
Rostban gazdag vegán csicseriborsó szelet – bőrbarát húshelyettesítő
**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**
Nem gondoltam volna, hogy egyszer majd húsmentes szeleteket fogok formázni a konyhában, miközben a lányom bőréért küzdök. De amikor az ember apuka lesz, és az orvosok tanácsai, krémek és szteroidos megoldások már nem hoznak enyhülést, akkor elkezd valami mást keresni. Valami gyökeresen mást. Így kezdődött nálunk a vegán csicseriborsó szelet története – egy bőrbarát, gluténmentes húshelyettesítő, ami ma már a hétköznapi étrendünk része.
A kollagénleves volt az első lépés – erről korábban már írtam is, itt elolvashatod a teljes történetét –, de tudtam, hogy nem állhat meg a változás egy fazék levessel. A vércsoport diétától kezdve a bélflóra regenerálásáig mindent átbogarásztam.
Ekkor jött szembe velem a hagyományos kínai orvoslás (TCM), ami egészen másképp nézi az ételeket – energetikai minőség, belső egyensúly, emésztés és hőmérséklet szerint. A csicseriborsó, bár a vércsoportdiéta szerint nem tökéletes választás, a TCM szerint melegítő, tápláló, gyengéden támogatja a lép-máj tengelyt és a bőr egészségét is.
Ez a recept – a vegán csicseriborsó szelet – ennek az útkeresésnek a kézzel fogható eredménye. A konyhában kezdődött, de valójában egy belső átalakulás része volt. Ma már tudom: nem csak az számít, hogy mit főzünk – hanem az is, hogy miért.
Egy apuka döntése – hogyan lett a csicseriborsó szelet a hétköznapjaink része
Amikor az ember apa lesz, rengeteg dologban megváltozik. Egyre kevésbé fontos, hogy mi gyors, mi kényelmes vagy éppen mi divatos. Egyetlen kérdés marad: mi segít igazán? Amikor a kislányom bőre elkezdett kiszáradni, kipirosodni, majd napról napra érzékenyebb lett, eleinte csak krémekkel próbálkoztunk. Aztán jöttek az allergiavizsgálatok, elhagyott ételek, diéták… de valahogy mindig úgy éreztem, csak a tünetekkel foglalkozunk – nem az okkal.
Egy ponton túl már nem akartam tovább várni. Úgy döntöttem, a kezembe veszem a dolgokat – szó szerint is. Főzni kezdtem. Kísérletezni. Lépésről lépésre építettem újra azt, amit addig természetesnek vettem: az étrendünket.
A legfontosabb fordulópont az volt, amikor egy családi beszélgetés során felmerült Dr. Weixl-Várhegyi László neve – aki, bár számomra sokáig „csak egy távoli rokon” volt, valójában az egyik legismertebb természetgyógyász Magyarországon. Ő említette, hogy érdemes lenne egy időre teljesen elhagyni a húst a lányom étrendjéből. Mondta ezt nemcsak szakemberként, hanem családi jó szándékkal, a több évtizedes tapasztalatával a háttérben.
A tanácsa mélyen megmaradt bennem. Azóta is tisztán emlékszem arra az estére, amikor hosszan néztem a bevásárlólistánkat, és azon gondolkodtam: mit adhatnék, ami egyszerre tápláló, bőrbarát és húsmentes?
Ekkor jött a képbe a csicseriborsó. Tudtam, hogy a vércsoport szerinti diéta nem feltétlenül ajánlja, de ahogy egyre többet olvastam a hagyományos kínai orvoslásról (TCM), egy új világ nyílt ki előttem. Az ételek nem csak tápanyagmennyiségek – hanem energetikai hatásúak is. És a csicseriborsó ebben a világban melegítő, földelő, harmonizáló alapanyagnak számít.
Így született meg az első adag csicseriborsó szelet – eleinte inkább kísérlet volt, de már az első falat után tudtam: ezzel valami elindult. A kislányom meglepő örömmel fogadta, és ami még fontosabb: az emésztése, a bőre és a hangulata is elkezdett stabilabbá válni.
