Go Back
+ servings
Mediterrán melegszendvicskrém házi gluténmentes kenyéren sütés előtt

Mediterrán melegszendvicskrém

Egy selymes, olívaolajos mediterrán melegszendvicskrém, amelyben a vörös lencse és a sárgarépa találkozik az olasz fűszerekkel. Sütve finom, illatos és tápláló. Gyors vacsorának vagy hétvégi vendégvárónak is tökéletes.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 15 perc
Pihentetés: 5 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Fogás: Krém, Mártogatós, Szósz
Konyha: Mediterrán, Vegán
Kulcsszó: gluténmentes, gyors recept, vegán
Adagok: 1 Adag (~300 g)
Calories: 672kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • kis lábas vagy serpenyő
  • kézi botmixer vagy aprítógép
  • Szűrő

HOZZÁVALÓK

  • 100 g vöröslencse (száraz)
  • 1 közepes sárgarépa (finomra reszelve)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • ½ teáskanál tiszta só
  • ¼ teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • ½ evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál almaecet (vagy ½ teáskanál citromlé)
  • ½ teáskanál füstölt paprika (édesnemes is lehet, ha nem kell füstös íz)
  • 200-250 ml víz
  • 1 teáskanál sörélesztőpehely (opcionális: mélység, umami íz)

ELKÉSZÍTÉS

  • A lencse előkészítése
    A vörös lencsét tedd egy szűrőbe, és hideg víz alatt alaposan öblítsd át, amíg a víz teljesen tiszta lesz. Ez segít eltávolítani a keményítőt és a habosodást.
  • A főzés megkezdése
    Tedd a leöblített lencsét egy kis lábasba, add hozzá a finomra reszelt sárgarépát és önts rá körülbelül 200 milliliter vizet. Keverd össze, majd közepes lángon kezdd el főzni.
  • A főzés folyamata
    Főzd 10–12 percig, amíg a lencse teljesen megpuhul és a víz nagy része elpárolog. Közben időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le az alja. Ha a víz túl gyorsan elpárologna, önts hozzá egy kevés plusz vizet.
  • A fűszerek hozzáadása
    Amikor a lencse már puha, vedd le a tűzről, majd add hozzá az olívaolaj felét, az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot, az oregánót, a bazsalikomot és a füstölt paprikát. Keverd át, majd fedd le a lábast és hagyd 2–3 percig állni. Így a fokhagyma megpuhul a maradék hőben, és nem lesz nyers íze.
  • A krémesítés
    Ezután add hozzá a almaecetet vagy a citromlevet, és botmixerrel pépesítsd a keveréket. Dolgozd addig, amíg egynemű és sima nem lesz. Ha túl sűrű, adj hozzá fokozatosan 2–3 evőkanál vizet, és még egy evőkanál olívaolajat, hogy selymes, kenhető állagot kapj.
  • Az ízek beállítása
    Kóstold meg a krémet. Ha enyhébb ízt szeretnél, adj hozzá még egy kevés sárgarépát vagy vizet. Ha intenzívebbre vágysz, növeld kicsit a fűszerek vagy a savas összetevők mennyiségét.
  • Tálalás előkészítése
    A kész krémet hagyd pár percig hűlni, majd kanalazd tálkába vagy tárolóedénybe. Szobahőmérsékleten is fogyasztható, de hűtve még jobban összeérnek az ízek.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Vörös lencse

A vörös lencse könnyen megfő, és természetes sűrűséget ad a krémnek. Enyhén diós íze jól illik a mediterrán fűszerekhez, és kiváló növényi fehérjeforrás.

Sárgarépa

A sárgarépa természetes édességet és színt ad a krémnek, miközben kiegyensúlyozza a savasabb összetevőket. Egyszerű alapanyag, mégis fontos része a harmonikus íznek.

Olívaolaj

Az olívaolaj adja a recept karakterét. Finom, telt ízt kölcsönöz, és segít, hogy a krém selymes legyen. A mediterrán konyha egyik alapja, ami nélkül ez az étel nem lenne ugyanaz.

Fokhagyma, oregánó, bazsalikom

Ezek a fűszerek teremtik meg a klasszikus mediterrán ízvilágot. A fokhagyma mélységet ad, az oregánó frissít, a bazsalikom pedig lekerekíti az összhatást.

Almaecet és citromlé

Ez a két savas összetevő frissíti az ízeket, és ellensúlyozza a lencse krémességét. Együtt kerek, élénk ízt adnak a melegszendvicskrémnek.

Füstölt paprika

Enyhe mélységet és színt ad a krémnek, amitől még étvágygerjesztőbb lesz. Ha gyerekeknek készül, édesnemes paprikával is helyettesíthető.

Sörélesztőpehely

Nem kötelező, de ha belekerül, finom, enyhén sajtos ízt hoz elő, és még teltebbé teszi a krémet.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 300 g | Energia: 672 kcal | Szénhidrát: 76 g | Fehérje: 29 g | Zsír: 30 g | Telített zsír: 4 g | Többszörösen telítetlen zsír: 4 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 21 g | Nátrium: 1252 mg | Kálium: 1464 mg | Rost: 37 g | Cukor: 7 g | A-vitamin: 17340 IU | B1-vitamin (Tiamin): 1 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.3 mg | B3-vitamin (Niacin): 4 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 3 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 1 mg | C-vitamin: 10 mg | E-vitamin: 7 mg | K-vitamin: 102 µg | Kalcium: 226 mg | Réz: 1 mg | Vas: 12 mg | Mangán: 2 mg | Magnézium: 167 mg | Foszfor: 503 mg | Szelén: 9 µg | Cink: 5 mg | B8-vitamin (Kolin): 109 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe