A házi kesutejszín egyszerűen elkészíthető, krémes és gluténmentes növényi tejszín, amely tökéletes alternatívája a hagyományos főzőtejszínnek. Egy gyors áztatás, alapos turmixolás, és máris kész a sokoldalúan felhasználható, ekcéma-barát alaprecept – főzéshez, mártásokhoz, levesekhez, akár desszertekhez is.
Kulcsszó: ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, vegán
Adagok: 1Adag (~300 ml)
Calories: 676kcal
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
turmixgép (legalább 400 W teljesítményű)
Kis tál az áztatáshoz
Finom szűrő vagy muszlin (opcionális, ha extrán selymesre szeretnéd)
Mérőpohár
HOZZÁVALÓK
120gkesudiónyers, natúr, sótlan
180mlszűrt víz
2teáskanálfriss citromlé
1/8teáskanáltiszta só
1evőkanálextra szűz olívaolajopcionális, krémesebbé, tartósabbá teszi, de elhagyható
1teáskanáltápiókakeményítőopcionális, extra selymességért, főzéshez
ELKÉSZÍTÉS
Kesudió előkészítéseA kesudiót helyezd egy kis tálba, és önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Áztasd legalább 2 órán át, de akár 4 óráig is hagyhatod, így még selymesebb lesz a házi kesutejszín. Ha sietsz, forrázd le a kesudiót, majd hagyd állni 15-20 percig - ez is elég ahhoz, hogy kellően megpuhuljon. Áztatás után öntsd le a vizet, és alaposan öblítsd át a szemeket.
Krémesítés - a tökéletes állag titkaIndítsd el a turmixgépet magas fokozaton, és dolgozd a keveréket 1-2 percig. A cél egy igazán sima, egynemű, selymes házi kesutejszín, amiben nem maradnak darabkák. Ha szükséges, állítsd meg a gépet, kapard le az oldaláról a masszát, majd folytasd a turmixolást, hogy minden szemcse tökéletesen eldolgozódjon.
Állag beállítása - minden ételhez tökéletesA kész házi kesutejszín állaga könnyedén igazítható. Ha túl sűrű, adj hozzá 10-20 ml szűrt vizet, és turmixold tovább. Ha túl híg, hagyd állni néhány percig, a kesudió természetes sűrítő hatása miatt be fog sűrűsödni.
Felhasználás és tárolásAz elkészült házi kesutejszín azonnal felhasználható főzéshez, mártásokhoz, öntetekhez vagy akár süteményekhez is. Ha nem használod el az egészet, öntsd légmentesen zárható üvegbe, és tárold a hűtőben. 2-3 napig tökéletesen friss marad, de adagonként le is fagyaszthatod, így mindig kéznél lesz az egészséges, tejmentes tejszín.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Kesudió
Az egész házi kesutejszín lelke. Selymes állagot ad, és semleges ízével tökéletesen helyettesíti a hagyományos főzőtejszínt. Természetes növényi zsírokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaz, így nemcsak krémessé, hanem táplálóvá is teszi a receptet.
Szűrt víz
Egyszerű, de nélkülözhetetlen: segíti, hogy a kesudió tökéletesen eldolgozódjon, és igazán sima, homogén legyen a végeredmény. A víz mennyiségével az állagot is könnyedén szabályozhatod.
Citromlé
Üdítő savasságot ad a növényi tejszínnek, kiemeli a természetes ízeket, és egyben segít, hogy a kesutejszín tovább friss maradjon a hűtőben. Frissítő, natúr ízhangsúlyt biztosít.
Tengeri só
Az ízek egyensúlyát teremti meg, és kihozza a kesudió enyhe édességét. Kevés kell belőle, de a végeredményen sokat javít: harmonikus, természetes ízvilágot ad.
Tápiókakeményítő (opcionális)
Ha igazán selymes, főzésálló házi kesutejszínt szeretnél, érdemes egy kis tápiókakeményítőt is hozzáadni. Ez segít, hogy a növényi tejszín állaga főzés közben is stabil maradjon, különösen mártások vagy főzelékek esetében.
Extra szűz olívaolaj (opcionális)
Krémesebbé, lágyabbá varázsolja a házi kesutejszínt, miközben természetes tartósító hatása is van. Egy apró mediterrán csavar, amitől még selymesebb lesz a növényi tejszín, és a szájérzete is tökéletes.