áll össze.Tipp: Ha morzsálódik, fújj rá pici vizet. Ha túl ragacsos, szórj rá kevés ciroklisztet.
A tészta pihentetése:Tedd a tésztagombócot vissza a tálba, fedd le egy tiszta, száraz konyharuhával (ha nagyon száraz a levegő, lehet enyhén nedves is), és hagyd pihenni 15 percig. Ezalatt az útifűmaghéj-liszt teljesen megszívja magát, így a tészta még rugalmasabb és könnyebben kezelhető lesz.
Tészta kinyújtása és felkockázása:Pihentetés után vágd ketté a tésztát, így könnyebb vele dolgozni. Az első gombócot lisztezett deszkán vagy munkalapon nyújtsd ki kb. 2-3 mm vastagságú, téglalap alakú lappá. Ha van tésztagép, azt is használhatod - de sima nyújtófával is tökéletes lesz. Lisztezd a tetejét, majd egy éles késsel vagy derelyevágóval vágd fel kb. 2×2 cm-es kockákra. Tedd félre, és ugyanígy dolgozz a másik gombóccal is.Tipp: Ha a tészta szakadna, pihentesd még 5 percet, vagy gyúrd át újra kicsit.
Taró-ragu elkészítése:Közben készítsd elő a tarót: hámozd meg, majd vágd 1 cm-es kockákra. Vöröshagymát tisztítsd meg és vágd finomra. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon, add hozzá a hagymát, és kevergetve dinszteld, amíg üveges, enyhén aranyszínű nem lesz (kb. 5 perc). Ekkor húzd le a serpenyőt a tűzről, szórd bele a fűszerpaprikát, keverd el, majd azonnal add hozzá a taró-kockákat, a sót és a borsot is.Tedd vissza a tűzre, emeld nagy lángra, és 1 percig kevergetve pirítsd, hogy minden taró-kocka szépen bevonódjon a paprikás olajjal. Ezután vedd takarékra, fedd le, és hagyd lassan párolódni 12-14 percig.Ha nagyon száraz lenne, cseppents hozzá 1-2 evőkanál vizet, de ne legyen túl folyós. Akkor jó, ha a villa könnyen belecsúszik a taróba, de a kockák még tartják a formájukat, a ragu pedig selymes és krémes.
Cirok-kockatészta főzése:Egy nagy fazékban forralj bőséges vizet, sózd meg (legalább 1 evőkanál só). Amikor lobog, szórd bele a tésztakockákat több részletben, hogy ne zsúfolódjanak össze – így nem fognak összeragadni főzés közben. Időnként keverd meg, hogy biztosan szabadon mozogjanak a vízben. A tészta kb. 3-4 perc alatt fő meg: akkor jó, ha a kockák felúsznak a víz tetejére, és már nem kemények, de még tartják a formájukat.Szűrd le azonnal, és öblítsd át hideg vízzel, hogy megállítsd a főzést.
Tészta és taró-ragu összeforgatása:A frissen leszűrt tésztát öntsd a taró-raguhoz a serpenyőbe. Közepes lángon 1-2 perc alatt kevergetve forgasd össze, hogy a tészta mindenhol bevonódjon a szafttal. Ha kicsit száraz lenne, adj hozzá 1-2 evőkanál tésztafőzővizet, hogy még krémesebb legyen.Tipp: Ez a lépés adja meg az egész étel karakterét, a tészta és a paprikás ragu összeérnek.
Tálalás:Azonnal tálald, hogy a tészta puha és friss maradjon! Friss, aprított petrezselyemmel vagy pirított tökmaggal szórd meg - ezek nemcsak látványosak, hanem adnak egy kis extra ízt és textúrát is.Tálalási ötlet: Matt fekete tálban mutat a legjobban, locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Jowar (cirok) liszt - A gluténmentes tészta lelke
A cirokliszt diós, földes ízével nemcsak különlegessé teszi a tésztát, hanem alacsonyabb glikémiás indexe miatt lassabban emeli a vércukorszintet, így laktatóbb, mégis könnyen emészthető fogást kapsz. A cirok remekül működik kockatésztához, és nem morzsálódik szét, mint sok más gluténmentes liszt.
Tápióka-keményítő - A selymes állag titka
Ez a keményítő segít abban, hogy a tészta ruganyos, rugalmas legyen, és főzés után is megtartsa a formáját. Selymes, szinte simogató textúrát ad, amitől igazi „tésztás” élményt kapsz.
Útifűmaghéj-liszt - Rost és rugalmasság egyben
Az útifűmaghéj-liszt (psyllium) gélképző rostot tartalmaz, ami összefogja a gluténmentes tésztát, így nem esik szét főzéskor sem. Emellett rosttartalma segíti az emésztést és tartós teltségérzetet ad.
Tarógyökér - A krumpli alternatívája
A tarógyökér krémes, kicsit diós állaga és íze miatt tökéletesen helyettesíti a krumplit, de annál alacsonyabb glikémiás indexű és rezisztens keményítőt is tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel, kíméli az emésztést, miközben tartalmas, selymes ragu lesz belőle.
Vöröshagyma - Az alap ízmélység
A finomra vágott hagyma karamellizálódik dinszteléskor, ami elmélyíti a ragut, és megidézi a klasszikus „krumplistészta” házias karakterét.
Fűszerpaprika - Magyaros szín és íz
Az édes fűszerpaprika nemcsak a színt, hanem azt a tipikus magyaros ízt is adja az ételnek, ami nélkül elképzelhetetlen egy igazi menzás krumplistészta.
Olívaolaj - Egészséges zsiradék és ízhordozó
Az extra szűz olívaolaj lágyítja, összefogja az ízeket, egészséges zsírsavakat visz az ételbe, és nem nehezíti el a fogást.
Só, bors - Az egyensúly és a karakter
A tiszta só és az őrölt feketebors kiemeli a taró és a tészta ízét, de nem nyomja el őket - csak harmonikusan összekapcsol mindent.