Ez a tejmentes tejberizs kölesből készül, így nemcsak gluténmentes, hanem sokkal könnyebben emészthető is, mint a hagyományos rizses változat. A házi kesutej és a karamelles karob-kókuszvirág cukor réteg együttese nemcsak gyerekbarát, de felnőtteknek is egy igazi esti kényeztetés. Krémes, melegítő, mégis kíméletes - ideális választás érzékeny gyomorra és bőrre hangolva.
kb. 800mlházi kesutej(100 g beáztatott kesudió + 700 ml víz, turmixolva)
150mlvíz
1/2teáskanálvanília por
1/8teáskanáltiszta só
1/2teáskanálfrissen reszelt gyömbér(opcionális)
Tetejére (1:3 arányban)
1evőkanálkarobpor
3evőkanálkókuszvirágcukor
ELKÉSZÍTÉS
Előkészítés: A kölest legalább 4-6 órára áztasd be, majd öblítsd le alaposan.
Főzés: Egy lábasban keverd össze a kölest a kesutej 700 ml-ével, a vízzel, a vaníliával, a sóval és - ha szeretnéd - a gyömbérrel. Közepes lángon főzd kb. 25-30 percig, gyakran kevergetve, amíg krémesre nem puhul.
Állaghangolás: Ha szükséges, a maradék kesutejből fokozatosan adj még hozzá, amíg a kívánt állagot el nem éred.
Pihentetés: Fedd le és hagyd állni 5 percig - ez még selymesebbé teszi.
Tálalás: A tetejére szórd rá a karobpor és kókuszvirágcukor keverékét. A meleg tejberizs ráolvasztja - épp elég édes és aromás lesz.
Extra tipp: Tálalhatod natúran is, vagy friss körtével, áfonyával, pirított lenmaggal.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
Köles: Könnyen emészthető, nem tartalmaz glutént, nem nyálkásít. Segít harmonizálni az emésztést anélkül, hogy túlfűtene.Kesudió: Semleges, enyhén melegítő magféle, kevésbé zsíros, mint sok más dió. A házi kesutej selymes és jól tolerálható tejpótló.Vanília: Természetes aromája nyugtató hatású, édesítő jellegű cukor nélkül.Gyömbér: Opcionálisan beépíthető, finoman melegítő hatású, segíti a gyomorműködést és a keringést.Karob: Kakaómentes, hisztaminbarát édesítő-alternatíva, enyhén karamelles ízzel.Kókuszvirágcukor: Alacsonyabb a glikémiás indexe, lassabban emeli meg a vércukorszintet - ez stabilabbá teszi az energiaszintet is.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!