Ez a recept nem csodát ígér – hanem egy új irányt. Egy egyszerű, növényi alapú megoldást azoknak, akik szeretnének tudatosan és belülről támogatni egy érzékeny szervezetet.

Miért éppen ez a recept? – Táplálás belülről, tudatosan
Amikor először kezdtem el otthon alternatív húshelyettesítőkön gondolkodni, nem az volt a célom, hogy „valami hasonlót” csináljak, mint a bolti vegán termékek. Őszintén szólva, azok legtöbbje nálunk szóba sem jöhetett – vagy túl feldolgozottak, vagy összetevőikben nem feleltek meg a bőrbarát szempontoknak.
A csicseriborsó szeletnél viszont minden pont a helyén volt. Egyszerű hozzávalók, semmi adalék, mégis egy jól formázható, ízletes, tápláló főfogás. De ami számomra a legfontosabb: bőrbarát, emésztés barát és növényi alapú. Ez lett az a recept, ami nemcsak finom volt – hanem célzottan segített is.
Nézzük, miért ilyen erős ez a kombináció:

- Csicseriborsóliszt – nemcsak remek növényi fehérjeforrás, de az egyik legkönnyebben emészthető hüvelyes. Segít fenntartani az energiaszintet, nem puffaszt, és jól társítható más gyógyító ételekkel is. A TCM szerint melegítő hatású, tonizálja a gyomor és lép működését, ami kulcsfontosságú a bőr állapotának javításához.
- Sárgarépa – nem véletlenül került bele reszelve. Természetes édessége kiegyensúlyozza az étel energetikáját, béltisztító hatású, A-vitaminban gazdag, és finoman támogatja a bőr regenerációját.
- Sörélesztő – igazi B-vitamin bomba, amit sokáig nem értékeltem eléggé. Amióta rendszeresen használom, nemcsak a kislányom bőre, de a hangulata is stabilabbnak tűnik. Ez az a plusz, ami kívül-belül hat.
- Útifűmaghéj – talán a legkevésbé látványos összetevő, mégis kulcsfontosságú. Prebiotikus rostként segíti az emésztést, kíméli a nyálkahártyát, és hosszú távon a bélflóra egyensúlyát is támogatja – ami, mint tudjuk, szorosan összefügg az ekcémával is.
- Fűszerek (fokhagyma-, hagymapor, paprika) – mind enyhe, de jótékony hatású fűszerek, amik támogatják az emésztést, mégsem irritálják az érzékeny gyomrot vagy bőrt.

És ami számomra külön előny volt: a massza teljesen szabadon formálható. Ha épp szeletet szeretnél belőle, lehet az. De ha a gyerek szívesebben eszi golyóként, mini kolbászként, „nuggets” formában – semmi akadálya. Párolható, süthető, sőt, másnap is tökéletes, így óvodába is könnyedén csomagolható.
Az étel mögött ott van minden gondolat, minden próbálkozás, minden újraértett tudás – a TCM szemlélete, a természetgyógyászati tanács, a saját tapasztalatom, és egy apa elhatározása, hogy nem elég „megúszni” egy étkezést, ha közben támogatni is lehet vele a gyógyulást.

Hozzávalók – amiket a konyhapulton is szeretni lehet
Emlékszem, amikor először leírtam magamnak ennek a receptnek a hozzávalóit. Nem tűntek különlegesnek. Nem volt bennük semmi „szuperétel-hype” vagy egzotikus por, amit csak egy biobolt mélyén lehetne levadászni. Egyszerűek voltak. De pont ez adta a valódi erejüket.
Ahogy egyre többször elővettem őket, észrevettem valamit: ezek az alapanyagok nemcsak a testnek, de a lelkemnek is jót tesznek. Mert minden egyes alkalommal, amikor előkészítettem őket, tudtam: valami hasznosat csinálok. Olyasmit, ami valóban számít.
