Egy selymes, olívaolajos mediterrán melegszendvicskrém, amelyben a vörös lencse és a sárgarépa találkozik az olasz fűszerekkel. Sütve finom, illatos és tápláló. Gyors vacsorának vagy hétvégi vendégvárónak is tökéletes.
A lencse előkészítéseA vörös lencsét tedd egy szűrőbe, és hideg víz alatt alaposan öblítsd át, amíg a víz teljesen tiszta lesz. Ez segít eltávolítani a keményítőt és a habosodást.
A főzés megkezdéseTedd a leöblített lencsét egy kis lábasba, add hozzá a finomra reszelt sárgarépát és önts rá körülbelül 200 milliliter vizet. Keverd össze, majd közepes lángon kezdd el főzni.
A főzés folyamataFőzd 10–12 percig, amíg a lencse teljesen megpuhul és a víz nagy része elpárolog. Közben időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le az alja. Ha a víz túl gyorsan elpárologna, önts hozzá egy kevés plusz vizet.
A fűszerek hozzáadásaAmikor a lencse már puha, vedd le a tűzről, majd add hozzá az olívaolaj felét, az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot, az oregánót, a bazsalikomot és a füstölt paprikát. Keverd át, majd fedd le a lábast és hagyd 2–3 percig állni. Így a fokhagyma megpuhul a maradék hőben, és nem lesz nyers íze.
A krémesítésEzután add hozzá a almaecetet vagy a citromlevet, és botmixerrel pépesítsd a keveréket. Dolgozd addig, amíg egynemű és sima nem lesz. Ha túl sűrű, adj hozzá fokozatosan 2–3 evőkanál vizet, és még egy evőkanál olívaolajat, hogy selymes, kenhető állagot kapj.
Az ízek beállításaKóstold meg a krémet. Ha enyhébb ízt szeretnél, adj hozzá még egy kevés sárgarépát vagy vizet. Ha intenzívebbre vágysz, növeld kicsit a fűszerek vagy a savas összetevők mennyiségét.
Tálalás előkészítéseA kész krémet hagyd pár percig hűlni, majd kanalazd tálkába vagy tárolóedénybe. Szobahőmérsékleten is fogyasztható, de hűtve még jobban összeérnek az ízek.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Vörös lencse
A vörös lencse könnyen megfő, és természetes sűrűséget ad a krémnek. Enyhén diós íze jól illik a mediterrán fűszerekhez, és kiváló növényi fehérjeforrás.
Sárgarépa
A sárgarépa természetes édességet és színt ad a krémnek, miközben kiegyensúlyozza a savasabb összetevőket. Egyszerű alapanyag, mégis fontos része a harmonikus íznek.
Olívaolaj
Az olívaolaj adja a recept karakterét. Finom, telt ízt kölcsönöz, és segít, hogy a krém selymes legyen. A mediterrán konyha egyik alapja, ami nélkül ez az étel nem lenne ugyanaz.
Fokhagyma, oregánó, bazsalikom
Ezek a fűszerek teremtik meg a klasszikus mediterrán ízvilágot. A fokhagyma mélységet ad, az oregánó frissít, a bazsalikom pedig lekerekíti az összhatást.
Almaecet és citromlé
Ez a két savas összetevő frissíti az ízeket, és ellensúlyozza a lencse krémességét. Együtt kerek, élénk ízt adnak a melegszendvicskrémnek.
Füstölt paprika
Enyhe mélységet és színt ad a krémnek, amitől még étvágygerjesztőbb lesz. Ha gyerekeknek készül, édesnemes paprikával is helyettesíthető.
Sörélesztőpehely
Nem kötelező, de ha belekerül, finom, enyhén sajtos ízt hoz elő, és még teltebbé teszi a krémet.