Egy selymes, melegítő fogás, ami tökéletes választás érzékeny emésztésűeknek és ekcémával élőknek is. A pulyka és a shiitake gomba finoman összeolvadó ízeihez a brokkolis quinoa könnyedsége társul - nem csak finom, hanem kifejezetten tápláló is.
Kulcsszó: bőrtápláló, ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, gyulladáscsökkentő, hisztaminbarát, tejmentes
Adagok: 4Adag
HOZZÁVALÓK
Pulykamedaillonok:
500gpulykamell(szeletelve)
2evőkanál(30 ml) olívaolaj
1teáskanálkurkuma
1teáskanáltiszta só
2teáskanál(10 ml) friss citromlé
Selymes shiitake mártás:
2fejvöröshagyma
2gerezdfokhagyma
2cmfriss gyömbér
4dbszárított shiitake gomba
200mlshiitake áztatóvíz
200mlalaplé
2teáskanáltápiókakeményítő
1teáskanál(10 ml) extra szűz olívaolaj
Brokkolis quinoa köret:
200gquinoa
400mlvíz
1kis fejbrokkoli
2teáskanál(10 ml) extra szűz olívaolaj
1/8teáskanáltiszta só
2teáskanálapróra vágott friss petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
Shiitake gomba előkészítése:
Áztasd be a szárított shiitake gombát meleg vízben 30 percre, vagy forró vízben 15-20 percre.
Szűrd le, és tedd félre az áztatóvizet a mártáshoz.
Brokkolis quinoa köret:
Öblítsd át alaposan a quinoát.
Főzd meg a 400 ml vízben 15 perc alatt, fedő alatt, amíg puha nem lesz.
Közben a brokkolit párold roppanósra 5 perc alatt, majd keverd a kész quinoához.
Sózd, locsold meg olívaolajjal, és szórd meg friss petrezselyemmel.
Pulykamedaillonok elkészítése:
A hússzeleteket dörzsöld be citromlével, kurkumával és sóval.
Hevíts olívaolajat egy serpenyőben, és süsd a pulykát 3-4 percig oldalanként, míg aranybarnára pirul.
Selymes shiitake mártás:
A visszamaradt zsiradékon párold meg a hagymát, fokhagymát és gyömbért.
Add hozzá az apróra vágott shiitake gombát, majd öntsd fel a gomba áztatóvizével és az alaplével.
Főzd 5 percig, majd turmixold le selymesre.
Igény szerint szűrd át, majd add hozzá a tápiókakeményítőt és főzd még 1-2 percig, míg besűrűsödik.
Tálalás:
Halmozd a tányérra a brokkolis quinoát, mellé helyezd a pulykamedaillonokat, majd öntsd le a selymes shiitake mártással.
Friss petrezselyemmel megszórva tálald.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
Shiitake gomba és áztatóvízA shiitake természetes módon támogatja az immunrendszert, gazdag umami ízben, és segíti a belső egyensúlyt, főleg legyengült időszakokban.QuinoaGluténmentes, könnyen emészthető, nem terheli a gyomrot, és remek alternatívája a nehéz gabonáknak.BrokkoliSegíti a máj munkáját és a szervezet természetes tisztulását, közben C-vitaminban és rostban gazdag.Gyömbér és kurkumaMindkettő melegítő hatású, támogatják az emésztést és serkentik a vérkeringést – különösen hasznosak a hűvösebb napokon.PulykaLágy fehér hús, amely jól emészthető és fehérjedús – jó választás, ha bőrbarát ételre van szükség.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!