A teljes hozzávalólista (6–8 szelethez):
- 315 g csicseriborsóliszt
- 270 g sárgarépa (finomra reszelve)
- 14 g útifűmaghéj
- 21 g sörélesztőpehely
- 80 ml langyos víz
- 15 ml olívaolaj
- 7 g tiszta só
- 2 g fokhagymapor
- 3 g hagymapor
- 1,2 g fűszerpaprika (édesnemes)
Minden egyes hozzávalót megszerettem. Mert ezek már nem csak alapanyagok – hanem részei lettek egy új rendszernek, egy új étrendnek, és végső soron egy új életmódnak, amit nem kényszerből, hanem meggyőződésből választottunk.
Elkészítés lépésről lépésre – a reggelitől az uzsonnáig
Nálunk a reggelek nem szólnak nagy reggelikről, inkább az előrelátó csomagolásról. Mert ha az ember tudja, hogy a gyereke mitől nem vakarózik estére, akkor az nem maradhat véletlenre. Ez a csicseriborsó szelet pont olyan étel, amit este összerakok, reggel becsomagolok – délben meg jóízűen elfogy.
Ami pedig a konyhai munkát illeti: nem vagyok séf, de van egy hűséges segítőtársam – a robotgépem. Ő lett az a társ, akire minden nap számíthatok. Bevált annyira, hogy mára szinte a kezem meghosszabbítása lett. Nem bonyolítja a folyamatot – épp ellenkezőleg. Felgyorsítja, leegyszerűsíti, és közben konzisztens, megbízható eredményt ad.
Így készítem én:
1. Sárgarépa előkészítés
Meghámozom, feldarabolom, és mehet is a robotgépbe. Finomra aprítja pillanatok alatt, úgyhogy nem kell reszelővel bajlódni. Ez különösen jól jön, amikor idő szűkében vagyok.
2. Száraz hozzávalók keverése
A csicseriborsólisztet, útifűmaghéjat, sörélesztőt, sót és a fűszereket külön kimérem, majd szintén mehetnek a robotgépbe. Ott már ott várja őket a sárgarépa – csak egy gombnyomás, és minden tökéletesen elkeveredik.
3. Langyos víz + olívaolaj
A folyadékokat fokozatosan öntöm a keverékhez, miközben a gép dolgozik tovább. Látom, mikor kezd „összeállni” a massza – az állaga szépen nyúlós lesz, de még formázható. Itt már érzem: ez jó lesz.
4. Formázás
Kis szeleteket formázok belőle – körülbelül tenyérnyi méretűeket. Néha csinálok golyókat is, vagy „rudakat”, amit aztán a gyerek könnyebben meg tud fogni. Ha egy kicsit állni hagyom a masszát, még jobban összeáll.
5. Párolás
Gőzölőbetétbe kerülnek a szeletek, forrásban lévő víz fölé. Oldalanként 5–8 perc – és máris megszelídülnek. Ez a lépés teszi igazán könnyen emészthetővé, bőrbaráttá.
6. Sütés (opcionális)
Ha ropogósabb állagot szeretnénk, vagy másnapra készítem, kevés olajon serpenyőben is átpirítom őket. Kívül aranybarna, belül szaftos. Olyan illat száll fel, amitől a lányom mindig beszalad a konyhába: „Apa, megsült már?”
Ez a recept nálunk mára rutinná vált. Egyszerű, gyors, jól bírja a tárolást – és ami számomra a legfontosabb: biztonságos. Nem kell aggódnom, hogy valami rejtett összetevő miatt estére újra elkezd viszketni a bőre.
Ha marad belőle – ami ritka –, hűtőben 2 napig simán eláll, de akár le is fagyasztható. Ilyenkor csak előkapom, felmelegítem, és újra ott van a tányéron az a bizonyos figyelem egy szeletben.



Bőrbarát életmód kicsiknek és nagyoknak – tippek a mindennapokra
Egy idő után rájöttem, hogy ez az egész nem csak az étkezésről szól. Nem csak arról, hogy mit eszik a lányom – hanem arról is, hogyan élünk mi, együtt. Mert amikor egy gyermek érzékeny bőrrel él, minden apróság számít: az alapanyag, az időzítés, a rutin, de még az is, milyen kedvvel készül az étel.
