
Vegán kenőmájas dióból – egy régi kedvenc új köntösben
**Hirdetés: a bejegyzés jutalékos partnerlinket tartalmaz**
Van az a pillanat, amikor egy négyéves kisember nagyon határozottan tudja, mit szeretne enni. És van az a pillanat, amikor az apja ott áll a konyhában, és próbálja kitalálni, hogyan lehetne egy olyan gyerekkori kedvencet újragondolni, amit már nem ehet. Nálunk ez a „kenőmájas” volt. A lányom imádta. Minden reggel azzal kezdődött a beszélgetés, hogy van-e belőle. De ahogy az ekcéma egyre komolyabban beleszólt az étrendbe, világossá vált: ez így nem mehet tovább.
Ezért kezdtem el kísérletezni. Dióval, sörélesztővel, misóval, sok-sok türelemmel – és némi apai elszántsággal. A végeredmény? Egy krémes, ízgazdag, vegán kenőmájas, ami nemcsak glutén- és tejmentes, de meglepően finom is. Annyira, hogy most már nem csak a lányom keni lelkesen a reggeli gluténmentes kenyérre.
A pástétom, ami meglepett - még saját magamat is
Amikor az ember nekiáll egy klasszikus ételt újragondolni, mindig ott van benne a kérdés: „Lehet ebből bármi jó?” A kenőmájas, valljuk be, elég markáns műfaj. Van egy megszokott íze, illata, sőt, még egyfajta nosztalgiája is – amit nem lehet csak úgy dióval megidézni.

De valami furcsa dolog történt. Ahogy kóstolgattam az első próbaverziókat – egyszer túl savas, máskor túl sós, néha túl lapos – lassan kezdett összeállni a kép. A dió mélysége, a sörélesztő sajtos jegyei, a miso és a tamari karakteres, sós-földes íze… mintha egy új világ nyílt volna meg. Olyan lett az egész, mint egy jól sikerült retró feldolgozás: felismerhető, de mégis friss és izgalmas.
A kenőmájas, amit végül megalkottam, nem próbál pont olyan lenni, mint a hagyományos változat – inkább egy új, növényi irányba viszi el az élményt. És talán pont ezért működik.
HOZZÁVALÓK:

Dió
„Ami nem csak a bejglibe való”
Gyerekkoromban a dió nálunk leginkább a bejgliben jelent meg – vagy a fiókban, héjban, várva a karácsonyt. De amúgy senki nem rajongott érte különösebben. Apám például máig nem hajlandó diósat enni. Se süteményben, se főtt ételben. A dió az ő fejében valami, amit csak úgy, natúr el lehet ropogtatni.
Szóval amikor megkóstolta ezt a kenhető krémet, kissé gyanakvóan méregette a kanalat. Aztán csak ennyit mondott: „Ez finom.” Aki ismeri, tudja, hogy ez nála már majdnem óda.
A dió ebben a receptben nem pirul meg, nem fő szét – és ez a krémes, selymes textúra talán pont emiatt működik. Csak ázni hagyjuk, majd alaposan leturmixoljuk, és hagyjuk, hogy a saját diós karaktere megmutassa magát – nem édesen, nem desszertbe csomagolva, hanem egy teljesen új szerepben: sós, telt ízként egy kenyérre kenhető krémben.
Ami pedig a beltartalmat illeti: a dió igazi ásványianyag-bajnok. Remek magnézium- és káliumforrás, és bővelkedik cinkben, ami a bőr és az immunrendszer barátja. Emellett B6-vitamint is tartalmaz, ami segíti az idegrendszer működését, és alfa-linolénsavat (ALA), vagyis növényi eredetű omega-3 zsírsavat is. Ez utóbbi a vegetáriánus étrendek egyik legfontosabb szövetségese.
Sörélesztőpehely
„Sajtos íz tej nélkül”
Ha valaki korábban azt mondta volna, hogy egy sárga, pehelyszerű porral el lehet érni azt a telt, enyhén diós-sajtos ízt, amit egyébként csak egy jóféle érett sajt tud, valószínűleg csak legyintettem volna. Aztán jött a sörélesztőpehely.
Ez az apró csoda nemcsak ízben dobja meg a kenőmájast, hanem tápanyagban is rendesen hozza a formáját. Tele van B-vitaminokkal, különösen B1-, B2-, B3- és B6-vitaminnal, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcserében, az idegrendszer működésében és a bőr regenerációjában. Sokan pont a bőrük miatt vezetik be – nem véletlenül.
A benne található fehérje mennyiség is figyelemre méltó, ráadásul jól emészthető formában. Egy evőkanálnyi sörélesztőpehely akár 3-4 gramm fehérjét is tartalmazhat, ami nem hangzik soknak, de egy kenhető krémben éppen elegendő ahhoz, hogy a reggeli vagy uzsonna ne csak finom, hanem tápláló is legyen.
És ami külön jó hír: teljesen tejmentes, gluténmentes, és nem tartalmaz élő élesztőt – tehát még az érzékenyebb gyomrok is jó eséllyel barátkozni tudnak vele.
Miso, tamari és citrom
„Három hozzávaló, amit nem érdemes kihagyni”
A legtöbb kenhető krém akkor lesz igazán jó, ha nem csak egyféle ízre épül. Ez a három alapanyag épp azt teszi hozzá, amit mással nem lehetne pótolni.
A miso egy japán eredetű, erjesztett szójapaszta. Ebben a receptben sötét változat kerül bele, kis mennyiségben. Nem lesz tőle ázsiai az ízvilág, viszont segít, hogy ne legyen egyhangú a végeredmény.
A tamari egy fermentált, gluténmentes szójaszósz. Ennél a receptnél ez hozza a sósságot, de nem nyomja el a diót vagy a fűszereket.
A citromlé egyértelmű: savanyít, frissít, élénkít. Nem túl sok, de nélküle hiányérzete van az embernek.

