Egyszerű, krémes, tápláló - és teljesen tejmentes. Ez az alaprecept nemcsak az emésztést kíméli, de reggelire, desszertként vagy uzsonnára is ideális, ha ekcémabarát finomságra vágysz. A házi kesutej selymessége és a chia mag természetes zselésítő ereje együtt teszik ezt a pudingot meglepően laktatóvá.
Kulcsszó: ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, hisztaminbarát, tejmentes, vegán
Adagok: 4Főre
HOZZÁVALÓK
A chia pudinghoz
6evőkanálchia mag
500mlházi kesutej
2evőkanálkókuszvirágcukor
2teáskanálvaníliaporvagy ½ vaníliarúd kikapart belseje
A házi kesutejhez
70gkesudió(2-4 órát áztatva, majd leöblítve)
500mlvíz
ELKÉSZÍTÉS
Kesutej készítése: Turmixold a beáztatott kesudiót a vízzel simára. Nem kell átszűrni - így a rost és tápanyag is benne marad.
Puding összeállítása: Egy keverőtálban vagy nagy befőttesüvegben keverd össze a kesutejet, vaníliát és kókuszvirágcukrot. Add hozzá a chia magokat, és kézi habverővel alaposan dolgozd össze.
Áztatás, sűrítés: Hagyd állni 10 percig, majd keverd újra. Fedd le, és tedd hűtőbe legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára.
Tálalás előtt: Ha túl sűrű lett, hígítsd kevés kesutejjel. Ha túl híg, adj hozzá 1 evőkanál chia magot, és várj még 10-15 percet.
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcémára / emésztésre?
Chia mag: Természetes zselésítő, nyálkahártya-barát. Kíméli a gyomrot, segíthet szabályozni a székletet, és enyhítheti a gyulladásos bélreakciókat.Kesudió: Selymesítő, könnyen emészthető magféle, amely nem terheli meg a gyomrot, de mégis jól táplál.Kókuszvirágcukor: Alacsonyabb glikémiás indexű édesítő, mint a kristálycukor, így kevésbé borítja fel a vércukorszintet.Vanília: Nyugtató, harmonizáló hatású fűszer - segíthet, ha az ekcéma stresszes időszakban súlyosbodik.Puffasztott köles, kölespehely: Gluténmentes, semleges ízű, emésztést segítő gabonafélék. Piskótaszerű textúrát adnak, anélkül hogy allergéneket vinnének a receptbe.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!