A vegán csicseriborsó szelet nálunk több lett, mint egy húsmentes fogás. Egy új szemlélet részévé vált. Azt vettem észre, hogy amint elkezdtünk tudatosabban főzni, jobban figyelni az emésztésre, a bélflórára és a vércukor-ingadozásokra, a bőr is kezdett reagálni. És nem csak a kislányomé – az enyém is. Mert ez az életmód engem is áthangolt.
Így vált ez a recept a hétköznapjaink részévé:
- Heti előkészítés - egyszerre két adag szeletet készítek. Az egyik megy a hűtőbe, a másik a fagyasztóba. Így mindig van „vészhelyzetre” egy biztos falat.
- Óvodai csomagolás - ételhordóban viszi a lányom. Legtöbbször tarógyökérből készült petrezselymes “krumplival”, vagy épp csicsókapüré kerül mellé. Egyszerű, földelő ételek, amiket ő is szeret és jól bírja a gyomra.
- Este közös sütés - gyakran együtt formázzuk a szeleteket. A gyerekek szeretik gyurmázni, én pedig ilyenkor érzem, hogy ez több, mint főzés – ez közösen eltöltött értékes idő.
További bőrbarát támogatás – természetesen
Laci bácsi – azaz Dr. Weixl-Várhegyi László – már sokszor mondta, hogy a bélflóra, az immunrendszer és a bőr állapota összefügg. És ahogy bevezettük az étrendi változásokat, egyre jobban láttam: igaza van. Mégsem csak az étel számít – a finomhangolásban bizony sokszor a kiegészítők is kulcsfontosságúak.
Íme, mi vált be nálunk – nem elméletből, hanem mindennapi szeretetből adagolva:
- Probio Balance - a lányok kedvence. Minden reggel ébredés után kapnak egy fél tablettát, majd este lefekvés előtt a másik felét. Nem kérésre – követelik. Ez nálunk már rituálé.
- Organic Noni - ez nálunk az „anyakirálynő ital”. Mindkét lány imádja, olyan, mintha a testük kérné. Ha valami elmarad, hát ez biztos nem. Nekem is fura volt eleinte, mennyire ösztönösen szeretik.
- Omega 3 concentrate - a bőr rugalmasságáért, de szerintem legalább annyira a nyugodtabb idegrendszerért is.
- Pure Liquid C+ Forte - főleg óvodai időszakban, amikor az immunrendszer is kihívásokkal küzd. Praktikus, gyors, és jól tolerálható.
- D-drops - napfénycseppek üvegbe zárva! A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontjaik, fogaik és az immunrendszerük fejlődéséhez – különösen télen.
És ha valamiért éppen nincs készleten a Pure Inulin – ami egyébként szintén nagyon hasznos lenne –, akkor sincs gond, mert a Probio Balance épp elég biztonságot és egyensúlyt ad.
Ezek nem pótolják a figyelmet, a főzést, az öleléseket. De kiegészítik. Mert vannak napok, amikor jól jön, ha nem csak a tányér dolgozik értünk – hanem valami belül is támogat.

Összegzés – Egy szelet figyelem a bőrért
Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy vegán csicseriborsó szelet lesz az egyik legfontosabb fogás a családi asztalunkon. De most, hogy itt vagyunk, és a lányom bőre napról napra szebb, nyugodtabbak az esték, és kevesebb a vakarózós éjszaka, egyre jobban érzem: ez nem csak egy recept – ez egy döntés volt. Egy apuka döntése, aki nem akart tovább várni, hanem inkább tett valamit. Először egy fazék kollagénlevessel. Aztán ezzel a szelettel. És minden egyes újabb próbálkozással egy kicsit közelebb kerültünk a megoldáshoz.
Ma már tudom, hogy nem a tökéletes étrend hozza meg a változást, hanem a következetes figyelem. Az, hogy mi kerül a tányérra, a dobozba, a termoszba – az mind üzenet. Egy apró jelzés: itt vagyok, figyelek rád. És ezt a gyerek érzi. Akkor is, ha nem mondja.