Elkészítés lépésről lépésre
1. Turmixolás
A beáztatott diót és az összes többi hozzávalót tedd a turmixgépbe vagy aprítógépbe. Dolgozd simára. Ez nagy teljesítményű géppel kb. 2-4 perc.
2. Főzés
Öntsd a krémet egy tapadásmentes serpenyőbe. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg sűrű, kenhető állagúvá válik. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.
3. Formázás
A kész masszát kanalazd egy kisebb formába (üveg vagy kerámia), majd simítsd el a tetejét spatulával.
4. Hűtés
Először hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 1,5-2 órára, hogy megdermedjen.
5. Tárolás
Légmentesen zárva, hűtőben 4-5 napig eláll. Kenhető gluténmentes kenyérre, puffasztott kölesre, zöldségszeletekre – vagy ehető csak úgy, kanállal is.

Mit érdemes tudni, mielőtt nekiállsz?
Ne spórold el az áztatást
A diót tényleg áztasd be legalább 4 órára. Ha sietsz, meleg vízzel gyorsíthatsz rajta, de nem érdemes kihagyni az áztatást. Jobban emészthető lesz tőle, és a krém is szebben simítható.
Turmixolás - nem csak darálás
A turmixolás akkor jó, ha már sehol sem maradnak darabok. Ha nem elég erős a géped, apránként is dolgozhatsz, vagy először csak a diót pürésítsd, utána add hozzá a többit.
Főzés közben ne hagyd magára
Érdemes spatulát használni, és végig keverni. Pillanatok alatt besűrűsödik, és ha lekap az alja, utána már nehéz menteni az állagot.
A forma nem szentírás
Ha nincs formád, sima tál is megteszi. A lényeg, hogy legyen elég mély, és legyen helye „megülni” a krémnek.
A hűtés tényleg kell
A hűtési időt ne próbáld lerövidíteni. Melegen még nem az igazi – kell neki az a pár óra a hűtőben, hogy vágható, kanalazható állagú legyen.
Előre is dolgozhatsz vele
Ha szeretnéd előre elkészíteni, simán kibír pár napot a hűtőben. Nem esik össze, nem válik el, jól bírja a tárolást.
Miért lett ez az egyik legjobb reggeli nálunk?
Nem volt kérdés, hogy kell egy olyan kenyérrevaló, amit tényleg nyugodt szívvel lehet adni. Ami nem kompromisszum, hanem megoldás. Ezzel a krémmel sikerült.
Nem próbáltam utánozni a bolti kenőmájas ízét. Ez valami más lett – növényi, tiszta, egyszerű. És még azoknak is ízlik, akik egyébként nem szeretik a „mindenmentes” dolgokat.
Azóta nálunk mindig van belőle a hűtőben. Nem csak reggelire. Néha uzsonnára, néha vacsorára. Néha csak úgy, egy szelet gluténmentes kenyérrel. Pont, ahogy kell.


