A vegaföl kesudióból egy igazi alapdarab, ha növényi tejföl alternatívát keresel, akár főzéshez, akár mártogatáshoz. Az enyhén citromos, selymesen krémes állag titka a jól beáztatott kesudió, egy kevés frissen facsart citromlé, almaecet, víz és tiszta só. Pár perc turmixolás, egy kis hűtés – és máris kész a friss, gluténmentes és tejmentes növényi tejföl. Próbáld ki, használd főzelékhez, salátához vagy mártogatósként – garantáltan felveszi a versenyt bármely bolti változattal!
Szűrő és selyemkendő (opcionális, extra krémességhez)
digitális mérleg
Mérőpohár
spatula
2 dl-es befőttesüveg
HOZZÁVALÓK
100gkesudió4-8 órára beáztatva, leöblítve
120mlszűrt víz
1evőkanálfrissen facsart citromlé
1teáskanálalmaecet
1/8teáskanáltiszta só
ELKÉSZÍTÉS
Kesudió előkészítése:A krémes vegaföl alapja a beáztatott, leöblített kesudió. Áztasd a kesudiót 4-8 órán át langyos vízben, majd alaposan szűrd le és öblítsd át. Ez a lépés garantálja a könnyű emészthetőséget és a selymes állagot.
Turmixolás:Tedd a kesudiót a turmixgépbe, majd add hozzá a szűrt vizet, a frissen facsart citromlevet, az almaecetet és a tiszta sót. Indítsd el a gépet, és turmixold legalább 60 másodpercig, amíg selymes, homogén krémet kapsz.
Krémesítés és állagfinomítás:Ha szükséges, kapard le az edény oldaláról a masszát, majd turmixold még 15 másodpercig. Extra krémességhez át is szűrheted selyemkendőn, de ez elhagyható.
Érés és hűtés:Öntsd a kész vegafölt zárható befőttesüvegbe, majd hűtsd legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek és a krém állaga stabilizálódjon.
Tárolás:A házi vegaföl hűtőben 4 napig eltartható. Használhatod lángoshoz, levesekhez, salátákhoz vagy akár önálló mártogatósként is!
Tipp:Gyorsabb áztatáshoz öntsd le a kesudiót forró vízzel, így 15-20 perc után már felhasználható. Plusz vízzel hígíthatod, ha öntetként szeretnéd használni. Ízesítheted friss mentával vagy kaporral is!
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Kesudió - A krémesség titka
A kesudió selymes textúrát és telt ízt ad a vegafölnek. Semleges jellegének köszönhetően könnyen átveszi a citrom és almaecet frissességét. Jól emészthető, és a növényi mártások egyik legnépszerűbb alapanyaga.
Víz - Az állag mestere
A víz nemcsak hígítja, hanem elősegíti a krémességet is. Segítségével beállíthatod, mennyire legyen sűrű vagy öntet jellegű a vegaföl.
Citromlé - A frissesség és savasság forrása
A frissen facsart citromlé adja azt a karakteres, savanykás jegyet, ami minden tejföl-helyettesítőnél elengedhetetlen. Kiemeli a kesudió selymességét, és frissítővé teszi a krémet.
Almaecet - A természetes ízharmónia
Az üledékes, nyers almaecet lágy savanyúságot ad, egyben probiotikus hatású is lehet. Harmonizálja a citrommal a krém ízvilágát, miközben természetesen tartósít.
Tiszta só - Az ízek kiemelője
A tiszta só nemcsak az ízeket emeli ki, hanem az állag kialakításában is szerepet játszik. Mivel nincs benne adalék vagy csomósodásgátló, csak a természetes ásványokat adja hozzá a mártáshoz.