Ha te is olyan helyzetben vagy, ahol a gyereked bőre érzékeny, vagy csak szeretnéd jobban támogatni a kis szervezetét – próbáld ki ezt a receptet. Adj neki egy esélyt. Lehet, hogy nálatok is elindít valamit.
És ha kipróbáltad, vagy saját verziót készítettél, oszd meg a tapasztalataidat. Mert minden történet számít. A Tiéd is.

Rostban gazdag vegán csicseriborsó szelet
HOZZÁVALÓK
- 315 g csicseriborsóliszt
- 3-4 db (270 g) sárgarépa (finomra reszelve)
- 2 evőkanál (14 g) útifűmaghéj
- 4 evőkanál (21 g) sörélesztőpehely
- 1/3 csésze (80 ml) langyos víz
- 1 evőkanál (15 ml) extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál (7 g) tiszta só
- 1/2 teáskanál (2 g) fokhagymapor
- 1 teáskanál (3 g) hagymapor
- 1/2 teáskanál (1,2 g) fűszerpaprika (édesnemes)
ELKÉSZÍTÉS
- Előkészítés: Reszeld le finomra a sárgarépát.
- Alap keverék: Egy nagy tálban keverd össze a csicseriborsólisztet, reszelt sárgarépát, útifűmaghéjat, sörélesztőt, sót, fokhagymaport, hagymaport és fűszerpaprikát.
- Folyadék hozzáadása: Öntsd hozzá a langyos vizet és az olívaolajat.
- Massza formázása: Dolgozd össze alaposan, amíg egy nyúlós, jól formázható állagot nem kapsz.
- Formázás: Formázz belőle szeleteket, golyókat vagy kolbászkákat – ahogy szeretnéd.
- Párolás: Forrásban lévő víz felett párold a szeleteket egy gőzölőbetétben, oldalanként 5–8 percig.
- Sütés (opcionális): Kevés olajon pirítsd meg a szeleteket serpenyőben, oldalanként 2–3 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
TIPPEK & MEGJEGYZÉSEK
Miért ideális ez a vegán csicseriborsó szelet érzékeny bőrűeknek és tudatos étkezőknek?- Csicseriborsóliszt – természetes növényi fehérjeforrás, nem puffaszt, segíti az emésztést.
- Sárgarépa – édes ízű, kiegyensúlyozza az emésztőrendszert, támogatja a bőr rugalmasságát.
- Sörélesztő – gazdag B-vitaminokban, bőrtápláló és idegrendszer-kiegyensúlyozó.
- Útifűmaghéj – prebiotikus rost, elősegíti a méregtelenítést és bélflóra egyensúlyát.
- Fűszerek – enyhe, nem irritáló fűszerezés, mégis ízgazdag, harmonizáló hatású.Ez a vegán csicseriborsó szelet kíméli a szervezetet, mégis tápláló, és tökéletes választás a bőrbarát, növényi étrend részeként.
Egy kis plusz gondoskodás – ha ennél is többet szeretnél adni
Ha szeretnéd még célzottabban támogatni gyermeked vagy saját szervezeted regenerációját, akkor érdemes megnézned azt a Calivita csomagot, amit ehhez a recepthez állítottunk össze. Mi is ezt használjuk – napi szinten, bizalommal, tapasztalatból.
Gyerekek immunerősítése természetesen – nézd meg a „Bőrtápláló & Immunerősítő” Calivita csomagot!
Ez a kombináció tökéletes kiegészítője lehet a csicseriborsó szelet rendszeres fogyasztásának – belülről támogatva a bőrt, az immunrendszert és a bélflórát is.

Ismerj meg engem!
Kincses Zsolt vagyok, kétgyermekes apuka és a Calivita közösség aktív tagja. Családunk egészségügyi kihívásai – nagyobbik lányunk ekcémája és kisebbik lányunk koraszülöttsége – vezettek az egészséges életmód és a természetes megoldások felé. Tapasztalataimat és receptjeimet megosztva szeretnék másokat is támogatni az egészségesebb élet elérésében.