Vegán kenőmájas dióból
HOZZÁVALÓK
- 100 g dió (minimum 4 órára beáztatva, majd leöblítve)
- 125 ml víz
- 16 g tápiókakeményítő
- 28 g sörélesztőpehely
- 2 evőkanál (30 ml) frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál (15 ml) olívaolaj
- 2 evőkanál (30 ml) tamari szósz
- 5 g miso paszta
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
- 1/4 teáskanál hagymapor
- 1/8 teáskanál fűszerpaprika
- 1/8 teáskanál füstölt paprika
- 1/8 teáskanál zöld bors (őrölt)
- 1/4 teáskanál tiszta só
ELKÉSZÍTÉS
- TurmixolásTedd a beáztatott diót és az összes többi hozzávalót turmixgépbe. Járasd addig, amíg teljesen sima, krémes állagot kapsz - ez általában 2-4 perc.
- SűrítésÖntsd át a krémet egy tapadásmentes serpenyőbe, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg besűrűsödik. Kenhető, homogén állagú masszát kell kapnod - ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.
- FormázásKanalazd át egy kisebb formába (kerámia vagy üveg), majd simítsd el a tetejét spatulával.
- HűtésElőször hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 1,5-2 órára, hogy szépen megdermedjen.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Tárolás
Légmentesen zárva hűtőben 4–5 napig eltartható. Kenyérre, puffasztott kölesre, zöldségszeletekre kenve kiváló – vagy csak úgy, kanállal.Miért jó ekcémára / emésztésre?
Áztatott dió: Az áztatás segít eltávolítani azokat az anyagokat, amelyek nehezítik az emésztést. Így a bőrbarát zsírsavak és antioxidánsok jobban felszívódnak. Sörélesztőpehely: Természetes B-vitamin-forrás, különösen jótékony a bőr regenerációja szempontjából. Sajtos ízt ad, de teljesen tejmentes. Tápiókakeményítő: Gluténmentes sűrítő, nem terheli a gyomrot, könnyen emészthető. Miso és tamari: Természetesen fermentált ízfokozók, amelyek kis mennyiségben is gazdag aromát adnak, miközben alacsony hisztamintartalmúak. Citromlé: Serkenti az emésztőnedveket, segíti a zsírok lebontását. Fűszerek: Mérsékelt mennyiségben támogatják az ízélményt anélkül, hogy irritálnák a nyálkahártyát.Vegán kenőmájas és a tudatos növényi étrend - Mire érdemes még figyelni?
Ez a dióalapú vegán kenőmájas nemcsak glutén- és tejmentes, hanem teljesen növényi forrásokra épül. A dió, a sörélesztő és a miso sokat hozzátesz a napi tápanyagbevitelhez, de egy növényi alapú étrendnél vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre érdemes külön odafigyelni.
Bár ez a krém jól támogatja az alapokat, a mindennapokban – főleg pörgős időszakokban, szezonális igénybevételnél vagy egyoldalúbb étkezéseknél – nem biztos, hogy minden szükséges tápanyag elegendő mennyiségben jelen van.
Amit növényi étrendet követve érdemes lehet átgondolni:
-
Organic Noni
Egy komplex, folyékony multivitamin-alap, könnyen beilleszthető a napi rutinba. Gyors, praktikus megoldás, különösen aktív napokon vagy változékony időjárás esetén. -
Pure B-complex+
Teljes spektrumú B-vitaminforrás, B1-től B12-ig, vegánok számára ideális formában. Segíthet az energiaszint és a koncentráció támogatásában. -
Pure Liquid C+ Forte
Folyékony C-vitamin, amit a szervezet könnyen tud hasznosítani, még akkor is, ha az étrend rostban gazdag. -
Pure Ca+Mg Plus
Kalciumot és magnéziumot tartalmazó készítmény, ami különösen jól jön növényi étrendnél, ha a zöldségekből, magvakból nem mindig jön össze a kívánt mennyiség. -
PureBiom+
Pre- és probiotikum kombináció az emésztés támogatására, különösen hasznos, ha a napi étrendben kevés fermentált étel szerepel.
Ha szeretnéd egyszerűbben pótolni mindazt, amit ebben a bejegyzésben is érintettünk, készítettem egy vegán étrendkiegészítő csomagot, amit egyetlen kattintással meg tudsz nézni: Megnézem a vegán immunerősítő csomagot!
Nem kell külön összeválogatni – ebben minden benne van, ami a növényi étrend tudatos támogatásához kellhet. Ráérsz eldönteni, hogy most rögtön belevágsz, félreteszed későbbre, vagy csak átnézed, mi mindenre jó.

Ismerj meg engem!
Kincses Zsolt vagyok, kétgyermekes apuka és a Calivita közösség aktív tagja. Családunk egészségügyi kihívásai – nagyobbik lányunk ekcémája és kisebbik lányunk koraszülöttsége – vezettek az egészséges életmód és a természetes megoldások felé. Tapasztalataimat és receptjeimet megosztva szeretnék másokat is támogatni az egészségesebb élet elérésében.