A legendás császármorzsa, amely Ferenc József császár egyik kedvelt desszertje volt, most könnyed, növényi alapú változatban kel új életre. Ez a gluténmentes, tejmentes recept nemcsak ízletes, hanem gyengéden támogatja az emésztést is - tökéletes választás az őszi-téli időszakban.
Kulcsszó: ekcéma-barát, emésztésbarát, gluténmentes, gyors recept, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok: 4Adag
HOZZÁVALÓK
A császármorzsához:
160mlaquafaba
100gjowar (cirok) liszt
60gcsicseriborsó liszt
40gtápiókakeményítő
240mlházi kesutej(lásd lentebb az elkészítést)
2evőkanálkókuszvirágcukor
1teáskanálvaníliakivonat(opcionális)
1csipettiszta só
2evőkanálOlívaolaj a sütéshez
A natúr almaszószhoz:
4közepesalma(pl. gála vagy jonatán)
200mlvíz
A házi kesutejhez:
40gnatúr, sótlan kesudió
230mlvíz
ELKÉSZÍTÉS
Házi kesutej:
A kesudiót áztasd be hideg vízbe legalább 2 órára, vagy ha gyorsítani szeretnéd, forrázd le, majd áztasd 20-30 percig.
Öblítsd le, majd tedd turmixgépbe a 240 ml tiszta vízzel.
Turmixold simára, kb. 1 percig.
Mivel a kesu teljesen elturmixolódik, általában nem szükséges átszűrni. Ha extra selymes tejet szeretnél, finom szűrőn át is passzírozhatod.
Használd fel azonnal a császármorzsa tésztájához.
Almaszósz:
Az almákat hámozd meg, magozd ki, majd vágd kockákra.
Egy közepes lábasban, 200 ml vízzel, alacsony lángon főzd puhára (kb. 15-20 perc alatt).
Botmixerrel vagy villával törd simára. Ne adj hozzá édesítőt vagy fűszereket!
Császármorzsa:
Az aquafabát kézi habverővel vagy robotgéppel verd fel közepesen kemény habbá.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a száraz hozzávalókat: jowar liszt, csicseriborsó liszt, tápiókakeményítő, kókuszvirágcukor és só.
Add hozzá a házi kesutejet és a vaníliakivonatot, keverd csomómentesre.
Óvatosan forgasd bele a felvert aquafabát, hogy a tészta laza, levegős maradjon
Melegíts fel egy nagy tapadásmentes serpenyőt, adj hozzá 2 evőkanál olívaolajat.
Öntsd bele a tésztát, és közepes lángon süsd 2-3 percig, amíg az alja aranybarnára pirul.
Spatulával vagy villával darabold szét a tésztát nagyobb darabokra.
Forgasd át a darabokat, és süsd tovább 6-8 percig, amíg minden oldal szép aranybarna lesz. Ha szükséges, több részletben süsd meg.
Tálalás
Frissen, melegen tálald, a natúr almaszósz kíséretében. Kanalazhatod közvetlenül a császármorzsa tetejére, vagy kínálhatod mellé külön – akár Ferenc József császár is elégedetten csettintene rá!
Hozzávalók - Mit csinálnak az ételben, és miért jók neked?
Miért jó ekcéma-barát étrendbe?
Aquafaba: Növényi alapú tojáshelyettesítő, könnyen emészthető, ha frissen főzött csicseriborsóból készül.Jowar liszt: Gluténmentes gabona, amely támogatja a lép egészséges működését és stabil energiát ad.Csicseriborsó liszt: Fehérjében gazdag, segíti a hosszan tartó telítettségérzetet.Házi kesutej: Könnyed, krémes textúrájú ital, amely nem terheli meg az emésztőrendszert.Alma: Hidratálja és táplálja a szervezetet, különösen jótékony a száraz, hideg időszakokban.Kókuszvirágcukor: Természetes, alacsonyabb glikémiás indexű édesítő, amely segíthet a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásában.
Kipróbáltad a receptet?Oszd meg, hogy máshoz is eljuthasson! @calizsolti vagy használd #calizsolti!