Go Back
+ servings
friss házi kesutejszín kis üvegtálban

Házi kesutejszín

A házi kesutejszín egyszerűen elkészíthető, krémes és gluténmentes növényi tejszín, amely tökéletes alternatívája a hagyományos főzőtejszínnek. Egy gyors áztatás, alapos turmixolás, és máris kész a sokoldalúan felhasználható, ekcéma-barát alaprecept – főzéshez, mártásokhoz, levesekhez, akár desszertekhez is.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő: 2 perc
Áztatás: 4 óra
Elkészítési idő: 7 perc
Fogás: Alaprecept, Mártogatós, Szósz
Konyha: Nemzetközi
Kulcsszó: ekcéma-barát, gluténmentes, gyors recept, vegán
Adagok: 1 Adag (~300 ml)
Calories: 676kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • turmixgép (legalább 400 W teljesítményű)
  • Kis tál az áztatáshoz
  • Finom szűrő vagy muszlin (opcionális, ha extrán selymesre szeretnéd)
  • Mérőpohár

HOZZÁVALÓK

  • 120 g kesudió nyers, natúr, sótlan
  • 180 ml szűrt víz
  • 2 teáskanál friss citromlé
  • 1/8 teáskanál tiszta só
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj opcionális, krémesebbé, tartósabbá teszi, de elhagyható
  • 1 teáskanál tápiókakeményítő opcionális, extra selymességért, főzéshez

ELKÉSZÍTÉS

  • Kesudió előkészítése
    A kesudiót helyezd egy kis tálba, és önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Áztasd legalább 2 órán át, de akár 4 óráig is hagyhatod, így még selymesebb lesz a házi kesutejszín. Ha sietsz, forrázd le a kesudiót, majd hagyd állni 15-20 percig - ez is elég ahhoz, hogy kellően megpuhuljon. Áztatás után öntsd le a vizet, és alaposan öblítsd át a szemeket.
  • Krémesítés - a tökéletes állag titka
    Indítsd el a turmixgépet magas fokozaton, és dolgozd a keveréket 1-2 percig. A cél egy igazán sima, egynemű, selymes házi kesutejszín, amiben nem maradnak darabkák. Ha szükséges, állítsd meg a gépet, kapard le az oldaláról a masszát, majd folytasd a turmixolást, hogy minden szemcse tökéletesen eldolgozódjon.
  • Állag beállítása - minden ételhez tökéletes
    A kész házi kesutejszín állaga könnyedén igazítható. Ha túl sűrű, adj hozzá 10-20 ml szűrt vizet, és turmixold tovább. Ha túl híg, hagyd állni néhány percig, a kesudió természetes sűrítő hatása miatt be fog sűrűsödni.
  • Felhasználás és tárolás
    Az elkészült házi kesutejszín azonnal felhasználható főzéshez, mártásokhoz, öntetekhez vagy akár süteményekhez is. Ha nem használod el az egészet, öntsd légmentesen zárható üvegbe, és tárold a hűtőben. 2-3 napig tökéletesen friss marad, de adagonként le is fagyaszthatod, így mindig kéznél lesz az egészséges, tejmentes tejszín.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Kesudió

Az egész házi kesutejszín lelke. Selymes állagot ad, és semleges ízével tökéletesen helyettesíti a hagyományos főzőtejszínt. Természetes növényi zsírokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaz, így nemcsak krémessé, hanem táplálóvá is teszi a receptet.

Szűrt víz

Egyszerű, de nélkülözhetetlen: segíti, hogy a kesudió tökéletesen eldolgozódjon, és igazán sima, homogén legyen a végeredmény. A víz mennyiségével az állagot is könnyedén szabályozhatod.

Citromlé

Üdítő savasságot ad a növényi tejszínnek, kiemeli a természetes ízeket, és egyben segít, hogy a kesutejszín tovább friss maradjon a hűtőben. Frissítő, natúr ízhangsúlyt biztosít.

Tengeri só

Az ízek egyensúlyát teremti meg, és kihozza a kesudió enyhe édességét. Kevés kell belőle, de a végeredményen sokat javít: harmonikus, természetes ízvilágot ad.

Tápiókakeményítő (opcionális)

Ha igazán selymes, főzésálló házi kesutejszínt szeretnél, érdemes egy kis tápiókakeményítőt is hozzáadni. Ez segít, hogy a növényi tejszín állaga főzés közben is stabil maradjon, különösen mártások vagy főzelékek esetében.

Extra szűz olívaolaj (opcionális)

Krémesebbé, lágyabbá varázsolja a házi kesutejszínt, miközben természetes tartósító hatása is van. Egy apró mediterrán csavar, amitől még selymesebb lesz a növényi tejszín, és a szájérzete is tökéletes.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 676 kcal | Szénhidrát: 37 g | Fehérje: 22 g | Zsír: 54 g | Telített zsír: 9 g | Többszörösen telítetlen zsír: 10 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 29 g | Nátrium: 72 mg | Kálium: 794 mg | Rost: 4 g | Cukor: 7 g | A-vitamin: 0.1 IU | B1-vitamin (Tiamin): 1 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.1 mg | B3-vitamin (Niacin): 1 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | C-vitamin: 1 mg | E-vitamin: 1 mg | K-vitamin: 42 µg | Kalcium: 50 mg | Réz: 3 mg | Vas: 8 mg | Mangán: 2 mg | Magnézium: 352 mg | Foszfor: 712 mg | Szelén: 24 µg | Cink: 7 mg | B8-vitamin (Kolin): 0.1 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe