Go Back
+ servings
Ropogós vegán bundás kenyér gluténmentes kenyérből sütve

Gluténmentes vegán bundás kenyér

A „tojásmentes” gluténmentes vegán bundás kenyér minden falatja aranylóan ropogós kívül, krémesen puha belül - tojás és búzaliszt nélkül is! A kesutej-csicseriliszt alapú bevonat fekete sóval adja meg a klasszikus bundás kenyér élményt, miközben a kurkuma, lenmag és extra szűz olívaolaj bőrnyugtató, emésztéskímélő plusztápanyagokat csempész az ételbe.
Nyomtatás Megosztás
Elkészítési idő: 25 perc
Fogás: Reggeli
Konyha: Gluténmentes, Vegán
Kulcsszó: Dorina kedvence, ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, vegán
Adagok: 12 szelet

HOZZÁVALÓK

  • 12 szelet gluténmentes házi kenyér
  • 480 ml házi kesutej
  • 6 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 3 evőkanál tápiókakeményítő
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 teáskanál fekete só (kala namak)
  • 1/4 teáskanál kurkuma
  • 1/8 teáskanál őrölt fekete bors
  • 3-4 evőkanál olívaolaj a sütéshez (sütésenként pótold)
  • 1 teáskanál szárított shiitake-por (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS

  • „Tojásos” keverék elkészítése: Egy közepes tálban habverővel simára keverd a kesutejet, csicseriborsólisztet, őrölt lenmagot és tápiókakeményítőt. Add hozzá a sörélesztőpelyhet, kurkumát, fekete borsot (és a shiitake-port, ha használod). Hagyd állni 5 percig, hogy a lenmag és a lisztek sűrű, palacsintatészta-állagot adjanak. Végül keverd bele a fekete sót.
  • A kenyér beáztatása: A száraz, kihűlt kenyérszeleteket egyenként mártsd a keverékbe 20-30 másodpercig oldalanként, amíg átitatódnak, de nem áznak szét. Ha szükséges, sütés közben keverd át a masszát, mert a lisztek leülepedhetnek.
  • Sütés olívaolajon: Közepes lángon (kb. 160 °C) melegíts annyi olajat, hogy a serpenyő alját vékonyan befedje. Süss 2-3 szeletet egyszerre, oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz. A kész szeleteket papírtörlőn vagy rácson csöpögtesd le. Szükség esetén pótold az olajat, és ismételd a többi szelettel.
  • Tálalási ötletek: Próbáld ki avokádó-krémmel, amelyet fokhagymával és friss korianderrel ízesíthetsz. Remekül illik hozzá kimchi vagy savanyított lilahagyma is, ami probiotikus támogatást ad. Tálalhatod pirított szezámmaggal és friss rukkolalevelekkel is.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Miért jó ekcémára / emésztésre?

Ez a recept teljesen szója- és tamari-mentes, így csökkenti a potenciális allergénterhelést. Az őrölt lenmag omega-3 zsírsavakban gazdag, ami segítheti a bőr nyugtatását, az extra szűz olívaolaj pedig antioxidánsokat tartalmaz. A csicseriborsóliszt gluténmentes, és növényi fehérjében gazdag, ami könnyen emészthető. A kesutej kíméli a gyomrot, mivel laktóz- és kazeinmentes. A sörélesztőpehely természetes B-vitamin-forrás, a shiitake-por pedig umami ízt ad hisztamin-túlterhelés nélkül (egyéni toleranciát figyelembe véve).
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe