A sült csicseriborsó elkészítése egyszerű, mégis igényel egy kis odafigyelést. A végeredmény kívül ropogós, belül szaftos, intenzíven magyaros ízű snack, ami önmagában, salátákra vagy levesek mellé is remekül használható.
A csicseriborsó előkészítése:Szűrd le a főtt csicseriborsót, majd egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre terítsd ki, és alaposan törölgesd szárazra. Minél szárazabb a csicseriborsó, annál ropogósabb lesz sütés után.
Fűszerezés első körben:Egy keverőtálban forgasd össze a csicseriborsót az olívaolajjal, a sóval és a hagymaporral, hogy minden szem egyenletesen bevonódjon.
Első sütés:Terítsd szét a csicseriborsót egy sütőpapíros tepsin, ügyelve, hogy ne zsúfold túl. Süsd 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverés) 20 percig. Félidőben rázd át vagy keverd meg, hogy minden oldala piruljon.
Fűszerezés második körben:Vedd ki a tepsit, szórd rá az édes fűszerpaprikát, a füstölt paprikát, és ha szeretnéd, az opcionális sumacot. Óvatosan keverd át, hogy a fűszerek mindenütt bevonják a szemeket.
Készre sütés:Tedd vissza a sütőbe további 10-15 percre, amíg a csicseriborsó aranybarna és ropogós lesz. Az utolsó 5 percben figyeld gyakrabban, nehogy megégjen.
Hűlés:Várd meg, amíg teljesen kihűl a tepsin, mert így éri el a végleges ropogós állagot.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Csicseriborsó
Ez adja a recept alapját. Fehérjét és rostot tartalmaz, így laktató, de közben könnyen emészthető. A sült csicseriborsó egyszerre ropogós és tápláló.
Olívaolaj
Az olaj segít, hogy a fűszerek jól tapadjanak, és sütés közben ropogós kérget kapjon a csicseriborsó. Emellett a növényi olajok közül ez az egyik legegészségesebb választás.
Tiszta só
A tiszta, adalékmentes só kihozza a fűszerek és a csicseriborsó ízét. Nem visz bele mellékízt, csak az összhatás lesz harmonikusabb tőle.
Édes fűszerpaprika
Ez adja a magyaros színt és a finom, édes aromát. Nem csípős, de karakteressé teszi a snacket.
Füstölt paprika
A füstölt paprika mélyebb, „grilles” ízt visz bele, amitől izgalmasabb lesz a végeredmény. Kevés is elég belőle, hogy érezhető legyen.
Hagymapor
Alapízt ad, összeköti a fűszereket, de nem nyomja el a többi aromát. Így lesz egységes a csicseriborsó íze.
Sumac (opcionális)
Savanykás, frissítő ízt adhat a végén, ha szereted az új ízeket. Nem kötelező, a recept nélküle is teljes.