A „tojásmentes” gluténmentes vegán bundás kenyér minden falatja aranylóan ropogós kívül, krémesen puha belül - tojás és búzaliszt nélkül is! A kesutej-csicseriliszt alapú bevonat fekete sóval adja meg a klasszikus bundás kenyér élményt, miközben a kurkuma, lenmag és extra szűz olívaolaj bőrnyugtató, emésztéskímélő plusztápanyagokat csempész az ételbe.
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, vegán
Adagok: 12szelet
HOZZÁVALÓK
12szeletgluténmentes házi kenyér
480mlházi kesutej
6evőkanálcsicseriborsóliszt
2evőkanálőrölt lenmag
3evőkanáltápiókakeményítő
2evőkanálsörélesztőpehely
1teáskanálfekete só (kala namak)
1/4teáskanálkurkuma
1/8teáskanálőrölt fekete bors
3-4evőkanálolívaolaj a sütéshez(sütésenként pótold)
1teáskanálszárított shiitake-por(opcionális)
ELKÉSZÍTÉS
„Tojásos” keverék elkészítése: Egy közepes tálban habverővel simára keverd a kesutejet, csicseriborsólisztet, őrölt lenmagot és tápiókakeményítőt. Add hozzá a sörélesztőpelyhet, kurkumát, fekete borsot (és a shiitake-port, ha használod). Hagyd állni 5 percig, hogy a lenmag és a lisztek sűrű, palacsintatészta-állagot adjanak. Végül keverd bele a fekete sót.
A kenyér beáztatása: A száraz, kihűlt kenyérszeleteket egyenként mártsd a keverékbe 20-30 másodpercig oldalanként, amíg átitatódnak, de nem áznak szét. Ha szükséges, sütés közben keverd át a masszát, mert a lisztek leülepedhetnek.
Sütés olívaolajon: Közepes lángon (kb. 160 °C) melegíts annyi olajat, hogy a serpenyő alját vékonyan befedje. Süss 2-3 szeletet egyszerre, oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz. A kész szeleteket papírtörlőn vagy rácson csöpögtesd le. Szükség esetén pótold az olajat, és ismételd a többi szelettel.
Tálalási ötletek: Próbáld ki avokádó-krémmel, amelyet fokhagymával és friss korianderrel ízesíthetsz. Remekül illik hozzá kimchi vagy savanyított lilahagyma is, ami probiotikus támogatást ad. Tálalhatod pirított szezámmaggal és friss rukkolalevelekkel is.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
Ez a recept teljesen szója- és tamari-mentes, így csökkenti a potenciális allergénterhelést. Az őrölt lenmag omega-3 zsírsavakban gazdag, ami segítheti a bőr nyugtatását, az extra szűz olívaolaj pedig antioxidánsokat tartalmaz. A csicseriborsóliszt gluténmentes, és növényi fehérjében gazdag, ami könnyen emészthető. A kesutej kíméli a gyomrot, mivel laktóz- és kazeinmentes. A sörélesztőpehely természetes B-vitamin-forrás, a shiitake-por pedig umami ízt ad hisztamin-túlterhelés nélkül (egyéni toleranciát figyelembe véve).
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!