A házi kesutej egyszerűen és gyorsan elkészíthető növényi ital. Mindössze kesudió és víz szükséges hozzá. Az áztatott kesudióból turmixolással selymes, tejmentes tejhelyettesítő készül, amely kíméletes az emésztéshez, krémes és adalékmentes.
Kulcsszó: gluténmentes, gyors recept, tejmentes, vegán
Adagok: 1liter
Calories: 830kcal
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
Nagy teljesítményű turmixgép (min. 1000 W)
Finom szűrő vagy géz (opcionális)
Mérőedény, konyhai mérleg
1 literes tiszta üveg vagy BPA-mentes palack
HOZZÁVALÓK
150gkesudiónatúr, sótlan
850mlszűrt víz
ELKÉSZÍTÉS
Kesudió áztatása:A tökéletesen selymes házi kesutej titka a megfelelően megpuhított kesudió. Áztasd be a kesudiót hideg vízben 8-12 órára (például egy éjszakára). Ha gyorsabb megoldást szeretnél, öntsd le forró vízzel, és hagyd állni 15-20 percig - így is kellően krémes lesz az ital.
Kesudió leöblítése:Áztatás után öntsd le a vizet, és alaposan öblítsd át a kesudiót, majd csepegtesd le. Ez segít eltávolítani a kesudió felszínéről az esetleges porokat, enyhe kesernyés ízt, és javítja a házi kesutej krémességét.
Turmixolás:Tedd a puha kesudiót egy nagy teljesítményű turmixgépbe. Öntsd hozzá az 850 ml szűrt vizet. Turmixold magas fokozaton legalább 1-2 percig, hogy valóban sima, tejfehér, selymes állagot kapj. Ha szükséges, pihentesd fél percet, majd turmixold még tovább.
Állag ellenőrzése, kóstolás:Kóstold meg, és ha még krémesebb végeredményt szeretnél, turmixold további fél percig. A házi kesutej ilyenkor már teljesen homogén, finoman édes és selymes.
(Opcionális) Szűrés:Erős turmixgéppel általában nincs szükség szűrésre, de ha még selymesebb állagra vágysz, öntsd át a kész kesutejet finom szűrőn vagy gézen. A visszamaradt kesudiópépet bátran felhasználhatod zabkásában, főzelékben vagy mártások alapjaként.
Palackozás és tárolás:Töltsd a kész házi kesutejet tiszta, jól zárható üvegbe vagy BPA-mentes palackba. Hűtőben tárold, és fogyasztás előtt mindig rázd fel vagy keverd át, mert az apróbb szemcsék leülepedhetnek az aljára.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
A kesudió több, mint egyszerű alapanyag: különleges, selymes textúrát és enyhén édeskés, krémes ízt ad a házi kesutejnek. Áztatás után könnyen turmixolható, így teljesen homogén, sima növényi ital készíthető belőle – szinte felesleg nélkül. Ez az egyik legnagyobb előnye: nem kell vesződni a szűréssel, mint a mandulatejnél, a teljes magot hasznosíthatod.A kesudió természetes növényi fehérjét, rostot és értékes zsírokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a krémes állaghoz. Ásványi anyagokban is gazdag, például magnézium, réz és foszfor található benne, így nemcsak finom, de tápanyagokban is gazdag tejhelyettesítőt készíthetsz belőle. Sokan azért kedvelik, mert semleges, nem tolakodó az íze, így bármilyen italba vagy ételbe beilleszthető, akár kávéba, zabkásába vagy főzéshez is.A házi kesutej azért is népszerű, mert könnyen emészthető és jól illeszkedik a tejmentes, vegán vagy flexiteriánus étrendbe.