Go Back
+ servings
Ropogós magyaros sült csicseriborsó tepsiben közelről fotózva

Ropogós sült csicseriborsó

A sült csicseriborsó elkészítése egyszerű, mégis igényel egy kis odafigyelést. A végeredmény kívül ropogós, belül szaftos, intenzíven magyaros ízű snack, ami önmagában, salátákra vagy levesek mellé is remekül használható.
Nyomtatás Megosztás
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 35 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Fogás: Snack
Konyha: Magyar, Nemzetközi
Kulcsszó: gluténmentes, gyors recept, vegán
Adagok: 4 Adag
Calories: 298kcal

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

  • Konyhai szűrő
  • Konyharuha vagy papírtörlő
  • Keverőtál
  • sütőpapíros tepsi

HOZZÁVALÓK

  • 700 g főtt csicseriborsó (az aquafaba főzéséből maradt)
  • 4 evőkanál olívaolaj a sütéshez
  • 1 teáskanál tiszta só
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál sumac (szömörce) (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS

  • A csicseriborsó előkészítése:
    Szűrd le a főtt csicseriborsót, majd egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre terítsd ki, és alaposan törölgesd szárazra. Minél szárazabb a csicseriborsó, annál ropogósabb lesz sütés után.
  • Fűszerezés első körben:
    Egy keverőtálban forgasd össze a csicseriborsót az olívaolajjal, a sóval és a hagymaporral, hogy minden szem egyenletesen bevonódjon.
  • Első sütés:
    Terítsd szét a csicseriborsót egy sütőpapíros tepsin, ügyelve, hogy ne zsúfold túl. Süsd 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverés) 20 percig. Félidőben rázd át vagy keverd meg, hogy minden oldala piruljon.
  • Fűszerezés második körben:
    Vedd ki a tepsit, szórd rá az édes fűszerpaprikát, a füstölt paprikát, és ha szeretnéd, az opcionális sumacot. Óvatosan keverd át, hogy a fűszerek mindenütt bevonják a szemeket.
  • Készre sütés:
    Tedd vissza a sütőbe további 10-15 percre, amíg a csicseriborsó aranybarna és ropogós lesz. Az utolsó 5 percben figyeld gyakrabban, nehogy megégjen.
  • Hűlés:
    Várd meg, amíg teljesen kihűl a tepsin, mert így éri el a végleges ropogós állagot.

Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?

Csicseriborsó

Ez adja a recept alapját. Fehérjét és rostot tartalmaz, így laktató, de közben könnyen emészthető. A sült csicseriborsó egyszerre ropogós és tápláló.

Olívaolaj

Az olaj segít, hogy a fűszerek jól tapadjanak, és sütés közben ropogós kérget kapjon a csicseriborsó. Emellett a növényi olajok közül ez az egyik legegészségesebb választás.

Tiszta só

A tiszta, adalékmentes só kihozza a fűszerek és a csicseriborsó ízét. Nem visz bele mellékízt, csak az összhatás lesz harmonikusabb tőle.

Édes fűszerpaprika

Ez adja a magyaros színt és a finom, édes aromát. Nem csípős, de karakteressé teszi a snacket.

Füstölt paprika

A füstölt paprika mélyebb, „grilles” ízt visz bele, amitől izgalmasabb lesz a végeredmény. Kevés is elég belőle, hogy érezhető legyen.

Hagymapor

Alapízt ad, összeköti a fűszereket, de nem nyomja el a többi aromát. Így lesz egységes a csicseriborsó íze.

Sumac (opcionális)

Savanykás, frissítő ízt adhat a végén, ha szereted az új ízeket. Nem kötelező, a recept nélküle is teljes.

TÁPÉRTÉK ADATOK

Adag: 1 Adag | Energia: 298 kcal | Szénhidrát: 48 g | Fehérje: 16 g | Zsír: 6 g | Telített zsír: 1 g | Többszörösen telítetlen zsír: 2 g | Egyszeresen telítetlen zsír: 2 g | Nátrium: 110 mg | Kálium: 520 mg | Rost: 13 g | Cukor: 8 g | A-vitamin: 232 IU | B1-vitamin (Tiamin): 0.2 mg | B2-vitamin (Riboflavin): 0.1 mg | B3-vitamin (Niacin): 1 mg | B5-vitamin (Pantoténsav): 1 mg | B6-vitamin (Piridoxin): 0.3 mg | C-vitamin: 2 mg | E-vitamin: 1 mg | K-vitamin: 8 µg | Kalcium: 88 mg | Réz: 1 mg | Vas: 5 mg | Mangán: 2 mg | Magnézium: 85 mg | Foszfor: 296 mg | Szelén: 7 µg | Cink: 3 mg | B8-vitamin (Kolin): 75 mg
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!
QR Code linking back to recipe